Copy
september 2020

Special: Subsidies van het Fonds voor Cultuurparticipatie

Wist je dat er door het Fonds voor Cultuurparticipatie op dit moment diverse subsidieregelingen op het gebied van immaterieel erfgoed worden aangeboden? Mochten jullie financiële ondersteuning nodig hebben bij het realiseren van de borgingsacties of de deskundigheid van de erfgoedvrijwilligers willen bevorderen, lees dan snel verder! Wij hebben alle regelingen voor je op een rij gezet én je vindt in deze nieuwsbrief een link om je op te geven voor een cursus van het Fonds. Ook geven we in deze nieuwsbrief uitleg over lopende subsidies en de Coronacrisis. 

Tot slot wens ik jullie allen mede namens iedereen van het Kenniscentrum veel succes in de komende periode. Mochten jullie vragen hebben, dan kunnen jullie altijd contact opnemen met het Kenniscentrum via info@immaterieelerfgoed.nl en 026 357 61 13.

Hartelijke groet,
Marco van Baalen

De subsidies op een rij!

Subsidie Immaterieel Erfgoed
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie speciaal voor immaterieel erfgoedgemeenschappen. De twee belangrijkste criteria voor deze subsidie zijn:

  • Eigentijds maken en houden van het immaterieel erfgoed
  • Ontwikkelen en doorgeven van het immaterieel erfgoed

Is jouw immaterieel erfgoed bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland? Vaak zijn de borgingsacties uit je borgingsplan ook acties die voor deze subsidie in aanmerking komen. Ben jij benieuwd of jouw borgingsacties voor subsidie in aanmerking komen? Kijk op de website voor alle criteria.

Subsidie erfgoedvrijwilligers
Vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter cultureel erfgoed. Kleine erfgoedorganisaties (tot 2 ft) kunnen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie subsidie aanvragen voor versteviging en deskundigheidsbevordering. Werk jij aan behoud of ontwikkeling van immaterieel erfgoed? Dan past deze subsidie misschien bij jou. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Initiatieven om de deskundigheid van vrijwilligers verder te ontwikkelen en kennis te vergroten
  • Initiatieven die de communicatie van je organisatie verbeteren
  • Stappen die je organisatie verder helpt ontwikkelen of de samenwerking met andere organisaties versterkt.

Immaterieel Erfgoed in de Stedelijke Context 
Ga jij met jouw project samenwerkingsverbanden aan met groepen mensen in de stad, wijk of buurt? Verbind jij de beoefening van immaterieel erfgoed aan maatschappelijke, actuele thema’s die er leven in de omgeving? En wordt immaterieel erfgoed in en van de stad en haar bewoners ontwikkeld en doorgegeven? Daar is de subsidieregeling Immaterieel erfgoed in stedelijke context voor. Hier lees je alle criteria. 

Internationale samenwerking
Wil jij samenwerken met een internationale partner, op het gebied van cultuurparticipatie en/of cultuureducatie? Of wil je onderzoeken wat daar de mogelijkheden voor zijn? Met deze subsidie kan je kennis uitwisselen, internationaal samenwerken aan kunst en cultuur, en je netwerk verbreden. Voor deze regelingen gelden een aantal aanvullende voorwaarden ivm het coronavirus. Benieuwd? Hier lees je alle criteria.

Coronacrisis
Dit is een ingewikkelde en onzekere periode voor ons allemaal. We zien gelukkig veel saamhorigheid in de wereld en de creativiteit en innovatie in de culturele sector maken ons trots: jullie bewijzen de kracht van cultuur.

Hoe gaat het Fonds voor Cultuurparticipatie in het algemeen om met wijzigingen bij projecten/activiteiten vanwege de maatregelen rondom Corona? Maak je geen zorgen als jouw project bijvoorbeeld niet doorgaat door het coronavirus of verplaatst moet worden. Het Fonds gaat coulant om met gehonoreerde en lopende aanvragen. Hier vind je alle informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Het Kenniscentrum zette al eerder alle corona-regelingen voor je op een rij. Je leest ze hier! 
In contact met het Fonds
Online Training op 15 oktober 2020 om 19:00u
Speciaal voor immaterieel erfgoed beoefenaars geeft het Fonds een gratis online training 'Subsidie Aanvragen' in samenwerking met het Kenniscentrum. Deze training vindt plaats op donderdagavond 15 oktober 2020 . Hierin wordt uitleg gegeven over de subsidies die je als immaterieel erfgoed beoefenaar kunt aanvragen. Vooraf kun je jouw vragen delen, zodat de adviseur jou zo goed mogelijk op weg kan helpen.
 
MELD JE AAN VOOR DE ONLINE TRAINING
Inspiratie! 
Het ambacht heggenvlechten weer op de kaart zetten, dat wil Stichting Heg & Landschap bereiken met twee nieuwe projecten, ondersteund door de subsidieregelingen ‘Immaterieel erfgoed’ en ‘Internationale samenwerking’ van het Fonds. “Het vlechten van heggen heeft niet alleen cultuurhistorische, ecologische en landschappelijke waarde, we zien ook hoe mooi het groepen mensen en generaties verbindt.” Lees verder...
Ontmoet de adviseurs
Heb jij na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen? De adviseurs van het Fonds helpen je graag op weg. Zelf zijn ze ook dol op immaterieel erfgoed. Ontmoet ze hier.

Neem gerust contact op! Elke vrijdag houden we een telefonisch spreekuur van 9 - 12 uur. Aanmelden is niet nodig maar kan wel. Mail je naam, organisatie, telefoonnummer en als je wilt ook alvast je vragen naar: erfgoed@cultuurparticipatie.nl. Je krijgt dan een voorstel voor een tijdstip en de contactgegevens van de betreffende adviseur.
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Email


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp