Copy
View this email in your browser

Tudásmegosztás | Továbbfejlesztett gyakorlat | Jobb megélhetés

Üdvözöljük a 2. AFINET hírlevél olvasóit!

Ez a szám bemutatja a kilenc agroerdészeti hálózat (RAIN) eddigi tevékenységét, hírt ad azokról a nemzetközi eseményekről, melyeken a projekt bemutatása az agroerdészet európai népszerűsítését szolgálta. 

Ebben a hírújságban indítunk el két újabb cikksorozatot is: a gyakorlathoz közelebb álló szakcikkeket és a ‘Lendületben az agroerdészet’ című sorozatot. Mindkét cikksorozat olyan információkat fog nyújtani, melyek a mindennapi agroerdészeti gyakorlathoz, illetve működő gazdaságokhoz kapcsolódnak. Kezdjen bele az olvasásba, merítsen ihletet! 

WÉrdemes weboldalunkat is megtekinteni, és amennyiben szeretne részt venni a hálózat munkájában, de még nem csatlakozott, akkor kapcsolatba lépni a hazai hálózat innovációs brókerével.

AFINET Agroerdészeti Hálózatok (RAIN-ek) tevékenységei

2017 májusa és szeptembere között az AFINET projektben résztvevő kilenc különböző régióban megszervezték az első Regionális Agroerdészeti Innovációs Hálózatokat (RAIN). Az első találkozó célja az volt, hogy jobb betekintést nyerjünk a főbb nehézségekbe, a gyakorlatban meglévő ismerethiányokba, ezért kulcsfontosságú volt a gazdálkodók képviselete. Az érdekelt felekkel folytatott konzultációk fő célja az agrár-erdészeti innovációk és a tudás átadásának támogatása volt, a gazdálkodók által tapasztalt nehézségekből és problémákból kiindulva.
 
Olvasson tovább

Hasznos gyakorlati tanácsok agroerdészettel foglalkozók számára


A helyi feltételek függvényében, november közepétől március végéig tart az ideális fatelepítési időszak. Ezekben a hónapokban a szabad gyökerű fák elviselik az áthelyezést a faiskolából a mezőre. A legtöbb lombhullató faj esetében, minél korábban történik a telepítés az ültetési időszakon belül (novembertől decemberig), annál jobb. Mielőtt elkezdené az ültetést, gondolja át az agroerdészeti rendszer kialakítását, a fafajok kiválasztását, az ültetési anyag típusát (palánták, koronás fák stb.), és az ültetés módját stb. 
Olvasson tovább


A fák szántóföldi telepítésével az érintett földterület, akár a tábla 20%-a kiesik az éves hasznosításból. A fák az ültetés után még évekig nem termelnek bevételt; ez kb. öt évtől (gyümölcsfák) akár évtizedekig (rövid vágásfordulójú ültetvények) is terjedhet. Számos agroerdészeti rendszerben a fák közötti és alatti terület egy figyelmen kívül hagyott és alulhasznált tér, és a kezelés hiánya gyomosodási problémákat okozhat.


Olvasson tovább

Lendületben az agroerdészet

Erdőkert és csonthéjas ültetvény az Agroforestry Research Trust-nál

Szeptemberben a Flamand Agroerdészeti Konzorcium szakmai látogatást tett az Egyesült Királyságban. Ötven belga és holland gazdálkodó és gazdálkodónak készülő fiatal, diák, kutató és szaktanácsadó látogatott el öt Délnyugat-angliai  helyszínre, többek az Agroforestry Research Trust által üzemeltetett erdőkertbe és csonthéjas ültetvényre. Olvasson tovább

A termőterület hatékonyabb hasznosítása agroerdészet segítségével

Galícia 3 millió hektárnyi területéből 600 ezer hektárt tesz ki  a tradicionálisan  ‘Monte Veciñal en Man Comun’ (MVMC)-nek nevezett, magyarra “közös tulajdonban lévő szomszédos területek”-nek fordítható területek nagysága. Az MVMC egy német-típusú tulajdonlási rendszer, ahol a földet a rajta élők birtokolják, de amint elköltöznek, elveszítik tulajdonjogukat. Jelenleg a legtöbb közös tulajdonban lévő terület erdő, mely jelentős erdőtűz kockázatot hordoz magában. Olvasson tovább

AFINET szinergiák

A LIFE Montado-Adapt az Európai Unió által a 2014-2020-as LIFE programon keresztül társfinanszírozott projekt, amelynek célja a portugál és spanyol Montado / Dehesa fás legelős rendszereknek az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásának elősegítése. A projekt fő célja az Alentejo (Portugália), Extremadura és Andalúzia (Spanyolország) régiók vezetőinek és tulajdonosainak támogatása olyan integrált földhasználati rendszerek megvalósítása érdekében, amelyek segítenek a jelenlegi és a jövőbeli éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodásban. A megvalósítandó stratégiák közül néhány: a növénytermesztés diverzifikálása olyan kultúrák és fajták kiválasztásával, amelyek ellenállnak a kedvezőtlen éghajlati viszonyoknak, de gazdasági szempontból jövedelmezőek, javítják a talaj termékenységét (zöldtrágyák, mikorrhizálás) és változatosabbá teszik nem csak az ökoterméket, de az öko-szolgáltatásokat is.

Tudjon meg többet erről a LIFE Montado-Adapt honlapján, vagy kövesse a projektet a facebookon és a twitteren. LIFE Montado-Adapt website, or follow this project on facebook and twitter.


A “Fák és erdők a hegyvidéki állattenyésztési rendszerekbeni: innováció és a teljesítmény mérése a pireneusi gyeprendszer fejlődésének támogatására az éghajlatváltozáshoz való jobb alkalmazkodás érdekében (AGROSYL 2016-2020) egy "Európai Innovációs Partnerség” akciócsoport  amely összekapcsolja a mezőgazdasági termelőket, a mezőgazdasági és erdészeti fejlesztési szervezeteket, a kutatási és képzési intézményeket. A fókuszban az “Agroerdészet és a Pireneus hegység erdeinek kiterjedése - a jövedelmek diverzifikálása és az állattenyésztési rendszerek rugalmasságának növelése” áll. Célja, hogy a pireneusi legeltetési rendszerekben fás rendszerekkel kísérletező gazdaságok / vizsgálati helyek  hálózatát szervezzék meg és működtessék. A fő cél az, hogy támogassa és fejlessze a pásztorok készségeit, valamint az erdei fák és az agroerdészeti gyakorlatok használatát a gazdálkodási rendszerekben. A cselekvési terv magában foglalja 6 kísérleti helyszín megvalósítását az önkéntes gazdaságok között, valamint figyelemfelhívó események és képzési napok szervezését.
AGFORWARDRosa Mosquera, Paul Burgess és Sonja Kay bemutatták az AGFORWARD projekt keretében elkészült szakpolitikai jelentés fő irányvonalát az Európai Bizottság több mint 30 tisztviselője előtt. A jelentés összefoglalja az agroerdészet definícióját és öt kategóriáját (köztes legeltetés, köztes termesztés, , sövények és part menti sávok, erdei gazdálkodás és házikertek), a közvetlen kifizetések biztosítására vonatkozó gazdálkodási tervek fontosságát, valamint a II. és I. pillérek közötti jobb koherencia szükségességét az agroerdészetben. A II. Pillér esetében az egyszerűsítés érdekében az agroerdészeti kategóriákra kiterjedő egyedülálló intézkedést javasolnak, valamint gazdaság és táj szintű megközelítésben az értékesítési láncok jobb kialakítását. Szükségesnek bizonyult az agroerdészethez kapcsolódó szakpolitikai innováció, oktatás és kutatás. A jelentést az Európai Parlamentben is bemutatták 2017. november 29-én.

Az AFINET konzorcium tevékenysége és részvétele rendezvényeken

AFINET az Agri Innovációs Csúcstalálkozón

 
Az AFINET egyike volt azoknak a projekteknek, amelyeket bemutattak a 2017 november 11-12-én megrendezett lisszaboni Agri Innovációs csúcstalálkozón. A projekt koordinátora, Rosa Mosquera bemutatta a projektet, annak céljait és különféle megközelítéseit, különösen az agroerdészeti hálózatok és innovációs brókerek célkitűzéseit és szerepét. Ezen az európai eseményen a több mint 400 résztvevő között Joana Paulo (ISA) is jelen volt. Az esemény összes fotójának megtekintéséhez kattintson ide. Az Agri Innovációs Csúcstalálkozó eredményeként létrejött bemutatók és egyéb anyagok megtekintéséhez kattintson ide

 


AFINET a WOODSCAPES konferencián Lengyelországban
 

A Rzeszówi Egyetem (Lengyelország) és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja által szervezett nemzetközi konferencia  “Wooded rural landscapes in Central and Eastern Europe: biodiversity, cultural legacy and conservation” ("A közép- és kelet-európai erdős vidéki tájak: biodiverzitás, kulturális örökség és megőrzés") címmel Rzeszówban és a Bükki Nemzeti Parkban került megrendezésre 2017. szeptember 20-25-én. Az ülés általános célja egy tudáscsere platform létrehozása volt a kutatók (erdészek, agronómusok, ökológusok, etnobotanisták, tájépítészek), nem kormányzati szervezetek, gazdálkodók és a közigazgatás között. A platform tagjai egyetértettek abban, hogy folyamatosan támogatják az erdős tájakat Európa ezen részén, és számba vették az ilyen jellegű tájak fejlesztésének akadályait és lehetőségeit. Úgy vélik, ez elősegíti a vidékfejlesztést. A rendezvény a lengyel Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium védnöksége alatt zajlott. Különleges vendég volt Andrea Furlan, az Európai Közösség szakpolitikai tisztviselője, aki a zöldítés és a közvetlen kifizetések ügyén dolgozik (a KAP 1. pillére). Az EURAF-ot és az AFINET-et Robert Borek (lengyel AFINET partner) képviselte, aki az agroerdészet lengyelországi regionális helyzetéről beszélt, extenzív erdő-legelő gyakorlatokra összpontosítva. A találkozó célja az volt, hogy meghatározza a fás vidéki tájak nagy kihívásait ezen a téren Európában; a Kárpát-térségben fás legelőkre összpontosítottak. Többek között az esemény lehetőséget nyújtott arra, hogy megvitassák a földhasználat gazdasági és szakpolitikai lokális vonatkozásait a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a természetvédelem, az idegenforgalom és a területrendezési folyamatok tekintetében. Az esemény során az AFINET és a SustainFARM projekteket mutatták be.

 


Workshop "Az agroerdészeti gyakorlat szerepe a montado ökoszisztémák tűzkár megelőzésében és az utáni helyreállításában" témában

 
2017 augusztusában egy nagy tűzeset érintette Portugáliában Grândola megye 2355 hektárját, ahol a portugál AFINET RAIN egyes tagjainak területe található. A tűz 1553 ha montado-t és természetes legelőt, a térség legfontosabb fás legelős rendszereit érintette. A szeptember 12-én megrendezett RAIN találkozón a felismert tudáshiányok egyikeként a területek tűzvész utáni kezelésének gyakorlatát azonosították. Az AFINET projekt az ANSUB gazdálkodók szövetségével együtt, Grândola önkormányzata támogatásával szervezett egy,  30 résztvevő részvételével zajló workshopot ebben a témában. A CEF és a CEABN kutatói, akik e témában dokumentált szakértelemmel rendelkeznek, tartották a reggeli előadásokat. Délután a résztvevők meglátogatták a tűz által érintett területet, hogy helyben vizsgálják a különböző problémákat, és megvitassák azokat az alternatív intézkedéseket, amelyek minimalizálják az esemény hatását, és biztosítják a montado terület védelmét és regenerálódását 
 


Az ötödik észak-amerikai agroerdészeti conferencia
 

Az AFINET projektet a 15. Észak-Amerikai Agroerdészeti Konferencián (15th North American Agroforestry Conference,) is bemutatták, amelyet John Munsell és Gregory Ormsby Mory (Association for Temperate Agroforestry AFTA) szervezett  2017. június 29-én, Virginia államban, Blacksburgben. A konferencia tájékoztatást adott az észak-amerikai agroerdészet legfrissebb fejleményeiről, beleértve Kanadát és Mexikót is. Végül egy kerekasztal megbeszélés került megrendezésre, amelyben részt vettek Kanada (Dr. Henry de Gooijer), Mexikó (Dr. Ana Isabel Moreno Calles), az USA (Dr. Susan Stein) és Európa (Dr. Rosa Mosquera-Losada) képviselői. A bemutatókat élénk viták követték arról, hogyan javíthatók a szakpolitikai intézkedések világszerte. A konferencia közvetítés segítségével biztosította, hogy bárki részt vehessen rajta. A szakpolitika terén a legtöbb aggodalom az agroerdészet azonosításának nehézségeivel, valamint a mezőgazdasági termelők és a tanácsadók az agroerdészet megvalósítását érintő tudáshiányával kapcsolatban álltak merült föl. A konferencia kiemelten fontosnak  ítéli az innováció és a kutatás fejlesztésére irányuló erőfeszítést.AFINET harmadik partnertalálkozója

 
Az AFINET projekt harmadik partnertalálkozója az Instituto Superior de Agronomia-ban Lisszabonban, 2017. december 6-7-én zajlott. A találkozó lehetővé tette a partnerek számára, hogy megvitassák a projekt különböző feladatainak előrehaladását, és közösen tervezzék meg a második RAIN találkozókat. A megbeszélésen sor került a portugál RAIN tagjai által a Coruche és a Chamusca régiókban működtetett köztes legeltetéses agroerdészeti gazdaságok helyszíni látogatására is. Ezek a látogatások egyedülálló lehetőséget jelentettek a projektpartnereknek, különösen az Innovációs brókereknek, hogy a gazdálkodók ötleteiről, tapasztalatairól és nehézségeikről visszajelzést kapjanak a rendszerek irányításával kapcsolatban. Másrészt a gazdálkodók egyedülálló élményt kaptak, ahol a különböző környezeti és társadalmi tapasztalatokkal rendelkező kutatókkal és szakemberekkel lehetséges megoldásokat és újításokat tudtak megvitatni, így kihasználva az AFINET projekttel való együttműködésüket.

 AFINET közelgő események

2. Európai Szimpózium a Visszanyeséses Gazdálkodásról (Pollarding)

A 2. Európai Szimpózium a Visszanyeséses Gazdálkodásról, amely 2018. március 1-jétől március 3-ig kerül megrendezésre Baszkföldön, Franciaországban, izgalmas háromnapos eseményt ígér, ahol a résztvevők feltárják a pollarding gyakorlatok sokféleségét és végrehajtását. Ez a szimpózium számos tapasztalt és felkészült, a visszanyeséses technológiákkal foglalkozó szakembert fog vendégül látni, amely lehetőséget biztosít a látogatóknak arra, hogy kapcsolatokat teremtsenek, ötleteket és ismereteket cserélhessenek.
A program magában foglal konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, workshopokat és helyszíni látogatásokat, beleértve a metszési technikák és a feldolgozó gépek bemutatását. A 2018-as Agroerdészet-program kiemelt eseményeként a "2. Európai Szimpózium a Visszanyeséses Gazdálkodásról " kiemelten fontos azok számára, akik érdekeltek a fenntartható és termelékeny tájgazdálkodás fejlesztésében. A rendezvényt a Francia Agroerdészeti Szövetség (AFAF) és további 6 partnerszervezet szervezi, a helyi gazdálkodók szövetségeitől a nemzetközi intézményekig, beleértve az Európai Agroerdészeti Szövetséget, az Organikus Kutatóközpontot és a Agroerdészeti Világözpontot. A regisztráció december közepén nyílik meg.

                          


4. Agroerdészeti Konferencia

 
A 4. Agroerdészeti Konferencia 2018. május 28. és 30. között kerül megrendezésre Nijmegenben, Hollandiában, amíg a város az "Európai Zöld Főváros 2018" címet viseli. A konferencia, amely az agroerdészet mint fenntartható földhasználat témakörét tárgyalja, arra összpontosít, hogy miként lehet elérni az agroerdészet hatékony végrehajtását a gazdaság szintjén, és hogyan lehet megvalósítani az átmenetet egy olyan agrár szektorba, amely él az agroerdészet gazdasági és környezeti előnyeivel.
A 2018-as EURAF-konferencia célja tehát az, hogy ösztönözze az elmozdulást az agroerdészet, mint fenntartható földhasználat irányába, beleértve az agroerdészetnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepét.

Gazdálkodókat, kutatókat és döntéshozókat várnak a konferenciára. Az AFINET projekt RAIN tagjait tájékoztatni fogják erről a nemzetközi eseményről, és meghívást kapnak arra, hogy részt vegyenek a projekt által szervezett ülésen. A gazdálkodókat felkérik arra, hogy tapasztalataikat és szakértelmüket osszák meg, ideértve a hagyományos gazdaságoktól az agrárerdészetet alkalmazó gazdaságokba való átmenetet. Az absztraktokat 2017. december 15-ig  kell benyújtani. Több információ itt.

Copyright © 2017 AFINET, All rights reserved.

All the relevant agents for the agroforestry development in Europe are receiving the AFINET newsletter.
We hope you enjoy it.


Our mailing address is:
FEUGA (Communication manager)
Avenida Lope Gómez de Marzoa, s/n
Santiago de Compostela, A Coruña 15705
Spain
afinet@eurafagroforestry.eu
www.agroforestry.eu/afinet


Add us to your address book


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
AFINET · c/ Lope Gomez de Marzoa · Santiago de Compostela, A Coruña 15701 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp