Copy

Jaargang 6 |  Nummer 2 | januari 2022

Bestuur  | Algemene Ledenvergadering (ALV)

Noteer het alvast in uw agenda. Op zaterdag 7 mei wordt de ALV gehouden. We hopen dat we elkaar fysiek kunnen ontmoeten, maar zullen de vergadering ook digitaal houden. Als de vergadering fysiek gehouden wordt, dan organiseren we ook een grote antiquarische boekenmarkt en natuurlijk een inhoudelijke lezing.

Die lezing willen we dit keer iets anders aanpakken en opdelen in een aantal korte bijdragen van zo'n tien minuten. Daarvoor hebben we wel uw hulp nodig. Heeft u in uw onderzoek iets opmerkelijks gevonden of weet u over een bepaald onderwerp heel veel en wilt u er iets over vertellen? Meld u dan aan via pr@onsvoorgeslacht.nl.
Redactie | Inhoud maandblad

In het februarinummer zullen de volgende artikelen opgenomen worden.
 
Mirjam Neuteboom-Dieleman, Susanna de Jonge te Colijnsplaat en Jan Junius de Jonge, ambachtsheer van Krabbendijke, waren zij familie van elkaar?

Ronald van der Spiegel, Staat van achterstallen van de Zoengelden van Leiden, circa 1420.
Bibliotheek | Coronamaatregelen

Het is mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan onze bibliotheek. Wij volgen daarbij de laatste maatregelen t.a.v. bibliotheken, die op de site van de Rijksoverheid staan. Die zeggen dat u geen coronatoegangsbewijs nodig heeft om toegang te krijgen tot de bibliotheek, maar het gebruik van mondkapjes wel verplicht is op alle publieke locaties binnen, waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Bijvoorbeeld de bibliotheek. 

Wilt u dus op de tweede zaterdag van de maand komen? Maak dan eerst een afspraak via bibliothecaris@onsvoorgeslacht.nl.

Inmiddels zijn er ruim 4654 boeken ingevoerd in onze online catalogus. Voor wie het nog niet weet, deze is te vinden op: www.onsvoorgeslacht.nl/bibliotheekcollectie/

 
Boekbespreking | Familiegeschiedenis Verhaar

A.M. Verhaar, ‘Familiegeschiedenis Verhaar van 1500-2018’, Abcoude 2018, 210 blz.Onlangs ontvingen we dit boek met op de voorzijde een foto uit 1892 van Antonius Verhaar, geboren op 18 november 1873 te Mijdrecht. Op de achterzijde staat een foto van zijn vrouw Jannetje van Beek, geboren op 6 oktober 1872 in Nieuwer-Amstel, de grootouders van de samensteller.
Deze tak van de familie Verhaar heeft zich vanaf ongeveer 1500 via Bodegraven, de Mijepolder, Hazerswoude en Mijdrecht (De Hoef) naar Abcoude begeven. Het overzichtelijke boek begint met een stamreeks Verhaar en bevat vele foto’s van o.a. personen, DTB's, gegevens uit de burgerlijke stand, hypotheken en testamenten, waarvan ook de transcripties zijn bijgevoegd. Via overleveringen is zelfs een verhaal over een desertie uit het leger van Napoleon boven water gekomen. Kortom, een boek waar veel familieleden zich in zullen herkennen.
Er is nog een aantal exemplaren te koop. Hiervoor kunt u contact opnemen met t.verhaar@gmail.com
Vereniging | Ons lid Denis Verhoef in het nieuws


Op de foto links Denis Verhoef met de voorzitter Teun van der Vorm bij de Nieuwjaarsreceptie van 2020.

Denis Verhoef, een vaste studiezaalbezoeker van het Utrechts Archief en lid van Ons Voorgeslacht, kreeg kortgeleden het beheer over een collectie documenten uit de nalatenschap van een bevriend onderzoeker. Hij kwam tot de ontdekking dat een vermist leenregister uit 1610 zich hier in bevond. Na overleg met de erven werd besloten het register terug te brengen naar Kasteel De Haar. Lees verder hoe dit in zijn werk ging.

Tips  | Signalering

Passagierslijsten HAL 1900-1969 online
Dankzij de hulp van 1.600 vrijwilligers zijn de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn uit de periode 1900-1969 vanaf nu digitaal doorzoekbaar. Via WieWasWie en de website van het Stadsarchief Rotterdam kun je naar hartenlust grasduinen in ruim 1,6 miljoen persoonsvermeldingen.
Lees meer.

Regionaal Archief Rijnstreek en Lopikerwaard maakt begin met ontsluiten polderarchieven
Het RHC heeft een begin gemaakt met het beter toegankelijk maken van Zuid-Hollandse polderarchieven. Gestart is met de polder Breeveld (1670-1957), het waterschap Haanwijk (1676-1957), de polder Achttienhoven (1775-1974) en polder Breeveld en Haanwijk (1958-1974).
Lees meer.


Televisieserie 'Het Verhaal van Nederland'
Op 2 februari is de televisieserie 'Het Verhaal van Nederland' gestart. Elke woensdag om 20:40 uur op NPO 1 neemt Daan Schuurmans je mee in de geschiedenis.
Lees meer.


Westlands Museum en Historisch Archief Westland presenteren hun nieuwe website
Na jaren van digitaliseren en beschrijven presenteren Westlands Museum en Historisch Archief Westland hun nieuwe website ErfgoedWestland.nl. Alle historische Westlandse bronnen bij elkaar op één platform. 
Lees meer.


Zet Famillement 2022 vast in je agenda
Op 25 juni organiseert het CBG in het Amsterdams stadsarchief weer het Famillement. Ons Voorgeslacht zal daar op de informatiemarkt aanwezig zijn.
Lees meer

Facebookgroep Ons Voorgeslacht heeft 1210 leden
Ben je nog geen lid van de groep neem dan gauw een kijkje en meld je aan.

Colofon
Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en Innovatie.
Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.
Facebook
Twitter
Onsvoorgeslacht
Hogenda
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp