Copy

Jaargang 4 |  Nummer 11 | december 2020

Bestuur  | Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Het bestuur wenst alle leden en hun dierbaren prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar. 
Bestuur  | Belangrijke mededeling van de penningmeester

Veranderingen ten aanzien van de contributie-inning

Vanaf 5 januari 2021, eerder dan je van ons gewend bent, wordt de contributie geïnd.
Voor leden met een automatische incasso verandert er niets.
Overige leden krijgen de factuur per e-mail toegezonden. Nieuw aan deze factuur is de betaallink. Als je op deze betaallink klikt, word je meteen naar de betaalomgeving geleid, waarin je gemakkelijk en snel de contributie kunt voldoen. Het kan zijn dat de mail met de factuur in de spambox terecht komt. Houd deze dan ook in de gaten.
Voor buitenlandse leden betekent het dat ze via de betaallink de contributie met een creditcard kunnen voldoen.

Wil je niet via een betaallink betalen? Geen probleem. Betalen kan altijd nog met een bankoverschrijving. Let er dan wel op dat je het juiste bedrag overmaakt. 39 euro voor een lidmaatschap met papieren maandblad of 25 euro voor een digitaal lidmaatschap.

Hieronder vind je een voorbeeld hoe de factuur eruit ziet.
Ondervind je problemen bij het betalen? Neem dan contact op met de penningmeester.

Lidmaatschap | Aanbieding

Word nu lid van Ons Voorgeslacht en krijg de laatste periode van 2020 gratis!

Als je nu lid wordt van Ons Voorgeslacht voor een periode van minimaal één jaar, is de laatste periode van 2020 gratis. Je hebt dan direct toegang tot onze databases Hogenda en Hofoda en ontvangt het decembernummer van het tijdschrift per e-mail.

Met een lidmaatschap heb je:
 • Toegang tot de gedigitaliseerde maandbladen van 2016 t/m 2020.
 • Toegang tot Hogenda met ruim 12.700 documenten van diverse bronbewerkingen tot genealogieën en kwartierstaten (dat aantal groeit nog steeds).
 • Toegang tot Hofoda met al ruim 100.000 foto’s van diverse bronnen (en ook dat aantal groeit nog steeds).
 • Toegang tot onze bibliotheek met 4.400 boeken in onze collectie (helaas nu nog gesloten wegens Corona).
 • Toegang tot de webwinkel met onze reeds verschenen uitgaven (met ledenkorting. 
 • Toegang tot onze publicaties van de UP-reeks (Utrechtse parentelen) en de HB-reeks (Hollandse Bronnen)
Lid worden kan al voor €39,-- voor een papieren lidmaatschap binnen Nederland en €25,-- voor een digitaal lidmaatschap. Met een papieren lidmaatschap ontvang je het maandblad per post en met een digitaal lidmaatschap ontvang je deze per e-mail.
Het actieve werk- en publicatiegebied van de vereniging is het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuid-Holland), Zeeland en zijn invloedssferen (het Zuidwesten van Utrecht, de Betuwe en Bommelerwaard, land van Altena en Heusden, Noordwesten van Brabant).

Dus word nu lid door het formulier op onze website in te vullen

Tip voor de feestdagen:
Geef een lidmaatschap van Ons Voorgeslacht cadeau. Neem contact op met de penningmeester penningmeester@onsvoorgeslacht.nl voor meer informatie hierover.
Nieuws | Update over HoFoDa

Sinds de lancering van de Hollandse Foto Databank (HoFoDa) zijn er veel positieve reacties binnengekomen, waarvoor dank. Het aanbod is enorm gegroeid tot boven de 160.000 foto’s en er staat nog een substantiële reeks gereed om te verschijnen. Afgelopen maand verscheen o.a. een reeks stukken uit het Archief van de Abdij van Rijnsburg (te vinden als Archief 3.18.20 onder Nationaal Archief in de Catalogus van HoFoDa). Deze abdij bezat grond door heel Rijnland en Delfland (hier links naar twee kaartboeken in het Nationaal Archief 1, 2). 

Op HoFoDa staan talloze rekeningen en de liefhebber zal naast de rekeningen ook genieten van bijvoorbeeld de Registers van Verhuringen van de landen en renten in het Westland, 1524, 1534 (inv. nr. 137 en 138). Ook willen we de lezer het werk van Maria Hüffer, Bronnen der Geschiedenis van Rijnsburg, dat digitaal op de website van het KNAW staat, niet onthouden.


Ruïne van de abdij van Rijnsburg door G. de Ruyter. (Bron: https://geheugen.delpher.nl/)

Wij blijven natuurlijk zoeken naar meer bijdragen. Ook liggen er enkele verzoeken om stukken uit de archieven: Delft, Rotterdam, of het Noord-Hollands Archief. Mocht u daar binnenkort op bezoek gaan en een handje willen helpen, neemt u dan contact op via hofoda@onsvoorgeslacht.nl.
Maandblad | Inkijkje

In het decembernummer zullen de volgende artikelen worden opgenomen:
 • Een optimus missionarius: Johannes Bertina, pastoor van Nibbixwoud door drs. Ronald A. van der Spiegel. 
 • Boom / Leegendijck te IJsselmonde / Charlois door Jelte G. Lagendijk.
 • Vogelkopers uit Hazerswoude te Amsterdam (1637-1679) Van Sluijs, Moij en Van Den Bosch door J.F. Wendte.
 • Geertruydt Jansdr. van Muylwijck, een nog onbekend kind van Jan van Muylwijck Mathijsz. (Heusden – Gorinchem) door B. de Keijzer en H.M. Kuypers.
 • Hollandse- en Utrechtse Parentelen vóór 1650 door Denis Verhoef e.a.
 • Papierscheurder in het archief van Hoorn (1815-1818) door J.F. Wendte.
 • Tempora mutantur, nos et mutamur in illis (Kerst- en Nieuwjaarsgroet) van Bestuur en redactie.
Maandblad | Digitalisering

Maandbladen Ons Voorgeslacht 2005-2015
Op HoGenDa verschijnen sinds maart 2016 de maandbladen digitaal als PDF ter download. Oudere jaargangen (vóór 2005) zijn gepubliceerd op CD-ROMs die besteld kunnen worden via de winkel op de website. De bladen van 2005 en 2015 zijn niet digitaal verschenen maar staan vol met interessante artikelen en bronpublicaties. Het is al lang de wens van het bestuur om ook die maandbladen op HoGenDa te zetten. De aanzet daartoe is nu gemaakt en aan de vooravond van het 75-jarige bestaan kunt u het nummer raadplegen op Hogenda, dat ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum is verschenen. Het betreft hier nummer 684 (januari-februari 2016). Met enige regelmaat zullen meer afleveringen verschijnen, te beginnen met de maandbladen uit 2015
.

HoGenDa  | Aanwinsten

Op HoGenDa is de laatste tijd weer een aantal interessante bestanden toegevoegd. Uit de nalatenschap van dhr. F. van Aesch bijvoorbeeld zijn er 15 transcripties van het Oud Rechterlijk Archief van Stolwijk aan de database toegevoegd.
Verder een aantal transcripties van het Oud Rechterlijk Archief van Jaarsveld en van de hand van de heer B. de Keijzer een Middeleeuwse genealogie Uten Goye (Van Langerak).
Bibliotheek | Mededeling

We hebben uw bibliotheekbezoekjes in 2020 erg gemist. Dat komt natuurlijk doordat we i.v.m. de coronamaatregelen niet geopend zijn op de gebruikelijke manier. Tot nu toe is er weinig gebruik gemaakt om een bezoek op afspraak te maken op de tweede zaterdag van de maand om boeken te lenen en/of terug te brengen via bibliothecaris@onsvoorgeslacht.nl.

Boekenmarkt
Het werk heeft niet stilgestaan, want alle boeken uit verschillende schenkingen zijn inmiddels uitgezocht en opgenomen in de bibliotheek. We zijn van plan om de dubbelen in de loop van volgend jaar op een grote boekenmarkt te verkopen. We kunnen alvast verklappen, dat er heel interessante exemplaren bijzitten.

Inmiddels zijn er ruim 4430 boeken ingevoerd in onze online catalogus. Voor wie het nog niet weet, deze is te vinden op: www.onsvoorgeslacht.nl/bibliotheekcollectie/
Vrijwilligers gevraagd | Herhaalde oproep

Om gescande documenten op HoGenDa vrij te geven voor onze leden, gaat er nog wel wat water door de zee. Onze vereniging heeft hoge ambities en daar ben jij hard bij nodig! Dus meld je alstublieft aan. 


We willen graag de oude jaargangen van ons maandblad in zijn geheel op HoGenDa publiceren. Omdat de scans die op de CD-ROM staan heel veel OCR-fouten bevatten, is Paul de Bruin die allemaal aan het controleren. Mocht je daarbij willen helpen. Heel graag! Meld je dan aan bij Paul de Bruin.

Tips  | Signalering

Nieuwe serie van Verborgen Verleden begint op 9 januari
Vanaf 9 januari zien we hoe dat zit met de familiegeschiedenissen van Ronald de Boer, Simone Kleinsma, Geert Mak, Rifka Lodeizen, Diederik Ebbinge, Merel Westrik, Danny de Munk en Paul de Leeuw. Er vinden in binnen -en buitenland ontmoetingen plaats met schuinsmarcheerders, kunstenmakers, geleerden, vechtersbazen en heuse verzetshelden. In het kielzog van Johan van Oldenbarnevelt wordt het Binnenhof bezocht, met een silhouetteur het Rijksmuseum en vanaf Texel vertrekt een oorlogsvloot in de hoop die verdomde Engelsen te verslaan. En had Ronald de Boer het Nederlands elftal nou eigenlijk voor 'Die Mannschaft' moeten verruilen?
Lees meer.

De collectie Atlas Schoemaker
De collectie Atlas Schoemaker toont ruim 2600 topografische tekeningen, beschrijvingen en prenten van Nederlandse steden, dorpen en gehuchten in de vroege achttiende eeuw.
Lees meer


Facebookgroep Ons Voorgeslacht heeft 956 leden
Stond de teller van het aantal leden van onze Facebookgroep bij de vorige nieuwsbrief op 923; we hebben er nu 956 leden. De snelle groei is er een beetje uit, maar we willen natuurlijk zo snel mogelijk naar de 1000! Bent u nog geen lid van de groep neem dan gauw een kijkje en meld je aan.

Westfries Archief is de 25e deelnemer van Wiewaswie.
De doop-, trouw- en begraafregisters, bevolkingsregisters, notariële archieven en akten van de burgerlijke stand van het Westfries Archief zijn nu benaderbaar via WieWasWie
Lees meer

Optreden Ons Voorgeslacht
Op donderdag 12 november was Ons Voorgeslacht (vanaf minuut
57.45) present in de derde talkshow ‘Boeren, burgers en buitenlui’ van de Academie voor genealogie. 
Wil je de talkshow terugkijken? Dat kan nog via deze link.

Colofon
Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en innovatie.
Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.
Facebook
Twitter
Onsvoorgeslacht
Hogenda
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp