Copy
Beste lezer, in deze nieuwsbrief lees je over onze projecten, ontwikkelingen en actualiteit. |  Toon webversie

BORGER — 4 april 2019

 

Gelukt!
Voorjaarsvergadering EGN in 2022 bij ons


Vorige week was de jaarlijkse Voorjaarsvergadering van het European Geoparks Network (EGN). Dat was een spannende voor ons. Samen met UNESCO Global Geopark TERRA.vita (bij Osnabrück) hadden we namelijk het voorstel ingebracht om de Voorjaarsvergadering in 2022 in het Hondsruggebied te organiseren. We zijn bijzonder blij dat dat voorstel is aangenomen.
Van 28 maart t/m 1 april 2022 verwelkomen we ongeveer 180 vertegenwoordigers van Europese geoparken. We bieden ze een mooi programma aan met excursies naar onder meer Oud-Aalden, het Van Gogh Huis, de Nabershof, het kerkje van Zweeloo en het Zuidlaardermeer. Uiteraard nemen we de deelnemers mee op de beleefroutes die we dit jaar realiseren in het Hunzebos en op de Leewal (project Hunzebos-Leewal 3d).

Ook gaan we een deel van de Hünenweg lopen, die we tegen die tijd hebben verbonden met ons Hondsrugpad. We streven ernaar dat het wandelpad, dat beide parken met elkaar verbindt, dan ook het kwaliteitskenmerk 'Leading Quality Trail - Best of Europe' heeft.

De organisatie van deze voorjaarsvergadering is onderdeel van het INTERREG-project waarin we intensief samenwerken met TERRA.vita.
Meer informatie over dat project lees je in dit nieuwsbericht op onze website.

Jaarverslag 2018 klaar

 

Ons jaarverslag 2018 is klaar! Daarin lees je wat we in het afgelopen jaar allemaal bedachten, deden en bereikten. Op basis van ons Masterplan werkten we aan realisatie van ons toekomstbeeld: een goed bewaard ijstijdenlandschap, prettig wonen en werken, trotse bewoners en ondernemers en een grote aantrekkingskracht op een grotere groep bezoekers, die een gastvrij onthaal krijgen.
Wij vinden het maken van een jaarverslag altijd een bijzonder moment. Als we alles op een rij zetten, valt op hoeveel we met z’n allen doen en bereiken. Daar zijn we blij mee en trots op.
Nieuwsgierig? Je vindt het jaarverslag hier. Veel leesplezier!

27 mei t/m 10 juni
 

Geoparkweek: hou de agenda maar vast leeg

Bijzondere wandelingen maken, een pingoruïne ontdekken, dauwtrappen, een interessante lezing volgen, een weekend logeren in de prehistorie: van 27 mei tot en met 10 juni kun je je weer onderdompelen in het geopark. Want dan is de Geoparkweek 2019! We organiseren samen met onze expeditiepoorten en andere partners allerlei activiteiten.  
Binnenkort vind je informatie over het programma op onze website. Hou die dus in de gaten en volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Meer OER voor ondernemers

Drenthe is de OERprovincie van Nederland. We hebben oernatuur en oeroude hunebedden, we zijn stoer, puur en no-nonsense. Als ondernemer in Drenthe kun je met jouw marketing en communicatie aanhaken bij dit thema. Hoe? In het kader van Streekeigen ondernemen bieden wij een ondersteuningstraject aan bij 1609bold, een reclamebureau in Zuidlaren. 1609bold helpt je met een frisse blik in een kort traject. Je krijgt tips over hoe jouw bedrijf de OERstrategie kan toepassen en hoe je het OERgevoel kunt uitdragen terwijl je eigen huisstijl stevig overeind blijft. “Ook als je denkt dat je bedrijf niet helemaal bij het OERthema past, vinden we wel een haakje”, aldus Joricke van 1609bold. Het traject is gratis, het kost alleen een beetje tijd. Lijkt het je wat? Neem dan contact op met Cathrien Posthumus via c.posthumus@dehondsrug.nl.

Ambachtmakelaar op stoom

De ambachten die we in ons gebied hebben, horen bij ons erfgoed. We willen niet dat ze uitsterven, sterker nog, we willen dat de ambachtlieden er een bestaan en toekomst mee kunnen opbouwen. Daarom is in Zuidoost-Drenthe sinds oktober de ambachtmakelaar actief. Met zijn inzet willen we ambachten/vakkennis behouden en de afzetmarkt van ambachtlieden vergroten.
 
Eerste bijeenkomst: wolbranche
Inmiddels heeft de ambachtmakelaar tientallen ambachtlieden gesproken en is er een aantal bijeenkomsten in de planning. De eerste is een bijeenkomst voor de wolbranche. Deze vindt plaats op 17 april, van 19 – 21 uur bij Bussemaker aan de Zuiderhoofdstraat 1 in Exloo. Kennismaken en brainstormen zijn de twee belangrijkste onderdelen van het programma. Bij de brainstorm gaat het om vragen als: wat doe je nu met wol, wat zou je willen, waar wil je naartoe werken, wat is ervoor nodig, wat kun je zelf en wat kunnen anderen. Ben jij ambachtelijk bezig met wol en wil je er bij zijn? Neem dan contact op met Dirk Jan Lekkerkerker, via ambachtmakelaar@gmail.com. De bijeenkomst is gratis.

                 
 
Ambacht is…
We vatten het woord ‘ambacht’ breed op: niet alleen oude ambachten vallen eronder, zoals smeden, timmeren, vlechten en schoorsteenvegen, maar ook ambachten van deze tijd, zoals websitebouwen en vormgeven. Voorwaarde is dat er geen fabrieksmatige productie is en dat er geen grootschalige organisatie is.
Meer informatie over de ambachtmakelaar vind je op onze website.
 

Het beeld van het geopark bij inwoners

Hoe denken inwoners van geoparken eigenlijk over ‘hun’ landschap, welke identiteit kennen ze eraan toe, welke associaties hebben ze erbij en hoe bewust zijn ze van hun geografische omgeving? Daar was nog weinig studie naar gedaan. Kort geleden verschenen de resultaten van een onderzoek dat de afdeling Sociale Geografie van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en het Kenniscentrum Landschap (beide Rijksuniversiteit Groningen) deden in ons gebied. Geopark and territorial identity: a study of the spatial affinity of inhabitants with UNESCO Geopark De Hondsrug, zo heet het. De onderzoekers schreven een artikel over de resultaten. Dat schetst een complex beeld van de affiniteit die de inwoners hebben voor hun leefomgeving. De inwoners rekenen een kleiner gebied tot de Hondsrug dan wij. Toch is er een behoorlijke overlap. Voldoende om de steun van de gemeenschap voor het merk van het geopark te verbeteren, denken de onderzoekers. Ze concluderen verder dat alleen als de inwoners het merk en de landschappelijke waarden voldoende erkennen en zich die eigen maken, we het verhaal van het geopark effectief kunnen uitbouwen voor de regionale ontwikkeling. Het nieuwsbericht met link naar het volledige artikel vind je hier.
 

Kom je de lente bij ons vieren?

Natuurlijk, in alle seizoenen is het bij ons prachtig. Maar wij zijn extra gek op de lente. Lekker naar buiten, handschoenen en sjaals blijven op de kapstok en je wordt per definitie blij van het prille groen en de jonge dieren. Op onze website vind je een overzicht van alle activiteiten die je de komende weken kunt doen. Hier een kleine selectie (klik op de datum voor meer informatie):
 
Lammetjes kijken: 7 april
De lammetjes zijn geboren en dat viert Het Drentse Landschap! Iedereen is welkom bij de schaapskooi op het Hijkerveld, waar de kinderen lammetjes mogen aaien. Daarnaast zijn er verschillende kinderactiviteiten.  

Vriendinnenwandeldag: 9 april
Het WandelSportCentrum Drenthe organiseert een VriendinnenWandeldag in samenwerking met het Molecaten Park Kuierpad. Je kunt kiezen uit 5, 10, 15 en 20 kilometer. De opbrengst gaat naar een goed doel.
 
Wandeloriëntatietocht: 19 april
Gewapend met een kaart, kompas en goede zaklamp loop je een tocht in kleine groepjes van 2 tot 5 personen. Met behulp van de kaart zoek je controlepunten in het landschap.
 
Buitendag: 30 april en 2 mei
Tijdens de Buitendag is er een leuke speurtocht over Robin de Roodborst door het bos, die je zelf met je gezin kunt lopen. Onderweg ontdek je van alles over roodborstjes. Na afloop kun je een huisje voor  roodborstjes timmeren. Hopelijk gaan ze dan bij jou thuis hun nestje bouwen!
 

Copyright © 2019 De Hondsrug UNESCO Geopark

De Hondsrug UNESCO Geopark Hunebedstraat 4a Borger, Drenthe 9531JV Netherlands

 

info@dehondsrug.nl

Twitter
Facebook
YouTube

UNESCO

Vanwege het geologische, archeologische en cultuurhistorische belang van het Hondsruggebied heeft UNESCO de Hondsrug erkend als geopark.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark maakt onderdeel uit van een netwerk van 140 geoparken, verspreid over de hele wereld.


 

Dit is een nieuwsbrief van De Hondsrug UNESCO Global Geopark en is verzonden naar <<Email Address>>
Klik hier als je de webversie van deze nieuwsbrief wilt bekijken.
Wil je deze nieuwsbrief niet ontvangen, meld je dan hier af.


Copyright © 2019.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Hondsrug UNESCO Geopark · Hunebedstraat 4a · Borger, Drenthe 9531JV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp