Copy
Krishna Bhakti Nieuwsbrief • mei & juni 2018
View this email in your browser

Hare Krishna, Hare Krishna!
Amsterdam zingt uit volle borst de Maha Mantra

Hare Krishna!
Uit honderden kelen tegelijk klonk op Koningsdag in Amsterdam de Maha Mantra! De grote Kingsday Harinam was een groot succes. Onder aanvoering van ZH Kadamba Kanana Swami maakten toegewijden overal in de stad enthousiasme los bij Koningsdag-vierders om de heilige namen mee te zingen!

Taxichauffeur en videomaker Peter Eijking zag hoe mensen zich op de Dam overgaven aan de transcendentale klanken en verspreidde deze video via sociale media:
Koningsdag Amsterdam 2018: Hare Krishna viert feest op de Dam.

Film Hare Krishna! maakt indruk
Uitverkochte zaal is ontroerd door eerbetoon aan Srila Prabhupada

Er werd al maanden reikhalzend naar uitgekeken en op zondag 22 april beleefde ook Nederland dan eindelijk de première van Hare Krishna! The Movie, the Mantra and the Swami who started it all. Het was gezellig druk op een zonnige zondagmiddag in hartje Den Haag.
Vrolijke gezichten na de harinam, die aan de filmvertoning voorafging
Bijna 400 bezoekers gingen over de rode loper bij Pathé Buitenhof. Veel blije gezichten vol verwachting in een lange rij. Oude bekenden die elkaar weer troffen. Maar ook veel nieuwe en nieuwsgierige bioscoopgangers.

Learn, Earn and Return
In aanloop naar de filmvertoning mocht een keur aan VIP’s het publiek in de zaal toespreken. Bala Govinda das deed dit namens Sri Krishna Dhaam in Den Haag, die dit event prima had georganiseerd. Z.H. Kadamba Kanana Swami sprak over de spirituele verantwoordelijkheid om Srila Prabhupada’s ISKCON te laten groeien. De kersverse ambassadeur van India in Nederland die samen met zijn echtgenote op het nippertje arriveerde, nodigde alle aanwezigen uit voor de Internationale Yoga dag op 17 juni in Amsterdam. En dan was er de zaakgelastigde van de ambassade van Suriname die met zijn woorden meteen de juiste toon zette voor het zien van de film: het is belangrijk om te blijven leren (learn), zei hij. Met de opgedane kennis kun je gaan verdienen (earn). Dat verdienmodel komt in Bhakti Yoga dan neer op het geleidelijk ontwikkelen van je Krishna-bewustzijn. En tenslotte is het belangrijk om die spirituele rijkdom weer terug te geven of te delen met anderen (return). Hoe meer je deelt hoe meer je ontvangt!

Hare Krishna! The Movie vormde een welkome impuls om alle aanwezigen weer te herinneren aan het belang van het verspreiden van het Krishna-bewustzijn. Er waren veel discipelen van Srila Prabhupada aanwezig om stevig te netwerken met alle hoogwaardigheidsbekleders en andere aanwezigen. En er was nieuws over het tempelproject (zie verderop in deze nieuwsbrief)!Producent Yadubara aanwezig
Vanuit puur filmisch oogpunt is Hare Krishna! The Movie uniek. Yadubara das (John Griesser, cinéast) die de film samen met zijn vrouw Vishaka devi dasi (Jean Griesser, fotograaf, auteur) produceerde, kon putten uit meer dan 40 jaar aan film materiaal.

Yadubara vertelde het publiek in Den Haag hoe hij in 1970 naar India (Surat) was gereisd om daar zijn afstudeerproject te realiseren met een film- en fotoreportage over de Hare Krishna’s. Hij voelde zich onmiddellijk aangetrokken tot Srila Prabhupada en diens spiritueel activisme, maar aarzelde om de stap te zetten en initiatie te vragen. Srila Prabhupada plaagde hem door te zeggen dat Yadubara niet mocht blijven filmen als hij zich niet wilde aansluiten.

Vishaka, toen nog Jean, voegde zich in januari 1971 bij haar man. Zij had meer moeite met alles, maar eenmaal in Vrindavana met Srila Prabhupada werd het, ook voor haar, liefde op het eerste gezicht met Radha en Krishna. Het echtpaar werd door Srila Prabhupada geïnitieerd en bleef vervolgens tweeënhalf jaar in India. In alle jaren daarna bleven ze Srila Prabhupada filmen en fotograferen en met dit materiaal produceerden ze films, documentaires, foto’s en boeken over Srila Prabhupada, zijn boeken en ISKCON-geschiedenis. Yadubara vroeg Srila Prabhupada al in een vroeg stadium om toestemming voor het maken van een film over diens leven en missie. Maar Srila Prabhupada vond het belangrijker om Krishna Zelf en Zijn leringen onder de aandacht te brengen.

Dat de film er nu uiteindelijk tóch is danken we aan de toewijding van Yadubara en Vishaka. We mogen Srila Prabhupada en zijn immense inspanningen immers niet vergeten. Hare Krishna! The Movie vertelt het verhaal vanuit Srila Prabhupada zelf. Het is een indrukwekkende en ontroerende aaneenschakeling van fragmenten en getuigenissen van Srila Prabhupada en van zijn discipelen en volgelingen. Ook besteedden Yadubara en Vishaka veel aandacht aan de historische context door gebruik te maken van archiefmateriaal, zodat je als kijker de sfeer proeft van de jaren 60 en 70.Associatie
In een aaneenschakeling van beelden, fragmenten uit lezingen, muziek, interviews en veel materiaal dat niet eerder te zien was neemt Hare Krishna! The Movie je mee in de wereld van de zuivere toegewijde van Krishna. Een eeuwige wereld van volkomen kennis en gelukzaligheid. De ontberingen, de genade, de liefde voor Krishna, en de 100 procent focus op de instructie van Z.G.G. Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada worden allen op een doordringende manier voelbaar gemaakt door de film.

Een échte aanrader voor wie op zoek is naar associatie met een zuivere toegewijde van Krishna!

Tweede kans om de film te zien
Antwerpen al bijna uitverkocht; ook een voorstelling in Amsterdam

Het is duidelijk, Hare Krishna! The Movie, the Mantra and the Swami who started it all is een film die iedere ISKCON-toegewijde gezien wil hebben. Daarom is het heel fijn dat er komende zondag in Antwerpen een tweede kans is om de film te zien. Alleen... ook deze voorstelling is al bijna uitverkocht. Wil je een van de laatste plekken in de zaal bezetten aarzel dan niet, hopelijk zijn er nog kaartjes beschikbaar via deze link: bestellen.

De vertoning van komende zondag (6 mei) in Antwerpen begint om 19.30 uur en vindt plaats in de UGC Cinema aan de Van Ertbornstraat 17, 2000 Antwerpen (vijf minuten van CS).

Een van de eregasten bij de filmvoorstelling in Antwerpen is ZH Revati Raman prabhu, de tempelpresident en GBC van ISKCON Tirupati in Zuid India. Er komen wekelijks 20.000 bezoekers, er zijn meer dan duizend brahmacari's en 500 grihasta-toegewijden en 200 koeien. De ISKCON-lotustempel bevindt zich aan de voet van de heuvel waar de historische tempel van Balaji al eeuwen lang honderdduizend bezoekers per dag ontvangt. Hij komt tesamen met zijn vrouw. Op 6 mei zal hij tijdens de zondagviering de lezing verzorgen in het predikcentrum aan de Gloriantlaan 34. Er zal dan ter ere van Srila Prabhupada Bengaals gekookt worden en dan dus... samen naar de film!

Wie de film niet in Den Haag heeft kunnen zien en er ook in Antwerpen niet bij kan zijn, kan hopelijk Hare Krishna! The Movie nog in Amsterdam gaan zien. Een datum voor deze filmvertoning is er nog niet, maar hou de website iskconamsterdam.nl in de gaten!

Tempelproject in een stroomversnelling
Nieuwe Haagse tempel lijkt er nu toch te komen!

Na een moeizame start komt er schot in het project voor een nieuwe tempel in Den Haag, direct achter Station Hollands Spoor in het Laakhavengebied. De ondertekening van de intentieovereenkomst met de gemeente Den Haag vond al plaats in 2012. Toch zag het er kort geleden nog vrij hopeloos uit voor het project. Inmiddels staan de zaken er heel anders voor!

De plannen zijn aangepast om de bouw betaalbaar maken. Zo komen in een deel van het gebouw kleine appartementen. En ook komt er een vestiging van MOSA, The Museum Of Sacred Art (dat ook te vinden is in Radhadesh en in Villa Vrindavana in Firenze, Italië). Een deel van de kosten à 1,6 miljoen euro is daarmee al gecoverd. De rest kan worden opgebracht door de verkoop van obligaties maar hopelijk vooral door toegewijden die willen doneren om dit prachtige project mogelijk te maken.

Het bestuur met onder anderen Shyamasundara prabhu en Bala Govinda prabhu staat er ook zeker niet alleen voor. Het heeft ondersteuning gekregen van een uitvoerend team dat op verzoek van de GBC wordt aangevoerd door de vice-president van Radhadesh, Malati devi dasi. Verder is er een stuurgroep met onder anderen Hrdaya Caitanya prabhu, Hari Krishna Das en Mahaprabhu dasa. En uiteraard is er een Spiritual Advisory Board waarin naast Madhu Sevita prabhu ook Kadamba Kanana Swami, Lokanatha Swami en Bhakti Caru Swami zitting hebben.

Op zaterdag 2 juni is in Den Haag een uitgebreide presentatie van de plannen. Dan zal ook het startsein worden gegeven voor de fundraising. Schrijf die datum dus vast in je agenda, ISKCON Den Haag Temple Ki Jay!

Vaishnava kalendar

 
Mei

5 za Verdwijningsdag Sri Ramananda Raya
11 vr Vasten voor Apara Ekadasi
12 za Vasten breken 05.58 – 11.00 Verschijningsdag Srila Vrndavana Dasa Thakura 
14 ma Einde van Jala Dana
25 vr Vasten voor Padmini Ekadasi 
26 za Vasten breken 05.39 - 10.54 Damanaka-ropana Dvadasi

Juni
10 zo Vasten voor Parama Ekadasi
11 ma Vasten breken 5.29 - 6.36
22 vr Ganga Puja Verschijningsdag Srimati Gangamata Gosvamini Verdwijningsdag van Sri Baladeva Vidyabhusana
24 zo Vasten voor Pandava Nirjala Ekadasi (helemaal vasten, zelfs van water als je ekadasi gebroken hebt)
25 ma Vasten breken 05.29 - 10.54 Panihati Cida Dahi Utsava
27 wo Verdwijningsdag Sri Mukunda Datta Verdwijningsdag Sri Sridhara Pandita
29 vr Verdwijningsdag Sri Syamananda Prabhu

AGENDA

Staan er geen contactgegevens, kijk dan verderop onder 'Centra in de Benelux' 
Geef evenementen in juli of daarna door aan Gokula: kbnieuws@xs4all.nl.
Kijk voor tijdstippen van reguliere programma's verderop onder 'Centra in de Benelux'.

30 april Bhagvad Saptah, Dalerveenstraat 9, Den Haag. Maandag 30 april t/m vrijdag 4 mei, 18.00-21.00 uur.

13 mei Moederdag.

26 mei Ratha Yatra Eindhoven (flyer / info). Uitgenodigd: ZH Lokanath Swami.

30 mei Food For Life Rotterdam, 12.00-17.00. In verband met werkzaamheden niet op het West-Kruiskadepark maar vanuit het predikcentrum aan de Schiekade 99c. Hulp van harte welkom: audaryadhaamtemple@gmail.com.
30 mei Yoga-retraite & ayurveda-cursus met Chaitanya Swarup das, Radhadesh. Woensdag 30 mei t/m zondag 3 juni. Info: http://vediccare.org/radhadesh-retreat/.

1 juni Bhagavad Gita seminar, Rotterdam, 12-15 uur. Deelname gratis, donatie voor lesmateriaal € 10,-. Aanmelden noodzakelijk: audaryadhaamtemple@gmail.com/ 06 – 81621277.

2 juni Presentatie tempelproject Den Haag, start van fondsenwerving, met onder anderen ZH Lokanath Swami(zie ook apart artikel)

20 juni Food For Life Rotterdam, 12.00-17.00. Gratis vegetarische maaltijd voor iedereen. Hulp en donaties (rijst, groente, kruiden) van harte welkom: audaryadhaamtemple@gmail.com.

21 juni Wereld Yoga Dag 2018.

1 juli Ratha Yatra Rotterdam (info).2 juli European Retreat 2018 - ZH Bhakti Charu Maharaja in
Radhadesh, tot en met 8 juli.

7 juli Ratha Yatra Den Haag.

14 juli Ratha Yatra Antwerpen.
Uitgenodigd: Jayadeva das (vh John Richardson van the Rubettes).

28 juli Radhadesh Summer Holi Festival met onder anderen Gaura Vani en The samadhi Dance Company. Tickets: holiradhadesh.com.
11 augustus Ratha Yatra Amsterdam

2 september Busreis Rotterdam (8.00u) - Radhadesh - Rotterdam (21.15u), Krishna Janmashtami Festival. Prijs: € 20,- pp (incl. eten & drinken). Info en aanmelden: Audarya Dhaam: 06-81621277.

9 december Bhagavad Gita seminar, Rotterdam, (zie 1 juni).
Srila Prabhudapada en zijn discipelen verlaten een tv-studio in Amsterdam (1969).
CENTRA IN DE BENELUX

ISKCON TEMPELS

Radhadesh (België)
Château de Petite Somme
6940 Durbuy (Septon)
t 086 322926 • f 322929
info@radhadesh.com
www.radhadesh.com

Amsterdam (NL)
Lizzy Ansinghstraat 80-1h
1072 RD Amsterdam
Tel. +31 (0)20 675 1404
info@iskconamsterdam.nl
iskconamsterdam.nl
 iskcon.amsterdam

wo & vr 17.30-19.00 Veg.dinner club
wo & vr 19.00-20:00 lezing/bhajan
za 10.30 SB-lezing en harinam (12u)
zo 15.00-20.00 Sunday Love Feast

 

ISKCON PREDIKCENTRA

Brussel
Centre de Bhakti-yoga
Oudergemselaan 197, 1040 Etterbeek
bhakti.yoga.be@pamho.net
Bijeenkomst: Elke zondag om 13.30h
www.centredebhaktiyoga.com

Antwerpen (België)
Vedisch Cultureel Centrum Govinda
Gloriantlaan 34
2050 Antwerpen Linker Oever
antwerpen@pamho.net
www.govinda.be
Bijeenkomst: elke zondag om 15 uur

Den Haag (NL)
Sri Krishna Dhaam
Weimarstraat 213 • 2562 HG
t 070-3455744 of 06-24.883571
info@gauranitai.nl of syamasundara_das@hotmail.com www.gauranitai.nl
Bijeenkomst: elke zondag om 15.30 uur

Den Haag
Sri Sri Radhe Syam Mandir
t 06-16399082, 070-3459843
Dalerveenstraat 9, 2545 NA Den Haag
Bijeenkomst: elke zondag 15.00-18.00u
Contactpers.: Rudha Bhava dasa radjinkhusial@gmail.com

Rotterdam
Audarya Dhaam
Schiekade 99c • 3033 BE
t 06-81621277
audaryadhaamtemple@gmail.com

www.audaryadhaamtemple.nl
Bijeenkomst: elke zaterdag om 17.00 uur

 

NAMA HATTA ADRESSEN - NEDERLAND


Alphen a/d Rijn
Zaal de Ridder, Marsdiep 15, Alphen a/d Rijn
t 06 17330909
Bijeenkomst: 1e zaterdag van de maand
Contact: Akhanda Ananda dasa
srijicharan108@yahoo.com

Boxtel
Sint Jorisstraat 13, 5282 TA Boxtel
t 06-85306737& 06-87047147
Bijeenkomst: elke 3e za v/d mnd 15.00 u.
naamhat@hotmail.com
Contactpersoon: Vrajendra Suta dasa
www.naamhat.blogspot.com

Breda
Tilman Suysstraat 10
t 076-5719114 of 06-36466177
Contactpers: Surpati dasa gaitrie_nanda@tele2.nl
Bijeenkomst: elke vierde zaterdag van de maand vanaf 17 uur.

 
Eindhoven
Zeelsterstraat 186 • 5652 EP Eindhoven
t 06-30376820, 040-2132523
Bijeenkomst: elke 2e zaterdag van de maand vanaf 16.00 u.
Contactpers.: Sundari Priya dasi
sonnykhusial@hotmail.com
www.iskconehv.blogspot.com

Groningen
De Yantra
Oude Ebbingestraat 61
9712 HD Groningen
Bijeenkomst: elke 3e donderdag v/d mnd
van 18:00 tot 20:30
Contactpers: Justin Anakotta
mirre4gauranga@yahoo.com

Haastrecht (bij Gouda)
Stichting Sekieta / Hare Krishna aan de Hollandsche IJssel, Hoogstraat 162a, 2851 BE Haastrecht, t 06-22236125
Bijeenkomst: elke 2e zaterdag v/d mnd om 17.15
Contactpers.: Champakalata d.d. (Laura Jansen)
la.jansen@planet.nl

Hoogvliet
Nama Hatta Nitai Kripa
Wijkgebouw Villa Vonk, Othelloweg 8
3194 GS Hoogvliet, Wijk Oudeland

Elke 3e zondag v.d. maand 15-18h
Contactpersoon: Srinivas das +31 6 37046089 Srinivasdas.rgs@gmail.com
www.nitaikripa.nl

Leeuwarden
Zaal 'Odd Fellows'
Emmakade Zuidzijde 48
8933 AT Leeuwarden
t 06-20619050
Contactpers.: Syama Priya devi dasi s.siemons@hotmail.com
Bijeenkomst: elke 4e zondag van de maand van 15.30-19.00 u.

Maastricht
André Severinweg 47
6214 PL Maastricht
t 043-3257123
Bijeenkomst: elke woensdag om 19.00u
Contactpers: Gokula Vrindavana devi dasi
gokula@pamho.net
 Bhakti Yoga Maastricht

Tilburg
t 06-28144744
Contactpersoon: Raja Gopala dasa
rknaapen@live.nl
Iedere dinsdagavond 19.30/21.00 uur

Utrecht
t 030-2660915
Contactpersoon: Nirmala Radhika devi dasi
niem108@gmail.com

 

NAMA HATTA ADRESSEN - BELGIE


Gent
Elke 1e zat van de maand om 15.00 uur
Jubileumlaan 174
9000 Gent
Acyuta Jagannatha dasa
t 0495/553481
taaruunii108@gmail.com

Meeuwen-Gruitrode
Ywan v. Corten
Bachstraat 5 3670 Gruitrode
t 0892.58.408
Bijeenkomst: elke 2e donderdag van de maand om 19.00 uur Contactpers.: Elena Zaslavskaja
Keshava@parlen.be

 

NAMA HATTA ADRESSEN - LUXEMBURG

Yadurani devi dasi • yadu@pamho.net
De volgende editie verschijnt op 24 juni.

De redactie van de Krishna Bhakti Nieuwsbrief bestaat uit Tarunyamrita devi dasi uit Antwerpen, Gokula Vrindavana devi dasi uit Maastricht en Bhakta Martin uit Eindhoven. Heb je nieuws voor de volgende editie, heb je een opmerking of wil je een redactionele bijdrage leveren, mail dan naar kbnieuws@xs4all.nl. Of bel 043-3257123.


Abonneren kan op bhaktinieuws.blogspot.com.
Copyright © 2018 Krishna Bhakti Nieuwsbrief, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp