Copy
View this email in your browser
Beste lezer,

We zijn alweer aangekomen bij het einde van de Mevrouw Dalloway challenge! Waarschijnlijk heb je het boek inmiddels uit en kan je deze klassieker nu echt van je leeslijst strepen. Applausje voor jezelf! Geen zorgen als je het boek nog niet uit hebt, ook deze nieuwsbrief bevat geen spoilers.

Deze keer gaan we nog wat dieper in op de thema's en motieven in de roman. Ook hebben we een hele leuke winactie in petto en geven we je tips voor boeken die je na Mevrouw Dalloway kunt lezen als je de smaak te pakken hebt.

We hebben je al veel extra informatie meegegeven, maar lees ook zeker het nawoord van Joke J. Hermsen als je het boek uit hebt. Daarin maakt ze nog een interessante analyse van het boek en gaat ze dieper in op elementen die ook in deze nieuwsbrieven voorbijkwamen.

We willen je heel erg bedanken voor het meedoen en voor je enthousiasme. Hopelijk tot een volgende keer!
 - Thema's - 
Thema's zijn de fundamentele en vaak universele ideeën die in een literair werk worden verkend.

Herinneringen en ouder worden
Voor veel Londenaren in Mevrouw Dalloway bepaalt het verleden het heden. Clarissa, Peter, Richard en Sally denken terug aan hun jongere jaren samen en hoe die tijd hun huidige leven vormt. Clarissa denkt vaak aan de dood, hoewel ze ook een diep verlangen heeft om te leven. Zij en Peter zijn pas in de vijftig, maar ze merken de gevolgen van ouder worden. Ze genieten niet meer van dingen zoals vroeger en ze worden rustiger en reflectiever op middelbare leeftijd. Beiden maken zich zorgen dat ze niet alles uit hun leven hebben gehaald. 

Tijd
De tijd schept orde in de vloeiende gedachten, herinneringen en ontmoetingen. De Big Ben luidt meedogenloos het uur uit en zorgt ervoor dat het verstrijken van de tijd altijd voelbaar is. Op sommige momenten versnelt de tijd; en soms vertraagt die juist. Er zijn regelmatig sprongen in de tijd, zowel naar de verre toekomst als naar het verleden via herinneringen. Voor de twaalf uur waarin de roman zich daadwerkelijk afspeelt tellen de gedachten van de personages niet mee. Die gedachten hebben zo het vermogen om de verhalende tijd te stoppen en de focus te verleggen naar het innerlijke leven.

Psychische problemen
Woolf gaat diep in op de gedachten en gevoelens van de personages, dus de mentale instabiliteit die Septimus en Clarissa ervaren voelt echt en eerlijk aan. Beiden voelen depressie en pijn, maar kunnen ook nog steeds de schoonheid van het leven zien. Zo ontstaat er een band tussen Clarissa en Septimus, hoewel ze elkaar nooit ontmoeten, omdat ze tegelijkertijd een psychische aandoening ervaren en voelen dat ze vervreemden van de mensen om hen heen. De roman bespreekt ook het effect dat psychische aandoeningen hebben op dierbaren, zoals de eenzame Lucrezia Smith.
 - Winactie - 
Dit prachtige boek vraagt er gewoon om om gefotografeerd te worden met bloemen. Maak een mooie foto van het boek met bloemen en post hem op social media. Tag ons in je post en gebruik natuurlijk de hashtag #mevrouwdalloway
De winnaar met de mooiste foto sturen we geheel in een stijl een mooie bos bloemen. Je hebt tot maandag 12 april de tijd.
Succes!
 - Motieven - 
Motieven zijn terugkerende structuren, contrasten of literaire middelen die de belangrijkste thema's van de tekst ondersteunen.

Bloemen
Bloemen verschijnen als representaties van schoonheid, zorgzaamheid en aspiraties. Personages kopen of plukken bloemen in de hoop dat er iets goeds zal gebeuren. Richard brengt Clarissa rode en witte rozen om zijn liefde te bewijzen en mevrouw Dalloway koopt persoonlijk bloemen voor haar gasten om haar toewijding te bewijzen. De optimistische Sally kan goed overweg met bloemen, met name de meer ongebruikelijke blauwe hortensia's, wat duidt op haar zeldzame intelligentie en enthousiasme voor het leven.

Water
Water - golven, getijden, zeeën, oceanen - staat voor verandering en transformatie in de roman. De veranderende toestanden van water vertegenwoordigen de veranderende mentale toestanden van de personages. Zo voelen Septimus en Clarissa zich vaak verdronken of zijn ze op zee. De beweging van de getijden weerspiegelt de onvermijdelijke dagelijkse veranderingen die mensen waarnemen en doormaken, om vervolgens weer aan een nieuwe dag te beginnen. Water, in zijn vloeibaarheid, symboliseert ook het proces van leven en dood. 

Big Ben
De grote klok in Westminster verenigt de verschillende personages, die hem allemaal tegelijkertijd horen luiden. Zo symboliseert de Big Ben een gedeelde realiteit, een herinnering dat iedereen samen in de stad is. De klok staat ook voor orde en continuïteit. Vanwege zijn hoogte en meesterlijke architectuur is de Big Ben een iconisch symbool van Engeland geworden - met name het magistrale, Elizabethaanse Engeland dat personages als Septimus en Hugh zo respecteren.
 - Discussievragen - 
Wil je napraten met anderen of een recensie schrijven? Gebruik dan deze discussievragen om nog eens goed over dit boek na te denken.
  • Waarom is dit boek niet opgedeeld in hoofdstukken?
  • Heeft de kennis van de zelfmoord van Virginia Woolf de manier waarop je het verhaal las beïnvloed?
  • Hoe heeft de Eerste Wereldoorlog de levens van de personages beïnvloed?
  • Hoe is de stedelijke omgeving in Londen belangrijk voor het modernistische standpunt van Mevrouw Dalloway?
  • Hoe ontwikkelt Clarissa zich gedurende de tijd waarin het boek zich afspeelt?
 - Verder lezen - 
Ben je onder de indruk van het werk van Virginia Woolf en wil je meer van en over haar lezen? We hebben drie boekentips voor je!

Anders dan wij van Rindert Kromhout is een historische jeugdroman over de mysterieuze verdwijning van Virginia Woolf in 1941.

Ook verschenen in Rainbow: De jaren, gedurende het leven van Virginia Woolf haar enige bestseller. Een prachtig geschreven reeks portretten van een familie, tegen de achtergrond van een samenleving die je voor je ogen ziet veranderen.

In The hours / De uren van Michael Cunningham worden de laatste dagen van Virginia Woolf voor haar zelfmoord in 1941 weerspiegeld in het leven van twee Amerikaanse vrouwen.
 - Kijken en luisteren - 
Je kunt het boek ook tot leven zien komen in de filmversie die in 1997 is gemaakt, Mrs Dalloway. Met Vanessa Redgrave in de rol van Clarissa Dalloway en Lena Headey in de rol van Sally Seton. De film is op YouTube te bekijken!
In de podcast Boeken FM vertellen Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen welk boek je echt moet lezen. In deze aflevering schuift Marja Pruis aan om het te hebben over Mevrouw Dalloway en over het leven van Virginia Woolf.
 
Nu kijken Nu luisteren
 
 - Infographic - 
Ook deze keer hebben we de belangrijkste informatie nog eens voor je op een rijtje gezet in een handige infographic.
 
Instagram
Twitter
Facebook
Pinterest
Website
Copyright © 2021 Uitgeverij Rainbow, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp