Copy

De laatste grootste Potkaars nieuwsbrief van 2022 - deel 2

terugkeek op Follow the Science

Met de kerstdagen van 2022 iedere dag een Potkaars nieuwsbrief over 2022
Januari 2020, nog voordat er een PCR test of outbreak managementteam was, nodigde ik het RIVM uit in interview voor café Weltschmerz om te spreken over pandemic rensponse. Ze gingen er niet op in. Kerstavond 2020 werd Potkaars gewist van YouTube omdat ik interviews had gemaakt met artsen Colleen Huber over schadelijke gevolgen van mondmaskers, met Rob Elens over positieve effecten van HCQ en met advocaat Reiner Fuellmich over strafrechtelijk onderzoek naar misstanden in de corona tijd. Het gesprek met Fuellmich was dan mijn best bekeken Potkaars interview met een kwart miljoen kijkers. In 2021 ging zulke censuur verder en in alle rechtszaken die ik filmde zag je steeds hetzelfde; géén inhoudelijk debat over nut, noodzaak en risico's tussen voor- en tegenstanders van zulk beleid. Er werd door de overheid geschermd met wetenschap, maar niet onderbouwd.

Eind 2021 interviewde ik hoogleraar gedragswetenschappen Michaéla Schippers over haar projecten met 'the great citizens movement' en zo vatten we het plan op om 'Follow the Science' te beginnen. Gesprekken met wetenschappers die kritisch kijken naar de ontstane situatie en vanuit hun vakgebied een betere weg vooruit schetsen. Wetenschappers liggen zelf ook onder censuur, wat een eigen kanaal beginnen tot de logische keuze maakte. FollowtheScience.NL is sinds juni de podcast van Michaéla Schippers, ik doe de techniek en ga in gesprek met Michaéla over psychologische processen die je om je heen ziet gebeuren. Zij doet interviews met collega wetenschappers. Zo kon het gebeuren dat het eerste interview dat we maakten was met Mattias Desmet over massa vorming en groepsdenken (Mass Formation). 

Het tweede interview was met Jordan Peterson, dat staat inmiddels op een kwart miljoen kijkers. Best lekker voor een kanaal dat net een paar manden bestaat! Met Potkaars duurde het twee jaar voor er zulke kijkcijfers waren. Het gesprek met Peterson ging over de epidemie van slechte beslissingen waarin we terecht zijn gekomen en waaruit we, als een soort neerwaartse spiraal, maar niet lijken te kunnen ontsnappen. Peterson was op tournee en sprak twee avonden in de RAI in Amsterdam. We waren uitgenodigd mee eten en spraken hem kort voor de voorstelling in interview in de kleedkamers van de RAI.

Ondertussen had ik met een ander project, waarschijnlijk waargebeurd, Peter Burger uitgenodigd om te spreken in interview over hoe het nou was verder gegaan met zijn retraction paper op de PCR test. Met Borger besloot ik daaromheen een lezing te organiseren over zijn boek 'terug naar de oorsprong' over wat er rammelt aan de evolutietheorie. Hij stelde voor om onderzoeker en co-auteur Rogier Louwen mee te nemen. Rogier had juist een onderzoek naar de PCR test gedaan en was daar in de afrondende fase. Het interview met Borger en zijn presentatie kan je hier terugzien. Het deel met Louwen heb ik nog steeds niet gepubliceerd, op zijn verzoek. Hij werd mede vanwege dat interview ontslagen op staande voet door het instituut waarvoor hij het onderzoek uitvoerde; Erasmus MC.
In Follow the Science sprak ik met Michaéla inmiddels over Gaslighting, Agnatology, Cognitieve Dissonantie, the death spiral, prisoners dilemma en andere (op dit moment nog niet gepubliceerde) thema's. Op een eenvoudige leuke manier leggen we in korte gesprekken uit hoe zulke psychologische processen werken en wat je er tegen kan doen. De gesprekken zijn in het Nederlands ondertiteld.

De titel 'Follow the Science' is gekozen als knipoog. Je kan 'wetenschap' namelijk helemaal niet volgen. En de naam is gekozen met verwijzing naar de term 'follow the money': volg de geldstroom en je komt achter de motivatie van mensen. Wat je wél kan volgen zijn wetenschappelijke afspraken zoals hoe je onderzoek doet, dat je resultaten toegankelijk moeten zijn en dat je de dialoog over je werk opzoekt in plaats van uit de weg gaat. Rogier Louwen die bij mij presenteerde was helemaal in lijn met de subsidieregels van de Europese Unie. Het wordt juist aangemoedigd interviews zoals in Potkaars te doen. Wanneer een instituut er vervolgens alles aan doet om publicatie te voorkomen inclusief het ontslaan van de onderzoeker, dan is dat een teken aan de wand. Louwen maakte dat we die censuur zagen voor wat het was maar hij betaalde ervoor met zijn baan. Hij is klokkenluider, eigenlijk. Met Follow the Science volgen we de wetenschappers zelf. Gaan ze het gesprek aan, of lopen ze er voor weg? Zo is het idee van het introductiefilmpje en het logo geboren; ik ren er in achter Schippers aan over een brug om te zien of ik wat mag vragen. Welke wetenschappers gaan met ons wel (of niet) het gesprek aan over hun werk? Het kerkachtige muziekje dat je hoort heet 'Gaudeamus igitur'. Wetenschap heeft een haast religieuze status gekregen afgelopen jaren maar het zou het omgekeerde moeten zijn van geloof, toch?

Michaéla vatte het plan op om een congres over het gebrek aan wetenschappelijke vrijheid te bezoeken en daar voor Follow the Science een videoverslag van te maken. Zo gezegd, zo gedaan. We waren in Kopenhagen op 24 en 25 oktober maar bleken er onze handen in een soort wespennest te hebben gestoken! Je kan in de eerste videoverslagen die we hebben gemaakt en die inmiddels grotendeels zijn ondertiteld zien wat we daar hebben meegemaakt. Ik heb opgeschreven wat mij als filmmaker daar is overkomen, dat kan je hier teruglezen. Kort gezegd; het gebrek aan wetenschappelijke vrijheid waarover in supersterke sessies werd gesproken door wetenschappers van over de hele wereld, landde als een soort censuur met bedreigingen aan ons adres als we het in ons hoofd zouden halen er over te publiceren. Lack of scientific freedom? Zeg dat wel!

De organisator Peter Gotzsche schreef in een poging haar te beschadigen aan Erasmus, het instituut waaraan Michaéla verbonden is: 'URGENT: Professor Michaéla Schippers intends to break copyright and privacy laws and to abuse her professional affiliation to promote the anti-vaxxer message that the COVID-19 vaccines are useless, based on a scientifically dishonest, retracted study' en verderop in die brief: 'We, the organisers of the event, run a huge risk that we will also be seen as being anti-vaxxers, “guilt by association,” because of Schippers horrible film, which none of us or our invited speakers are. We are high-profile scientists and consumer advocates who acknowledge that vaccines have saved millions of lives, and still do.'

Interessant dat niet veel later Gotzsche zelf als auteur een onderzoek naar vaccinschade publiceert met Maryanne Demasi, zijn co-host op het event. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.12.06.22283145v1 en dat Kim Witczak die het interview dat ze met ons deed terug probeerde te trekken vanwege ons veronderstelde anti-vax standpunt, zelf zich bij herhaling uiterst kritisch over vaccinschade uit. Haar interview in Follow the science ging niet over vaccins, maar over haar presentatie over haar strijd met de farmaceutische industrie. Dit is haar twitter profiel, oordeel zelf.

De bedreigingen aan ons adres kwamen van een Deense filmmaker die al enige tijd met Gotzsche optrekt, althans zo stelt Gotzsche in zijn boek (citaat). Interessant, aangezien die filmmaker uitsluitend als producent genoemd lijkt te zijn op een productie uit 2019 en verder niets lijkt te hebben geproduceerd. Dus wat is hier aan de hand? Heb je -afgezien van onze reportage- al iets terug gezien van dat event? Ik ook niet. 

Rogier was teruggekomen in Potkaars om te vertellen wat hem was overkomen in het ontslag op staande voet door zijn werkgever, mede omdat hij het in zijn hoofd had gehaald over zijn onderzoek te spreken met mij als journalist. Je kan wat hij daarover vertelde hier terugzien.

De eerste zitting in de rechtszaak waarin het ontslag wordt aangevochten was op 23 november. Ik heb gevraagd het te mogen filmen, de rechter stond het niet toe. Ik was er bij in publiek, dit is mijn geschreven verslag. De uitspraak zou gisteren zijn, maar is kennelijk nog niet geweest.

Follow the Science en interviews zoals met Peter Borger en Rogier Louwen afgelopen jaar maak ik niet als onderzoeksjournalist van misstanden, maar vanuit mijn zoektocht naar positieve constructieve ontwikkelingen. Net zoals met Potkaars eigenlijk. Maar wat doe je dan, als je onderweg een beerput blijkt te hebben opengetrokken? Ik zet er transparantie op. Michaéla is momenteel ziek thuis, zo schrijft ze in het Follow the Science telegram kanaal, maar ik ben er van overtuigd dat we er in 2023 mee verder gaan. On to something! Er is een crowdfunding actie hier opgezet, als je het initiatief wilt steunen met een donatie: https://steunactie.nl/actie/steun-follow-the-science/-13248
De Potkaars terugblik op 2022 in vier nieuwsbrieven: Potkaars is journalistiek in podcasts op zoek naar hoop. Wat begon als een reportage over een demonstratie door een miljoen mensen in Barcelona in 2018, zijn inmiddels honderden interviews, tientallen verslagen van rechtszaken en zelfs theater voorstellingen geworden. Toch voelt het soms alsof niets wat we doen iets uithaalt. Maar dat is niet zo. Alles wat je doet maakt alle verschil met niets doen. Dit is wat ik heb gedaan met Potkaars: interviews, wetenschap, theater, rechtszaken en demonstraties. Vond je het leuk, nuttig, belangrijk wat ik maakte dan laat het me weten en attendeer mensen in je omgeving op deze nieuwsbrief en op de website. Wil je helpen dan laat dat van je horen, dan doen we het samen volgend jaar. Ik wens je een veilig, liefdevol 2023. Meer dan ooit zullen we allemaal onze eigen journalist moeten zijn? Je bent niet alleen, we zijn met z'n allen.

Rico, 24 december 2022
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Potkaars - praat met iedereen, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp