Copy
Kan du inte läsa nyhetsbrevet - Klicka här

Trosa går mot strömmen med ökad fysisk handel

I Omvärldsfakta nr 4/2018 sammanställs fakta om handel. Där framgår bland annat att e-handeln ökar mer än den fysiska handeln och att i 100 av landets 290 kommuner har den ekonomiska omsättningen minskat i fysisk sällanköpshandel. Men inte i Trosa. 

I Trosa har den fysiska sällanköpshandeln ökat med 77 procent det senaste decenniet. De ligger på sjunde plats av landets 290 kommuner. Vi frågade Jonas Ivervall som är näringslivschef i Trosa kommun vad ökningarna beror på.

– En orsak är att vi har haft kraftig inflyttning över tid och att många som flyttat hit har god köpkraft. En annan orsak är att det finns samverkan och god ”fighting spirit” bland handlarna även om det är tufft för många. I en del kommuner med sommarprägel stänger många enheter under lågsäsong men här är det bara ett fåtal restauranger som stänger. Till och med torghandeln lever vintertid, säger Jonas Ivervall. 

Jonas Ivervall berättar att inflyttningen till kommunen ofta har sin grund i ett besök som turist eller hos vänner.
– De som bor här är mycket goda ambassadörer, det visar också SCB:s medborgarundersökning. De berättar gärna om det rika handelsutbudet i den lilla kommunen, och att det är tryggt här. Vi ser en tydlig koppling mellan handel och attraktionskraft. 

I Trosa finns två hotell som bidrar med konferens- och privatgäster under vinterhalvåret och Jonas Ivervall menar att det spiller över på handeln. Utbudet i handeln är dessutom brett och samarbetet mellan handlarna är gott.
– Om de inte kan erbjuda det en kund efterfrågar så rekommenderar de mer än gärna den butik som har det. Det gäller att pengarna stannar här även om konkurrenten fick dem just den gången men det har man ju igen nästa gång när det är omvänt. Även hotellen hjälper varandra att bli så fullbelagda som möjligt, säger Jonas Ivervall. 

Lokaltidningen Östra Sörmlandsposten och många i handelsnätverken propagerar för vikten av att handla lokalt. Argumenten är att det ger arbetstillfällen, utbud, attraktionskraft och minskad miljöpåverkan. Trosa kommun har ingen särskild strategi för handel men vid branschträffar lyfts frågor som är viktiga för utvecklingen, och de integreras sedan i den övergripande planeringen.
– Det vi kan känna att vi saknar emellanåt är en övergripande resurs, typ handels/centrum-utvecklare, som kontinuerligt kan driva processer, kampanjer, dialog med fastighetsägare och liknande. 

Trots att kommunen är liten visar nationella kedjor som Byggmax, Jysk, Willys och Dollarstore intresse för att etablera sig i Trosa, enligt Jonas Ivervall.
– Vi har haft brist på kommunal verksamhetsmark att sälja under många år men nu när vi tar fram lite större områden så står många i kö för att kunna etablera sig. Just nu har vi 61 intressenter på listan varav ett 10-tal inom detaljhandel. Vårt sällanköpsindex ligger långt under 100 så det finns massor mer att göra!
Läs mer

Skellefteå – förändring i samverkan


Skellefteå sjuder av utveckling, samverkan och framtidstro. Det fanns en tung period på 1990-talet och det tidiga 2000-talet men det har svängt och staden kombinerar nu det industriella arvet med innovation, digitalisering och nya branscher. Det byggs och företag hör av sig om mark för etablering.
– Självklart påverkar Northvolts beslut om etablering av batterifabrik i Skellefteå, men den positiva andan hade börjat redan innan, berättar Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande.
– Vi har fått modet att berätta om allt bra som platsen Skellefteå kan erbjuda.
 
Läs mer

Avmattning men ingen lågkonjunktur


Även om det finns gott om risker på nedsidan är de ekonomiska utsikterna i närtid goda visar Swedbank’s Economic Outlook i november.
Hösten 2018 har präglats av skakig börs och oro kring handelspolitik, Brexit och Italien. De flesta större ekonomier har dock haft en fortsatt god tillväxt, men den politiska utvecklingen reser frågetecken kring hur hållbar tillväxten är och om nästa lågkonjunktur närmar sig. Hur kan centralban­ker och regeringar motverka en lågkonjunktur när styrräntorna redan är låga, budgetunderskotten stora och statsskulderna ligger på höga nivåer? 
Läs mer

Övergångsregeringens budgetproposition


Eftersom ingen ny regering har tillträtt lämnade övergångsregeringen den 15 november budgetpropositionen för 2019 till riksdagen. Den budget som lämnades utgår från tidigare riksdagsbeslut och lämnar utrymme för justeringar när det finns en ny regering på plats. Budgeten innehåller också ett förslag om vilket det råder bred samsyn i riksdagen och som inte kan genomföras under pågående budgetår. Det handlar om ett tidigare remitterat förslag om att minska skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare.
Läs mer

Julkalenderquiz om Sveriges kommuner


Arena för Tillväxt bjuder på en julkalenderquiz på LinkedIn som lär dig ännu mer om Sveriges kommuner. 
Varje dag från den 1 december och fram till julafton läggs en ny faktafråga ut, med anknytning till Sveriges kommuner. Du hittar den varje morgon på vår LinkedIn-sida och svaret publiceras på eftermiddagen samma dag. Utmana dina arbetskamrater!
Läs mer

Seminarium på webben


Missade du vårt frukostseminarium om Yrkeshögskolan den 19 november? Du kan se webbsändningen i efterhand.
Läs mer

Vill du veta mer?

Anna Kelly
Verksamhetschef Arena för Tillväxt
076-544 19 58
Kontakta oss
Vill du inte ha fler nyhetsbrev från oss,var vänlig  klicka här.

Arena för Tillväxt, Hornsgatan 20, 118 82 STOCKHOLM

Copyright © 2018 Arena för Tillväxt.
All information på Arena för Tillvaxt skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa citering.