Copy
Beste lezer, in deze nieuwsbrief lees je over onze projecten, ontwikkelingen en actualiteit.  |  Toon webversie

BORGER — 6 mei 2019

 

Geoparkweek 2019:
twee weken bomvol activiteiten

Zet alvast maar een groot kruis in je agenda van 27 mei tot en met 10 juni! Want dan is de Geoparkweek 2019 en kun je meedoen aan allerlei leuke en leerzame activiteiten. Samen met het Hunebedcentrum, Staatsbosbeheer, Stedelijk Museum Coevorden, Hortus botanicus Haren/Groningen, Van Gogh Huis en Het Drentse Veenland hebben we een programma samengesteld bomvol activiteiten voor klein en groot. In de Geoparkweek zijn er allerlei leuke en leerzame wandelingen, rondleidingen, vaartochten en andere avonturen te beleven. En in een boeiende presentatie neemt archeoloog Evert van Ginkel je mee door tweehonderdduizend jaar geschiedenis van de Hondsrug en zijn prehistorische bewoners.
Informatie over de activiteiten en deelname vind je op onze website. Daar is ook het programmaboekje te vinden.

       

Bijeenkomsten & eerste oogst Ambachtmakelaar 

Ambachtlieden wolbranche vinden elkaar
Op 17 april maakten ambachtlieden in de wolbranche kennis met elkaar op de eerste bijeenkomst van de Ambachtmakelaar. Handwevers, schaapherders en kunstenaars wisselden ideeën, ervaringen en wensen uit. Het was een bijeenkomst met een mooie oogst: een lijst met kansen, mogelijkheden en obstakels. Allerlei ideeën passeerden de revue, zoals een Drentse spinnerij beginnen, workshops en clinics geven en een distributiepunt organiseren. En er ontstonden diverse ideeën voor nieuwe producten en verkoopkansen. Veel concrete acties dus en stof tot nadenken, die een vervolg krijgen op de tweede wolbijeenkomst op 28 mei.

      

Kennismakingsbijeenkomst alle deelnemers
En voor de zomer is er nog een evenement van de Ambachtmakelaar. Alle deelnemers krijgen binnenkort een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst op 20 juni.
Andere branchebijeenkomsten zijn in voorbereiding, er wordt gedacht aan kunst/kunstmarkten/braderie/classic, food, restauratie/inrichting, smederijen, leer, paarden, miscellaneous, digitale technieken en groen. Meer informatie over ingeplande bijeenkomsten staat op onze website.
 
Over de Ambachtmakelaar
De ambachten die we in ons gebied hebben, horen bij ons erfgoed. We willen niet dat ze uitsterven, sterker nog, we willen dat de ambachtlieden er een bestaan en toekomst mee kunnen opbouwen. Daarom is in Zuidoost-Drenthe sinds oktober de ambachtmakelaar actief. Met zijn inzet willen we ambachten/vakkennis behouden en de afzetmarkt van ambachtlieden vergroten.
Ben je ambachtman/vrouw en wil je meedoen aan dit project? Neem dan contact op met Dirk Jan Lekkerkerker, via ambachtmakelaar@gmail.com.

                        
                                      The Homestead, Dalen

Onze nieuwe expositiegang is geopend

Heel trots openden we op 11 april onze nieuwe expositiegang in het Hunebedcentrum. Met veel belangstelling, enthousiaste toespraken, een gevecht met een sabeltandtijger en lekker eten.
Deze vernieuwde expositiegang is een mooi beginpunt voor een bezoek aan ons Geopark. Je ziet er een nieuwe film, ons prachtige gebied is weergegeven op een bijzondere plattegrond en een maquette toont de hoogteverschillen die we hier hebben. Verder kun je letterlijk een kijkje nemen in andere UNESCO Global Geoparken.
De opening had nog wel wat voeten in de aarde. Om te kunnen zien hoe prachtig de expositiegang is geworden, moesten onze voorzitter Jacob Bruintjes en wethouder Nynke Houwing van Borger-Odoorn 'even' een sabeltandtijger verslaan. Het prachtige tijdelijke kunstwerk van de sabeltandtijger was gemaakt door kunstenares Marlou Smit uit Emmen.
Als verrassing overhandigde Hein Klompmaker namens de Hunebed Highway Business Club een cheque van 1500 euro aan Jacob Bruintjes. Daar waren we erg blij mee.
Aanbesteding nieuwe gebiedsfilm
In december 2018 kregen we samen met het Duitse Global Geopark TERRA.vita een subsidie van ruim 1 miljoen euro van INTERREG. Daarmee gaan we een aantal maatregelen financieren die ervoor zorgen dat je de kracht van het gebied nog beter kunt beleven. Samen met TERRA.vita en Nederlandse en Duitse partners zetten we het geld in voor innovatieve middelen, zoals een geo-game-app, virtuele vitrines en 3d-films. Allemaal maatregelen die ervoor zorgen dat je de kracht van het gebied nog beter kunt beleven.
Ook maken we een nieuwe drietalige gebiedsfilm, waarmee we in 30 minuten de relatie tussen de geologische waarden, het landschap en onze cultuurgeschiedenis duidelijk laten zien en uitleggen. Voor jong en oud, voor bewoners en bezoekers. Voor deze film en bijbehorende trailers doen we een openbare aanbesteding, waarin we enthousiaste bedrijven oproepen voor de productie. De selectie doen we op basis van kwaliteit, creativiteit, innovatie en prijs van het ingediende plan. De film moet in het voorjaar van 2020 klaar zijn.
Alle informatie van de aanbesteding is tot 14 mei te vinden op www.tenderned.nl

Het geoparknetwerk breidt uit!

Er zijn heel veel prachtige plekken op de wereld. Het is dan ook niet gek dat het geoparkennetwerk groeit. 147 UNESCO Global Geoparken zijn er inmiddels, in 41 landen! In april besloot de UNESCO Executive Board unaniem om acht nieuwe gebieden de status van UNESCO Global Geopark toe te kennen. Dit zijn de nieuwkomers:
• Colca y Volcanes de Andagua, Peru
• Courel Mountains, Spanje
• Imbabura, Ecuador  
• Jiuhuashan, China 
• Kütralkura, Chili    
• Trollfjell, Noorwegen
• Vis Archipelago, Kroatië
• Yimengshan, China
Hier lees je alles over de nieuwe Global Geoparken en kun je foto’s bekijken.
Hieronder zie je een fotocollage van de nieuwkomers. Zijn wij even trots dat wij daar bij horen!
Volg ons ook op LinkedIn
Wil je graag zoveel mogelijk weten over De Hondsrug UNESCO Global Geopark? Dan kijk je vast regelmatig op onze website, volg je ons op Facebook en je bent geabonneerd op deze nieuwsbrief. Sinds kort hebben we ook een nieuwe LinkedIn-pagina. Ben je geïnteresseerd in zakelijk nieuws vanuit onze organisatie, volg ons dan ook daar!
LET OP: de pagina heet De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Activiteiten tot aan de Geoparkweek

Kun je niet wachten tot de Geoparkweek? Geen nood! Tot die tijd zijn er allerlei leuke, leerzame en sportieve activiteiten. Als je van wandelen, hardlopen of fietsen/crossen houdt, kun je in deze lenteweken je hart ophalen. Er zijn heel veel activiteiten, teveel om op te noemen. Op onze website vind je ze allemaal.
Voor deze nieuwsbrief maakten we deze keer een selectie van andersoortige activiteiten. Klik voor meer informatie op de titel.
 
Groepsworkshop Schilderen - Van Gogh Huis
Wil je leren schilderen als Vincent van Gogh in een ontspannen gezellige sfeer? Het Van Gogh Huis in Veenoord organiseert regelmatig workshops. Het is laagdrempelig en bedoeld voor iedereen. Je maakt kennis met schilderen, krijgt een persoonlijke rondleiding (onder meer door het kamertje waar Van Gogh logeerde) en gaat met je eigen kunstwerk naar huis.
Leuk als groepsactiviteit met collega’s, vrienden of familie.
 
Tentoonstelling ‘Dood & Begraven’
Bibliotheken zijn er volgeschreven over hoe culturen omgaan met de dood en overledenen. De gebruiken en tradities zijn door de jaren heen enorm veranderd. Benieuwd? Je bent niet de enige. Verhalen over de dood oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit op veel mensen. In het Stedelijk Museum Coevorden is tot 15 september de tentoonstelling ‘Dood & Begraven’ te zien. 
 
Industrieel Smalspoormuseum
Op 11 en 12 mei is er bij het Industrieel Smalspoormuseum in Erica een evenement met een verzameling van stationaire motoren, oldtimers en trekkers. Natuurlijk kun je ook het smalspoormuseum bezichtigen met een rondrit en de fijnfabriek, remise en treinenloods bezoeken.
 
Huifkartocht door het Bargerveen
Rij op 24 mei mee met de Veenland Express, een moderne huifkar, en ontdek de hoogvenen van Zuidoost-Drenthe. Vooraf vertelt de boswachter van Staatsbosbeheer je meer over het Bargerveen en het Oosterbos. Vervolgens stap je in de huifkar om het gebied van dichtbij te beleven. Onderweg hoor je van de boswachter van alles over het gebied. Aanmelden is verplicht.

Copyright © 2019 De Hondsrug UNESCO Geopark

De Hondsrug UNESCO Geopark Hunebedstraat 4a Borger, Drenthe 9531JV Netherlands

 

info@dehondsrug.nl

Twitter
Facebook
YouTube

UNESCO

Het geologische, archeologische en cultuurhistorische belang van het Hondsruggebied is door UNESCO erkend als Global Geopark.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark maakt onderdeel uit van een netwerk van 147 geoparken, verspreid over de hele wereld.


 

Dit is een nieuwsbrief van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Deze is verzonden naar <<Email Address>>
Klik hier als je de webversie van deze nieuwsbrief wilt bekijken.
Wil je deze nieuwsbrief niet ontvangen, meld je dan hier af.


Copyright © 2019.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Hondsrug UNESCO Geopark · Hunebedstraat 4a · Borger, Drenthe 9531JV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp