Copy
September 2018

Maandelijkse nieuwsbrief met alle ins en outs
over cultuureducatie in het Westlands primair onderwijs
Beste <<Voornaam>>,


Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en we gaan gelijk voortvarend van start! Zo bezoeken we op 13 en 14 september met acht bovenbouwklassen de tentoonstelling Viktor & Rolf in de Kunsthal. Op 19 september hebben we ons eerste Icc-lab 'ON TOUR', waarin we met een bus vol icc'ers naar de Kunsthal gaan voor een inspirerende middag. Daarna gaan we met nieuwe leerkrachten en stagiaires aan de slag om Kunstkracht 10 te leren kennen op woensdag 26 september. Ook oktober wordt een maand vol spektakel, met ruim 1100 kinderen die de dansvoorstelling Roest in De Naald bezoeken, de Kunst & School conferentie op 10 oktober en een verdiepingstraining media op 31 oktober. Kortom: een hoop leuks om naar uit te kijken. We hopen je veelvuldig tegen te komen!


Met vriendelijke groet,

Ilona Rozenboom & Iris Scheffers
Westland Cultuurweb

Kunst & School conferentie: Cultuureducatie verbindt

Op woensdag 10 oktober organiseren we de jaarlijkse Kunst & School conferentie. Dit jaar staat deze conferentie geheel in het teken van het samen maken en beleven van kunst. Kom luisteren en kijken naar inspirerende lokale projecten die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden op de Westlandse scholen. Leer lokale culturele aanbieders kennen door deel te nemen aan speciaal voor jullie ontwikkelde workshops. Beleef hoe leerlingen een les van deze aanbieder zouden ervaren en laat je inspireren. Deze conferentie sluiten we spectaculair af: met alle deelnemers maken we één grote culturele klapper om nooit meer te vergeten. Kortom: cultuureducatie verbindt Westland!

De conferentie duurt van 13:45 tot 18:00 en is gratis toegankelijk voor alle leerkrachten en geïnteresseerden. Bekijk de volledige uitnodiging hier. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 september.

 
Meld je hier aan voor de Kunst & School conferentie

Trainingen

In september, oktober en november gaan we direct enthousiast van start met diverse trainingen:
  • Op woensdag 26 september om 14:00 is de instaptraining Kunstkracht 10, voor alle nieuwe leerkrachten en stagiaires die kennis willen maken met de leerlijnen. De training is gratis, aanmelden kan t/m 11 september.
  • Op woensdag 31 oktober is de eerste verdiepingstraining media: fictiefilm. Behalve technische vaardigheden in het werken met camera’s en monteren, doe je ook ervaring op in het begeleiden van een creatief proces met film. Hoe help je leerlingen door hun creatieve barrières heen? Hoe leer je je klas zelf video’s monteren? De training duurt van 14:00 tot 17:00, deelname kost €25 p.p, aanmelden kan t/m 2 oktober. 
  • Op woensdag 21 november gaan we in de verdiepingstraining muziek aan de slag met Creative Music Making. Dit is een methodiek waarbij leerlingen door spelactiviteiten zelf muziek leren componeren. Het gaat immers niet alleen om het leren zingen en spelen van bestaande liedjes bij muziek: juist het zelf creëren vinden we belangrijk. In de training komen de kernaspecten langs en ervaar je zelf hoe laagdrempelig componeren kan zijn. De training duurt van 14:00 tot 17:00, deelname kost €25 p.p, aanmelden kan t/m 6 november.
  • Op woensdag 28 november is het tijd voor de verdiepingstraining theater: dramatische werkvormen. We onderzoeken diverse werkvormen, zodat je drama breder in kunt gaan zetten dan in je theaterlessen alleen. Want drama leent zich bij uitstek voor verbinding met allerlei thema’s die je in de klas behandelt. Van wereldoriëntatie tot woordenschat: je kunt het zo gek niet bedenken en er is een geschikte werkvorm voor. De training duurt van 14:00 tot 17:00, deelname kost €25 p.p, aanmelden kan t/m 13 november.
Meld je hier aan voor één of meerdere trainingen

Icc-lab 'ON TOUR'

Vorige week ontving je van ons de uitnodiging voor het Icc-lab 'ON TOUR' op woensdag 19 september. We gaan met een touringbus naar Rotterdam, bezoeken de tentoonstelling Viktor & Rolf in de Kunsthal, volgen een actieve workshop en gaan aan de slag met de leskaarten vakoverstijgend. Vergeet je je niet aan te melden? Inschrijven kan tot en met vrijdag 7 september via deze link. Ben je in het bezit van een museumjaarkaart, mail dat dan even naar Iris via ischeffers@westlandcultuurweb.nl.
 
Meld je hier aan voor het Icc-lab 'ON TOUR'

Uren co-teaching beschikbaar!

We hebben nog wat uren over om extra co-teaching in te zetten! Co-teaching is samenwerken met kunstvakdocenten. Je kunt, alleen of met meerdere leerkrachten, met een kunstvakdocent samen lesmateriaal ontwikkelen. Handig als je zelf een cultuuruur draait en nieuwe lessen moet bedenken. Of vraag een kunstvakdocent om een deel van je les te geven. Van kijken leer je immers een hoop! Neem contact op met je cultuurcoach Iris of Ilona om de mogelijkheden te bespreken. Zo lang er uren beschikbaar zijn, is co-teaching gratis (beperkt aantal uren per school).

Nieuwjaarsconcert Knallend Westland

Muzikaal talent gezocht! Het Nieuwjaarsconcert Knallend Westland is een sprankelende show vol muziek, dans en theater. Jong Westlands muzikaal talent krijgt hier de kans om in de spotlights te staan. In januari 2019 treden Blazers Collectief WEST, professionele en amateurmusici, dansschool Dans Creatie en Theaterschool Koperen Kees aan om er samen met special guest Elke Vierveijzer een groot feest van te maken. De uitverkoren talenten krijgen voorafgaand aan het concert professionele begeleiding en repeteren een aantal keren met Blazers Collectief West en andere artiesten. En op 6 januari mogen ze stralen op het grote podium van WestlandTheater De Naald!

Lopen er op jouw school jonge zangers en musici rond met passie en talent? Wijs ze dan vooral op de mogelijkheid te komen voorspelen tijdens de audities op zaterdag 13 oktober! Dat mag, solo, maar ook met een groep, band of koor. Aanmelden kan tot en met vrijdag 5 oktober via de website www.westlandnieuwjaarsconcert.nl.

Kunstkracht 10

In de zomer hebben we hard gewerkt om de Kunstkracht 10 leerlijnen te herzien. Heb jij ze al uitgeprobeerd? Hierbij een overzicht van de huidige stand van zaken.
  • Leerlijn beeldende kunst: de basisreeksen staan in het nieuwe lesmodel online. De verdiepingsreeksen en workshops volgen binnenkort.
  • Leerlijn dans: staat volledig in het nieuwe lesmodel online. 
  • Leerlijn muziek: de basisreeksen waren al volledig herzien - niet alleen in een nieuw lesmodel, maar ook inhoudelijk verbeterd. Nu staan ook de verdiepingsreeksen en workshops in het nieuwe lesmodel online. 
  • Leerlijn theater: de basisreeksen waren al volledig herzien - niet alleen in een nieuw lesmodel, maar ook inhoudelijk verbeterd. Tegen het eind van het jaar verwachten we de verdiepingsreeksen en workshops af te hebben. 
  • Leerlijn vakoverstijgend: de hele leerlijn is herzien online beschikbaar.
Aan de leerlijnen erfgoed, media en literatuur & filosofie wordt nog gewerkt. Gedurende de komende maanden zullen deze één voor één beschikbaar worden gesteld via de website. 

Voor in de agenda

Copyright © 2018 Westland Cultuurweb. Alle rechten voorbehouden.
info@westlandcultuurweb.nl

Ons adres is: Westland Cultuurweb, Zuideinde 12, 2671 MH Naaldwijk.
Voeg ons toe aan je adresboek

Je ontvangt deze e-mail omdat je directeur of icc'er op een Westlandse basisschool bent.
Wil je deze nieuwsbrief niet ontvangen? Schrijf je hier uit of update hier je e-mail voorkeuren.

Email Marketing Powered by Mailchimp