Copy
mei 2021

Met de komst van dit voorjaar kijkt iedereen hoopvol vooruit naar het moment dat de samenleving weer helemaal open kan gaan en mensen elkaar weer volop kunnen ontmoeten. Helaas is dat laatste nu nog niet mogelijk, waardoor het Kenniscentrum ook dit voorjaar nog geen ouderwetse IE-dag op locatie kon organiseren. Afgelopen april moest er daarom wederom voor een webinar versie worden gekozen. Dit keer met de tot de verbeelding sprekende titel: De Veerkracht van Immaterieel Erfgoed. Benieuwd naar de inhoud IE-dag? In onze Kennisbank vind je het verslag.
 
Op 1 december 2020 heeft het Kenniscentrum het activiteitenplan voor de periode 2021-2024 Immaterieel erfgoed gaat dwars door de samenleving bij het ministerie van OCW ingediend. In deze nieuwe beleidsperiode gaat het Kenniscentrum door op de ingeslagen weg; ook in deze periode zal er een Kennisagenda ontwikkeld worden en behoren het ondersteunen van de erfgoedgemeenschappen en het zichtbaar maken van immaterieel erfgoed en het bevorderen van het bewustzijn met betrekking tot immaterieel erfgoed tot de kerntaken. Naast deze blik in de komende periode, is het binnenkort ook mogelijk om in onze Kennisbank het Activiteitenverslag 2020 te raadplegen. 
 
Tot slot wil ik je ook nog even wijzen op het bestaan van de Impulsregeling culturele zzp’ers en erfgoedvrijwilligers die nog tot en met 31 mei aanstaande openstaat bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Aan het einde van deze nieuwsbrief vind je hierover meer informatie.
 
Hartelijke groet,

Marco van Baalen
Binnenkort kun je immaterieel erfgoed spotten! 

Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten aandoen. Denk aan een café, museum, een markant gebouw of natuurgebied. Wat men daarbij vaak overslaat, maar wat wél thuishoort binnen dit rijtje, is het lokale immaterieel erfgoed. De plaatselijke ambachten, festiviteiten, rituelen en praktijken zijn misschien niet zo tastbaar als een fraai kerkgebouw, maar ze maken wel degelijk deel uit van de lokale culturele identiteit. Vaak kun je ze als onwetende bezoeker slechts eens per jaar ontdekken, maar dan moet je toevallig op de juiste dag op de juiste plek zijn. Soms zijn ze helemaal niet te bespeuren omdat ze achter gesloten deuren worden beoefend. Daar wil het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland via het project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’ verandering in brengen. Binnenkort valt op verschillende plekken in Nederland het hele jaar door immaterieel erfgoed te ‘spotten’! Lees verder...

Zwemmende honden, zingende twatwa’s en pronkende paarden

De vrolijke expositie Dier, Mens & Traditie die het Kenniscentrum ontwikkelde, samen met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, mag nog niet open. Maar de bijbehorende publicatie is er al wel! Hierin vertellen erfgoedgemeenschappen over wat hun zo boeit aan hun traditie. Wat is het mooiste moment voor de postduifhouder? Wat maakt een goede herder? Waarom is het zo leuk kievitsnesten te zoeken, ook al mag je het ei niet meer meenemen?  Het is voor het eerst dat een boek immaterieel erfgoed met dieren tot onderwerp heeft. Met prachtige foto’s en nieuwe gezichtspunten. Digitaal via de Kennisbank, bij museumbezoek als echt boekje.

Transforming Not Saving
recent verschenen themanummer over immaterieel erfgoed en musea

Dit themanummer van het tijdschrift Volkskunde is een wetenschappelijk resultaat van het Intangible Cultural Heritage Project waarin het Kenniscentrum een partner was. Verschillende internationale auteurs reflecteren op de vraag waarom musea en immaterieel erfgoed samen zouden moeten werken, hoe ze elkaar kunnen versterken en wat de resultaten ervan zijn. Met onder andere een bijdrage over “Past and Future Presencing” in vier Nederlandse musea.

Immaterieel Erfgoed & Toerisme

Hoe kan toerisme bijdragen aan een duurzame toekomst van immaterieel erfgoed? Over deze vraag verscheen onlangs een themanummer van het Nederlands-Vlaamse wetenschappelijke tijdschrift Volkskunde, waar het Kenniscentrum in de redactie zit. In het nummer wordt een reeks van praktijkvoorbeelden gepresenteerd, uit alle hoeken van het land, van de Hindelooper cultuur in Friesland tot het Brigida Den halen in het Limburgse Eijsden. Het nummer biedt een informatieve inleiding over het belang van duurzaam toerisme voor immaterieel erfgoed en reflectie op complexe begrippen als ‘authenticiteit’.
Impulsregeling

Met deze subsidie biedt het Fonds voor Cultuurparticipatie de kans geld aan te vragen om jezelf als culturele ZZP'er of ambachtsbeoefenaar te ontwikkelen. Corona heeft impact gemaakt op de wijze waarop je je vak kunt uitoefenen. De toekomst van je werk voorziet wellicht nieuwe uitdagingen of vraagt om nieuwe skills. Met deze regeling kun je geld aanvragen om jezelf bij te scholen, om je vakmanschap te ontwikkelen, te professionaliseren of nieuwe vaardigheden op te doen. Uitganspunt is jezelf artistiek en inhoudelijk te ontwikkelingen. Vraag hem aan via cultuurparticipatie.nl
Gezocht: jongerenbesturen, jongerencommissies en jongerendenktanks!
 
Is er bij jouw vereniging, groep of club een jongerenafdeling? Of ben je zelf actief in een bestuur of commissie? Voor het ontwikkelen van een stappenplan voor het opzetten van een jongerenbestuur, -commissie of -denktank ben ik opzoek naar voorbeelden. Ik praat graag verder over jullie ervaringen en tips! Stuur een mailtje naar: s.verburg@immaterieelerfgoed.nl.
Zijn jouw contactgegevens nog up-to-date? Geef veranderingen door via info@immaterieelerfgoed.nl
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Email


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp