Copy
09 april 2020

Immaterieel Erfgoed in tijden van (corona)crisis 

Inmiddels leven we enkele weken met verspreiding (en bestrijding) van het coronavirus in Nederland. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland maakte afgelopen dagen de eerste balans op. Wat betekent dit voor het immaterieel erfgoed nu en later dit jaar, als we moeten gaan leven binnen ‘het nieuwe normaal’. Het is helaas geen rooskleurig beeld. Voor veel uitingen van immaterieel erfgoed is het jaar 2020 voorbij. Of het nu de Passiespelen in Tegelen zijn, die in mei zouden aanvangen, de Nationale Molendag op 9 en 10 mei, of de Corso’s van bloemen en fruit in de nazomer: ze zijn allemaal uitgesteld naar 2021. Een aantal IE-organisaties leeft nog in onzekerheid, maar ziet de aanmeldingen voor deelname met de dag afnemen. 

In deze Nieuwsbrief geven we een overzicht van die eerste balans. We zien tegelijk ook de behoefte aan de samenbindende kracht van immaterieel erfgoed en daarmee het ontstaan van nieuwe rituelen. Ook daarover is meer te lezen in deze Nieuwsbrief. Tot slot geven we informatie over de wijze waarop het Kenniscentrum in het eigen werk de bakens heeft verzet en nieuwe (digitale) koers is gaan varen, met digitale spreekuren en online trainingen die de geplande workshops van de IE-dag vervangen. Voor nu, veel leesplezier, fijne paasdagen en blijf allemaal gezond! 

Team Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland 

Enquête: Immaterieel Erfgoed ten tijde van Corona

Op vrijdag 3 april legde Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland zo’n 300 bij Netwerk en Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland aangesloten immaterieel erfgoedgemeenschappen online enkele vragen voor over de gevolgen van de coronacrisis voor het immaterieel erfgoed in Nederland. Binnen drie dagen hadden we 125 reacties binnen. Benieuwd naar wat er nu al met de reacties is gedaan? Lees verder...

Nieuwe rituelen voor ongekende uitdagingen

Door de restricties in verband met het coronavirus zijn voorjaar 2020 alle groepsmanifestaties verboden. De behoefte aan de samenbindende kracht van levende tradities blijkt wel uit de vitaliteit waarmee juist nu naar nieuwe vormen wordt gezocht. Lees verder...

BELEEF DE IE-DAG ONLINE IN APRIL

Omdat de IE dag ‘Verleiden’ van 4 april is afgelast, bieden we een aantal van de geplande workshops deze maand gratis online aan. Hieronder volgt uitleg over de verschillende onderdelen.

Meedoen is simpel. Je meldt je hier aan voor één of meerdere workshops. Een dag voor de workshop krijg je een link in je inbox. Op de dag van de workshop klik je een kwartiertje van te voren op deze link. Alles gebeurt online, je hoeft géén software te downloaden en ook geen account aan te maken. Zien we je op één van onze digitale workshops?

Donderdag 23 april 16.00-17.00u 
Spoedcursus Immaterieel Erfgoed
De Spoedcursus Immaterieel Erfgoed is dé mogelijkheid om in anderhalf uur de beginselen van immaterieel erfgoed uitgelegd te krijgen. Wat is immaterieel erfgoed? Wat houdt bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland in? 

Adviseur Erfgoedzorg Karlijn Bruggeman vertelt over het 2003 UNESCO Verdrag en de uitvoering ervan in Nederland.
Vrijdag 24 april 14.00-15.00u 
Workshop: Vergroot je bereik op social media
Henna kunstenaar Fatima Oulad Thami maakte van haar Instagram en Facebook kanalen een succes! 

In deze workshop vertelt ze je wat je kunt doen om meer volgers te krijgen, en zo meer mensen kennis te laten maken met jouw immaterieel erfgoed. Ook nu dat voorlopig alleen digitaal kan!
Vrijdag 24 april 16.00-17.00u 
Workshop: Voor de camera staan
Meer dan ooit blijk nu hoe belangrijk het is om je boodschap helder over te kunnen brengen op beeld. 
Communicatieadviseur en voormalig persvoorlichter van het Nederlands Openluchtmuseum en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland Maaike van Dam kent alle trucjes. Zij weet als geen ander hoe je van de camera je vriend maakt, alleen of tijdens een interview.  
Iedere woensdagochtend
08:00-0900u 

Hulplijn Erfgoedzorg

Heb je hulp nodig bij de borging van je immaterieel erfgoed? Of heb je een korte vraag rondom immaterieel erfgoed en wil je graag even sparren met een medewerker Erfgoedzorg?

Pak je kans: iedere woensdagochtend tussen 08:00u en 09:00u krijg je direct iemand van team Erfgoedzorg aan de lijn via 026 357 61 13.
Digitale tools nu beschikbaar  

De afgelopen drie jaar was Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland partner in het internationale Intangible cultural heritage and Museums Project (IMP).

IMP heeft tussen 2017 en 2020 invalshoeken, interacties en praktijken van musea op het gebied van immaterieel erfgoed onderzocht. De resultaten zijn verwerkt in een groot aantal verschillende tools die musea helpen om aan de slag te gaan met immaterieel erfgoed. Lees verder...

Activiteitenverslag 2019
 
Terwijl het Kenniscentrum afgelopen weken alle zeilen moest bijzetten om, vanwege de coronacrisis, een andere koers te varen in de activiteiten van 2020, namen we tegelijk ook nog de gelegenheid om terug te blikken op onze activiteiten in 2019. Lees verder...
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Email


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp