Copy
View this email in your browser

Hallo beste <<First Name>>,

Alhoewel sneeuw ons deze dagen gezelschap deed, liet de lente haar komst overduidelijk zien. Met de lange dagen in opkomst, is de zomervakantie steeds meer in zicht. In deze nieuwsbrief hebben we voor jou de bloeiende highlights van maart op een rijtje gezet. We blikken terug op: de Wall of Stip, de 4e Nationale Studiekeuzedag, de training Time-Management, de Challenge Yourself podcast, de Internationale vrouwendag en de excursie naar de historische stad Brugge. Daarnaast hebben we tips voor studenten die aan de maand Ramadan meedoen en vertelt Hagar ons dat er binnen ons eigenlijk veel liefde is die we vaker aan elkaar en aan onszelf zouden moeten geven. Have a look en veel lees- en kijkplezier!

Wall of Stip


Maart was de maand van herbloei. We voelden opnieuw ons diepgewortelde kracht die nodig was om onszelf te vernieuwen. De kracht van 'samen' is sterker dan de kracht van één, realiseerden we. Want drie keer 1 maakt geen 3, maar 111. In deze vernieuwde editie van de Wall of Stip heeft ons achterban samen genoten, samen gegeven en samen gebloeid. 

4e Nationale Studiekeuzedag

 
Op zaterdag 5 maart was het zover: de 4e Nationale Studiekeuzedag is een werkelijkheid geworden. We hebben in totaal 200 scholieren mogen verwelkomen en wegwijs kunnen maken in het kiezen van een gepaste studie. Samen met 45 studenten vrijwilligers uit de HBO’s en universiteiten over heel het land, met zelfs de politie en het leger, werd het mogelijk om 28 opleidingen te bieden. Daarnaast was er de mogelijkheid om 1 op 1 gesprekken te voeren over vragen betreft studeren en carrière. 

Ook hebben wij op deze dag extra aandacht gegeven aan de grote populatie vluchteling studenten die nog niet zo goed weten wat er mogelijk is. Er is een lokaal ingericht over de taal- en schakeltraject om vluchteling studenten de mogelijkheid te geven om al hun vragen te stellen.

Kortom: het was een groot succes! Wij bedanken iedereen die van klein tot groot heeft bijgedragen aan het mogelijk maken van dit event.

Klik op de onderstaande afbeelding om de compilatie van deze dag te bekijken.
 

 

Training Time-Management


Rusten en balans vinden in je dagelijkse bezigheden. 
Iets waar veel mensen, voornamelijk scholieren en studenten, helaas tegen aanlopen. Een te volle agenda, niet meer wetend wat nou prioriteit heeft en wat niet. Hoe pak je dit aan?
Vanuit dit vraagstuk hebben wij op 24 maart een training Time-Management mogen krijgen van Andersson Elffers Felix. Hier vertelden, fysiek Karima en Samar en achter de schermen Marjolein, ons de theorie achter time-management en gaven ook heel veel praktische tips.

Een van de tips die ikzelf zeker meeneem (en al gelijk ben gaan toepassen :) ), gaat over keuzes maken in het indelen van mijn drukke agenda. Ik denk van tevoren na wáárom ik een bepaalde activiteit inplan, kijkend naar de bigger picture. Er kan best wel een goede reden achter iets zijn, maar geen prioriteit op korte termijn. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment met de handen in het haar zit met alle afspraken. 

Daarnaast is het handig om je insteek van het maatschappelijk werk die je doet weer even voor jezelf duidelijk te maken. Vele dingen doen wij in het bestuur vrijwillig, maar soms heb je dagen waar je er toch tegenop kijkt. Wat is de impact die je maakt? Hier komt de vraagvorm ‘waarom’ weer om de hoek kijken. Al is het maar op 1 persoon waar je impact op maakt, je hébt wat bereikt.

Plan jezelf niet vol. Ik heb maar één dag in een week waar ik thuis ben. Op deze dag plan ik alle niet-school-gerelateerde afspraken. Ik merk dat dit niet echt handig is. Daarom probeer ik bepaalde afspraken te verdelen over de andere dagen in de week. In de ochtend of avond, kijkend wat het beste uitkomt. Op die manier heb ik iets meer rust op mijn ‘vrije’ donderdag.
Al met al, draait alles om de circle of influence (kijk maar even op Google);  

Kortom: een geslaagde, duidelijke en een gezellige avond gehad. Bedankt AEF!

- Müberra, dagelijks bestuurslid bij Stip Studentenplatform

 

 

Podcast: Challenge Yourself project

 
Er is een eind gekomen aan ons tweejarig project Challenge Yourself in samenwerking met de Students-4-Students campagne van ECHO. Tijdens dit project hebben wij met ongeveer 30 studentenbegeleiders ongeveer 100 scholieren geholpen met huiswerk, identiteitsontwikkeling, bezinning en het behalen persoonlijke leerdoelen

Wij willen het ECHO bedanken voor hun hulp en begeleiding en hopen in de toekomst met een vervolg te komen om nog meer studenten en scholieren te bereiken. Ter afsluiting van het project hebben wij een podcast opgenomen die binnenkort te beluisteren zal zijn op Spotify. Houd onze Instagram stories in de gaten!

- Orhan, voorzitter bij Stip Studentenplatform

Internationale Vrouwendag

 
Op 8 maart organiseerde Kompas Studenten ter ere van Internationale Vrouwendag een programma op de Universiteit van Amsterdam. 

Tijdens het programma stond inspiratie en netwerken centraal. Hierbij hadden we 5 gastsprekers uitgenodigd, die allen over hun prestaties en challenges hebben gesproken.

Zo mochten we de volgende personen ontvangen:
Laura Bas - Jongerenambassadeur bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Fatma Öz - Projectcoördinator bij Time to Help
Annette Koopman - Voorzitter stichting BlijeGift
Canan Bozdaş - Wetenschapper en politieke vluchteling
Saniye Calkin - Directrice Platform INS

Als laatst werden de deelnemers vermaakt met een panelgesprek tussen de gastsprekers over vrouwenemancipatie.
 
- Team Kompas Studenten

Excursie naar Brugge


''Op 19 maart zijn we met een aantal Stip bovenbouw begeleiders uit de regio Amsterdam op excursie geweest naar de stad Brugge. We begonnen de dag met een heerlijke all you can eat Turks ontbijt in Antwerpen. Vervolgens zijn we gereden naar de werelderfgoedstad Brugge. 

Omdat Brugge grotendeels gespaard is gebleven tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zijn er veel historische gebouwen, pleinen, straten en monumenten bewaard gebleven. We bewonderden de prachtige en knusse straatjes. Bijna in elk hoekje was er wel een foto-waardige bezichtiging. We hebben in de loop van de dag nog een boottour gedaan door de grachten van Brugge. 

Naast alle gezelligheid was deze reis ook enorm leerzaam. De stad zit vol met historische monumenten en gebouwen. Ik was daarom ook niet verbaasd toen we leerden dat deze middeleeuwse stad opgenomen is in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voorheen dacht ik dat er niet veel te zien was buiten de grote steden. In dit opzicht was het ook een eye opener!

De dag hebben we afgesloten met een gezamenlijk diner in Antwerpen.''

-Talha, Stip bovenbouw begeleider regio Amsterdam

Een gezegende Ramadan!
 

Voor alle moslims is het vandaag de eerste dag van de heilige maand Ramadan. Deze maand wordt door vele moslims gezien als mogelijkheid om zelfdiscipline te versterken, gezonde gewoontes te vormen en ongezonde gewoontes te verlaten, te streven naar een betere versie van jezelf en meer bewustzijn te krijgen in het geloof.

De eerste paar dagen van het vasten kunnen een uitdaging zijn voor studenten met o.a. tentamens en deadlines. Hierbij een aantal tips om mee te nemen:
  1. Eet lichte maaltijden & drink voldoende
    • Probeer koolhydraatrijke en vette maaltijden te beperken. Hoe meer koolhydraten en vetten, hoe meer energie je lichaam nodig heeft om deze te verteren. Water is waar ons lichaam voor 60% procent uit bestaat, dus die heb je het meest nodig om goed te functioneren gedurende de dag!
  2. Pas je rustroutine aan
    • Probeer in de namiddag een dutje te doen om 's avonds genoeg energie te hebben. Op deze manier kan je lichaam herstellen en je hersenen de opgenomen informatie beter verwerken.
  3. Samen studeren
    • Probeer met je medestudent samen de stof door te nemen en plan samen studeermomenten in. Je kan zelfs een online studeersessie doen door elkaar met beeld te bellen, het geluid uit te zetten en zo toch het 'bibliotheekgevoel' te krijgen. 

Zou je het leuk vinden om een iftar bij te wonen? Hou dan de socials van onze regiopartners in de gaten!  Wij wensen iedereen een hele fijne en gezegende Ramadan toe!

- Aysenur, dagelijks bestuurslid bij Stip Studentenplatform


Blog van Hagar

Liefde
 

Liefde, liefde en nog veel meer liefde
 
Liefde. Een woord wat vele gevoelens kan opwekken bij velen. Een aantal krijgt er een heel warm gevoel bij, anderen juist een koud en eenzaam gevoel. Sommigen raken verward en zullen zich afvragen wat dat nou precies is en een andere groep zal denken: “liefde, pfft het zal wel”. 
 
Liefde is zoveel meer dan twee partners die van elkaar houden. Liefde is te vinden in familie en vrienden. Liefde is een passie die je voelt bij het uitvoeren van een bepaalde taak. Het kan zijn dat er passievolle gevoelens aangewakkerd worden bij het denken aan jouw werk. Of hobby. Liefde is een behoorlijk groot begrip en men spreekt nu te gemakkelijk erover. “Ik houd van (….)” wordt vaak geroepen, zonder dat er nagedacht wordt over wat dit precies kan betekenen. Hoe vaak per dag zeg jij wel, “ik houd van (…)”? Als je dat gaat tellen, kun je misschien schrikken van de hoeveelheid liefde die jij in jou hebt en elke dag benoemt.
 
En juist omdat wij zoveel liefde in ons hebben, moeten wij dit blijven delen. Laat de wereld zien dat er nog mensen zijn die vol liefde zijn, dat heeft de wereld hard nodig. Deel je liefde vooral met mensen en dingen die er ook echt toedoen. Zeg tegen die ene familielid dat je van hem/haar houdt. Durf het te vertellen aan die ene vriendin. Soms hebben mensen die liefde nodig om verder te kunnen en willen. Deel liefde met de wereld en vooral ook met jezelf, want jij verdient ook liefde. Die warme, mooie en oprechte liefde. Hou van jezelf.
 

Volg ons via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn om sneller op de hoogte te blijven. Tot de volgende nieuwsbrief!

Volg ons op:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Graag tot onze volgende nieuwsbrief!
Deze e-mail is verstuurd aan <<Email Address>>.

Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

  Email Marketing Powered by Mailchimp