Copy

Oranjesingel 42 Nijmegen

 
Filmagenda     |     Verwacht   |    Specials

NWSBRF
3 januari 2018


Nieuws van Filmhuis O42
Oranjesingel 42 Nijmegen

Nieuwjaarswens Ted Chiaradia programmadirecteur
 

Ted Chiaradia
In de eerste plaats wens ik alle bezoekers van Filmhuis O42 een gelukkig en cinematografisch succesvol 2018.
 
Als Filmhuis O42 willen we een podium bieden voor echte cinema, voor kwaliteitsfilms. Daarom in ons kleine, intieme filmtheater geen plek voor Woody, Kevin of Harvey, maar voor films die er echt toe doen of een andere manier van kijken vragen. Geen Hollywood, maar filmmakers ...  lees meer >>

The Match Factory Girl
Rauw en zonder opsmuk


Info en tickets

De bedeesde Iris zit gevangen in een uitzichtloze situatie. Ze woont nog thuis bij haar dominante, egoïstische ouders en werkt achter de lopende band in een luciferfabriek. Ook in de liefde wil het niet zo vlotten. Als ze eindelijk een man aan de haak heeft geslagen, raakt ze meteen zwanger, maar wil de man in kwestie niets meer met haar te maken hebben. Voor Iris is de maat vol, tijd om wraak te nemen.
 
‘Wederom valt op hoe ongelooflijk sterk de cast is. Kaurismäki betuigt zich keer op keer als een meester in het kiezen van de juiste gezichten. Het maakt zijn films naast indringend des te geloofwaardiger. (…) Kaurismäki laat de maatschappij zien zoals die is. Rauw en zonder opsmuk’. (Cinemagazine Vier sterren)

In the Crosswind
Poëtische verbeelding van brute werkelijkheid


Info en tickets

Aangrijpend drama over de deportatie van 40.000 inwoners uit Estland, Letland en Litouwen in 1941, op bevel van Josef Stalin. Vrouwen en kinderen werden naar Siberië getransporteerd, de mannen verdwenen naar gevangenenkampen. Erna is één van de vrouwen die wordt gescheiden van haar man en samen met haar jonge dochter naar Siberië wordt gestuurd. De tijd werkt vanaf dan anders: ze moet zich bezighouden met overleven in deze nieuwe, barre omstandigheden. De brieven die ze aan haar man schrijft brengen wat licht. In the Crosswind verbeeldt deze historische episode in prachtig zwart-wit, afgewisseld met indrukwekkende tableaux vivants.

'De beelden mogen poëtisch zijn, de soundscape confronteert ons met de brute werkelijkheid. Daarin horen we aardse geluiden. Brekende ramen, rammelende treinwagons en de suizende wind. Of nee, het is gefluister; de wind fluistert de namen van de gedeporteerde slachtoffers. Helde maakte een monument voor de slachtoffers. Fotografie balsemt de tijd, stelde filmcriticus André Bazin, vader van het legendarische Franse filmmagazine Cahiers du Cinéma. Ze behoedt hem voor zijn eigen verval. Helde gaat een stap verder. Hij balsemt de tijd niet, maar blaast nieuw leven in. Opdat wij niet vergeten'.
(Filmkrant Vijf sterren)
Sneak

SNEAK

Info en tickets

We hebben weer een verrassing voor je in petto: een vertoning van een film die nog niet in première is. Kom naar de Sneak en zie de film als eerste.

Volledig programma
4 - 17 januari 2018


Download flyer met programma


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Filmhuis O42 · Oranjesingel 42 · NIJMEGEN, Gelderland 6511 NW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp