Copy
17 oktober 2019
#DITOOK?!

Sinds het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van Immaterieel Erfgoed in 2012 in werking trad in het Koninkrijk der Nederlanden werkt Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland aan de taken die horen bij de uitvoering van dat Verdrag. Het bekendste onderdeel daarvan is de samenstelling van een Inventaris. Maar er zijn meer taken, bijvoorbeeld op het gebied van educatie en bewustwording. In dat kader gaven we enkele jaren geleden de flyer ‘Hoe IE-ntelligent ben jij?’ om niet-beoefenaars van immaterieel erfgoed hiermee vertrouwder te maken.

Sinds 2012 breiden Netwerk en Inventaris zich sterk uit en gaat de culturele en creatieve diversiteit van het immaterieel erfgoed zich steeds meer tonen. Het verbindt mensen en geeft ze een gevoel van continuïteit en identiteit. We hebben helaas nog steeds geen goed beeld van de omvang, maar weten inmiddels wel dat immaterieel erfgoed in alle windstreken van het land, in steden en dorpen, wordt beoefend en honderdduizenden mensen daar actief in zijn.

Komende week starten wij met een nieuwe campagne via social media om duidelijk te maken dat immaterieel erfgoed van en voor iedereen is. Onder de hashtag #ditook?! gaan we vele vormen van immaterieel erfgoed in Nederland laten zien en wat dit immaterieel erfgoed betekent voor de beoefenaars. Ik roep de lezers van onze Nieuwsbrief van harte op om die berichten via Facebook, Instagram en Twitter te delen met gebruik van de hashtag.

We zullen de campagne officieel presenteren tijdens onze IE-dag op 2 november in Arnhem. Onder de titel ‘De Gemene Deler’ gaan we op zoek naar wat alle beoefenaars van immaterieel erfgoed met elkaar verbindt. Er worden interessante workshops georganiseerd, maar er zijn ook enkele inspirerende optredens, onder meer van Rincho X en zijn (Tambu) Grupo Revolushion. Deze dag mag je echt niet missen, dus meld je gelijk aan. En ik hoop dat je ook deze dag weer nieuwe vormen van immaterieel erfgoed zult ontdekken en je kunt vaststellen: “dit ook?!”

Leo Adriaanse
Mis het niet: spetterend Tambú optreden van Rincho i Grupo Revolushon tijdens de IE-dag! 

Ben je nog nooit naar een IE-dag geweest, of heb je er juist al verschillende meegemaakt? Op 2 november is er in Arnhem voor iedereen weer iets nieuws te ontdekken! Beoefenaars hebben vaak meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt, en het uitwisselen van ideeën en ervaringen kan tot waardevolle inzichten leiden. De dag wordt geopend met een bijzondere act die naadloos aansluit op dit thema!

Daarnaast praten we jullie graag bij over recente ontwikkelingen, zoeken we de verdieping op tijdens 'hackathons' en cursussen en kun je kort daten met één van de medewerkers van het Kenniscentrum. Ook het Fonds voor Cultuurparticipatie is aanwezig op 2 november; tijdens de lunch is er tijd en mogelijkheid om vragen aan hen te stellen. 

Dit jaar vindt de IE-dag plaats in de Kasteelboerderij van het Nederlands Openluchtmuseum. Breng tijdens de pauze een bezoek aan het park of bekijk de 'Canon van Nederland'.

Bekijk het hele programma of schrijf je meteen in! 

Immaterieel Erfgoed & de Omgevingswet

Op diverse fronten wordt momenteel gewerkt aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2021. Daarin worden diverse wetten en regelingen over onder meer ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water gebundeld. Cultureel erfgoed, waaronder immaterieel erfgoed, is een van de belangen binnen de Omgevingswet. Of je nu het Carbidschieten in Drenthe beoefent, een Paasvuur in Overijssel organiseert, Bloemencorso in Noord-Brabant of Harddraverij in Noord-Holland: daar ga je zeker mee te maken krijgen. Neem komende maanden zelf al eens contact op met jouw gemeente en informeer hoe je kunt bijdragen aan een goede plek van jouw immaterieel erfgoed binnen de lokale Omgevingsvisie. Lees meer...

Immaterieel Erfgoed & Jongerenculturen: waar staan we nu?
In de afgelopen maanden zijn er veel interviews geweest met jongeren uit drie verschillende kringen. Gamers, scouts en fruitcorsowagenbouwers hebben meegewerkt aan de onderzoekslijn Immaterieel Erfgoed & Jongerenculturen. In een klein overzicht kan je lezen wat we nog meer gedaan hebben in deze onderzoekslijn en hoe gamer clans een inspirerend voorbeeld voor het borgen van immaterieel erfgoed zijn! Lees verder....
Borging 2.0

In het Kenniscentrum is momenteel volop voorbereiding gaande voor het samenstellen van een beleidsplan voor de jaren 2021-2024, met als titel ‘Borging 2.0’. De kaders hiervoor zijn: 1. De uitgangspunten voor het landelijk cultuurbeleid 2021-2024; 2. De ontwikkelingen binnen het 2003 UNESCO Verdrag; 3. De stem van de immaterieel erfgoedgemeenschappen (eerder dit jaar geënquêteerd) . In december wordt een bijeenkomst in het Nederlands Openluchtmuseum belegd voor stakeholders die willen meedenken met de nieuwe koers. Ben je geïnteresseerd om hieraan deel te nemen? Meld je dan aan via info@immaterieelerfgoed.nl en je ontvangt van ons de uitnodiging.
Oproep fondsen: eigentijds gebruik van ambachten
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Mondriaan Fonds hebben een open oproep ontwikkeld voor ontwerpers en beeldend kunstenaars om een samenwerking aan te gaan met één of meerdere ambachtslieden en zo eigentijds gebruik van ambachten te stimuleren. Lees meer....
Wist je dat...
… het Kenniscentrum een Raad van Advies heeft, die adviseert over beleidszaken zoals het nieuwe Activiteitenplan. Hierin hebben professionals uit de erfgoedsector, UNESCO, e.d. zitting, evenals vertegenwoordigers van immaterieel erfgoedgemeenschappen. Onlangs nam Wim Goossens, na zeven jaren lidmaatschap, afscheid van de Raad van Advies. Bedankt voor je grote inzet, Wim!
Terugblik: Conferentie 'Immaterieel Erfgoed Verzamelen'
Immaterieel erfgoed verzamelen, hoe doe je dat als museum, bibliotheek of als archief? Het Kenniscentrum organiseerde er, samen met Werkplaats immaterieel erfgoed (Vlaanderen) onlangs een drukbezochte conferentie over. Lees het verslag op onze website en download daar het inspiratieboekje. 
Wist je dat...
… Erfgoed Jong!, het jongerenplatform dat enkele jaren geleden startte bij het Kenniscentrum, zich heeft verbreed tot een netwerkorganisatie van jonge erfgoedprofessionals tussen 16 en 30 jaar in (beoefening en uitvoering van) materieel én immaterieel erfgoed. Onlangs werd de nieuwe website van Erfgoed Jong! gelanceerd, waar je meer informatie vindt en je natuurlijk kunt aanmelden.
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Email


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp