Copy
Beste lezer, in deze nieuwsbrief lees je over onze projecten, actualiteiten en verhalen over ons gebied.  |  Toon webversie

BORGER — 8 februari 2019

 

Een winnaar, Mammoetnieuws en Oerideeën

We vierden gisteren ons tweede lustrum van de Recreatie- & toerismebeurs. Tijdens de 10e editie konden ondernemers uit deze branche elkaar ontmoeten en zich laten informeren over actuele ontwikkelingen, met een gevarieerd programma. Zo was er een geanimeerde bijeenkomst over het thema Oer. Diverse ondernemers gaven hun ideeën over dit thema en concludeerden dat het goed zou zijn hier actief in samen te werken.

Mammoetnieuws!
Hans Jansen van Stichting Pauperparadijs kwam met een mooi nieuwtje. Het Buinerveld wordt het decor voor Mammoet, een muziektheatervoorstelling over ons rentmeesterschap. Hij riep ondernemers op om hier bij aan te sluiten met arrangementen en producten. (foto links)

Eko-Tours wint Kei van de Hondsrug
Uiteraard werd ook de Kei van de Hondsrug uitgereikt, de prijs voor de ondernemer met het meest opvallende, creatieve en innovatieve product. De winnaar was dit jaar Ekotours. Frans Schouten reikte de prijs uit aan Ruud Haak, eigenaar en bedenker van Eko-Tours (foto rechts).

                               

Samenwerking met TERRA.vita officieel van start

Vorige week vierden we een mooie mijlpaal. We hebben het officiële startschot gegeven voor onze samenwerking met het Duitse UNESCO Global Geopark TERRA.vita. En waar konden we dat beter doen dan op de Hünenweg: het pad dat we met het Hondsrugpad gaan samenvoegen tot één wandelroute, die onze parken met elkaar verbindt en waar we een 'Leading Quality Trail - Best of Europe' van willen maken.
Voor de samenwerking kregen we van INTERREG een subsidie van ruim een miljoen euro. Dat gaan we vooral inzetten voor innovatieve middelen zoals een app en 3d-films. Daarover lees je meer in het nieuwsbericht op onze website
Op de foto zie je onze manager Cathrien Posthumus samen met TERRA.vita-manager Hans-Hartmut Escher en landraad Michael Lübbersmann.

                    

Foto: Landkreis Osnabrück/Henning Müller-Detert

Kinderen school Valthe helpen bij ontwerp belevingspad 


‘Maak de kabelbaan maar een beetje steil!’ De leerlingen van groep 7/8 van obs De Linderakkers in Valthe wisten het wel. Ze gaven vorige week adviezen voor de beleefroute die we gaan maken in ons project Hunzebos 3d. Terwijl er buiten sneeuw lag, kregen de kinderen binnen les over de ijstijden. Daarna gingen ze het bos in om de route te verkennen en geschikte plekken te zoeken voor activiteiten. De voorgestelde route bleek prima: ook zonder de app die we in de maak hebben, vonden de kinderen het al prachtig en spannend. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.


 

Hunebedboek ligt bij drukker

Half april verschijnt het fotoboek Ode aan het hunebed van fotograaf en ambassadeur van De Hondsrug UNESCO Global Geopark Karin Broekhuijsen. Onze hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze zijn gebouwd door het Trechterbekervolk, van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Nooit eerder is er een fotoboek verschenen dat zo’n prachtige ode is aan onze beroemdste monumenten. Karin geeft in haar foto’s de hunebedden in divers perspectief weer. Zo creëert ze een andere kijk op het alom bekende hunebed en geeft zij ze in al hun glorie een speciale plek in het Drentse landschap.
Behalve de prachtige foto’s van Karin zijn er verhalen opgenomen van Grieta Spannenburg en Reinout van den Born. Deze ondersteunen de foto’s en gaan onder meer over hoe de hunebedden kleur geven aan het landschap, over mystieke plekken die blijven bekoren en over hoe hunebedden van bouwstenen tot toeristische trekpleister zijn uitgegroeid.
Het boek is al te reserveren. Snelle beslissers krijgen er een kaartenmapje met 10 ansichtkaarten met niet eerder gepubliceerde foto’s van Karin Broekhuijsen bij. Dit geldt zolang de voorraad strekt.

Het verhaal van de ijstijden
Wist je dat er op aarde minstens 23 ijstijden zijn geweest? De laatste drie hebben ons gebied gevormd.
Het is een spannend verhaal met een ijsstroom die alles platwalste, een zeespiegelstijging van 130 meter (!), neushoorns, sabeltandtijgers en mammoeten.
Wil je meer weten over de rijke ijstijdengeschiedenis van het Hondsruggebied?
Het hele verhaal vind je op onze website.
Speciaal voor kinderen die het Hunebedcentrum bezoeken geeft Hunebedranger Koos Tap
op dinsdag 19 en 26 februari een gratis lezing over de ijstijden.

Geoparkennetwerk op internationale reisbeurs ITB in Berlijn

Het netwerk van UNESCO Global Geoparken is een vaste deelnemer aan de internationale reisbeurs ITB in Berlijn. Samen geven we daar informatie over geoparken aan reisondernemers en particuliere bezoekers. Dit jaar vindt de ITB plaats van 6 t/m 10 maart.Nieuwe expositie Hunebedcentrum / onze nieuwe poort bijna open

Het Hunebedcentrum heeft in januari een volledig nieuwe expositie geopend. Je krijgt een kijkje in het dagelijkse leven van hunebedbouwers, staat oog in oog met ze en ziet hoe ze leefden en woonden. Er zijn ook games die je laten ontdekken hoe hun wereld er uitzag. Verder zie je hoe een archeoloog werkt, zie je prachtig aardewerk en ontdek je waar hunebedden liggen.
Binnenkort gaat onze vernieuwde poort in het Hunebedcentrum ook open. Met onder meer een nieuwe film, maquette en een bijzondere plattegrond. En zou je graag eens een kijkje nemen in andere UNESCO Global Geoparken? Dat kan straks, op een speciale manier. Je paspoort hoeft niet mee!
Op dit moment zijn we bezig met de laatste loodjes. We houden je op de hoogte.

Kom weer eens wandelen! Tip: Vollemaanwandeling


Wil je ons prachtige gebied (verder) ontdekken?
Er zijn de komende weken weer veel wandelingen, met of zonder gids.
Een overzicht vind je op onze website.
Op 19 februari bijvoorbeeld kun je meedoen aan de Vollemaanwandeling.
Samen met een gids van Staatsbosbeheer maak je een onvergetelijke tocht. Het is een bijzondere en mysterieuze ervaring om bij volle maan te wandelen over heide en in verlichte bossen.
Een vleermuis, bosuil of nachtzwaluw vliegt misschien een eindje met je mee.

 

Copyright © 2019 De Hondsrug UNESCO Geopark

De Hondsrug UNESCO Geopark Hunebedstraat 4a Borger, Drenthe 9531JV Netherlands

 

info@dehondsrug.nl

Twitter
Facebook
YouTube

UNESCO

Het geologische en historische belang van het Hondsruggebied is door UNESCO erkend als global geopark.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark is onderdeel van een netwerk van 140 vergelijkbare geoparken,
verspreid over de hele wereld.


 

Dit is een nieuwsbrief van De Hondsrug UNESCO Global Geopark en is verzonden naar <<Email Address>>
Klik hier als je de webversie van deze nieuwsbrief wilt bekijken.
Wil je deze nieuwsbrief niet ontvangen, meld je dan hier af.


Copyright © 2019.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Hondsrug UNESCO Geopark · Hunebedstraat 4a · Borger, Drenthe 9531JV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp