Copy
Beste lezer, fijn je te ontmoeten. Bekijk hier onze nieuwtjes en laatste acties.  |  Toon webversie

BORGER — 18 december 2019

 

Doe mee met de ambassadeurscursus


En vertel uw gasten alles over ons prachtige gebied!
Uw gasten zijn nieuwsgierig, ze horen graag de verhalen van het gebied waar ze zijn. De schitterende omgeving waarin u hen ontvangt, zit er barstensvol mee. Boeiende verhalen over ijstijden, hunebedden en andere archeologische schatten, sabeltandtijgers en harige mammoeten, over de prachtige natuur, de boeren en rijke cultuurhistorie. Wat zou het leuk zijn als u deze zélf aan hen kunt vertellen.
Doe mee aan onze speciale ambassadeurscursus voor partners en (andere) recreatie- en horecaondernemers in Zuidoost-Drenthe. U komt van alles te weten over het Hondsruggebied.

De cursus is vier keer op een donderdagochtend en start op 30 januari 2020. Ga voor meer informatie naar onze website, daar kunt u zich ook direct aanmelden.


Nieuwbouw op de Nabershof nadert voltooiing

 

We zijn er bijna! Wat is en wordt er hard gewerkt aan de metamorfose van De Nabershof. Deze oudste boerderij van Emmen ontwikkelen we tot expeditiepoort van het geopark, voor de verhaallijn Boeren op De Hondsrug. Aan het Noordeind 21 staat inmiddels een prachtige aanbouw. Het is de nieuwe expositieruimte voor de tentoonstelling over boeren in ons gebied, dat het verhaal vertelt van de prehistorie tot nu.

De aannemers hebben de bouwplaats verlaten en de inrichters zijn de komende weken druk met het afwerken en inrichten van het nieuwe pand. De aansluiting met het bestaande Theehuis is gemaakt en de vrijwilligers van ’t Volk van Grada ondersteunen met veel inzet de werkzaamheden.

Ook aan de renovatie van het Theehuis en de herinrichting van de Museumboerderij de Nabershof wordt hard gewerkt. Alle activiteiten liggen goed op schema, maar er moet nog wel veel gebeuren. De planning is dat we alles begin februari klaar hebben.


Workshop 'Bouw je eigen steentransport'


De Hondsrug UNESCO Global Geopark en het Hunebedcentrum organiseren in de kerstvakantie,  op zondag 29 december 2019,  een workshop voor kinderen: ‘Bouw je eigen steentransport’ aanvang 13.00 uur in de Granietzaal in het Hunebedcentrum in Borger.
 
Er was eens een jongen die zei: “Die stenen die hier liggen, komen hier helemaal niet vandaan!
Deze keien zijn al heel lang van huis. Ze zijn 150.000 jaar gelden door het ijs hierheen geduwd, helemaal vanuit Scandinavië!”. Dus hij besloot één steen naar huis te brengen, want hij kon ze natuurlijk niet allemáál gaan brengen.
Kinderen, van 6 tot en met 11 jaar, kunnen hem helpen,  door het maken van hun eigen steentransport tijdens deze workshop.


Tijdens de workshop is Bart Eysink Smeets aanwezig, hij heeft vanuit Borger de steen in oktober 2019 teruggebracht naar Finland en vertelt over zijn spannende reis.

Deelname (inclusief het bouwpakket, een kei én een glaasje ranja) is GRATIS!

Aanmelden kan tot en met 26 december via communicatie@hunebedcentrum.nl
Graag de naam van het kind en leeftijd erbij vermelden. En…. ook ouders zijn van harte welkom.
Wacht niet te lang met aanmelden, er is plaats voor 30 kinderen.
 

 

Bul Landschapsgeschiedenis voor Wytse Sikkema

Donderdag 28 november heeft onze vrijwilliger Wytse Sikkema zijn bul Landschapsgeschiedenis aan de RUG uitgereikt gekregen. Professor Theo Spek, ook voorzitter van onze wetenschappelijke commissie,  overhandigde Wytse zijn diploma.  Het is de tweede bul van Wytse. Na zijn studie Geologie heeft hij voor NAM en Shell over de gehele wereld gewerkt. Sinds 2017 is hij meerdere dagen per week bij het Geoparkbureau te vinden.

 Wytse Sikkema op de trap van het Academiegebouw in Groningen

Recent verschenen

 

Op maandag 9 december is in de kerk van Rolde de Nieuwe Drentse Volksalmanak 2019 gepresenteerd. De almanak is voor het eerst verschenen in 1883 en is met recht “een instituut’ te noemen. In de loop van de jaren is de almanak uitgegroeid tot historisch en archeologisch jaarboek van Drenthe.
Het is hét podium voor zowel professionele onderzoekers als amateurhistorici en -archeologen die de resultaten van hun onderzoek op wetenschappelijk verantwoorde wijze aan een breed publiek willen presenteren.

Wie geïnteresseerd is in het lange en rijkgeschakeerde verleden van Drenthe - van vuistbijl tot veenkolonie - mag de Nieuwe Drentse Volksalmanak niet missen.
De NDVA is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij de uitgever Koninklijke Van Gorcum

 

 

TIPS voor de kerstvakantie


Lekker klauteren en wandelen

Volg het Sabeltandtijgerspoor met je kinderen of kleinkinderen of laat je verrassen tijdens de Tijdreisroute Leewal. En..... beide routes zijn extra leuk met Virtual Reality! 

Sportief bezig zijn op derde kerstdag

27 december Geoparkcrosscircuit  op het Drouwenerzand

Genieten tijdens een wandel- of fietstochtje over de Hondsrug?
Er zijn  mooie routes voor je geselecteerd!

En vergeet niet te kijken naar
Op weg: Hunebed Highway op MAX, 30 en 31 december, 2 januari en 3 januari 18.45 uur NPO 2

 
 

 

 

Copyright © 2019 De Hondsrug UNESCO Geopark

De Hondsrug UNESCO Geopark Hunebedstraat 4a Borger, Drenthe 9531JV Netherlands

 

info@dehondsrug.nl

Twitter
Facebook
YouTube

UNESCO

Het geologische en historische belang van het Hondsruggebied is door UNESCO erkend als geopark.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark maakt onderdeel uit van 147 vergelijkbare geoparken, verspreid over de hele wereld.


 

Dit is een nieuwsbrief van De Hondsrug UNESCO Global Geopark en is verzonden naar <<Email Address>>
Klik hier als je de webversie van deze nieuwsbrief wilt bekijken.
Wil je deze nieuwsbrief niet ontvangen, meld je dan hier af.


Copyright © 2019.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Hondsrug UNESCO Geopark · Hunebedstraat 4a · Borger, Drenthe 9531JV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp