Copy
Kan du inte läsa nyhetsbrevet - Klicka här

Obalanser i åldersstrukturen utmanar kommuner

Andelen 65 år och äldre  har ökat i 285 av landets 290 kommuner mellan 2006 och 2016. I drygt 100 av landets 290 kommuner är andelen 65 år och äldre över 25 procent. En av de kommuner som har att hantera utmaningen med ökande andel äldre är Vadstena. Där är 31,5 procent över 65 år. Vi pratade med kommunstyrelsens ordförande Anders Hedeborg om saken. 

– Man ska komma ihåg att 65+ är ingen homogen grupp. Det är stor skillnad mellan den aktiva, friska pensionären och den multisjuka personen som behöver vård dygnet runt. Det innebär dubbla utmaningar för oss. Till exempel både en bra kultur- och friluftspolitik och en bra omsorgspolitik, säger Anders Hedeborg.
 
Han menar att det ger både god samhällsekonomi och hög livskvalitet om äldre väljer att bo där det finns viss trygghet och service. Social samvaro, näringsrik mat och en känsla av trygghet kan förebygga ett ökat omsorgsbehov. I Vadstena planerar man därför för olika boendeformer. Det ska vara möjligt att välja rätt nivå så att fler flyttar till ett tryggare boende innan de är tvungna att göra det.
 
– Vi ser nya behov. Många vill flytta i god tid till en lägenhet med tillgång till viss service, även om de klarar sig själv just nu. Andra måste ha mycket hög grad av omhändertagande. Därför planerar vi för många olika boendekategorier i ordinarie bostadsbestånd, säger Anders Hedeborg, (S), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena.
 
Hur ser det ut i din kommun? Se hela tabellen i nya numret av Omvärldsfakta.

Länk till Omvärldsfakta

Vill du veta mer?

Katrien Vanhaverbeke
Verksamhetschef Arena för Tillväxt
076-797 89 54
Kontakta oss
Vill du inte ha fler nyhetsbrev från oss,var vänlig  klicka här.

Arena för Tillväxt, Hornsgatan 20, 118 82 STOCKHOLM

Copyright © 2017 Arena för Tillväxt.
All information på Arena för Tillvaxt skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa citering.