Copy
View this email in your browser

Hallo beste <<First Name>>,

We mogen sinds kort weer meer naar buiten en hoeven minder binnen te zijn. Het gevoel van minder beperkingen en meer vrijheid verminderde voor velen een bijgekomen last en verhoogde de motivatie om door te gaan. In deze nieuwsbrief hebben we voor jou de vlammende highlights van januari op een rijtje gezet. We blikken terug op: de Wall of Stip, Profielkeuzedag, de samenwerking met ZonMw en Number 5 en de Winter retraites.  Daarnaast hebben we goed nieuws voor scholieren die een studiekeuze te wachten staat, voor dames die behoefte hebben aan een retraite en voor kunstliefhebbers. Tot slot reflecteert Hagar naar haar waardevolle studententijd en herinnert ons dat we ook moeten genieten van het studentenleven. Have a look en veel lees- en kijkplezier!

Wall of Stip


Januari was de maand van een nieuw begin. We hebben vrede gesloten met het verleden en deze achterwege gelaten, onze zorgen over de toekomst omgezet in actie en vastberadenheid en ons gefocust op het 'nu'. In deze editie van Wall of Stip heeft onze achterban kracht gevonden in het contact met zichzelf en openheid voor anderen!

Profielkeuzedag

Op zondag 9 januari vond in de virtuele wereld de profielkeuzedag plaats waar scholieren over heel het land aanwezig waren om door decaan Ümit Ardıç geïnformeerd te worden over de verschillende profielen en hoe ze de beste keuze kunnen maken. In break-out rooms waren scholieren uit de bovenbouw aanwezig om over hun eigen ervaring te vertellen en vragen te beantwoorden. Lees hieronder de terugkoppeling van Hakan, een scholier uit Amsterdam:

''Ik vond de profielkeuzedag erg interessant omdat ik nog niet precies wist welke profiel ik zou kiezen en vooral die bij mij het beste zou passen. Ik heb er lang over nagedacht, maar ik kwam er maar niet uit. Deze (online) dag heeft geholpen om een beter beeld te krijgen wat ik wil kiezen. Het was een leuk en leerzaam programma!''

Wij bedanken alle scholieren voor hun aanwezigheid en waardevolle input. Uiteraard ook grote dank aan meneer Ardıç voor het bezorgen van een verlichtende presentatie!

Klik op de afbeelding voor een compilatie van de Profielkeuzedag!

De 4e Nationale Studiekeuzedag gaat door!
 

De komst van de lockdown zorgde voor onzekerheid rondom het continueren van de Nationale Studiekeuzedag. Dankzij de versoepelde maatregelen mocht Stip voor veel scholieren die een studiekeuze moeten maken toch iets betekenen. De locatie is inmiddels ook bekend. Op zaterdag 5 maart tussen 12 en 17 uur verwelkomen wij graag alle scholieren en studenten op de Lyceum Kralingen.

De Nationale Studiekeuzedag is de ultieme kans om op 1 plek de verschillende grote studentensteden en hoge onderwijsinstellingen te bezoeken en daar te oriënteren naar een opleiding die het beste bij jou past. Daarnaast worden er ook een aantal seminars georganiseerd die jou klaarstomen voor het studentenleven. Zo kun je denken aan: Hoe zat het ook alweer met de studiefinanciering, hoe zorg ik voor de juiste keuze? Wat moet ik zeker niet vergeten tijdens een aanmelding aan de universiteit of HBO? Heb jij zelf nog persoonlijke vragen omtrent de studie of “student zijn”, dan beantwoorden wij die ook heel graag.

Dit event is eveneens interessant voor studenten! Lijkt het jou leuk om scholieren op weg te helpen met het maken van de juiste keuze? Je kan namelijk meedoen door je opleiding of je hoger onderwijsinstelling te promoten. Zo willen we zo veel mogelijk opties bieden voor de aankomende studenten. Daarnaast is het natuurlijk een goed moment om te netwerken met je mede-studenten. Om je aan te melden kan je een mailtje sturen naar: info@stipstudenten.nl

Zet de datum alvast in je agenda!




 

Samen met ZonMw en Number 5: onderzoek naar studentenwelzijn


ZonMw en Number 5 Foundation onder coördinatie van prinses Laurentien van Oranje hebben elkaar gevonden in de noodzaak om onderzoek naar (mentale) welzijn van jongeren te verdiepen en te verbeteren door diepere aansluiting op de leefwereld, belevingswereld en uitdagingen van jongeren zelf.

Number 5 is een onafhankelijke vertaler en verbinder tussen onderzoekers, kennisinstituten en jongeren. Daarnaast ondersteunt Number 5 jongeren in het uiten van hun perspectieven en samenwerken met instellingen verder te ontwikkelen (zonder hun eigenheid daarin te verliezen). 

De missie van het onafhankelijke Number 5 programma “Gamechangers Jongerenonderzoek” is het opzetten, faciliteren en aanjagen van diverse en lerende community van jongeren, relevante onderzoeksinstellingen, overheden en onderzoekspioniers. Door hen regelmatig te verbinden ontstaat dieper wederzijds begrip en waardering en nieuwsgierigheid naar elkaars leefwerelden.

In korte tijd (oktober–december 2021) is al een belangrijk resultaat bereikt: het creëren van de contouren van een actieplan en het bouwen van een community van diverse jongeren. Er is sprake van een inclusieve aanpak, waarin jongeren serieus worden genomen als gelijkwaardige mede-onderzoekers en daarmee mede-regie krijgen in het onderzoeksveld. Kortom een bottom-up aanpak die draait om gelijkwaardigheid en gezamenlijkheid. Het actieplan bestaat uit 1 kern (de community) en 3 actielijnen: onderzoek & kernprocessen, empowerment & monitoring en dwarsverbanden & innovatie. 

Het kernteam bestaat uit ongeveer 20 jongeren met uiteenlopende achtergronden en onderzoekservaring. Daar is Stip Studentenplatform één van. Op 14-01-2022 hebben Sabire Atasever en Marouan Moussi deelgenomen aan een online sessie van de community. De komende tijd staat professionalisering van de community centraal en Sabire en Marouan blijven aangehaakt namens STIP.

- Marouan, dagelijks bestuurslid bij Stip Studentenplatform

Winter retraites 

In tijden van lockdown waar wij met zijn allen werden getrokken naar meer eenzaamheid, hebben wij als platform gekeken naar de behoeften van de scholier en student en gezocht naar welke mogelijkheden wij voor ze kunnen bieden. Er was noodzaak om ''mijzelf'' weer even te vinden en de tools weer te polishen om de komende weken goed te doorlopen. Om ervoor te zorgen dat onze studenten en scholieren de tijd hadden om zichzelf weer even te vinden en op te laden hebben wij een aantal retraites georganiseerd waarbij vertragen, bezinning en gesprek centraal stonden. Het was af en toe moeilijk om de Covid maatregelen te hanteren, maar met een ieders inzet hebben wij corona-vrije dagen mee mogen maken.

- Orhan, voorzitter bij Stip Studentenplatform




 

Save the date: Retraite
 

Heb jij ook behoefte om even jezelf te vinden, even afstand te nemen van de dagelijkse drukte en met een groep dames een gezellige retraite te beleven? Dan hebben we goed nieuws, in het weekend van 4 tot 7 maart organiseert stichting Toekomst 010 een ladies only retraite met als thema diversiteit. Er zal worden stilgestaan bij vragen als: wat vormt onze identiteit, hoe geeft je mindset vorm aan je identiteit en hoe ga je om in een samenleving met verschillende identiteiten? 

Lijkt het je leuk om deel te nemen? Meld je dan aan via de onderstaande button!

Meld je hier aan voor de retraite!

Binnenkort: Workshop Papier Marmeren
 

Ben jij klaar voor een ontdekkingstocht in de wereld van Ebru kunst? De workshop is voor iedereen die zich vrij wil voelen van het denken en zich wilt openstellen naar de wereld van bijzondere vormen en kleuren. Wellicht zal deze ervaring jou rijker maken door de kleuren te laten dansen op het water! Stichting Saffraan organiseert op 26 februari een workshop papier marmeren in het beroemde Rumi Kunst Instituut. Save the date en neem een vriend(in) mee!

Meld je aan via de onderstaande button!

Meld je hier aan voor de Ebru Workshop!

Blog van Hagar

Ik ben nog student!
 
Voor de studenten is het eerste half jaar voorbij en het einde van het schooljaar dan weer nabij. Ja, het einde. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het laatste gedeelte van het schooljaar het snelst voorbij raast. Alles moet dan “afgerond” worden, en voor sommigen is het ook echt het einde van de langste periode uit ons leven. Voor mij en anderen is namelijk het einde van onze studententijd in zicht. En om heel eerlijk te zijn, kijk ik hier eigenlijk niet echt naar uit. Geen student meer zijn vind ik misschien wel vervelender dan een deadline hebben om 23:59, zonder te zijn begonnen aan de opdracht. Geen student meer zijn betekent dat ik in de volwassen wereld stap, en zoals vele anderen mijn “nine to five job” moet gaan doen. Niet het bijbaantje waar ik af en toe een andere soort energie uit haalde. Niet de lessen waar mijn vrienden en ik er een feestje van konden maken. Niet de docenten waarmee wij over van alles en nog wat spraken. En daarbovenop heeft het hele corona gebeuren mij (en anderen) beroofd van twee studentenjaren. It robbed me of so many good memories, dat ik het liefst nog langer student blijf om er meer van te kunnen maken. 
Al met al, zo gaat het in het leven. In elke levensfase zullen er leuke en minder leuke dingen zijn. Misschien is de nieuwe uitdaging juist wat ik nodig heb en waar ik mijzelf het beste leer kennen. Dit stukje is voor hen die nog student zijn: geniet lekker van de tijd die je is gegeven; geniet volop van het studentenleven!
Volg ons via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn om sneller op de hoogte te blijven. Tot de volgende nieuwsbrief!

Volg ons op:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Graag tot onze volgende nieuwsbrief!
Deze e-mail is verstuurd aan <<Email Address>>.

Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

  Email Marketing Powered by Mailchimp