Copy
  Undefended perspectief in Coronatijd - Lenteblog 2020
De lente laat de natuur in bloei zien. Tegelijk zorgt de Coronatijd voor een heel andere lente dan we hadden verwacht. In deze blog zoeken we naar een undefended perspectief in deze veeleisende en onzekere Coronatijd, met drie keuzes en vier tips. Verder aandacht voor de nieuwe leertrack The Undefended Leader Pro. Het blijft in deze tijd mogelijk om een persoonlijke leertrack The Undefended Leader (Pro) te starten, met ontmoetingen online en een digitale leeromgeving. Juist dit is een tijd voor bezinning en aandacht voor leiderschap. Moed en wijsheid gewenst in deze tijd. Bel of mail ons. We ontmoeten je graag!
Oeds Blok & Liesbeth van Tongeren

Is het leven een geschenk in tijden van Corona?

Door Liesbeth van Tongeren

Sinds half maart weten we zeker dat onze wereld niet zo veilig is. Door de globalisering kunnen we de verspreiding van het Coronavirus niet voorkomen. Zware maatregelen die overal ter wereld zijn genomen om het virus te vertragen liegen er niet om.

Mijn eerste reactie was gelaten. Misschien omdat ik gewend ben veel te werken vanuit huis. Maar naarmate de tijd verder gaat word ik opstandig. Niet gek, want ik kan niet meer sporten. De vakantie is geannuleerd. Voorzichtig doen we boodschappen en een bezoekje aan familie en vrienden zit er voor nu niet in.

Mijn bezit
Ik heb het gevoel dat ik van mijn vrijheid ben beroofd. Ik mag geen eigen keuzes meer maken omdat de overheid mijn dagelijkse leven bepaalt. Het maakt me opstandig als ik bedenk dat een bewoner in een verzorgingshuis geen bezoek meer mag ontvangen. Vanuit de gedachte dat het leven je bezit is, kan ik dat gevoel wel rechtvaardigen. Maar vanuit het perspectief van Undefended Leadership vraagt het van mij juist drie andere keuzes:

Keuze 1: Ik ontvang het leven als een geschenk in plaats van als mijn bezit
Het verandert mijn manier van denken. In plaats van bezig zijn met wat me is afgenomen, besef ik hoe rijk ik ben vanwege gezondheid, contact met familie, vrienden en collega’s via internet, gevarieerd eten, wandelingen in de natuur. Teveel om op te noemen.

Keuze 2: Ik kies om te wonen in een wereld die vrijgevig is en vertrouw daarop
Het verandert mijn manier van kijken. De zon straalt en zet de bomen in bloei. IJsbergslazaadjes poppen uit de grond en ik zie de kracht  van de schepping.  De buurvrouw op de moestuin schenkt een lupine. Zonder voorbehoud.

Keuze 3: Ik geef en deel met anderen in plaats van veiligheid en bescherming voor mijn eigen wereld
Het opent mijn hart. Ik sta meer open voor wat er komen gaat. Leef meer in het moment. Ik schrijf bemoedigende kaarten voor bewoners in het verzorgingshuis, bezorg een maaltijd bij een alleenstaande buur, veeg de tuin aan van een ander en groet bewuster de mensen die ik tegenkom op straat.

Eerlijk is eerlijk, als het er op aankomt heb ik geen enkel recht van spreken. Ik heb het leven ontvangen om niet.

De ander
Een undefended  houding in tijden van Corona verlegt de aandacht van mijzelf naar de ander. Het schept ruimte om mij in te leven en te reageren met empathie op het gevoel dat een situatie oproept. Ik kan ‘empathisch openstaan’,  zoals Simon Walker het noemt.

In het Grieks staat het woord crisis voor het beslissende moment.  Het doet me denken aan het ‘moment van de waarheid’ waar we mee werken in de leertracks van ons instituut. In die momenten gaan we aan de slag met een afspraak, activiteit of ontmoeting die gepland staat waarbij je echt oefent met het in de praktijk brengen van een leerdoel. Een leerdoel zoals de keuze die ik maak om het leven te ontvangen als een geschenk.
 • Wat is in deze Coronacrisis jouw leerdoel?
 • Op wat voor een manier zou jouw leven ten goede veranderen als je de wereld als vrijgevig ervaart?
Samen eten tijdens The Undefended Leader Pro
The Undefended Leader Pro - Ervaringen

Voor iedereen die de leertrack The Undefended Leader heeft gevolgd is er een vervolg: The Undefended Leader Pro! Waar de eerste leertrack zich met name richt op persoonlijk leiderschap, creëert The Undefended Leader Pro ruimte voor leiderschap in relatie tot de ander, zowel in gewone als in spannende situaties. Een track voor moedige leiders die dieper willen graven.
 • Je weet nog beter wie je bent in je leiderschap en waarin je inconsistent bent als persoon.
 • Je krijgt handvatten om met open vizier het contact met de ander aan te gaan.
 • Je ontwikkelt veerkracht en durft de interactie aan te gaan met voor jou moeilijke mensen.
 • Je groeit in vertrouwen en gezag in je leiderschap.
 • Je ontdekt hoe je voorkomt dat je terugvalt in oude patronen als je leiderschap wordt beproefd.
 • Je leert om te gaan met worstelingen en je leert daarin keuzes te maken.
 • Je kunt de ander coachen op een undefended manier.
'De leertrack The Undefended Leader leverde mij in 2017-2018 veel inzichten op in mijzelf en mijn stijl van leidinggeven, maar het lukte mij nog niet zo goed om die inzichten ook toe te passen.Tijdens de leertrack The Undefended Leader Pro in februari van dit jaar gingen we praktisch aan de slag met de acht leiderschapsstrategieën en met ‘zelfgeografie’. Die oefeningen gaven mij daadwerkelijk handvatten om in een spannende situatie mezelf te blijven en de ander ook zichzelf te laten blijven. In de week na de cursus heb ik deze handvatten al direct kunnen gebruiken.'
Aarnoud van der Deijl, predikant oecumenische gemeente De Ark Hoofddorp

'De start van de leertrack The Undefended Leader Pro betekende voor mij twee intensieve dagen in goed gezelschap. Gaaf om te zien hoe ieder op zijn eigen plek Undefended Leadership toepast en waar je dan tegenaan loopt. Voor mij waren de groepssessies waarin we elkaar spontane feedback gaven erg waardevol. Mooi om te zien hoe je elkaar aanvoelt en aanvult en hoe dat verdere impact heeft dan alleen in je werk.'
Remco Spithoven, lector Maatschappelijke Veiligheid Hogeschool Saxion Deventer
Wil je verder groeien als Undefended leider? Kies voor de nieuwe leertrack Persoonlijke Leiderschapsontwikkeling Pro. Welkom!
Verstilling - een van de praktijken van The Undefended Leader

Vier tips voor Undefended leven in Coronatijd

Door Oeds Blok

De ingrijpende situatie rondom het Coronavirus wereldwijd laat mij opnieuw stil staan bij wat het hart is van een undefended leven. Hier vier tips die ruimte maken voor leven te midden van druk.
 
Tip 1: Geef aandacht aan wat je voelt
 Al jarenlang ben ik dit aan het leren en de gewoonte groeit. Elke week sta ik na een stuk hardlopen letterlijk een tijdje stil midden in het bos! Ik merk in deze tijd dat ik de interactie met anderen mis. Ik voel mij teruggeworpen op mijzelf door het loslaten van activiteiten. Tegelijk wil ik er zijn voor anderen. Ik besef weer dat ik graag gezien wil worden, voor een gevoel van eigenwaarde. Acties om er te zijn voor anderen leveren ook mooie nieuwe ervaringen op: contact met Whatsappvideo, online coaching en naar mensen toegaan in de buurt om buiten een praatje te maken.
 
Tip 2: Herken bij jezelf de logica van het zelfbehoud
 Hoe kan ik leren herkennen wat er speelt in wat ik voel? Van Simon Walker leer ik: angst heeft op een onbewust niveau een sterke invloed op ons gedrag, omdat we in principe datgene doen of laten waardoor we onszelf het meest veilig voelen. We hebben een basisoriëntatie om onszelf te verdedigen. Onze houdingen en ons gedrag ‘werken voor ons’ om veilig te zijn en dienen tegelijk het goede van anderen. Ik herken dat tegenstrijdige in mijzelf in deze tijd. De drang naar actie kan zomaar een manier zijn om mij weer veilig en goed te voelen over mijzelf en een gevoel van controle te krijgen. De druk van deze Coronatijd ‘triggert’ zo mijn defendedness.
 
Tip 3: Leer kiezen om open te staan voor de liefde die 'zoveel dichterbij' is
 Is er een weg om het zelfbehoud los te durven laten? Ik noem dat graag de long walk to freedom: een lange en hoopvolle weg! Ik leer te kiezen om open te staan voor de liefde van de ander en van de Ander, die de hele tijd al dichtbij is. Ik realiseer me, wat Anouk zingt over de liefde: ‘Het bleek juist allemaal zoveel dichterbij.’ (Anouk ‘Jij’; Wen d’r maar aan) Ik ontvang liefde in een opmerking van een van m’n kinderen, in de lentezon in het bos. De dagelijkse praktijk van ontvangen laat nieuw vertrouwen groeien in mijzelf en in de A/ander, en is voor mij het hart van een undefended leven in onze wereld, niet beheerst door angst of de noodzaak van zelfbehoud.
 
Tip 4: Help elkaar het 'moment te kennen'
Deze undefended houding geeft ons openheid om als leiders in deze Coronatijd het ‘moment te kennen’ en anderen hiertoe in staat te stellen. Ik denk dat dit - bij de ongekende omvang van de Coronacrisis - de tijd is om elkaar te helpen om gevoelens van machteloosheid en lijden te doorleven en onze beperkingen te erkennen. Tegelijk zien we door de worstelingen heen tekenen van undefended leven in de openheid naar elkaar in de samenleving! De Coronatijd laat ons als mensheid en als leiders sterker dan ooit een gezamenlijke roeping voelen in de wereld. Simon Walker: ‘De taak van vandaag is niet alleen om individuen in staat te stellen efficiënter te worden, maar ook om ons collectief in staat te stellen meer samen te werken.’

 • Welke van de 4 tips helpt jou in deze Coronatijd?
 • Wat wil je hiermee doen, persoonlijk en in je leiderschap?
Graaf dieper in het gedachtegoed van The Undefended Leader op onze nieuwe pagina Verdieping

Een volgende stap op de weg naar vrijheid

Smaakt het naar meer en zou je een volgende stap willen zetten?
We dragen hier een aantal suggesties aan

Nieuw: Leertrack Persoonlijke Leiderschapsontwikkeling Pro
Leertrack The Undefended Leader - start 8-9 oktober 2020
Leertrack The Undefended Leader Pro - start 4-5 februari 2021
Leertrack Persoonlijke Leiderschapsontwikkeling
Bestel het boek 'Leiding geven vanuit wie je bent'
Ontvang voortaan onze nieuwsbrief
Neem contact met ons op voor een vraag of verzoek!
Instituut voor Undefended Leadership
Facebook
Instagram
Website
LinkedIn
Email
Copyright © 2020 Oeds Blok & Liesbeth van Tongeren
Instituut voor Undefended Leadership, alle rechten voorbehouden


Website en email:
www.undefendedleader.nl 
liesbeth@undefendedleader.nl
oeds@undefendedleader.nl

Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je afmelden voor dit blog.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Instituut voor Undefended Leadership · Noordewierweg 209 · Amersfoort, Utrecht 3812 DG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp