Copy
March 3 • Issue #28 • View online
Elke eerste dinsdag van de maand sturen wij je onze selectie van verhalen over innovatie in voedsel en landbouw. Hoe verander je de wereld van voedsel? Welke trends spelen er in de agrifood en wat betekent transitie van ons voedselsysteem? We linken naar verhalen die ons aan het denken zetten, die we mooi, grappig of world changing vinden en we vinden het te gek als jij ook je eigen ervaringen en interessante artikelen met ons deelt via hello@thefoodhub.org. Want: leren doe je een leven lang!

En... een speciaal welkom aan onze vele nieuwe lezers 
💌Begin april maken we bekend wie het Food Hub boekenpakket wint.

Eten in tijden van corona

Het bleef lang abstract en ver weg, maar nu breken dan ook in Nederland échte hamsterweken aan dankzij het coronavirus - althans, dat merk je bijvoorbeeld als je boodschappen doet bij Picnic, waar je niet meer dan één zeeppompje of doosje pijnstillers mag bestellen. Geen enkel deel van de wereldeconomie blijft onberoerd door het coronavirus: we kunnen tekorten verwachten aan Chinese importproducten zoals gember en knoflook (en seksspeeltjes), wereldwijd kelderen de prijzen van zuivel en andere bulk, en vanuit besmettings-oogpunt vinden veel Nederlanders het massaal inslaan van houdbare producten helemaal geen gek idee. Gaan we terug - of vooruit - naar een tijd waarin we zelf voor ons voedsel moeten zorgen? Waarin je maar beter je eigen moestuin of voedselbos in de buurt kunt hebben? De uitbraak van het virus toont in elk geval wel aan hoe fragiel het (voedsel)systeem eigenlijk is. Zo bezien is het misschien wel de wake-up call die we soms nodig hebben. 

Volg ons op Instagram
Foto: Katherine Longly (De Volkskrant)

Voedsel dat niet voedt

Vraag jezelf eens af wat je precies doet als je een foto van je maaltijd op instagram zet. Of wat de betekenis van 'eten' is in de bizarre wereld van ASMR-eters op Youtube, die steenrijk worden met video's waarin ze spaghetti slurpen en op krakende koekjes bijten. (Voor dit soort geluiden is wereldwijd publiek te vinden, ja.) Of bekijk deze prachtige foto's van Katherine Longly en denk eens door over het concept van eetwedstrijden: zijn de deelnemers bezig zichzelf te voeden - of is het 'eten' in eetwedstrijden daar totaal van losgezongen? Wat ons betreft zijn dit allemaal voorbeelden van fetisjering van voedsel, #foodporn in zijn puurste vorm. Voedsel wordt op een altaar geplaatst, maar daardoor is de representatie van eten belangrijker geworden dan het eten zelf. Een cultureel proces waardoor 'voedsel' helemaal niets meer met 'voeding' te maken heeft. "Foto’s van voedsel gaan zelden slechts over eten, voedsel kan een levensstijl of een natie representeren, maar ook hoop of wanhoop, honger of overdaad."

Foto: Liset van der Laan voor SFYN

We doen het zelf wel, dank je

In de vorige Letter schreven we al over Countryside, The Future - de tentoonstelling van Rem Koolhaas in het Guggenheim in New York. Centrale vraag: hoe ziet de vooruitgang van het platteland eruit, tegen de achtergrond van de klimaatcrisis? Boeren en plattelandsbewoners bevinden zich in de frontlinies van klimaatverandering: niet alleen in Nederland, waar de aardappeloogst van boer Piet meer dan eens verzopen is, maar overal ter wereld. Het is mooi dat 'het' verhaal van het platteland nu verteld wordt in een van 's werelds grootste metropolen - maar laten we de mensen in die frontlinies vooral ook zelf aan het woord laten. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Barikama, een coöperatie van arbeidsmigranten vlakbij Rome. Zij waren de uitbuiting door Italianen zat en besloten tien jaar geleden zélf een landbouwbedrijf op te zetten. Met succes. Verhalen over migratie, macht, xenofobie, racisme, integratie én duurzame landbouw komen samen in een potje yoghurt.

Kreeg je de FH Letter doorgestuurd? Schrijf je nu in voor een maandelijkse update - en win een boekenpakket 📚
Beeld: Alexandra Bowman

'I told myself: it could be worse'

In de maand waarin Harvey Weinstein werd veroordeeld, waren we misschien weer even extra scherp op de verhalen waarin slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag zélf vertellen waar die grens eigenlijk ligt. Chef Emma Laperruque schreef wonderschoon doch huiveringwekkend over haar ervaringen als vrouw in de keuken, waar ze continu werd lastiggevallen door haar mannelijke collega's en baas: "I’d tell myself, It could be worse. (...) My boss hits on me but doesn’t hit me. My coworkers talk about my butt but don’t grab my butt. My boss shouts at me about getting raped but doesn’t rape me. And that makes me lucky." Uit haar verhaal blijkt eens te meer dat de professionele keuken nog steeds gezien wordt als een plek voor mannen. En dat terwijl zoveel vrouwelijke chefs wereldwijd momenteel de hemel bestormen. Om er een paar te noemen: Reem Kassis die de Palestijnse keuken op een voetstuk zet (en 'Palestina' ontdoet van oorlogs- en gewelds-associaties), Jeong Kwan die als boeddhistische non in Zuid-Korea furore maakt met 'harmonieus tempelvoedsel' (zie ook Chef's Table) en de onverstoorbare Asma Khan, voor wie alles politiek is, ook koken op topniveau. (Tip: je kunt Khan live meemaken tijdens de Floriade Dialogues Summit op 26 maart. Nog geen kaartje? Er is een wachtlijst.)

Share Share
Tweet Tweet
Share Share

En verder

Zijn we heel trots en blij met de tweede lichting Boerenversnellers die deze maand hun programma aftrappen. Veertien boeren met een bijzonder verhaal gaan de komende maanden op zoek naar wat er nodig is om hun droombedrijf te realiseren. (En als we zeggen bijzonder verhaal, dan bedoelen we ook echt bijzonder verhaal.) || Ook de internationale Flevo Campus Think Tank is van start! Twintig deelnemers uit alle hoeken van de wereld onderzoeken samen hoe het stedelijke voedselsysteem slimmer, en vooral meer circulair kan worden. Jonge denkers in de koeienstal, zo ziet dat eruit. 📸|| Komen we op vrijdag 6 maart bijeen met de koplopers van de Taskforce Korte Keten. De afgelopen maanden hebben zij samen in kaart gebracht wat de grootste knelpunten in 'de korte keten' zijn op het gebied van data, logistiek en multi-channel-levering. || Is de Impact Hub Food Chain Accelerator ook weer begonnen, deze tien razend interessante start-ups gaan zichzelf de komende maanden klaarstomen voor groei. Vanuit De Nieuwe Boerenfamilie denken we mee over hun programma. || Staan er inmiddels vijf afleveringen online van de Food Forward podcast bomvol stevige gesprekken over controversiële food-onderwerpen. In de nieuwste aflevering de million dollar question: eten we in de toekomst nog vlees? (Onze vrienden van Food Cabinet maken trouwens ook een toffe podcast, vanaf 17 maart te beluisteren.) || Reizen onze Wout en Joris nog altijd het hele land door met de Rabo Food Forward tracks die we programmeren. Uit de Gelderlandse track werd onlangs een nieuwe eiwit-coöperatie geboren - hoe cool is dat. || Doet onze emoji-expert Heleen mee aan de SFYN Academie en vertelt ze ons elke week wat ze leert, van cacao tot vis tot vogelbescherming. || 

Instagram
Facebook
Website
Carefully curated by Food Hub.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.

Update your details here.