Copy
Nieuwsbrief januari 2021                                                                                                                                      Bekijk online

In deze nieuwsbrief:

Nijmegen wint glansrijk IkPas Battle

2076 Nijmeegse deelnemers aan Dry January, ruim drie keer zoveel als een jaar geleden. Dat is een fantastisch resultaat! De battle – met als doel om meer mensen een maand lang geen alcohol te laten drinken – heeft absoluut voor een boost gezorgd, mede dankzij de inzet van IrisZorg. Met de toolbox konden deelnemende organisaties hun eigen interne campagne voeren, die bij de Radboud Universiteit maar liefst 136 deelnemers opleverde.

Masterstudent Orthopedagogiek Pepijn ter Haar ‘leende’ zijn gezicht aan de campagne en doet uiteraard mee: “Ik drink niet zo veel meer. Bij het begin van m’n studie was dat wel anders. Elk weekend feestjes, uitgaan of naar een festival; eigenlijk altijd met alcohol erbij. Het is goed om zelf stil te staan bij wat je doet en of je dat wel echt wilt doen. Het automatisme eraf halen. Wat ik er nu van merk? Ik ben frisser, voel me fitter en val wat af. Het voelt goed.”
Wilma de Koning, vicevoorzitter van het College van Bestuur: “Op sommige momenten valt het niet mee, op feestelijke momenten bijvoorbeeld, als je ‘het glas wil heffen’. We hebben elkaar aangepraat dat bij sfeer en gezelligheid een glaasje hoort. Dat hoeft natuurlijk niet. Alcohol is niet gezond; daarom heb ik overal om me heen over de battle verteld en mensen uitgenodigd om mee te doen. Het draagt bij aan gezonder leven, wat we met ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ willen bewerkstelligen. Ikzelf denk dat ik er beter van ben gaan hardlopen.”

Nu is het zaak om Dry January succesvol te voltooien. Daarbij helpen de dagelijkse mails van IkPas met informatie en inspiratie. Aan het eind van deze ‘droge’ maand mag burgemeester Bruls op gepaste afstand een mooie prijs in ontvangst nemen. Ook kennen we dan de cijfers van het onderzoek dat meeloopt.

Welkom aan nieuwe LPA-partner Planon

Planon is een internationaal bedrijf met de hoofdvestiging in Nijmegen, waar normaal gesproken zo'n 400 mensen werken. Ze leveren innovatieve software die mensen en gebouwen koppelt. Het bedrijf wil ook zelf zijn medewerkers een goed onderkomen bieden. Bijvoorbeeld door juist nu open te zijn voor die mensen die dat nodig hebben. Manager Facilities Inge van de Laar: “Mensen moeten zich goed voelen.”

Bij Planon zien ze een kantoor als een clubhuis, waarin alles is afgestemd op het bieden van een gezonde, groene werkomgeving die mensen energie geeft. Hun kantoorconcept is ingericht om beweging te stimuleren. Aansluiten bij het Lokaal Preventieakkoord is dan een logische stap. 
“Wij verbinden graag onze naam aan de beweging want we geloven in gezondheid. Daarnaast doen we het liefst zaken met lokale partijen en hopen we kennis uit te wisselen met de andere partners. Ook stellen we met plezier onze locatie en ons netwerk open voor de andere partners”, vult Inge aan. We kunnen concluderen dat Planon een aanwinst voor de beweging is!

Vlaamse inspiratie voor mentaal fit tijdens lockdown

Voor veel Nederlanders is het leven minder leuk geworden sinds de coronacrisis. Mensen missen contact, spontaniteit en zekerheid en krijgen psychische klachten. Door de huidige lockdown is de urgentie van mentale fitheid nog groter geworden. Maar hoe blijf je mentaal fit als je continu thuiswerkt? Als de kinderen thuis zijn, de sleur toeslaat, de sociale kring steeds beperkter wordt, je meer piekert ’s nachts? Waar heb je invloed op, wat kun je positief veranderen? En hoe help je anderen daarbij?

Daar hebben onze zuiderburen een prachtig antwoord op gevonden: de site Checkjezelf van het Vlaams Instituut Gezond Leven, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek over geluk. Na een gelukverkenning is er een grote database aan oefeningen die allemaal gericht zijn op wat je zélf kunt veranderen. De oefeningen gaan over geluk, veerkracht, positiviteit, verbondenheid en zelfvertrouwen. Ze zijn heel gevarieerd gericht op denken, doen, ontspannen, kijken, luisteren, testen en lezen. Uiteraard kunnen een aantal oefeningen ook gebruikt worden in de hulpverlening. Grasduin als hulpverlener eens in de website en kies de oefeningen uit die passen bij jouw manier van werken en bij de noden van jouw cliënt.
Kies ook elke dag een oefening voor jezelf uit het prachtige reservoir op deze site en blijf mentaal fit!

HAN in kernteam van de beweging

In 2017 is ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ gestart; Radboudumc, gemeente en GGD namen het initiatief. Vanaf de start maken zij mogelijk dat er een basisinfrastructuur staat die de beweging faciliteert en in 2019 initieerden zij het Lokaal Preventieakkoord.
Vorig jaar heeft ook Radboud Universiteit zich als kernorganisatie aangesloten. En dit jaar dus gevolgd door de HAN

Deze vijf kernorganisaties tekenden uiteraard ook zelf het Lokaal Preventieakkoord, net als alle aangesloten partners. Daarnaast dragen zij jaarlijks middelen bij zodat er een stabiele basis ligt om als netwerk te blijven groeien, goede voorbeelden te kunnen delen en gezamenlijk te werken aan de collectieve ambitie: gezonde Nijmegenaren in een gezonde stad. Aansluiting van de HAN betekent een verdere versterking van de basis én van de impact van de beweging. De HAN is een grote werkgever, met veel kennis over thema’s die groen, gezond en in beweging raken. Studenten zijn vaak Nijmeegse inwoners en werknemers van de toekomst.

Menno Pistorius, directeur Academie Paramedische Studies: “De HAN kiest met het profiel Slim, Schoon en Sociaal voor een maatschappelijk betrokken ‘watermerk’. Het bijdragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen mensen hoort daar één-op-één bij. We zien het als onze opgave om iedere student te laten afstuderen met dit maatschappelijke engagement als bagage. Ook willen we stevig bijdragen aan innovatie-onderzoek op deze thema’s. Opdat Nijmegen en haar regio groener en gezonder wordt en meer in beweging komt. Daar dragen we graag aan bij!”

Voorbereidingen Vitaliteitsweek 2021 zijn gestart

De jaarlijkse Vitaliteitsweek van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ is een perfecte manier voor onze LPA-partners om invulling te geven aan het thema Vitaliteit Werkt! Het is een bundeling van allerlei activiteiten, workshops, lezingen – online en offline – in één week, deels vanuit de overkoepelende beweging, deels vanuit de deelnemende partners. Deelname van je organisatie stimuleert de vitaliteit – fysiek en mentaal – van je werknemers en bevordert hun werkplezier. En dat werkt! Voor de LPA-partners die vorig jaar nog niet deelnamen: meld je organisatie snel aan bij Carlo Buise via het thema-mailadres. De week vindt plaats van 4 t/m 8 oktober; het eerste afstemmoment is binnenkort al.

Inspiratieverhalen

Hoe zetten mensen in Nijmegen zich in voor een groene, gezonde stad die volop in beweging is? Dat proberen we iedere maand te vangen in een inspirerend verhaal. Vanuit verschillende perspectieven vertellen professionals die in Nijmegen wonen en/of werken hoe zij bijdragen aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Daarbij delen ze hun tips en tops, waarmee je ook in je eigen werk aan de slag kunt. De verhalen verschijnen op onze website en op onze sociale media: Twitter, Facebook en LinkedIn.

In december 2020 interviewden we Bert Cleij, die zich jaren met onverminderd enthousiasme heeft ingezet voor de gezondheid van de studenten en de medewerkers van het ROC. Lees zijn verhaal: van de focus op sport naar een brede blik op leefstijl. Vorige week vertelde Fieke Wolters, gezondheidsmakelaar bij GGD Gelderland-Zuid, hoe mensen met een licht verstandelijke beperking ook van elkaar leren hoe ze gezond en goedkoop boodschappen kunnen doen. Lees over het effect van het project Supermarkt Safari, waaraan ook Pluryn meewerkt, in het verhaal Met kleine stappen behaal je al gezondheidswinst

Ben jij of ken jij iemand die ook een goed verhaal heeft over (samen)werken aan een gezond Nijmegen? Neem contact met ons op.

Radboudumc Health Academy op voetreis naar Rome?

Tijdens een virtuele medewerkersbijeenkomst van de Radboudumc Health Academy ontstond het idee om vóór de kerstborrel 'gezamenlijk' naar Rome te lopen. Want door al dat thuiswerken schoot het bewegen erbij in. Met behulp van Runkeeper hielden uiteindelijk 32 collega's hun wandelkilometers bij en via een besloten Instagram-account deelden ze bij elke mijlpaal een verhaaltje. Het ging zo hard met die kilometers dat ze lang voor de kerst in Rome waren. Daarom hebben ze een extra rondje Europa ‘gedaan’ en waren ze bij de online kerstborrel voor de tweede keer in Rome aanbeland.
Initiatiefnemer Goof Claessen: “Dat was dankzij het aanstekelijke enthousiasme van de collega's. Ik had nooit gedacht dat er zoveel mensen zouden meedoen én dat er in zes weken tijd een gedragsverandering mogelijk was. Door deze ‘stok achter de deur’ is wandelen voor een aantal mensen vast onderdeel van de dag geworden. Eentje is er zelfs wandelverslaafd! Missie geslaagd dus.”
Wil je ook zoiets doen met je team en wil je weten hoe ze het aangepakt hebben, mail dan naar goof.claessen@radboudumc.nl.
Zelf de beweging verder brengen?
Volg ons op social media en like, deel en praat mee!
Twitter
Facebook
LinkedIn
YouTube
STUUR EEN E-MAIL
BEZOEK DE WEBSITE
MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen' is een beweging van Nijmeegse instellingen, bedrijven en inwoners om de komende jaren te werken aan een groene, gezonde stad in beweging. Ieder draagt zijn steentje bij vanuit eigen ervaring op zeven themagebieden. Het gezamenlijke doel is om een leefomgeving te creëren die een gezonde leefstijl stimuleert en waarin een gezonde keuze een makkelijke keuze is. Initiatiefnemers zijn Radboudumc, GGD-Gelderland-Zuid en gemeente Nijmegen.
Copyright © 2021 Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen

Geen nieuwsbrieven meer ontvangen?
Meld je hier afEmail Marketing Powered by Mailchimp