Fii plasa mea de siguranță.
Ia-ți un abonament de 2 euro:
|
|
arte performative
- Benedict Cumberbatch și Jonny Lee Miller, regizați de Danny Boyle, în Frankenstein, spectacol de la National Theatre din Londra. Domnul Cumberbatch joacă, pe rând, și rolul creaturii, și al profesorului. Se transmite gratis pe canalul de YouTube al teatrului din seara asta (la 21:00) și până pe 8 mai. Detalii pe site. Am aflat de spectacol de la Gabriel Sandu.
- Năpasta lui Radu Afrim de la TNB, după drama lui Caragiale, un spectacol care nu se mai joacă de ceva ani, va fi transmisă weekendul ăsta pe canalul de YT al Teatrului Național din București: 1 mai de la 16:00, 2 și 3 mai de la 18:00.
- Festivalul Shakespeare din Craiova nu s-a putut ține ca de obicei, dar s-a adaptat la online. Partea mișto e că a ales din arhive cele mai bune spectacole, pe care altfel nu avem cum să le vedem. Recomand, sâmbătă, 2 mai, de la 19:00, Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului, regia Silviu Purcărete (2004, producție: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova), cel mai bun spectacol la Uniter 2004 și, duminică, 3 mai, de la 19:00, Sonetele lui Shakespeare, regia Robert Wilson (2009, producție: Berliner Ensemble, Berlin, Germania). Se transmit pe Facebook.
- Dacă vreți dans, Reverse Discourse cu și de Ioana Marchidan, produs de Linotip, e numai bun; biletul e 30 de lei.
- TIFF Unlimited ne aduce un spectacol de la Cluj: spectacolul În viitorul apropiat de la centrul Reactor Cluj; costă 30 de lei și se poate vedea fără program.
- Mai zic o dată de Visul unei nopți de vară de la Opera din Stockholm, un spectacol de dans ieșit din mintea cogegrafului Alexander Ekman. Este absolut superb. Omul a regândit povestea lui Shakespeare după etapele științifice ale somnului. Partea mea preferată a fost somnul REM. E pe Marquee TV. (au free trial 30 de zile)
|
|
filme
- American Independent Film Festival a făcut un program special de filme pentru weekendul ăsta: The Florida Project, de Sean Baker, cu Willem Dafoe (pe 1 mai), You Were Never Really Here, de Lynne Ramsay, cu Joaquin Phoenix foarte dark, cum ne place (pe 2 mai), și Good Time, de frații Safdie, cu Robert Pattinson în alt rol surprinzător, din seria lui de experimentale (pe 3 mai); biletele sunt 12 lei și se iau de pe eventbook.
- BBC și Hulu au scos serial după cartea Normal People a lui Sally Rooney; în Ro, legal, filmul nu se poate vedea, dar se poate citi și vedea un video-reportaj despre cum au lucrat cu un coordonator de intimitate, adică acel om care coregrafiază scenele de intimitate, inclusiv de sex.
- Astra, festivalul de documentare, are în programul de săptămâna asta filmul Cântec de leagăn din Phnom Penh, despre iubire și acceptare. Detalii pe site.
|
|
cărți
- am terminat de citit Cum să-ți schimbi mintea de Michael Pollan (editura Publica). Când am terminat de citit, acum ceva vreme, Dilema omnivorului, mă întrebam dacă și cartea lui Pollan despre psihedelice o să aibă o influență așa de mare în viețile oamenilor din toată lumea cum a avut cartea despre mâncare. N-ar fi exclus. Am rețineri, că mâncarea e un subiect care se aplică tuturor, în timp ce psihedelicele nu sunt pentru toată lumea. Ce face Cum să-ți schimbi mintea e să ne spună povestea psidehelicelor și să ne prezinte ce a descoperit până acum știința despre ele și efectele lor asupra minții umane. Nu e activist pe subiect (deși a încercat și el, și a scris despre asta în carte), dar nu e nici narator 100% obiectiv. E același narator fermecător ca și-n Dilema Omnivorului: cu date științifice puse într-o narațiune subiectivă. Poate că prin cartea asta nu va porni al doilea val al psihedelicelor, dar sigur ne va ajuta pe tot mai mulți să ne apropiem de un tip de curățenie emoțională. Dacă Dilema ne-a făcut atenți la ce și cum mâncăm, ...mintea ne face atenți la ce păstrăm în noi. Psihologia, spiritualitata și eterna întrebare despre sensul vieții sunt instrumentele cu care lucrăm.
- A apărut o carte despre cafea -- Coffeeland: One Man's Dark Empire and the Making of Our Favorite Drug de Augustine Sedgewick. Pollan a scris în Atlantic o recenzie (el însuși a publicat recent un audiobook despre cafea, urmează să-l ascult). Mi-a plăcut și recenzia din The New Yorker.
- poeta Marie Howe inspirată de Stephen Hawking și teoria singularității, iar ilustratoarea Elena Skoreyko Wagner a animat-o într-un video de văzut pe Brain Pickings.
- de la Revista de povestiri, povestirea Măsurători scrisă de Romulus Boldea
- un fragment din Testamentele, noua carte a doamnei Margaret Atwood
- în Dilema Veche, un poem de Vlad alui Gheorghe
- Va veni focul, o povestire de James Baldwin, via Black Button Books; în fiecare săptămână, fetele trimit prin mail câte o povestire -- abonați-vă, dacă vreți, pe blackbutton.ro
|
|
podcasturi
- o inspirațională de tip american, foarte binevenită acum, pentru cine-i singur în perioada asta, via episodul https://www.wbur.org/modernlove/2020/04/22/prepon-eckel-datingSometimes It's Not You, Or The Math de la Modern Love
- de la Secular Buddhism, despre incertitudine și cum să înveți să nu le știi niciodată pe toate
- de la Dating While Gray, despre cum să fii din nou disponibil și să te vezi cu oameni la întâlniri romantice, după o vreme de pauză
- de la Everything Is Alive, un tricou și o pereche de pantaloni de piele încep să spună ce-au pe suflete
- de la Gastropod, povestea făinii albe și a ăleia negre
- BBC Arts&Ideas a făcut un episod despre ce citea -- și l-a inspirat -- pe Shakespeare
- tot de la BBC, Sow, grow, repeat, un podcast de acum trei ani cu sfaturi de crescut tot felul de plante
|
|
articole
- insectar online și ușor animat (gifuri) cu cele mai interesante insecte din lume, de la Smithsonian Mag
- revista Gentlewoman are o arhivă întreagă cu profiluri apărute în revistă ale celor mai șmechere tipe: regizoarea Agnes Varda, fotografa Inez van Lamsweerde, actrița Léa Seydoux sunt pe lista mea de citit
- arhitectură din Uzbekistan, în Wallpaper
- despre comunitatea de evrei din Cuba, în 1843
- inspirație pentru ce și cum să mai aranjați prin casă
- un articol apărut în 1998 în The New Yorker scris de Joan Didion despre Hemingway
- un ghid de plante de apartament compatibile cu animalele -- când îmi iau o plantă nouă, mereu caut pe Google dacă planta respectivă e toxică sau nu pentru pisicile mele, care au obiceiul prost de a capsa orice plantă; de-aia n-am, de exemplu, limba soacrei, planta tuturor milenialilor
- un profil nou al lui Tori Amos în The New Yorker
- cică dimineața e cel mai bine să facem sport dacă vrem să ardem calorii
- ce putem să învățăm de la stoici: un articol în The Guardian și altul de Massimo Pigliucci, un profesor de filosofie
- poetul Andrei Dosa a scris un jurnal de pandemie în Scena9, sper că l-ați citit și pe ăla al actorului Istvan Teglas
- Maria Năzdrăvan a mai scris o povestire, de data asta cu o doamnă Lizzie și haina ei de blană; mi-a plăcut mult, tot de la Maria, cel mai nou episod din newsletterul ei, de data asta despre experiențe mistice -- nu e obligatoriu să le trăim cu ajutorul psihedelicelor, mie, de exemplu, mi se întâmplă când reușesc să fiu prezentă cu totul la yoga sau în natură
|
|
rețete
- de la tarte dulci, am ajuns, desigur, la tarte sărate. Cea mai bună a fost una cu spanac și urdă, inspirată de rețeta asta plus asta
- am în plan să fac porcul vindaloo și înghețata de mango de la Ottolenghi
- altfel, a fost săptămâna de repetat multe rețete (dintre cele de care v-am zis în dățile trecute)
|
|
de râs
Glumița preferată e de la j.a.k. (Jason Adam Katzenstein)
|
|
Fii de gașcă, zi-le și altora de Suplimentu' Creativ:
|
|
|
|
|