Copy

Jaargang 5 |  Nummer 11 | oktober 2021

Bestuur  | Jubileumviering groot succes


Een groot deel van de schrijvers van het jubileumnummer

De viering van ons 75-jarig bestaan op 2 oktober was, afgaande op alle positieve reacties, een groot succes. Al vroeg in de ochtend kwamen de meer dan 115 leden en sprekers naar de Open Hofkerk in Ommoord (Rotterdam) om een gezellige en informatieve dag te beleven. Na zo'n lange tijd was iedereen blij elkaar weer eens te zien en interessante lezingen bij te wonen over: de geschiedenis én de toekomst van 'Ons Voorgeslacht', Transkribus, Alle Amsterdamse Akten, de Sonttolregisters, de kenmerken van Parentelen opgesteld in de 17e eeuw en een rebelse ondernemer in Leiden.
Voorzitter Teun van der Vorm, maakte in zijn inleiding bekend dat onze hoofdredacteur Aart van der Waal, eind 2021 zal stoppen met zijn hoofdredacteurschap. Het bestuur is blij een vervanger gevonden te hebben in de persoon van Leo van der Linden, die de komende tijd zal worden ingewerkt en volgend jaar voorgesteld zal worden aan de leden tijdens de Algemene Ledenvergadering.

De dag is prima verzorgd door de beheerders en vrijwilligers van de Open Hofkerk. Het ontbrak ons aan niets. De spetterende afsluiting door de band 'Just Us', met op altsax één van onze leden (Denis Verhoef) was in één woord geweldig.


Rond half zes ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.
Binnenkort zullen de foto's op het afgesloten deel van HoFoDa geplaatst worden.

Bestuur Nieuwe statuten gepasseerd

De jubileumdag had ook nog een officieel tintje, want op het podium van de Open Hofkerk zijn voor notaris Gert Schilperoort (ook lid van Ons Voorgeslacht) de gewijzigde statuten gepasseerd.


Voorzitter Teun van der Vorm, notaris Gert Schilperoort en secretaris Hans du Mortier 

Een digitaal afschrift van de statuten en het huishoudelijk reglement zijn te vinden op onze website.
Bestuur  | Digitalisering

HoFoDa en microfiche/film scanproject

Dankzij het Prins Bernard Cultuurfonds kon 'Ons Voorgeslacht' een microfilm/fichescanner aanschaffen. Met die scanner zijn inmiddels alle microfiches, met opnames van de tiende penningkohieren gedigitaliseerd. Daardoor zijn er scans van maar liefst 80 tiende penningkohieren uit Zuid-Holland verschenen. Ook met de microfilms van de collectie van L. Helms van Eis is een goede start gemaakt en zijn er ca. 20 series verschenen met rechterlijke- en weeskamerbronnen uit de Hoeksche Waard. Tot slot mag ook niet onopgemerkt blijven dat er een flinke reeks bronnen uit Seghwaert en Zoetermeer verschenen is. Op dit moment staat de teller op meer dan 225.000 foto’s van ruim 1850 stukken.

Wij blijven natuurlijk zoeken naar meer bijdragen. Mocht u foto's hebben van complete inventarissen en die bij willen dragen, neemt u dan contact op via hofoda@onsvoorgeslacht.nl.
Bibliotheek | Boekbespreking

L. Hoogteiling, ‘500 jaar Hoogh Teijlingen’, Genealogie van de families: Hoogteijling, van Hoogteijlingen, Hoogteiling, Voorschoten 2014, 362 blz.

Dit prachtige boek kregen we onlangs aangeboden voor onze bibliotheek. Het bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een boek en een map met bijlagen, die acht grote schema’s van de stamboom omvatten.De familienaam is voor het eerst te lezen in de Leenboeken van het Klooster van Leeuwenhorst, gelegen tussen Noordwijk en Noordwijkerhout, in een erfpacht van 1481. Alle afstammelingen van deze “Dirck Jansz op Hoechteijlinge” in Voorhout, zijn beschreven in dit boek, dat vele foto’s van akten, oud kaartmateriaal, familieleden, krantenartikelen en ander bewijsmateriaal bevat. Van vele akten is tevens de transcriptie opgenomen. Er is in deze genealogie een duidelijke onderverdeling gemaakt in de volgende takken, te weten: in Valkenburg/Katwijk  in Vlaardingen, een RK tak in Oegstgeest-Wassenaar en één in voornamelijk in Noordwijk-Haarlem. Die Valkenburg/Katwijk splitst zich later in een grote tak in Alphen aan de Rijn, in Wassenaar en in Leiden.
De Amerikaanse tak wordt alleen zijdelings behandeld.

Naast de genealogie van deze familie is er ook veel plaats ingeruimd om de geschiedenis van voornamelijk het Rijnland en de emigratie naar Amerika (Nieuw Nederland) te beschrijven. Dus zeker ook interessant voor genealogen, die voorouders in dit gebied hebben. Meer informatie en bestelgegevens zijn te vinden op de site van de Stichting Hoogteijling.

 
Ingezonden  | Streekgenealogiedatabank Hoeksche Waard online

Sinds 1 oktober staat de Streekgenealogiedatabank van het Documentatiecentrum van Museum Hoeksche Waard online.In de databank is een uitgebreide verzameling boeken en bestanden met stambomen en kwartierstaten opgenomen. Daarnaast bestaat de collectie uit onder meer genealogische tijdschriften, andere digitale bestanden (onder andere familieadvertenties en getranscribeerde Hoeksche Waardse rechterlijke archieven) en op familienaam gerangschikte enveloppen met diverse losse gegevens. Er is ook een uniek systeem met ruim 2,5 miljoen (papieren) kaartjes met daarop gegevens over personen die in de Hoeksche Waard hebben geleefd uit veel verschillende bronnen vanaf de 16e eeuw. Om maar enkele te noemen: DTB's, BS, kerkelijke, rechterlijke, gaarders- en polderarchieven.
Door een naam in het zoekveld te typen kunt u zien of er iets aanwezig is over een familienaam (denk aan spellingsvarianten). Mocht er geen publicatie of envelop met gegevens over de door u gezochte familienaam zijn, dan is de kans toch groot dat de naam in het kaartsysteem en in andere digitale bestanden voorkomt.

Wat nog niet op de databank staat is de lijst met bewerkte en nog te bewerken bronnen.
Bibliotheek | Coronamaatregelen

Het is op afspraak nu wel mogelijk, om naast het het terugbrengen van boeken, onderzoek te doen in de bibliotheek. Ondertussen zijn we bezig om te kijken hoe we de ventilatie in de bibliotheek kunnen verbeteren. Wilt u dus op de tweede zaterdag van de maand komen? Maak dan eerst een afspraak via bibliothecaris@onsvoorgeslacht.nl.

Inmiddels zijn er ruim 4546 boeken ingevoerd in onze online catalogus. Voor wie het nog niet weet, deze is te vinden op: www.onsvoorgeslacht.nl/bibliotheekcollectie/

Tips  | Signalering

Jaarlijkse open dag Zeeuws Archief
De jaarlijkse open dag van het Zeeuws Archief is op zaterdag 6 november 2021. Het thema luidt: verbinding over water. Het programma is zowel op locatie als online. Op de website staat het programma en alle informatie.
Lees meer.

Geneanet gaat samen met Ancestry
Ancestry®, de wereldwijde leider in familiegeschiedenis, heeft aangekondigd dat het een overeenkomst heeft gesloten om Geneanet, een toonaangevend Frans genealogisch bedrijf, over te nemen. Met meer dan 30 miljard records uit meer dan 80 landen helpt Ancestry klanten nieuwe details over hun familieverhaal en voorouders te ontdekken. De voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.
Lees meer

Familysearch heeft project van digitalisering microfilms afgerond
Na 83 jaar filmen van de historische genealogische gegevens van de wereld, heeft FamilySearch de digitalisering van de 2,4 miljoen rollen microfilms voltooid. Het archief, dat informatie bevat over meer dan 11,5 miljard personen, is nu gratis beschikbaar op FamilySearch.org.
Lees meer


Facebookgroep Ons Voorgeslacht heeft 1122 leden
Ben je nog geen lid van de groep neem dan gauw een kijkje en meld je aan.

Colofon
Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en Innovatie.
Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.
Facebook
Twitter
Onsvoorgeslacht
Hogenda
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp