Copy

Nieuwsbrief Winter 2022

Met deze maand:
klik hier voor onze AGENDA 2022

JUNGacademie Nederland
3 jarige opleiding tot Jungian Analyst

www.jungacademie.nl

Welkom bij onze WINTER-nieuwsbrief,

Hier weer een nieuwe nieuwsbrief. Hierin een filmtip welke licht brengt in de duistere broederstrijd van dit moment. Deze zelfde strijd vindt ook plaats in de klassieker “Wuthering Heights”, in beide is de eros op haar eigen manier de oplossing. Daarnaast bieden wij Supervisie voor therapeuten, introduceert Mireille Steenkamer haar prachtige archetype kaarten, en vertelt Helen Gerretsen over haar boek waarin ze Jung in deze tijd plaatst. Verder is er natuurlijk de agenda met weer nieuwe JUNGacademie Colleges die voor iedereen toegankelijk zijn. Tot slot Stromae die zijn verhaal zingt over depressiviteit en een gedicht van één van onze afgestudeerde studenten Conny Smaal. Ook nu zijn we weer blij met de kopij die we hebben ontvangen en misschien heb jij ook iets wat je de volgende nieuwsbrief met de lezers wilt delen.

Deze informatie delen?
Stuur deze nieuwsbrief door naar vrienden of bekenden.

De Animus in “Wuthering Heights”

Door Arno Roelofs
Als jonge jongen werd ik zoals zoveel mensen in die tijd getroffen door het nummer van Kate Bush “Wuthering Heights”. Toen ik een paar jaar geleden het boek van Barbara Hannah – The Animus, Part one, the Spirit of Truth in Women met daarin de beschrijving van het verhaal in verband met de Animus las, besloot ik “Wuthering Heights” te lezen. 
Dit artikel gaat over het verhaal en hoe het een beschrijving vormt van de collectieve archetypische structuur van het individuatieproces. Hannah maakt daarbij gebruik van de voor Jung altijd zo populaire huwelijks-quaternio’s. Lees artikel

 
SUPERVISIE VOOR THERAPEUTEN
 
Vrijdag 11 februari beginnen wij met een "Module Supervisie voor Therapeuten" welke geaccrediteerd is voor 16 SBU bij CAT en JVATN. In deze supervisie kijken we naar overdracht-tegenoverdracht en willen we aan de hand van de dynamiek van de groep kijken naar de dromen en deze koppelen aan o.a. alchemistische afbeeldingen en het Rode boek. Interesse? Lees hier meer.

 

Broederstrijd en liefde in “The West Side Story”

De Redactie
In een tijd waarin de tweespalt in onze samenleving zichtbaarder wordt verschijnt er weer een nieuwe versie van het al oude broederstrijd verhaal "The West Side Story".
Nu alles weer een beetje op gang komt, was het een streling van de zinnen om weer in een bioscoop gevoed te worden door kleuren en klanken, vermengd met dans die op het witte doek sprankelend in het donker tot leven kwamen.  
Ook in deze versie van Steven Spielberg speelt het verhaal zich af in het New York van de jaren 50, maar het verhaal past nog steeds. Nog steeds zoeken mensen betere plekken om te leven en worden ze met de rug aangekeken. Nog steeds is er xenofobie en projecteren we onze schaduw in de andere groep. Of dit gaat om andersdenkenden over het Corona beleid of dat je een andere seksuele geaardheid hebt of kleur of dat wat afwijkt van de algemene norm, er is altijd wel iets om je van de ander af te scheiden.
Dit wordt uitgedrukt in het archetype van de broederstrijd en is een veel voorkomend archetype in verhalen zoals Cain en Abel, Osiris en Seth, the Lion King, en ook in de klassieker van Romeo en Julliet, waarvan het verhaal van “The West Side Story” is afgeleid.
Daartussendoor loopt een heel ander verhaal een verhaal van liefde en verbinding. Het verhaal van Tony en Maria in dit geval. Zij komen uit de strijdende groepen en worden op slag verliefd. Zij vormen de verbinding. Het is het beeld, de muziek en de dans die ons meenemen in de emoties van de strijd, maar meer nog in de liefde die alles ineens minder belangrijk maakt. Wanneer de twee elkaar tegenkomen vervaagt het rumoer van de strijd en gaat er een hele andere wereld open waarin de ongelijkheden er niet meer toe doen.
Het verhaal heeft geen happy end, maar daarmee kweekt het juist bewustwording van hoe belangrijk het is om via de eros kant in onszelf een brug te slaan tussen de uitersten die onze samenleving zo ruw maakt. Mooie film om weer eens te zien.
 

Een Archetypische reis

Door Mireille Steenkamer
Het werken met archetypische energieën fungeert als een sterke wegwijzer om het pad te lopen dat zich voor ons uitstrekt en dat vaak niet helder is. Door de herkenning en de resonantie van de archetypische energieën ontstaat er verbinding tussen het 'ik' en het collectief. Dan doemen er vragen op als: Wat wil wat er nu om ons heen gebeurt mij vertellen en wat heeft het ons te vertellen over de collectieve psyché? Zijn het de ego en de ziel die steeds verder van elkaar verwijderd raken en ontstaat daardoor de chaos? Welke test op het pad van de held hebben wij met elkaar te doorstaan? Waar staan we nu in het gevecht met de draak? Welk goud wil er gevonden worden en naar welke roeping hebben wij te luisteren? Wat wil er getransformeerd worden? Mireille Steenkamer, Jungian Analyst, exploreert deze en andere vragen in dit artikel en vindt antwoorden in de archetypische energieën, zoals verbeeld en verwoord in een kaartenset over de Archetypische reis. Lees Artikel

BOEK: Waarachtigheid.... Jung in deze tijd
door Helen Gerretsen

In het boek Waarachtigheid – een uitnodiging tot zelfbeleid bespreekt Helen Gerretsen de noodzaak van geestkracht in deze tijd van (klimaat-)crisis. Ze baseert zich daarbij uitgebreid op het werk van C.G. Jung, omdat hij als geen ander de waarde van het individu uitdraagt als factor in de samenleving. Ze houdt hierbij een pleidooi voor zelfbeleid en waarachtigheid, omdat mensen die in het reine komen met zichzelf, ook in het reine kunnen zijn met onzekerheden van een nieuwe tijd. Omdat praktische toepassing van het werk van Jung in deze tijd niet voor de hand ligt, kunnen zowel dit boek als de opleiding aan JUNGacademie Nederland bijdragen aan een actueler begrip en inzicht in onze potenties. Lees artikel
 
Stromae vertelt op geheel eigen wijze over zijn proces van de afgelopen jaren; over zijn depressiviteit.

 
Als het donker is geworden
Het zwarter is dan het diepste zwart
Er geen ster te zien is in de lucht
En paniek slaat je om het hart

Als de zware deken is gevallen
Als deze op jou is neergedaald
Hij zwaarder voelt dan ooit tevoren
En het zuurstof uit je longen haalt

Als de kou is ingetreden
En je verkleumd bent tot op het bot
Als geen vuur je meer kan verwarmen
En er geen redding komt van jouw god

Kijk dan eens om je heen
En zie de helper op je pad
Weet je nog dat zij ook voorheen
Samen met jou de duisternis betrad

Kijk dan ook eens goed naar binnen
En aanschouw je innerlijke kracht
Herinner je de door jou gestreden strijd
En hoe deze jou elixers bracht.

Gedicht van Conny Smaal Jungian Analyst/Dieptetherapeut, zie www.adcordieptetherapie.nl
 

Geef ons jouw input


Via onze Nieuwsbrief willen we als opleiding een platvorm verzorgen, niet alleen voor en door onze studenten, maar voor iedereen die interesse heeft in het werk van Jung. Op deze manier hopen we een verbindende rol te kunnen spelen op het gebied van de dieptepsychologie. Mocht je ideeën, teksten of beeldmateriaal willen aandragen, mail ons dan via info@jungacademie.nl.

Deze informatie delen?
Stuur deze nieuwsbrief door naar vrienden of bekenden.
Bekijk deze mail in je browser
Copyright © 2019 JUNGacademie Nederland, All rights reserved.

tel: 0204229797
info@JUNGacademie.nl

Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
preferences updaten of ik wil deze nieuwsbrief niet meer ontvangen.

Email Marketing Powered by Mailchimp