Copy


december 2018

De midwinterhoorns blazen weer …

De maand december is in volle gang: een maand vol van midwinterfestiviteiten, van het sinterklaasfeest tot oudejaarsavond en alle kersttradities daar tussenin. De maand begon met de bijschrijving van het midwinterhoornbouwen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland en die boodschap werd op 2 december op het einde van de middag, geheel in stijl, door 42 midwinterhoornblazers doorgegeven over een afstand van zo’n 13 km van Gelselaar naar Eibergen. Een prachtige geluidslinie in de schemering van de avond.
 

Immaterieel erfgoed doet zich deze dagen op veel plaatsen voor, georganiseerd en ongeorganiseerd. Eigenlijk heeft iedereen wel met een of andere vorm van immaterieel erfgoed te maken, al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Dat is voor ons dan ook de reden om in 2019 hier in een campagne aandacht aan te besteden. We leven in een tijd waarin mensen op zoek gaan naar hun identiteit en hun wortels. Daar horen sociale gewoontes, rituelen en culturele uitingen bij. Immaterieel erfgoed dus. Je kunt de campagne volgen via onze sociale media. Overigens, daarover gesproken: afgelopen jaar gingen maar liefst 1.000 mensen onze Facebookpagina volgen. Zat jij daar nog niet bij? Dan is dat nu gelijk een mooi voornemen voor 2019.
 

Er valt komend jaar weer veel te beleven aan immaterieel erfgoed. We zullen daar via de agenda op onze website en via sociale media de nodige aandacht aan besteden. Voor de organisaties verbonden aan Netwerk en Inventaris meld ik alvast dat de data van de IE-dagen al op de website staan vermeld. Je kunt ze niet tijdig genoeg in je agenda noteren. Maar ook de bijeenkomsten in het kader van de Kennisagenda 2017-2020, de AmbachtenLabs, de provinciale bijeenkomsten en activiteiten in het Nederlands Caribisch gebied; we hopen je er tijdig van op de hoogte te brengen en te ontmoeten bij een van die bijeenkomsten in 2019.
 

Het team van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland wenst je voor nu fijne feestdagen, een ontspannen afsluiting van het oude jaar en voor in het nieuwe jaar weer een mooie voortzetting van jouw eigen immaterieel erfgoed!

 

Leo Adriaanse

Activiteiten Kenniscentrum 2019
Ook in 2019 organiseert het Kenniscentrum weer allerlei activiteiten. Gedurende het jaar plaatsen we informatie over deze activiteiten op onze
website.
Twee data willen we alvast je aandacht op vestigen, namelijk de IE-dagen op:
Uiteraard ontvang je in het nieuwe jaar alle benodigde informatie.
 

Verslag Kennisagenda ‘2017-2020’
 
Begin november zijn de vijf onderzoekslijnen waar het Kenniscentrum zich de komende jaren voor gaat inzetten, gepresenteerd! In elke onderzoekslijn is het uitgangspunt handvatten en kennis te ontwikkelen als antwoord op uitdagingen en vraagstukken uit de praktijk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met toerisme of met maatschappelijke discussies rond immaterieel erfgoed? De inhoud van elke onderzoekslijn is te lezen in de Kennisagenda en deze is samen met een verslag van de presentatie hier te vinden. 

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed afgesloten

Op 11 december werd, tijdens een goed bezochte feestelijke afsluiting van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de Toekomstagenda Europees Erfgoed gepresenteerd. Meer weten? Lees hier verder.

Immaterieel erfgoed & Musea: een kennismaking op Malta

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft samen met Werkplaats immaterieel erfgoed (Vlaanderen) een workshop over immaterieel erfgoed en musea verzorgd op de internationale conferentie van NEMO, Network of European Museum Organizations. Het doel was om musea kennis te laten maken met het concept van immaterieel erfgoed en met de UNESCO conventie en om samenwerking met immaterieel erfgoeddragers te stimuleren. Klik hier voor meer informatie. 

Tweede serie AmbachtenLabs van start 

Na een succesvolle eerste reeks AmbachtenLabs rondom Stoelenmatten en Papierschappen zijn we eind november gestart met een tweede serie. Dit keer staan Fries Houtsnijwerk en Papierknipkunst centraal. Meer weten en de Labs op de voet volgen? Bekijk dan onze website

De resultaten van de tweede serie Labs worden in februari gepresenteerd. Je ontvangt hier begin 2019 een uitnodiging voor.

Verslag van de UNESCO vergadering in Mauritius 

 

Nederland maakt sinds kort deel uit van het Intergouvernementeel Comité dat het UNESCO verdrag inzake de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed aanstuurt. Tijdens de vergadering werd onder meer Reggae toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Erfgoed der Mensheid. Klik hier voor een verslag.

Provinciale IE dag Overijssel

Op zaterdag 24 november jongstleden is in Deventer een speciale IE-dag georganiseerd voor erfgoedgoedgemeenschappen uit Overijssel. Tijdens deze bijeenkomst zijn de resultaten  gepresenteerd van de extra ondersteuning aan het immaterieel erfgoed in Overijssel. Het Kenniscentrum is hierbij financieel ondersteund door de Provincie Overijssel.

Na het welkomstwoord door gedeputeerde Boerman tekenden drie gemeenschappen hun Certificaat van bijschrijving: het Pinksterrijden in Vollenhove, de Oprechte Dalfser Mop traditie en de Paasgebruiken Denekamp.

Na de bijschrijving waren er zeven korte presentaties van gemeenschappen waarin zij een toelichting gaven op de besteding van de Voucher van € 5000,00 die de Provincie Overijssel de afgelopen jaren aan gemeenschappen die bijgeschreven werden in de Inventaris heeft aangeboden. Deze financiële ondersteuning heeft als doel de gemeenschappen te ondersteunen bij hun erfgoedzorg en daarmee het immaterieel erfgoed in de Overijssel te versterken.  

Nieuwe bijschrijvingen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Wederom zijn er een aantal vormen van immaterieel erfgoed die bijgeschreven kunnen worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit keer zijn het de Voorschotense Paardendagen, de Sallandse Bottermarkt en de Buurtspraak van de buurt Ede en Veldhuizen. Meer hier over kun je hier lezen.

Het kantoor van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is gesloten van maandag 24 december tot maandag 7 januari. Vanaf 7 januari zijn wij telefonisch en per mail weer beschikbaar. Wij wensen je een gelukkig 2019.
Copyright © 2018 Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp