Copy
View this email in your browser

ZONDAG 11 NOVEMBER

DISCUSSIEBIJEENKOMST: EEN NIEUWE INTERNATIONALE TEGENCULTUUR
Zondag 11 november a.s. start om 14.00 uur in de galerie van De Pastoe Fabriek een discussiebijeenkomst over het belang van goed ontwerp.
 

Dieter Rams, hoofd designer bij electronica merk BRAUN, waarvan nu ca. 100 van zijn producten te zien zijn in Galerie De Pastoe Fabriek, stelde reeds in de late jaren '70 dat onze wereld overspoeld werd met een kakofonie aan vormen, kleuren en geluiden. Zich bewust van het feit dat hij ook zelf een significante bijdrage hieraan had, stelde hij zich de belangrijke vraag: is mijn design goed design? Als instrument om zijn eigen ontwerpen te toetsen aan die vraag, stelde bij de 10 stellingen op waaraan zijn ontwerpen zouden moeten voldoen.

Deze stellingen zijn in onze huidige maatschappij relevanter dan ooit tevoren.
We hebben dringend behoefte aan ontwerp (kunst, design en muziek, diensten, systemen) dat de grenzen overschrijdt en tientallen jaren overleeft. Ontwerp dat de onderliggende, universele principes vastlegt om de diversiteit in culturele manifestaties te waarderen.

We hebben een nieuwe internationale tegencultuur nodig om de hegemonie van de mondiale financiële instellingen te doorbreken en het tij van bekrompen patriottisme en identiteitspolitiek te keren. Een avant-garde die samenwerkt en zich verenigt om bij te dragen een een 'goede samenleving' die eerlijk en rechtvaardig is, met als doel om de ervaring van onmiddellijke bevrediging om te zetten in vermogens die een leven lang meegaan en die zonder schuldgevoel aan toekomstige generaties kan worden overgedragen. We moeten de wereld opnieuw ontwerpen om veroudering tegen te gaan en oplossingen te ontwerpen die grenzen kunnen overschrijden en de tand des tijds kunnen weerstaan.


 

Jos Oberdorf, managing partner bij npk design en hoogleraar Product Architecture Design aan de TU Delft gaat in gesprek met:Stefano Marzano - voormalig 
CEO Philips Design, CDO Royal Philips, CDO Electrolux Group en Electrolux Group Management.
Member Business Week (VS) heeft Stefano Marzano een van de vier wereldwijde 'Beste leiders van 2005' voor innovatie genoemd. In 2001 ontving hij de World Technology Award for Design (World Technology Network). In 1998 wint zijn team bij Philips Design de Design Team of the Year Award (Duitsland).Alison Clarke -
Chair of Design History and Theory and Director of the Papanek Foundation, University of Applied Arts Vienna. Opgeleid aan de V&A Museum and Royal College of Art, London als historicus, en aan het University College London als sociaal antropoloog. Ze combineert haar historische en antropologische methodes met het begrip van design en materiële cultuur. Ze is bezig met het voltooien van een maniscript voor M.I.T Press getiteld: Victor Papanek: Designers for the Real World. 

Erik Mattie - mede oprichter Bureau M&DM architectuurhistorisch en stedenbouwkundig onderzoeks- en adviesbureau. Publicaties en bijdragen aan publicaties aangaande diverse onderwerpen, van Dieter Rams tot de Amsterdamse School, van Frank Gehry tot het modernisme.


en Tabo Goudswaard - kunstenaar en sociaal ontwerper Goudswaard leidt Studio Goudswaard. De studio ontwerpt nieuwe manieren om naar sociale problemen te kijken. Het is de overtuiging van Studio Goudswaard dat ontwerpers en kunstenaars een cruciale rol kunnen spelen in het vormgeven van samenlevingen. Hij maakt deel uit van het Is Ook-team van adviesbureau Twynstra Gudde waarin kunstenaars en verandermanagers samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken, initieerde en was de leider van SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS.

Toegangsprijs € 10,- (voor studenten € 5,- op vertoon van studentenpas), inclusief bezichtiging tentoonstelling.
Wilt u de discussie bijwonen, klik dan
HIER . Inschrijven is noodzakelijk.

U vindt Galerie De Pastoe Fabriek op Rotsoord 7a te Utrecht, in een van de oudste delen van de oude Pastoe Fabriek. Als u bij de fabriek bent aangekomen, loopt u naar het achterste deel van het pand, waar u een groot geel banier tegen de muur ziet hangen - zie de foto hieronder. 

 

De ingang naar de galerie loopt via café restaurant De Zagerij. Ga het steegje naast het gebouw in en loop door totdat u bij het restaurant bent aangekomen. Loop dan rechtdoor, tussen de bar en de keuken door, het halletje in. Van daaruit wijst alles zich van zelf.

Mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, KF Hein fonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Zabawas, Kvadrat, Jan Krediet, MuseumGoed, Le Guess Who?, TU Delft, De Zagerij en het Goethe Instituut.

De Pastoe Fabriek
Sinds de verplaatsing van de Pastoe meubelproductie naar Houten, heeft het oude fabriekscomplex op het rotsoord een transformatie ondergaan. Van werkplaats van producten naar broedplaats voor nieuwe ideeën, onderwijs en ontmoeting. Het complex is een vestigingsplaats geworden van de HKU Fine Art afdeling, creatieve bedrijven en cafe-restaurant De Zagerij en restaurant Het Ketelhuis. Stichting De Pastoe Fabriek heeft als doel de culturele component te verzorgen in de Pastoe Fabriek, waarbij recht gedaan wordt aan de filosofie en erfenis van Pastoe en ‘Utrecht Manifest, Biënnale voor Social Design’ (2005-2015).

Copyright © Stichting De Pastoe Fabriek, All rights reserved.
Ons mailadres is info@depastoefabriek.com

U kunt zich uitschrijven voor emails van Stichting De Pastoe Fabriek door te klikken op: unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting De Pastoe Fabriek · Rotsoord 3 · Utrecht, Ut 3523 CL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp