Copy
View this email in your browser
Beste lezer,

Hoe bevalt Mevrouw Dalloway tot nu toe? We zien al veel reacties van jullie voorbij komen! Sommigen vinden het prachtig en hadden het zo uit, en anderen hebben nog moeite met de schrijfstijl en de techniek. Geen nood als je tot de laatste groep behoort, het is ook best een uitdaging. In deze tweede nieuwsbrief helpen we je weer verder op weg.

We nemen de verschillende personages door, wiens levens elkaar op allerlei manieren kruisen. Ook kijken we naar de route die ze afleggen in Londen terwijl we hun gedachten volgen. Daarnaast bespreken we nog een aantal belangrijke symbolen, die je helpen om het boek beter te begrijpen

En je bent vast al een mooi citaat tegengekomen in de taal van Virginia Woolf, voor deze editie prachtig vertaald door Boukje Verheij. Deel ze vooral met onze speciale social media templates, die je kunt vinden in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier!
 - Deel je favoriete citaat - 
Zoals Marja Pruis al zei over de taal van Virginia Woolf: 'Het is gewoon poëzie'. Je bent dan ook vast al prachtige zinnen tegengekomen. Deel nu je favoriete citaat op Instagram in je stories of je feed met de bijgevoegde templates. En vergeet niet om je post te taggen met #mevrouwdalloway. We zijn benieuwd!
Feed template
Story template
 - Wie is wie? - 
In Mevrouw Dalloway komen we veel personages tegen die allemaal op een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Gedurende het verhaal krijgen we ook van bijna iedereen een kijkje in hun hoofd. Maar wie is nou wie? We nemen de belangrijkste personages met je door. 

Clarissa Dalloway
Mevrouw Dalloway zelf, de hoofdrolspeler. Terwijl Clarissa zich voorbereidt op het feest dat ze die avond gaat geven, volgen we haar gedachten die alle kanten op schieten. Ze is een levendige vrouw uit de hogere klasse die oppervlakkig over kan komen, terwijl ze eigenlijk hele diepe gedachten heeft. Ze twijfelt vaak aan de ware betekenis van het leven en vraagt zich af of geluk echt mogelijk is. 

Septimus Warren Smith
Een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog met een heftig oorlogstrauma. Hij is getrouwd met een Italiaanse vrouw genaamd Lucrezia. Voor de oorlog was hij een jonge man die graag dichter wilde worden, maar nu beschouwt hij de mens alleen nog maar als slecht en voelt hij niets meer.

Peter Walsh
Een goede vriend van Clarissa, die ooit wanhopig verliefd op haar was. Clarissa wees het huwelijksaanzoek van Peter af toen ze achttien was, en hij verhuisde naar India. Hij is al vijf jaar niet meer in Londen geweest. 

Sally Seton
Een goede vriendin van Clarissa en Peter uit hun jeugd. Sally was een wilde, knappe vrouw die sigaren rookte en alles zei wat ze dacht. Zij en Clarissa voelden zich als tieners tot elkaar aangetrokken. Nu woont Sally in Manchester, is getrouwd en heeft vijf zoons. Haar getrouwde naam is Lady Rosseter.

Richard Dalloway
Clarissa's echtgenoot. Richard is lid van het parlement in de conservatieve regering en is van plan een geschiedenis te schrijven over de grote Engelse militaire familie, de Brutons, wanneer de Labour-partij aan de macht komt. Hij is een liefhebbende vader en echtgenoot. 

Elizabeth Dalloway
Clarissa en Richard's enige kind. De zeventienjarige Elizabeth heeft een donkere schoonheid die de aandacht begint te trekken. Ze brengt veel tijd door met bidden met haar geschiedenisleraar, de religieuze juffrouw Kilman.
 - De route door Londen - 
Locatie staat centraal in Mevrouw Dalloway. Zowel Clarissa als Peter Walsh als Septimus en Lucrezia lopen door Londen terwijl ze nadenken over hun leven.

Op de kaart hieronder hebben we de routes van de verschillende personages aangegeven. Zoals je kunt zien liggen de plekken waar de gebeurtenissen zich afspelen best ver uit elkaar. Dat zorgt ervoor dat de personages steeds een tijd aan het lopen zijn, waardoor Woolf tijdens die wandelingen de focus op hun gedachten kon leggen. Zo maakte ze de stream of consciousness-techniek mogelijk.

Bovendien creëren deze wandelingen een unieke structuur voor het boek. De roman is een gedachtestroom die wordt onderbroken door actiescènes en interactie tussen personages, die op hun beurt weer meer gedachten stimuleren. Die actiescenes vinden plaats op een bepaalde locatie, en de wandelscènes verbinden zo al die gebeurtenissen aan elkaar. 

Om die wandelingen te visualiseren kun je de kaart hieronder bekijken. De punaises geven het startpunt van ieder personage aan.
Klik hier voor een interactieve versie van de kaart
 - Symbolen - 
Symbolen zijn objecten, personages, figuren of kleuren die worden gebruikt om abstracte ideeën of concepten weer te geven.

Bomen
Volgens Septimus mogen mensen geen bomen omhakken. Voor hem en anderen symboliseren bomen een eeuwige levenskracht die betekenis geeft aan het bestaan in de naoorlogse chaos. Personages als Clarissa en Septimus, zich bewust van de tijdelijke aard van hun bestaan, worden getroost door het feit dat de natuur hen zal overleven. Voor Peter vertegenwoordigen bomen een mysterieuze vrouwelijkheid, een kracht die hij ook in Clarissa ziet.

Vliegtuig
In het eerste deel van het boek vliegt er een vliegtuig over Londen, wat de angsten en zorgen van verschillende personages beïnvloedt. Het vliegtuig, een nieuwe technologie, symboliseert de snelle veranderingen in de stedelijke samenleving van Londen na de Eerste Wereldoorlog. Omdat iedereen buiten Buckingham Palace naar het vliegtuig kijkt, brengt het Londenaren uit verschillende lagen van de bevolking samen. Het vliegtuig vertegenwoordigt ook de oorlog, en de schaduw van de oorlog die nog steeds in het leven van personages als Septimus blijft hangen.

Jurk
Het eerste opmerkelijke moment waarop de kleding van Clarissa Dalloway wordt beschreven, is wanneer ze de jurk voorbereidt die ze op haar feest zou dragen. Het bezitten van een feestjurk in een tijd dat mode net populair begon te worden liet zien dat ze tot de high society behoorde. Ook vertegenwoordigt de jurk vrouwelijkheid. Als Clarissa besluit om de jurk zelf te repareren omdat haar dienstmeisjes het druk hebben, laat ze zien dat ze zich bewust is van haar sociale positie en van ongelijkheid.
 - Infographic - 
En we lezen weer verder! Ook deze keer hebben we de belangrijkste informatie nog eens voor je op een rijtje gezet in een handige infographic, die je erbij kunt houden tijdens het lezen.
 
Instagram
Twitter
Facebook
Pinterest
Website
Copyright © 2021 Uitgeverij Rainbow, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp