Copy
Nyt fra KD

Coronavirus, ytringsfrihed og kinesiske flag

Der har været meget debat den seneste uge om Jyllands Posten og deres tegning af et kinesisk flag, hvor stjernerne var skiftet ud med coronavirus. Den kinesiske stat forlangte en undskyldning, og så blev debatten herhjemme lynhurtigt betændt.

Der er mange følelser på spil, når der er tale om satire, og især, når der er tale om nationale flag. Det er helt i orden, at man bliver påvirket af tegninger i aviserne – det er formentlig derfor, de trykkes.

Dog er det vigtigt at holde følelserne ude af en så væsentlig debat som denne, hvor grænserne for ytringsfrihed og pressefrihed bliver trukket op. Min holdning er klart, at stater – især udenlandske stater – ikke skal blande sig i, hvad private medier i Danmark trykker i deres aviser. Jeg mener heller ikke, at danske politikere skal blande sig i, hvad medierne bringer i deres aviser eller programmer. Derfor er denne sag også for mange blevet blandet med sagen om Søren Espersen fra DF, som ville have en bestemt journalist fyret.

Det hører sig ikke til i et demokrati, at magthaverne blander sig i den frie presse. Uanset, hvad man så personligt måtte mene om pressens brug af sin frihed. Pressen har frihed til at skrive og tegne. De har også et ansvar for deres avis og god presseetik. Ansvaret ligger hos redaktøren – ikke magthaverne.

Jeg kan godt personligt synes, corona-flaget var i overkanten eller ikke lige min form for humor. Jeg synes også, der er artikler i fx. Den korte Avis, som jeg er meget uenig med. Men det er ikke væsentligt for sagen, hvilken humor eller smag magthaverne har. Ytringsfriheden og andre borgerlige frihedsrettigheder må aldrig blive begrænset til, at man kun har frihed til at gøre, hvad der falder i magthavernes smag.

I et demokrati har vi frihed til at skrive, mene, tænke og tro åndssvage ting. Vi har pligt til at tænke over, hvad vi bruger vores frihed til, og pligt til at tage hensyn til andre mennesker. Men det er en pligt og et ansvar, som vi selv skal løfte. God opdragelse og hensyn skal komme indefra. Det er ikke noget, som hverken danske politikere eller den kinesiske stat skal tvinge igennem udefra og med lov og magt. Frihed er netop frihed under ansvar, så længe man stadig har friheden.

Del på facebook
Del på twitter
Del pr. email
Isabella Arendt
Landsformand for KD
KristenDemokraternes Landskontor
Vermlandsgade 51, 2. | 2300 København S
Tlf. 33 27 78 10 (kl. 10-15) | Email: kd@kd.dk
Bankkonto: 5470-2037886

Opdatér dine kontaktoplysninger | Forlad KD's mailingliste

Email Marketing Powered by Mailchimp