Copy

Jaargang 6 |  Nummer 1 | januari 2022

Bestuur  | Het bestuur wenst u een vruchtbaar genealogisch 2022


Het bestuur wenst u een succesvol genealogisch jaar. Ook wij hebben er veel zin in om onze vereniging weer een stapje verder te brengen. Dat gaan we doen door de websites in stappen te moderniseren, nog meer bronnen aan HoGenDa en HoFoDa toe te voegen en een aantal fysieke bijeenkomsten te organiseren indien dat mogelijk is. We hopen de Algemene Ledenvergadering na twee jaar weer "analoog" te doen en daar een grote boekenmarkt aan te koppelen. We zijn als 'Ons Voorgeslacht' aanwezig op het uitgestelde Famillement op 25 juni. En nog veel meer!
Kortom we hopen u zo snel mogelijk te kunnen ontmoeten!

Het bestuur van 'Ons Voorgeslacht' 
Bestuur | Van de penningmeester

Ledenaantal
In 2021 heeft 'Ons Voorgeslacht' een sterke ledengroei mogen doormaken. We konden maar liefst 128 nieuwe leden verwelkomen. Helaas hebben we om diverse redenen afscheid moeten nemen van 105 leden.
Gelukkig zet de ledengroei door in 2022 en hebben we er in de eerste paar dagen van 2022 alweer 7 nieuwe leden bijgekregen. Hierdoor staat de teller van ons ledenstand nu op 1391 leden.

Contributie
Als het goed is heeft u inmiddels ook de factuur voor de contributie van 2022 ontvangen. 
Mocht u die nog niet ontvangen hebben, dan wil ik u vragen om een e-mail naar penningmeester@onsvoorgeslacht.nl te sturen.
De adressenlijst van onze boekhouding en die van de nieuwsbrief zijn aparte bestanden en daarom kan het zijn dat u wel onze nieuwsbrief ontvangt, maar dat uw e-mailadres niet bekend is in de boekhouding.

E-mailadres
Voor ons betekent het kennen van uw e-mailadres heel veel tijdwinst, maar ook besparen wij  administratiekosten. Dus geef uw e-mailadres door! Wij hoeven dan geen papieren factuur naar u te sturen en daarnaast heeft het afgelopen jaar ons geleerd dat we vanuit het bestuur soms snel in contact met onze leden moeten/willen komen en dan is een e-mail de snelste en goedkoopste manier om u te bereiken.
Bibliotheek | Coronamaatregelen

Het is mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan onze bibliotheek. Wij volgen daarbij de laatste maatregelen t.a.v. bibliotheken, die op de site van de Rijksoverheid staan. Die zeggen dat u geen coronatoegangsbewijs nodig heeft om toegang te krijgen tot de bibliotheek, maar het gebruik van mondkapjes wel verplicht is op alle publieke locaties binnen, waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Bijvoorbeeld de bibliotheek. 

Wilt u dus op de tweede zaterdag van de maand komen? Maak dan eerst een afspraak via bibliothecaris@onsvoorgeslacht.nl.

Inmiddels zijn er ruim 4573 boeken ingevoerd in onze online catalogus. Voor wie het nog niet weet, deze is te vinden op: www.onsvoorgeslacht.nl/bibliotheekcollectie/

 
Boekbespreking | Land verloren, Krimpen geboren

Arie Koolmees en André Hoogendijk, ‘Land verloren, Krimpen geboren ‘Het boerenerfgoed van Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, december 2021, 264 blz., ISBN 9789493086326.Van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel ontvingen we onlangs hun nieuwste uitgave.
Een prachtig boek, waarin 38 (bestaande en verdwenen) boerderijen en de agrarische geschiedenis van Krimpen aan den IJssel werden gefotografeerd en beschreven. De titel verwijst naar het feit, dat de boeren aan de IJsseldijk hun grond moesten verkopen aan de gemeente voor woningbouw en industrievestiging.

De boerderijen worden stuk voor stuk uitvoerig beschreven. Daarbij gaat ook veel aandacht naar de families, zowel eigenaren als pachters. Een apart hoofdstuk is gewijd aan vijf generaties van de familie Hoogendijk, die gewoond hebben op de Lekdijk, De Noord, Tiendweg en Schaardijk. Verschillende families, zoals de familie van Walsum en Hoogendijk zijn in de vijftiger jaren reeds beschreven in “Ons Voorgeslacht”.

Velen zullen ook aansluiting kunnen vinden in de andere beschreven families, die niet alleen in Krimpen aan den IJssel woonden, maar ook een link hebben naar omliggende dorpen zoals Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan den Lek en Capelle aan den IJssel. De beschreven agrarische geschiedenis heeft bovendien veel overeenkomsten met die van de hele Krimpenerwaard. 

Meer informatie en verkoopinformatie
Bibliotheek | Collectie Frans J. van Rooijen

Onlangs zijn we in het bezit gekomen van een nieuwe collectie: de collectie Frans J. van Rooijen (1955-2021). Voor zijn overlijden heeft Frans bepaald, dat al zijn genealogische bewerkingen en aantekeningen overgedragen moesten worden aan onze vereniging. Daarnaast heeft de familie ons een groot aantal boeken geschonken.
 
De boeken worden zo snel mogelijk opgenomen in onze bibliotheek en de catalogus, zodat ze voor een ieder toegankelijk zijn en uitgeleend kunnen worden, zodra we weer meer mogelijkheden tot openstelling krijgen na alle coronabeperkingen.
De bewerkingen en aantekeningen zullen uitgezocht worden en op HoFoDa, HoGenDa  of in de bibliotheek beschikbaar komen

Tips  | Signalering

Televisieserie 'In het kielzog van de Mayflower'
Het legendarische schip De Mayflower vertrok ruim 400 jaar geleden naar de Nieuwe Wereld, met aan boord een groep Engelse protestanten die in Leiden woonde. Ze worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten, de zogeheten Pilgrims, met beroemde nazaten als president Roosevelt, Marilyn Monroe en Barack Obama. In Amerika is het een eer om een afstammeling te zijn en heeft het verhaal rond het schip en de reis mythische vormen aangenomen. Leo Blokhuis volgt die reis iedere vrijdagavond op NPO2 om 22.05 uur.
Lees meer.

Handschrift van Van Gouthoeven in Dordts Archief
Wouter van Gouthoeven, geboren in Dordrecht in 1577, bouwt een reputatie op als geschiedkundige en genealoog. Zijn onderzoek resulteert in 1620 in een gedrukte uitgave van D’oude cronycke en historien van Hollant (met West-Vriesland) van Zeeland ende van Utrecht. Voor het grote publiek is zijn naam met dit boek verbonden. Dat er daarnaast nog een handgeschreven register bestaat, gebonden in perkament, 372 pagina’s dik (en wat voor pagina’s: 54 x 29½ cm!), is veel minder bekend.
Lees meer


Het Utrechts Archief halveert de levertijd van scans per 1 januari 2022
Op 1 januari 2022 verkort  het archief de levertijd van aangevraagde scans van vijf naar drie weken. Ook kunt u voortaan elke week aanvragen doen, in plaats van per twee weken. Om dit mogelijk te maken, leveren zij voortaan alleen nog materiaal van 100 jaar en ouder. Door deze termijn te verschuiven, is er minder handmatige controle nodig op auteursrecht en persoonsgegevens.
Lees meer


Openbaar geworden archiefbestanddelen per 1 januari 2022 in Schiedams archief
Het Schiedams Archief heeft op haar website een lijst van openbaar gemaakte archieven bekendgemaakt. Nu is Schiedam natuurlijk niet het enige archief die dat doet, dus het loont de moeite websites van andere archieven ook te bekijken.
Lees meer


Zet Famillement 2022 vast in je agenda
Op 25 juni organiseert het CBG in het Amsterdams stadsarchief weer het Famillement. Ons Voorgeslacht zal daar op de informatiemarkt aanwezig zijn.
Lees meer

Facebookgroep Ons Voorgeslacht heeft 1164 leden
Ben je nog geen lid van de groep neem dan gauw een kijkje en meld je aan.

Colofon
Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en Innovatie.
Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.
Facebook
Twitter
Onsvoorgeslacht
Hogenda
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp