Copy
Beste lezer, fijn je te ontmoeten. Lees hier ons laatste nieuws.  |  Toon webversie

BORGER — 14 december 2018

 

Innovatie en meer samenwerking dankzij miljoen subsidie

Een subsidie van € 1.157.217! We waren ontzettend blij toen we het bericht van toekenning kregen. De subsidie komt van INTERREG en we krijgen hem samen met het UNESCO Global Geopark TERRA.vita (bij Osnabrück, Duitsland). Het geld gaan we vooral besteden aan het maken van innovatieve middelen, zoals een geo-game-app, virtuele vitrines en 3d-films. Allemaal bedoeld om de kracht van het gebied meer te beleven. Straks kunnen we het ijstijdenverhaal van ons unieke gebied nóg beter en aan meer mensen vertellen en gezamenlijk ons aanbod verbeteren. We gaan de komende jaren intensiever samenwerken met TERRA.vita. Het Hondsrugpad en de Hünenweg voegen we samen tot één wandelroute die de parken met elkaar verbindt. De ambitie is dat de route het kwaliteitskenmerk ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’ krijgt. In Nederland zou het de eerste keer zijn dat dit kwaliteitskeurmerk wordt toegekend.
Wat we nog meer met het geld gaan doen, lees je in het nieuwsbericht Miljoen subsidie voor UNESCO Geoparken De Hondsrug en TERRA.vita.
De foto hieronder is een schermafbeelding van de app van UNESCO Global Geopark Odsherred.

Werken aan nieuwe expositie in vernieuwd Hunebedcentrum

Het Hunebedcentrum in Borger, de toegangspoort tot ons Geopark, krijgt een heel nieuwe inrichting. Daar kunnen wij natuurlijk niet bij achterblijven. Samen met hen zijn we hard aan het werk om onze expositie in het Hunebedcentrum te vernieuwen. De expositie vertelt je alles over de ijstijden en prehistorie in ons gebied. 18 januari is de gezamenlijke opening.
Het Hunebedcentrum is ondertussen gewoon open. Je kunt onze huidige expositie nog bekijken, het Oertijdpark (openlucht) is open en er is een expositie over het grootste hunebed van Nederland. Ook dat grootste hunebed en de keientuin zijn toegankelijk. In deze maanden is er een speciale toegangsprijs: 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen.
Meer informatie over het Hunebedcentrum

Hunzebos-Leewal 3d: we gaan nu echt beginnen!

Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van ons Geopark. Het glaciale Hondsruglandschap is er nog grotendeels onaangetast aanwezig. Twee belangrijke hotspots liggen in dit gebied: het Hunzebos en de Leewal, een raadselachtige steile wal die door het landschap kronkelt. Dat dit nog niet zo bekend is, vonden we een gemiste kans. Ook Staatsbosbeheer, de gemeente Borger-Odoorn, LEADER en ondernemers en instellingen in Exloo vonden dat.

Daarom zijn we samen het project Hunzebos-Leewal 3d gestart. We gaan twee dingen doen: we ontwikkelen een speelroute voor kinderen en een beleefroute voor kinderen en volwassenen. Al wandelend maak je kennis met de ijstijden en de rijke historie en met apps en augmented reality kun je de ontstaansfasen van het landschap van dichtbij beleven. Zo maken we met dit fascinerende landschap het verhaal van het Hondsruggebied beter bekend en zichtbaar bij lokale bewoners en het grote publiek.
Volgende week woensdag gaan we met alle partijen het veld in voor een startbijeenkomst.

Tip: kom naar het Geopark in de kerstvakantie

Zien we je nog deze vakantie? Je kunt in het Geopark elke dag wel iets bijzonders doen. Sportief, historisch, cultureel, de natuur in: er is voor elk wat wils. Ontdek oude tradities in de vestingsteden in de tentoonstelling ‘Achter wal en grachten in het Stedelijk Museum Coevorden.
Kom naar het Oertijdpark in het Hunebedcentrum in Borger en ontmoet mensen uit de prehistorie. Ze nemen je mee in hun wereld en laten je bijvoorbeeld zien hoe ze vuur maakten. Ga op pad en maak een wandeling door wel 150.000 jaar geschiedenis.
Met Eko-Tours verken je met een gids de bossen van Exloo in een elektrische terreinauto.
Liever iets sportiefs? Op 27 december is de derde wedstrijd van het UNESCO Geopark Hondsrug crosscircuit, voor beginnende en gevorderde hardlopers. Deze keer vanuit Drouwenerzand. Er zijn ook diverse winterse wandeltochten. Of ga op nieuwjaarsdag met een gids mee op een kanotocht: een geweldig avontuur door de Drentse wildernisnatuur.
Een echt kerstevenement is de herderstocht op 24 december. Je loopt 2,5 kilometer over een sprookjesachtig verlicht Balloërveld.
Op onze website vind je een overzicht en meer informatie over alle activiteiten.

Beleef het ijzerkoekenoproer

IJzerkoekenoproer? Als je wilt weten waar dat over gaat, kom dan op zaterdag 22 december 2018 naar Coevorden. In een theaterspektakel van bijna 5 uur dompel je je onder in deze volksopstand die in 1770 plaatsvond, hét kerstverhaal van Coevorden.
Je start in het Stedelijk Museum Coevorden, maakt een optocht door het centrum, ziet theatervoorstellingen op locatie en eindigt in Theater Hofpoort met twee muzikale theatervoorstellingen.
Meer informatie vind je op de website van het museum.

We wensen je prettige feestdagen
en een gelukkig 2019!

Copyright © 2018 De Hondsrug UNESCO Geopark

De Hondsrug UNESCO Geopark Hunebedstraat 4a Borger, Drenthe 9531JV Netherlands

 

info@dehondsrug.nl

Twitter
Facebook
YouTube

UNESCO

Het geologische en historische belang van het Hondsruggebied is door UNESCO erkend als geopark.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark maakt onderdeel uit van 130 vergelijkbare geoparken, verspreid over de hele wereld.


 

Dit is een nieuwsbrief van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. We hebben deze verzonden naar <<Email Address>>
Klik hier als je de webversie van deze nieuwsbrief wilt bekijken.
Wil je deze nieuwsbrief niet ontvangen, meld je dan hier af.


Copyright © 2018.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Hondsrug UNESCO Geopark · Hunebedstraat 4a · Borger, Drenthe 9531JV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp