Copy
Nieuwsbrief augustus 2021

 

Zet alvast in je agenda:
Meet Up Traais Energie Collectief
Vrijdag 1 oktober 20.00 uur

 

Na de zomer zijn we er weer met een nieuwe Meet Up! Vrijdag 1 oktober om 20.00 uur ben je van harte welkom in de wei aan de Bergen 26. Op de toekomstige locatie van ons zonnepark zetten we onze TEC-tent op, zorgen we voor een warme ontvangst en praten je bij over onze projecten. Deze avond hebben we je nodig! We willen graag jouw mening weten over de plannen voor een nieuwe uitgifte obligaties of aandelen. Meer informatie over het programma van deze avond ontvang je na de zomervakantie. 

Een hele fijne zomer toegewenst! We zien je graag op 1 oktober.

Update warmtelevering


In 2019 hebben we de oude boerderij aan de Schansstraat gekocht. Dit monumentale pand wordt onze Energiebrouwerij. Naast de boerderij bouwen we een kelder waarin we duurzame warmte voor het Traais Warmtenetwerk opwekken.

Ons leidingtracé gaat van de Energiebrouwerij over plan De Weelde naar de woningen in het dorp. We wachten, net zoals de toekomstige bewoners van De Weelde, op een schoongrondverklaring. Zonder deze verklaring kunnen we niet starten met de aanleg van de leidingen voor het warmtenet en de bouw van de kelder.

Dit betekent dat we dit jaar de warmtelevering nog niet kunnen realiseren. De Terheijdenaren die een contract hebben getekend voor de levering van warmte hebben we hierover geïnformeerd. De Traaise Energie Maatschappij garandeert deze huishoudens warmte. Haalt bijvoorbeeld een cv-ketel voorjaar 2022 niet, dan denken we mee om tot een goede oplossing te komen.

Wij hopen op een positief bericht over de schoongrondverklaring in september 2021, zodat we april 2022 warmte kunnen opwekken en leveren.
 

Wat was het gezellig op het TEC-strand!


Drie zomerdagen was ons eigen strand bij de Energiebrouwerij aan de Schansstraat open. Donderdagavond 8 juli maakten we voor het eerst live kennis met onze toekomstige buren van nieuwbouwproject De Weelde. Vrijdagochtend 9 juli kwam de gemeente Drimmelen op de koffie. En zaterdagmiddag 10 juli was het strand geopend voor alle Terheijdenaren. 

Zaterdagmiddag kregen de aanwezigen een update over onze zon-, wind- en warmteprojecten. Met augmented reality (een 3D animatie die over de werkelijkheid wordt gelegd) kon je al precies zien hoe de Energiebrouwerij er straks van binnen uit ziet. Een mooie blik in de toekomst!

Jong en oud nam een kijkje bij de archeologische vondsten naast de boerderij. Ook was de historische boerderij in zijn volle -en enigszins vervallen- glorie te bekijken. In de boerderij draaide nog één keer de film ‘Sterker Dorp’ uit 2018 over de toekomst van ons dorp, met een hoofdrol voor Mette (toen 11 jaar oud).

Verder was het heerlijk relaxen én bijkletsen in een strandstoel met een drankje in de hand. Het waren mooie dagen op ons eigen TEC-strand!

Brabantse Milieufederatie in gesprek met onze voorzitter

 

De Brabantse Millieufederatie staat voor een schoon milieu, een vitale en rijke natuur, een gevarieerd landschap en een duurzame economie. De stichting werkt aan een duurzame toekomst van Brabant samen met bewoners. 

Onze voorzitter Theo den Exter werd benaderd voor een interview. Want hoe is ons collectief georganiseerd? Op welke manieren informeren we de inwoners van Terheijden en hoe zit het financiële plaatje in elkaar? Het gesprek is uitgewerkt in twee artikelen. Hierbij het eerste deel, het vervolgartikel komt in september uit.
 

Vet genieten in het Puzzelbad


Het verwarmen van het water in het Puzzelbad ligt sinds vorig jaar in handen van ons collectief. De verwarmingsinstallatie die we nu hebben ingezet is alleen voor deze zomer en natuurlijk duurzaam. Volgend zwemseizoen is het zwembad aangesloten op het Traais Warmtenetwerk en verwarmen we het water met onze eigen duurzame Traaise warmte!

Voor de tijdelijke installatie gebruiken we gerecyclede oliën en vetten. Bijvoorbeeld de olie waarin je frietje wordt gebakken. Hoe vet is dat! Dit werkt als volgt. Uit plantaardige oliën en gerecyclede vetten worden alle verontreinigingen gehaald. Zo ontstaat Hydrotreated Vegetable Oil (HVO).

Deze biobrandstof veroorzaakt 90% minder CO2 uitstoot én er worden geen bomen voor gekapt. Volgend jaar zetten we de volgende stap en besparen we 100% CO2 met ons warmtenet.

Neem een duik en geniet van het warme water! 
 
Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van het Traais Energie Collectief of omdat je hebt aangegeven dat je op de hoogte wilt blijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Traais Energie Collectief · Schansstraat 17 · Terheijden, 4844 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp