Copy
View this email in your browser
Beste lezer,

Wat leuk dat je meedoet met de Mevrouw Dalloway challenge! Deze prachtige klassieker van Virginia Woolf verdient het om door veel mensen gelezen te worden, maar is ook best een uitdaging om te lezen. Samen gaan we die aan! Als het goed is heb je het boek inmiddels in je bezit. Zo niet, dan kun je het hier nog bestellen.

Vandaag beginnen we met meer dan 100 lezers aan het boek. Lees vooral rustig en op je eigen tempo, zo kun je er zoveel mogelijk van genieten. De challenge duurt ongeveer twee weken en je ontvangt van ons iedere maandag (3x in totaal) een mail. Deze week introduceren we Virginia Woolf en het boek, en volgende week gaan we in op de verschillende personages en thema's. Je kunt zelf bepalen hoeveel je deze week al wilt lezen, er komen geen spoilers!

 We doen het samen, dus gebruik de hashtag #mevrouwdalloway voor al je posts op social media zodat we elkaars voortgang kunnen volgen en ervaringen kunnen uitwisselen.

Veel leesplezier!
 - Virginia Woolf - 

We gaan een boek lezen van Virginia Woolf, maar wie was zij eigenlijk?

Virginia Woolf werd in 1882 als Adeline Virginia Stephen geboren in Londen in een klassiek Victoriaans gezin.  Ze kreeg thuis les in de Engelse taal en de Victoriaanse literatuur. Haar jeugd kwam tot een abrupt einde toen haar moeder overleed. 

Van 1897 tot 1901 studeerde ze klassieke talen en geschiedenis aan King's College in Londen, waar ze in contact kwam met voorvechters van vrouwenrechten. Haar feministische opvattingen zijn dan ook terug te vinden in latere werken als Een kamer voor jezelf en Drie Guineas, die nog steeds worden gezien als iconen van feministische literatuur. 

In 1912 trouwde ze met de Britse schrijver Leonard Woolf.

De Bloomsbury Group
Aangemoedigd door haar vader begon Woolf professioneel te schrijven. Na zijn dood in 1904 verhuisde de familie Stephen naar Bloomsbury, waar Virginia samen met de intellectuele vrienden van haar broers de artistieke en literaire Bloomsbury Group vormde. 

De Bloomsbury Group was een groep Engelse schrijvers, intellectuelen, filosofen en kunstenaars, die zich losmaakten van de taboes van van het Victoriaanse tijdperk. Ze kwamen regelmatig bijeen en bespraken onderwerpen als religie, seks en kunst. In Mevrouw Dalloway is de invloed van deze groep goed terug te zien, omdat het thema's behandelt als feminisme, psychische aandoeningen en homoseksualiteit en daarom erg vooruitstrevend was.

Schrijftechniek
Woolf wordt beschouwd als een van de grootste en meest vernieuwende Engelse schrijvers van de twintigste eeuw. In haar werken experimenteerde ze met de stream of consciousness-techniek, waarbij ze zoveel mogelijk de vele gedachten en gevoelens van haar personages probeerde te beschrijven. Ook liet ze de standaard lineaire structuur los en deelde haar werk op in thematische hoofdstukken. 

Psychische problemen
Woolf worstelde haar hele leven met psychische problemen die invloed hadden op haar werk. Zo waren de meeste personages in haar verhalen eigenlijk versies van haarzelf. Die personages hadden euforische of depessieve buien, afhankelijk van hoe haar eigen stemming was. 


Op 28 maart 1941 maakte Virginia Woolf een einde aan haar leven door de zakken van haar overjas met stenen te vullen en de rivier de Ouse in te lopen in de buurt van haar huis. Voor haar echtgenoot liet ze een briefje achter, waarin ze schreef te voelen dat ze weer gek aan het worden was, stemmen hoorde, er niet meer tegen kon, haar man tot last was, en daarom maar deed wat het beste was.
 - Mevrouw Dalloway - 
In Mevrouw Dalloway, verschenen in 1925, wilde Woolf de realiteit van het naoorlogse Engeland laten zien. De roman toont de ervaringen en herinneringen van de hoofdpersonages gedurende één dag in Londen na de Eerste Wereldoorlog. 

In deze roman vond Woolf haar eigen stem. De roman was commercieel succesvoller dan alles wat ze eerder had gedaan en vestigde haar reputatie als een belangrijk modernistisch schrijver. Uiteindelijk transformeerde Mevrouw Dalloway de roman tot een kunstvorm.
 - Infographic - 
Tijd om te gaan lezen! We hebben de belangrijkste informatie nog eens voor je op een rijtje gezet in een handige infographic, die je erbij kunt houden tijdens het lezen.
 
Instagram
Twitter
Facebook
Pinterest
Website
Copyright © 2021 Uitgeverij Rainbow, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.