Copy
nr. 46 ••• 30 aprilie 2020                                                                                             de Mirela Petre 
în Mogoșoaia, 2018
am senzația că am ajuns la fundul sacului cu cuvinte. se mai întâmplă, e normal.

ăsta e genul de moment când, dacă ar fi să fim prezenți fizic în același loc, aș vorbi din priviri, nu cu vorbe. cum făceau copiii din poza de mai sus, ieșiți la picnic cu clasa.

lăsați puțin ce faceți, dacă puteți, închideți ochii și imaginați-vă că stăm toți așa în cerc, facem mici exerciții de înviorare și ne zâmbim. nimeni nu trebuie să zică nimic, nimeni nu trebuie să facă nimic, nimeni nu trebuie să ajungă nicăieri. doar stăm unii cu alții în soare și ne încălzim pe dinăuntru și pe dinafară. eu deja vă zâmbesc.
Fii plasa mea de siguranță.
Ia-ți un abonament de 2 euro:
abonamente
 arte performative 
 • Benedict Cumberbatch și Jonny Lee Miller, regizați de Danny Boyle, în Frankenstein, spectacol de la National Theatre din Londra. Domnul Cumberbatch joacă, pe rând, și rolul creaturii, și al profesorului. Se transmite gratis pe canalul de YouTube al teatrului din seara asta (la 21:00) și până pe 8 mai. Detalii pe site. Am aflat de spectacol de la Gabriel Sandu.
 • Năpasta lui Radu Afrim de la TNB, după drama lui Caragiale, un spectacol care nu se mai joacă de ceva ani, va fi transmisă weekendul ăsta pe canalul de YT al Teatrului Național din București: 1 mai de la 16:00, 2 și 3 mai de la 18:00.
 • Festivalul Shakespeare din Craiova nu s-a putut ține ca de obicei, dar s-a adaptat la online. Partea mișto e că a ales din arhive cele mai bune spectacole, pe care altfel nu avem cum să le vedem. Recomand, sâmbătă, 2 mai, de la 19:00, Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului, regia Silviu Purcărete (2004, producție: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova), cel mai bun spectacol la Uniter 2004 și, duminică, 3 mai, de la 19:00, Sonetele lui Shakespeare, regia Robert Wilson (2009, producție: Berliner Ensemble, Berlin, Germania). Se transmit pe Facebook.
 • Dacă vreți dans, Reverse Discourse cu și de Ioana Marchidan, produs de Linotip, e numai bun; biletul e 30 de lei.
 • TIFF Unlimited ne aduce un spectacol de la Cluj: spectacolul În viitorul apropiat de la centrul Reactor Cluj; costă 30 de lei și se poate vedea fără program.
 • Mai zic o dată de Visul unei nopți de vară de la Opera din Stockholm, un spectacol de dans ieșit din mintea cogegrafului Alexander Ekman. Este absolut superb. Omul a regândit povestea lui Shakespeare după etapele științifice ale somnului. Partea mea preferată a fost somnul REM. E pe Marquee TV. (au free trial 30 de zile)
 muzică 
 filme 
 • American Independent Film Festival a făcut un program special de filme pentru weekendul ăsta: The Florida Project, de Sean Baker, cu Willem Dafoe (pe 1 mai), You Were Never Really Here, de Lynne Ramsay, cu Joaquin Phoenix foarte dark, cum ne place (pe 2 mai), și Good Time, de frații Safdie, cu Robert Pattinson în alt rol surprinzător, din seria lui de experimentale (pe 3 mai); biletele sunt 12 lei și se iau de pe eventbook.
 • BBC și Hulu au scos serial după cartea Normal People a lui Sally Rooney; în Ro, legal, filmul nu se poate vedea, dar se poate citi și vedea un video-reportaj despre cum au lucrat cu un coordonator de intimitate, adică acel om care coregrafiază scenele de intimitate, inclusiv de sex.
 • Astra, festivalul de documentare, are în programul de săptămâna asta filmul Cântec de leagăn din Phnom Penh, despre iubire și acceptare. Detalii pe site.
 cărți 
 • am terminat de citit Cum să-ți schimbi mintea de Michael Pollan (editura Publica). Când am terminat de citit, acum ceva vreme, Dilema omnivorului, mă întrebam dacă și cartea lui Pollan despre psihedelice o să aibă o influență așa de mare în viețile oamenilor din toată lumea cum a avut cartea despre mâncare. N-ar fi exclus. Am rețineri, că mâncarea e un subiect care se aplică tuturor, în timp ce psihedelicele nu sunt pentru toată lumea. Ce face Cum să-ți schimbi mintea e să ne spună povestea psidehelicelor și să ne prezinte ce a descoperit până acum știința despre ele și efectele lor asupra minții umane. Nu e activist pe subiect (deși a încercat și el, și a scris despre asta în carte), dar nu e nici narator 100% obiectiv. E același narator fermecător ca și-n Dilema Omnivorului: cu date științifice puse într-o narațiune subiectivă. Poate că prin cartea asta nu va porni al doilea val al psihedelicelor, dar sigur ne va ajuta pe tot mai mulți să ne apropiem de un tip de curățenie emoțională. Dacă Dilema ne-a făcut atenți la ce și cum mâncăm, ...mintea ne face atenți la ce păstrăm în noi. Psihologia, spiritualitata și eterna întrebare despre sensul vieții sunt instrumentele cu care lucrăm.
 • A apărut o carte despre cafea -- Coffeeland: One Man's Dark Empire and the Making of Our Favorite Drug de Augustine Sedgewick. Pollan a scris în Atlantic o recenzie (el însuși a publicat recent un audiobook despre cafea, urmează să-l ascult). Mi-a plăcut și recenzia din The New Yorker.
 • poeta Marie Howe inspirată de Stephen Hawking și teoria singularității, iar ilustratoarea Elena Skoreyko Wagner a animat-o într-un video de văzut pe Brain Pickings.
 • de la Revista de povestiri, povestirea Măsurători scrisă de Romulus Boldea
 • un fragment din Testamentele, noua carte a doamnei Margaret Atwood
 • în Dilema Veche, un poem de Vlad alui Gheorghe
 • Va veni focul, o povestire de James Baldwin, via Black Button Books; în fiecare săptămână, fetele trimit prin mail câte o povestire -- abonați-vă, dacă vreți, pe blackbutton.ro
 arte vizuale 
 podcasturi 
 articole 
 • insectar online și ușor animat (gifuri) cu cele mai interesante insecte din lume, de la Smithsonian Mag
 • revista Gentlewoman are o arhivă întreagă cu profiluri apărute în revistă ale celor mai șmechere tipe: regizoarea Agnes Varda, fotografa Inez van Lamsweerde, actrița Léa Seydoux sunt pe lista mea de citit
 • arhitectură din Uzbekistan, în Wallpaper
 • despre comunitatea de evrei din Cuba, în 1843
 • inspirație pentru ce și cum să mai aranjați prin casă
 • un articol apărut în 1998 în The New Yorker scris de Joan Didion despre Hemingway
 • un ghid de plante de apartament compatibile cu animalele -- când îmi iau o plantă nouă, mereu caut pe Google dacă planta respectivă e toxică sau nu pentru pisicile mele, care au obiceiul prost de a capsa orice plantă; de-aia n-am, de exemplu, limba soacrei, planta tuturor milenialilor
 • un profil nou al lui Tori Amos în The New Yorker
 • cică dimineața e cel mai bine să facem sport dacă vrem să ardem calorii
 • ce putem să învățăm de la stoici: un articol în The Guardian și altul de Massimo Pigliucci, un profesor de filosofie
 • poetul Andrei Dosa a scris un jurnal de pandemie în Scena9, sper că l-ați citit și pe ăla al actorului Istvan Teglas
 • Maria Năzdrăvan a mai scris o povestire, de data asta cu o doamnă Lizzie și haina ei de blană; mi-a plăcut mult, tot de la Maria, cel mai nou episod din newsletterul ei, de data asta despre experiențe mistice -- nu e obligatoriu să le trăim cu ajutorul psihedelicelor, mie, de exemplu, mi se întâmplă când reușesc să fiu prezentă cu totul la yoga sau în natură
 rețete 
 • de la tarte dulci, am ajuns, desigur, la tarte sărate. Cea mai bună a fost una cu spanac și urdă, inspirată de rețeta asta plus asta
 • am în plan să fac porcul vindaloo și înghețata de mango de la Ottolenghi
 • altfel, a fost săptămâna de repetat multe rețete (dintre cele de care v-am zis în dățile trecute)
 de râs  Glumița preferată e de la j.a.k. (Jason Adam Katzenstein)
Fii de gașcă, zi-le și altora de Suplimentu' Creativ:
Forward pe mail Forward pe mail
Share pe Facebook Share pe Facebook
 despre 


Am făcut o groază până la 32 de ani, dar de multe ori mi se pare că n-am făcut nimic. Milenială tradițională.

Sunt reporter la Libertatea. În presă, scriu de zece ani.

Îmi place liniștea și mi se face repede dor de soare. Am două pisici negre. După yoga, pilates sau înot, sunt un om mai bun. Fac pad thai foarte bun și aș mânca icre (de casă) întruna. Sunt sensibilă la un buchețel de pătrunjel și reviste pe hârtie. Am o Smena și un Zenit cu care fac poze mai rar decât mi-ar plăcea. Îmi plac mai ales orașele cu apă. Dunărea e sora mea. Am un râs care-i face și pe alții să râdă.

Mă găsești aici:
pe mail
pe site
pe Facebook
pe Libertatea
pe Twitter
Copyright © 2020 Mirela Petre, Toate drepturile rezervate.
 


This email was sent to <<Adresa de e-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suplimentu' Creativ · Traian · Bucharest 024045 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp