Copy
The Farewell – Goedgehumeurd, fijngevoelig drama

Bekijk in je browser: webversie
Automatic translation: see below

NWSBRF
11 december 2019


Nieuws van Filmhuis O42
Oranjesingel 42 Nijmegen

Oranjesingel 42 Nijmegen

Filmagenda   |    Verwacht   |   Contact

De Commissaris

Column Ted Chiaradia

filmfoto bij column

Aan het einde van de rit komen veel mensen erachter dat ze meer vrienden hebben dan gedacht. Zo ook Filmhuis O42. Na de vooraankondiging van de vroege dood, komen er opmerkelijk meer bezoekers. De urgentie blijkbaar van ‘nu het nog kan’. Een oude vriend berichtte zelfs dat ie blij en aangenaam verrast was... Lees verder »

Praagse Lente: twee hoogtepunten

Filmhuis O42 vertoont twee klassiekers van de Tjechische New Wave uit de jaren 60.

Intieme Belichting
Bambas, cum laude afgestudeerd aan het conservatorium, is hoofd van een plaatselijke muziekschool en begeleidt in zijn vrije tijd een amateurorkestje dat speelt bij bruiloften en partijen. Zijn rust wordt verstoord door de komst van zijn oude vriend en studiegenoot Peter en diens vriendin. Peter is beroepscellist in Praag en neemt met verbazing kennis van de toestanden op het platteland, die nog regelrecht uit de oude Donau-monarchie stammen. Toch raken Peter en zijn vriendin bekoord door dit plattelandsleven. 

Madeliefjes
Speelse, anarchistische film over twee verveelde meisjes die de boel op stelten zetten. De madeliefjes uit de titel zijn twee meisjes van zeventien, die allebei Marie heten. Ze zitten in hun bikini aan het zwembad en beslissen dat, omdat de wereld verrot is en conventies zinloos, ze zich overeenkomstig mogen gedragen. De twee zijn niet te stoppen in hun haat tegen de consumptiemaatschappij; een banket eindigt in een orgie van vernieling in pure slapstickstijl. 
Première

Portrait de la Jeune Fille en Feu
Overrompelende ode aan de liefde

De voorstelling van maandag 16 december 20.30 uur is Engels ondertiteld
Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw krijgt kunstenares Marianne de opdracht het huwelijksportret van Heloïse te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model, ‘s nachts werkt ze stiekem aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.
  • 'Een overrompelende ode aan een grote liefde die slechts van korte duur mag zijn' de Volkskrant
  • 'Zinderende romance in hoepelrok' NRC
Info en tickets
Première

The Farewell
Goedgehumeurd, fijngevoelig drama

Wanneer de familie van Billi (Awkwafina) erachter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft in hun moederland China. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als zesjarige gedwongen moest opgeven, haar sterke grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde.
  • 'Een goedgehumeurd en fijngevoelig drama met een aanwezige milde melancholie' de Volkskrant
  • 'Awkwafina's heerlijk lome spel mag Oscarwaardig heten' Trouw
  •  'Awkwafina overtuigt in bitterzoet drama'  NRC
Info en tickets
Voorpremière

Honeyland
Intrigerende, exotische en innemende documentaire

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg en volgens oude tradities teelt. De honing verkoopt ze op een marktje op zo'n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert. 

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire.
  • 'Intrigerend, exotisch en innemend' – NRC
  • 'Both an immersive experience and an undeniably gorgeous reflection on our relationship to nature.' – RogerEbert.com
Info en tickets
Film en Melancholie

Mildred Pierce (eenmalige voorstelling 18 december)

Woensdag 18 december 20.15 uur laatste voorstelling in de serie Film en Melancholie dit jaar. Ingeleid door filmwetenschapper René Scheeren.
Sterk, klassiek drama van Casablanca-regisseur Michael Curtiz over een vrouw die als hardwerkende moeder een succesvolle horecaondernemer wordt. Alles om haar verwende dochter te behagen.
  • 'Crawford, in misschien wel haar beste rol, geeft diepte aan een complex personage én glamour aan gewone werkvrouwjaponnetjes. De diva lag "ziek" in bed toen ze haar Oscar won, en nodigde vervolgens de pers in haar slaapkamer uit om 'm alsnog in ontvangst te nemen'. VPRO Cinema)
Info en tickets
Afbeelding flyer met filmprogramma

Filmprogramma


Download flyer met programma
Automatic translation into English and other languages
(desktop-only)

Automatic translation into English and other languages (desktop-only):

  • first go to the web version 
  • next click on 'Translation' at the top right of the screen

Uitschrijven
 
Powered by
Email Marketing Powered by Mailchimp