Copy
Beste lezer, in deze nieuwsbrief lees je nieuws, ontwikkelingen en actualiteiten.  |  Toon webversie

BORGER — 15 juli 2019

 

Mammoet
Theaterspektakel over de oertijd anno nu


Het is je vast niet ontgaan: binnenkort kun je in ons gebied een groot theaterspektakel zien. Op het Buinerveld speelt vanaf 16 juli de voorstelling Mammoet. Na het grote succes van Het Pauperparadijs, met meer dan 130.000 bezoekers, brengen de makers met Mammoet opnieuw een openluchtspektakel naar onze oerprovincie.
Mammoet is een verhaal over idealen, moed en opoffering. Wat leert de oertijd ons over de dilemma’s van nu? Leeft de mens wel zoals de mens bedoeld is? Goeroe Urdward en zijn vrouw Freya nemen het publiek mee naar de geheimen van de Heilige Mammoetjacht en de ware betekenis van het Drentse Naoberschap, de hunebedden, het meisje van Yde en het Hert van de Oostvaart. Bij zonsondergang met betoverende muziek, fabelachtige kostuums en een speciaal ontwikkelde oertaal.
Tom de Ket (regie en scenario) liet zich voor Mammoet inspireren door de bestseller Sapiens van historicus Harari. Info en tickets: mammoetindrenthe.nl

3 diploma's in 1 week!

Het was hier een soort feestweek vorige week! We hadden namelijk drie diploma-uitslagen. Onze collega Leo Bouwmeester studeerde af aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden met een onderzoek naar een landweer in Overijssel. Nu hij klaar is met zijn studie komt Leo fulltime bij ons werken als projectmedewerker Landschap en Educatie. En daar zijn we ontzettend blij mee!
Ook de twee studenten die we het afgelopen semester begeleidden, kregen goed nieuws. Christy en Hubrecht studeerden ook af aan het Van Hall Larenstein. Ze hebben de hoogteverschillen in ons gebied in kaart gebracht en ons een aantal modellen aangereikt voor het verbeteren van de hoogtebeleving. Deze modellen zijn voor ons erg nuttig bij het (her-)inrichten van projecten op de Hondsrug, zoals de aanpassing van de N34.

                 


 

Archeologisch wandelpark De Vork geopend: nieuwe hotspot er bij! 

Op donderdag 27 juni was het een drukte van belang bij het nieuwe opstelterrein voor treinen bij Haren. Leerlingen van cbs De Borg, gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, wethouder Roeland van der Schaaf (resp. provincie en gemeente Groningen) en ProRail projectmanager Han Berends openden het archeologische Wandelpark De Vork. Voor ons betekent dit dat we er een nieuwe hotspot bij hebben!
Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor het opstelterrein zijn veel archeologische vondsten gedaan. Zo zijn er sporen van boerderijen uit de late ijzertijd (200 v. Christus) en Romeinse tijd gevonden en voorwerpen van vuursteen uit de Steentijd, de tijd van de hunebedbouwers (3000 v. Christus). Met de sporen van de boerderijen is een reconstructie gemaakt van het skelet van een boerderij. En aan de inrichting van het park zie je hoe het landschap hier in de prehistorie was.
Er staan hotspotborden van ons bij het park met meer informatie. Op onze website vind je ook meer informatie.
Je kunt er komen via de Noorderzanddijk (zijweg van de Oosterweg in Haren).

Ambachtlieden vinden elkaar bij de Ambachtmakelaar

De Ambachtmakelaar is mooi op stoom. In de afgelopen maand waren er vier bijeenkomsten. Ambachtlieden in de wolbranche kwamen voor de tweede keer bij elkaar. Er was een bijeenkomst voor smeden en een voor de branche ‘divers’. En tijdens een bedrijfsbezoek aan The Homestead, een handweverij en dorpssmederij in Dalen, konden alle deelnemers aan het project elkaar ontmoeten. Het vuur spatte ervan af! Er is veel enthousiasme bij de ambachtlieden.

De bijeenkomsten geven een duidelijk beeld van waar de ambachtlieden behoefte aan hebben: gezamenlijke PR en een plek in de regio om producten te kunnen verkopen. Verder willen ze kennis doorgeven (via opleidingen bijvoorbeeld) en een restauratiecollectief opzetten met diverse ambachten. Hier gaan ze, samen met ambachtmakelaar Dirk Jan Lekkerkerker, de komende tijd mee aan de gang.

       
 
Over de Ambachtmakelaar
De ambachten die we in ons gebied hebben, horen bij ons erfgoed. We willen niet dat ze uitsterven, sterker nog, we willen dat de ambachtlieden er een bestaan en toekomst mee kunnen opbouwen. Daarom is in Zuidoost-Drenthe sinds oktober de ambachtmakelaar actief. Met zijn inzet willen we ambachten/vakkennis behouden en de afzetmarkt van ambachtlieden vergroten.
Ben je ambachtman/vrouw en wil je meedoen aan dit project? Neem dan contact op met Dirk Jan Lekkerkerker, via ambachtmakelaar@gmail.com.
Informatie over ingeplande bijeenkomsten vind je op onze website.

RUNFORESTRUN viert 5-jarig bestaan met nieuw evenement in De Hondsrug
De RUNFORESTRUN trailrun evenementen bestaan dit jaar 5 jaar. Inmiddels is er bijna maandelijks een evenement. Het merendeel vindt plaats in Drenthe. De hardloopevenementen lokken jaarlijks duizenden sportievelingen uit heel Nederland naar onze provincie om te genieten van de natuur. Dit jaar viert RUNFORESTRUN het vijfjarig bestaan met een nieuwe trailrun, en wel in ons gebied: de RUNFORESTRUN Hondsrug.
 
Op zaterdag 31 augustus wordt de eerste editie gehouden. Hij vindt plaats in boswachterij Exloo en Odoorn. De start is bij Terras Restaurant Poolshoogte. Je kunt kiezen uit trails van 13, 26 en 43 kilometer. De organisatie heeft deze periode gekozen omdat de heide dan in bloei staat.
Net als bij alle evenementen doneert de organisatie een SPORT4NATURE bedrag van € 2,50 voor iedere deelnemer aan een lokaal natuurproject.
Inschrijven en meer informatie: www.runforestrun.nl/hondsrug 
 

Kom doen en beleven!

De zomervakantie, drie, vier, vijf, zes weken leegte in je agenda. Daar weten wij wel raad mee! Je kunt hier de meest fantastische dingen doen. Kom uilenballen pluizen, leer wichelroede lopen, ga op reeënsafari, wandel met een schaapskudde, timmer een vleermuizenhuisje, ga oerkoken op een kampvuur, maak een zintuigenwandeling, ga op mammoetsafari… En dat is nog maar een kleine selectie van wat er allemaal te beleven is. Op onze website vind je alles op een rij!
 

Copyright © 2019 De Hondsrug UNESCO Geopark

De Hondsrug UNESCO Geopark Hunebedstraat 4a Borger, Drenthe 9531JV Netherlands

 

info@dehondsrug.nl

Twitter
Facebook
YouTube

UNESCO

Het geologische, archeologische en cultuurhistorische belang van het Hondsruggebied is door UNESCO erkend als Global Geopark.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark maakt onderdeel uit van een netwerk met 140 vergelijkbare geoparken, verspreid over de hele wereld.


 

Dit is een nieuwsbrief van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Deze is verzonden naar <<Email Address>>
Klik hier als je de webversie van deze nieuwsbrief wilt bekijken.
Wil je deze nieuwsbrief niet ontvangen, meld je dan hier af.


Copyright © 2019.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Hondsrug UNESCO Geopark · Hunebedstraat 4a · Borger, Drenthe 9531JV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp