Copy
december 2020

Op het moment dat jullie deze laatste nieuwsbrief van 2020 ontvangen zijn we allemaal aan het aftellen naar het einde van 2020. In de hoop dat 2021 een ander jaar zal worden dan 2020.

2020 was een onbeschrijflijk jaar, dat vanaf maart een wending nam die niemand had kunnen voorzien. Zoals al vaak en door velen gezegd, heeft de pandemie een gevoel van angst en onzekerheid teweeg gebracht dat onze samenleving in vredestijd nooit eerder heeft gekend. Ongekend in onze samenleving waren vervolgens ook de beperkende maatregelen die werden ingesteld om de pandemie in te kunnen dammen. Deze maatregelen hebben voor velen grote gevolgen gehad. Voor de erfgoedgemeenschappen en alle betrokkenen betekende dit, dat vanaf maart (bijna) alle geplande evenementen en groepsactiviteiten geen doorgang meer konden vinden. Immaterieel Nederland kwam feitelijk tot stilstand. Terwijl juist nu de behoefte aan verbinding binnen en tussen de gemeenschappen, en het vinden van troost en afleiding bij het beoefenen van het immaterieel erfgoed, groter was dan ooit. De conclusie van dit jaar is voor velen dan ook, dat als er iets duidelijk is geworden, dit het grote belang of de grote betekenis van immaterieel erfgoed is voor onze samenleving! Deze conclusie komt voort uit een oprecht gevoeld gemis. Of zoals de Engelsen zo raak formuleren: “sadder and wiser”.

Als we dan toch iets positiefs uit dit jaar willen halen en mee willen nemen naar volgend jaar, is dat naar mijn idee dit bewustzijn, dat velen van ons natuurlijk hadden, maar dat nu nog breder gevoeld wordt in de samenleving. Wij kijken dan ook uit naar 2021, in de hoop dat het immaterieel erfgoed weer overal zichtbaar zal zijn en de beoefenaars weer samen kunnen komen om datgene te doen wat hen bindt. Want dat heeft iedereen in 2020 nog het meeste gemist!

In de nieuwsbrief is te lezen dat gelukkig niet alles tot stilstand is gekomen. Zo zijn er weer een aantal vormen van immaterieel erfgoed bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Verder heeft het Kenniscentrum in november de resultaten van de Kennisagenda 2017-2020 gepresenteerd. Alle daarbij behorende brochures en tools voor erfgoedgemeenschappen en andere betrokkenen, als overheden, etc., zijn te raadplegen via de Kennisbank, de nieuwe database die vanaf begin november op de website van het Kenniscentrum beschikbaar is. Ook kijkt de Nieuwsbrief terug op de digitale IE-dag die het Kenniscentrum dit najaar heeft georganiseerd, die in het teken stond van wat er nog wel mogelijk was voor erfgoedgemeenschappen ondanks alle beperkingen. Met deze kennis en spirit hopen we met jullie allemaal in 2021 weer een mooi immaterieel erfgoedjaar te gaan beleven!

Alle medewerkers van het Kenniscentrum wensen jullie fijne feestdagen en een goed en gezond 2021 toe!

Hartelijke groet, 

Marco van Baalen
Directeur
Nieuwe bijschrijvingen in de Inventaris!

Er kan wederom een aantal vormen van immaterieel erfgoed bijgeschreven worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het betreft deze keer onder andere een cluster van tien kortebaandraverijen. Daarnaast kunnen binnenkort ook Nederlandse Thuisbevalcultuur, Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden, Afro-Surinaamse Aflegrituelen, Surinaams- Javaanse Gamelantraditie, Levende Nederlandse folkloredans en Cramignon worden bijgeschreven. Lees meer...

Methodieken en artikelen in de Kennisbank
Begin november lanceerde het Kenniscentrum een nieuwe database op de website: de Kennisbank! Het Kenniscentrum ontsluit veel informatie; niet alleen door onderzoek en methodiekontwikkeling, maar ook door workshops, lesmateriaal, films en voorbeelden van borging. In de Kennisbank worden kennis, reflectie en borgingsmethodieken over immaterieel erfgoed samengebracht. Lees meer...

Lessons Learned - Hackathons IE dagen
Tijdens de digitale IE-dag van 2020 werd gekeken naar de mogelijkheden voor erfgoedgemeenschappen in Corona-tijd. Hoe kon er, ondanks de beperkingen, toch gebouwd worden aan het immaterieel erfgoed? Lees meer...

Op 13 december organiseerde het Kenniscentrum het jaarlijkse ICH-NGO Forum Symposium. Dit jaar stond het (online) symposium in het teken van immaterieel erfgoed en toerisme tijdens en na corona. Hoe kan toerisme na een pandemie op een duurzame manier worden voortgezet? Lees hier het verslag van de webinar. 
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Email


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp