Copy

Jaargang 4 |  Nummer 10 | november 2020

Bestuur  | Van de voorzitter

Beste mede-onderzoekers,
 
Het blijven hele onwerkelijke tijden met het coronavirus dat rond blijft gaan. Met alle maatregelen zien we de laatste tijd wel weer verbetering maar het gaat erg langzaam. Op mijn werk bij DPG Media werkt ruim 90% van de mensen vanuit huis, van redacteuren tot IT-medewerker en zelf heb ik ook al heel lang geen kantoor meer van binnen gezien of een collega fysiek ontmoet. Toch blijf ik optimistisch, want het zal een keer overgaan. Een voordeel van thuiswerken is dat het me zeker 10 uur reistijd per week scheelt. Een deel van die tijd kan ik aan genealogie besteden, wat ook voor vele anderen een boeiende hobby en mooie afleiding is.

Een van de zaken waar ik mee bezig ben, is een parenteel van Claes Roelofsz. (geb. ca. 1445) uit Leiderdorp waaruit in rechte lijn diverse generaties schouten van Leiderdorp afstammen met de achternaam Van Harmelen. Deze parenteel zal begin 2021 verschijnen, samen met de parentelen Van den Heuvel (door Remco van den Heuvel) en van Aernt die Ruge (door Hans Wendte), in Hollandse Parentelen 2 als uitgave van onze vereniging. Op subtiele wijze gestimuleerd, je kunt ook zeggen ‘onder druk gezet’, door de redactie hebben we de artikelen moeten afronden en los laten (altijd een moeilijk moment) en vertrouwen op het vakmanschap van de redactie er een mooi boek van te maken. Dit gaat zeker goed komen!


Teun op de nieuwjaarsreceptie van januari 2020

Naast deze uitgave blijven we als vereniging ook actief op het digitale vlak. Zo is Hofoda recentelijk gelanceerd en het aantal foto’s hierop groeit gestaag. En dan kan ik u vertellen dat er nog honderdduizenden foto’s ter beschikking gesteld zijn door verschillende genealogen en klaar staan om toegevoegd te worden, waarvoor onze hartelijk dank. Samen maken we Hofoda de toonaangevende databank voor foto’s en scans van originele bronnen. Net zoals we gedaan hebben, en uiteraard steeds verder doen, met Hogenda als het gaat om bronbewerkingen.

Zo zijn op Hogenda nu ook alle delen van Utrechtse Parentelen (UP) en van Hollandse Bronnen (HB) te vinden. Hiermee willen we als vereniging er toe bijdragen dat in deze tijd, waarin veel sociale en sportieve activiteiten gestopt zijn, waarin archieven gesloten of beperkt toegankelijk zijn, u vanuit huis uw genealogische hobby onverdroten kunt voortzetten. Bent u zelf nog geen lid dan wil ik vragen het lidmaatschap te overwegen. Voor slechts 25 euro per jaar bent u digitaal lid en heeft u toegang tot alle websites en publicaties (in digitale vorm). Aanmelden kan eenvoudig via www.onsvoorgeslacht.nl. Dit biedt ons de financiële middelen om u continu te verrassen en verblijden met nieuwe bronnen, publicaties en activiteiten om uw hobby met plezier te beoefenen.
 
Graag wens ik u sterkte met het doorkomen van deze periode, een goede gezondheid toe en mooie genealogische vondsten!
 
Met hartelijke groeten,
 
Teun van der Vorm
Voorzitter
Bestuur  | Optreden Ons Voorgeslacht

Op donderdag 12 november is Ons Voorgeslacht present in de derde talkshow ‘Boeren, burgers en buitenlui’ van de Academie voor genealogie en zal bestuurslid Willeke Molema iets vertellen over Hogenda en Hofoda.


Daarnaast zal in de talkshow Wilma van den Brink vertellen welke archiefbronnen te gebruiken zijn als een voorouder werkzaam was in de negentiende-eeuwse prostitutiebranche. Ze legt uit hoe je aan de hand van het levensverhaal van zowel een prostituee als een bordeelhouder een virtuele reis kunt maken langs archiefstukken die je vertellen over de negentiende-eeuwse wereld van prostitutie.

Wil je de talkshow live bijwonen? Registreer je dan via deze link!
https://academievoorgenealogie.nl/talkshows/
Nieuws | Update over HoFoDa

Sinds de lancering van de Hollandse Foto Databank (HoFoDa) zijn er veel positieve reacties binnengekomen, waarvoor dank. Het aanbod is enorm gegroeid tot boven de 100.000 foto’s en er staat nog een substantiële reeks gereed om te verschijnen. Dankzij de heer H. Rook konden wij een grote collectie stukken (o.a.) uit: Stolwijk, Gouderak, Krimpen aan den IJssel en Ouderkerk aan den IJssel toevoegen. Een stevig aantal hiervan is ontsloten met indexen die beschikbaar zijn op HoGenDa.
 
Wij blijven natuurlijk zoeken naar meer bijdragen. Wellicht kent u een mooie bron of een interessant stuk en zou u willen dat meer mensen daar ook iets mee kunnen doen. Neemt u dan contact op. Ook zijn er stukken waaraan een enkele foto ontbreekt of (te) onscherp bleek. Als u wilt helpen en u komt op een van de archieven: Delft, Rotterdam, Dordrecht of het Noord-Hollands Archief. Neemt u dan contact op via hofoda@onsvoorgeslacht.nl.

Maandblad | Inkijkje

In het novembernummer zullen de volgende artikelen worden opgenomen:
  • Genealogie van de Bleskensgraafse familie Van Krimpen door Léon van der Hoeven.
  • Van Bueren & co Kwartieren van Barth van Bueren Adriaens en zijn zuster Martijntje door B. van Dooren.
  • De broederschap van Sint Ontkommer in Den Haag en haar cartularium door drs. Ronald A. van der Spiegel.
  • Christiaan Weijdecamp en Christiaan Weijdercamp beiden in 1709 gehuwd in Den Haag door Hans Wendte.
  • Inden gront verdorven door B. van Dooren.
Lustrumcommissie | Update

Voor de speciale lustrumeditie van ons maandblad, te verschijnen in januari 2021, heeft de lustrumcommissie het afgelopen jaar een oproep gedaan aan de leden hun favoriete artikel door te geven.

Een aantal leden heeft een artikel ingestuurd, maar er was ook veel onduidelijkheid over het idee. Na ampele overwegingen heeft de lustrumcommissie besloten het lustrumnummer in januari op een andere manier te vullen.
HoGenDa  | Aanwinsten

Op HoGenDa zijn, als hierboven vermeld, nu ook de digitale versies van de 12 deeltjes van Hollandse Bronnen geplaatst.
Ga naar: hogenda.nl/hollandse-bronnen/

Bibliotheek | Collectie

Inmiddels zijn er ruim 4400 boeken ingevoerd in onze online catalogus. Voor wie het nog niet weet, deze is te vinden op: www.onsvoorgeslacht.nl/bibliotheekcollectie/

Helaas zijn we i.v.m. de coronamaatregelen niet geopend op de gebruikelijke manier, maar er bestaat nog steeds de mogelijkheid voor leden om een afspraak te maken op de 2e zaterdag van de maand om boeken te lenen en/of terug te brengen via bibliothecaris@onsvoorgeslacht.nl.

Onderzoek is door de maatregelen echter niet mogelijk. Het spreekt vanzelf, dat we hopen snel weer open te kunnen, zodat u onze nieuwe aanwinsten kunt inzien/lenen.
Vrijwilligers gevraagd | Nieuwe oproep

Om gescande documenten op HoGenDa vrij te geven voor onze leden, gaat er nog wel wat water door de zee. Onze vereniging heeft hoge ambities en daar bent u hard bij nodig! Dus meld u alstublieft aan. 

 
  • We willen graag de oude jaargangen van ons maandblad voor het einde van het jaar in zijn geheel op HoGenDa publiceren. Omdat de scans die op de CD-ROM staan heel veel OCR-fouten bevatten, is Paul de Bruin die allemaal aan het controleren. Mocht u daarbij willen helpen. Heel graag! Meld u dan aan bij Paul de Bruin.
  • Ook willen we de jaargangen 2006-2016 op HoGenDa plaatsen. Daarmee zouden we alle bladen digitaal beschikbaar hebben. Om een goede kwaliteit te waarborgen, moeten de scans daarvan nagekeken worden op OCR-fouten. Daar zoeken wij vrijwilligers voor. Wilt u daarbij helpen? Meld u dan aan bij Willeke Molema via pr@onsvoorgeslacht.nl.

Tips  | Signalering

De middeleeuwse veerdienst van Oudenbosch naar Dordrecht
In 1480 werd een ordonnantie tussen de heer van Bergen op Zoom en de stad Dordrecht opgesteld over de veerdienst tussen Oudenbosch en Dordrecht. Het archiefstuk geeft een mooi inkijkje in hoe deze middeleeuwse vervoersdienst behoorde te functioneren. Je zou het kunnen vergelijken met het reglement voor een train of tramdienst.

Lees meer.

Facebookgroep Ons Voorgeslacht heeft 923 leden
Stond de teller van het aantal leden van onze Facebookgroep bij de vorige nieuwsbrief op 895; we hebben er 923 leden! De snelle groei is er een beetje uit, maar we willen natuurlijk zo snel mogelijk naar de 1000! Bent u nog geen lid van de groep neem dan gauw een kijkje en meld u aan.

Reis af naar het Schiedam van 1598 met nieuwe app
In de oude binnenstad van Schiedam kun je een virtuele tijdreis van ruim 400 jaar maken. Met de gratis app 'Schiedam 1598' op je telefoon lijkt het alsof je door het Schiedam van die tijd wandelt. Een stadje dat in die tijd leefde van de visserij en naar schatting zo'n 7 duizend inwoners telde.
Lees meer.

 

Colofon
Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en innovatie.
Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.
Facebook
Twitter
Onsvoorgeslacht
Hogenda
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp