Copy
Bekijk deze email in je browser

NIEUWSBRIEF MEI 2021  

ONTMOETEN 

Misschien krijgen we dan toch een mooi voorjaar, kunnen we elkaar weer wat meer in leven de lijve ontmoeten nu, leden en niet leden hun vaccinaties meer en meer ontvangen. Hopelijk zien we elkaar weer snel ook al kon onze Algemene Leden Vergadering (ALV) van 3 april helaas niet doorgaan.  De ALV verwachten we begin september te organiseren, daarover in de volgende nieuwsbrief meer. In de volgende nieuwsbrief hopen we ook een interview met .. Gerrit Koel te plaatsen. Gerrit verhuist naar Zeist, gaat www.onsmoetonline.nl nu landelijk?
 
In deze nieuwsbrief hebben we het over ontmoeten, bijvoorbeeld in Vidi Reo op dinsdagochtend en vrijdagmiddag, “Willies Huukske”, de grote tuinklus en burenhulp in optima forma, nodigt Theo Gallé ons uit en praat het Loterijfonds ons bij over de Lucia Kerk en ontvang je een uitnodiging voor een van de Ravensteinse dagen op 13 mei en 15 mei!

Oh ja en vergeet je jouw koffiebon niet van Pleur? Weet je wel die we in december allemaal hebben gekregen samen met de chocolaatjes en het waxinelichtje. Het terras is open zag ik vandaag, je mag weer met zijn tweeën aan een tafeltje...

 
 Tuinklusdag 8 mei 

 

Eindelijk 8 mei was het weer zover. We hebben er een jaar op moeten wachten. De dag vóór Moederdag! Wim Kuijpers trok er samen met Wim v/d Berg, Antoon van Schadewijk, Rudolf van Breda, Sjaak Strik zijn kompanen van de klussendienst weer op uit, met de professionele ondersteuning van Arjan Schotman en Dirk-Jan van Schadewijk, twee professionele hoveniers uit Huisseling en Deursen-Dennenburg. Zij stonden het klussenteam met raad, daad en apparatuur bij. De professionele apparatuur helpt natuurlijk in dit soort gevallen ook een handje. Belangeloos doen beide bedrijven al mee vanaf de allereerste keer in 2016, inderdaad vijf jaar geleden!
 
          
Zo zijn op een dag maar liefst negen tuinen onderhanden genomen en is ook bij iemand op 11 mei nog een tuin advies gegeven. Een grote boom is al op vrijdag gerooid en is zaterdag met een bosmaaier rondom schuren in Huisseling gemaaid. Verder zijn de nodige heggen geknipt en is groen van stoepen verwijderd, zijn klinkers goed gelegd, is een tuinafrastering hersteld en aangepast. En natuurlijk, want dat moet altijd vóór Moederdag, is het gazon op meerdere plekken gemaaid.
Iedereen Blij!
 
ARJAN, DIRK-JAN, WIM, ANTOON, RUDOLF, SJAAK EN WIM KEIBEDANKT!!!

VIDI REO - dinsdag & vrijdag

 
Op dinsdagmorgen, van 10.00 tot 12.00 uur en op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur doen we het weer: elkaar ontmoeten.
Er is voldoende ruimte in Vidi Reo en het is gezellig ingericht. Zelfs het terras staat al voor ons klaar!
Natuurlijk doen we dat allemaal met inachtneming van de coronaregels. Met regelmaat zitten we daar met een groepje de problemen van de Ravenstein en de rest van de wereld te bespreken. Soms vragen we ons wel eens af waarom “die en die” nog niet geweest is. Misschien ben jij “die en die “wel! Zeker wanneer je het gevoel hebt dat de muren op je af komen en dat je eindelijk eens toe bent aan andere ‘proat’, ‘unne goeie buurt’  of ‘slappe klets’, dan moet je toch maar eens snel langs komen. Wanneer het straks mooi weer wordt, kunnen we ook gebruik maken van een zonnig terras.
Wanneer iemand graag eens wil komen kijken, maar te ver weg woont, b.v. in Huisseling of over d’n Dam en geen vervoer heeft: schroom dan niet om dat even te laten weten. Dan kunnen wij voor vervoer zorgen. Neem dan gerust contact op met Marcel of Willie Peters.
 
TOT ZIENS IN VIDI REO!

“WILLIE’S HUUKSKE”
 

In het Huukske van Willie Peters vind je puzzels, heel veel gymnastiek materialen en een pickleball, (wie kent hem niet) en altijd wel een of meer uitnodigingen:
 
PUZZEL MEE!
Enkele maanden geleden ben ik eens begonnen met het uitlenen van puzzels menig lid van de Zorgcoöperatie heeft daar al gebruik van gemaakt. Vooral puzzels van Jan van Haasteren zijn erg in trek. Dus wanneer je nog ergens op zolder zo’n puzzel hebt liggen en je doet er niets mee, dan…….. maak er een ander blij mee.
In het bijzonder is er een tekort aan puzzels van Jan van Haasteren van 500 stukjes.
Ik houd me aanbevolen. En mocht je willen gaan puzzelen, bel me even of kom even langs.
Wanneer we goede afspraken kunnen maken met Rons van VidiReo, dan kunnen we de uitleen wellicht bij hem kwijt. Dat zou mooi zijn…. ontmoeten en even een puzzel ruilen.
 
SPORTEN
Stel niet uit tot overmorgen wat je morgen kunt doen.
Het komt er zeker aan: we mogen weer naar buiten, we kunnen weer mensen ontmoeten en we kunnen weer gaan sporten. Bijna anderhalf jaar hebben we misschien te weinig aandacht besteed aan onze lichamelijke conditie. Misschien voelt het wel aan van: het zit wel goed zo…of… ik heb er nou geen puf meer in… of …la maar zitten, het zal mijn tijd wel duren. Niet doen!

Nu is het de tijd om je weer voor te bereiden op die tijd. Ga je eens oriënteren op de mogelijkheden die er straks (weer) zijn. Praat erover met anderen, want met twee gaat het makkelijker!
Kijk eens wat je kunt gaan doen bij de sportverenigingen van Groot Ravenstein, kijk eens wat je kunt gaan doen binnen de activiteiten van de KBO, kijk eens of je mee wilt en kunt doen bij de clubjes in de sporthal de Hoge Graaf. Badminton, volley, gymnastiek en pickleball.
In het bijzonder wijs ik je op de woensdagmorgen: een gezellige clubje speelt daar volleybal van 9 tot 10 uur, van 10.30 tot 11.30 worden er allerlei oefeningen gedaan en eveneens van 10.30 tot 11.30 wordt er pickleball gespeeld. Je hoeft geen supertalent te zijn om aan één van deze groepje mee te doen of een combinatie van twee activiteiten.
Kom gerust eens kijken. Groetjes van Willie!

 

TAFEL VAN VIJF

 

Theo Gallé neemt ons weer eens mee in een van zijn overpeinzingen en reikt zijn hand:
 
ANDERHALVE METER RUIMTE, EEN UITNODIGING
Beelden op TV komen bij een groot evenement van vele camera’s. De ene geeft een overzicht van wat er gaande is, een andere zoomt in op gezichten en steeds vaker hangt er ook een drone die ons van bovenaf laat meekijken. Het is één gebeurtenis, maar door hoe je er naar kijkt krijg je heel verschillende kanten ervan zien. Zoiets treedt ook op in het gewone leven. Ook hoe je iets benoemt werkt als een camerapositie. Zo houden wij al ruim een jaar ‘anderhalve meter afstand van elkaar’. Dat ‘afstand houden’ roept geen prettig gevoel op. Het beschrijft de ander – en mijzelf – als mogelijke besmettingsbron.
 
Je kunt diezelfde anderhalve meter echter ook benaderen als ‘ruimte die je elkaar gunt’. Daarmee wordt die ander iemand die je recht wilt doen, die bescherming verdient en aan wie net als aan mijzelf een eigen plek toekomt. Daar hoort een ruimer bewegen bij, met aandacht voor hoe het haar of hem is. Vriendelijker, beleefd, zou je kunnen zeggen. Zo met elkaar omgaan geeft interessante mogelijkheden tot contact. Wat gebeurt er, als ik jou niet alleen anderhalve meter ruimte geef, maar ook anderhalf uur tijd en aandacht? Dan passeer ik je niet, nee, dan kun je elkaar leren kennen.
 
Vorig jaar op 4 maart, dus vlak voor de eerste lockdown, was er via de Zorgcoöperatie een eerste bijeenkomst rond de Matthäus Passion in de Valkenburcht. Die middag met ruim 20 mensen was een voorbeeld van zo’n ontmoeting, met sfeer en uitwisseling van ervaringen. Heel jammer dat de drie volgende middagen nog steeds niet mogelijk zijn geweest.
 
Tafel van vijf, doe je mee?
Nu zoek ik – wanneer er weer ruimte voor is – een paar mensen voor een soortgelijk samenkomen. Ik noem het de Tafel van Vijf. Op vijf avonden of middagen vertellen we elkaar over hoe je in het leven staat, wat voor jou belangrijk is en is geweest en hoe je deze tijd beleeft. Hoe is jouw en mijn levensbeschouwelijk richting zoeken door de tijd heen verlopen en met wie? Had of heb je wat met geloof of juist niet? Waar liep of loop je tegenaan? Waar vind je inspiratie voor een goed leven?
Ik zal ons gesprek begeleiden en er ook aan deelnemen. We ontlenen daarbij richting aan een mooi boekje van Tjeu van Knippenberg, dat deze maand uitkomt. Het heet ‘Grenzen in meervoud’ en gaat over het levensverhaal en het gesprek daarover.
 
Mocht je belangstelling hebben, dan kun je me aanspreken, mailen of bellen. Wie weet wat voor moois eruit voortkomt?
Hopelijk tot ziens en groeten, Theo Gallé
Email          theo@galle.nl
Telefoon      0486 413388’t KEMPKE

 
Via Wim Kuipers, Harrie van Dijk en later André Megens kreeg de Zorgcoöperatie contact met de leiding van scouting Ravenstein. Het tragisch verlies van hun voorzitter, het grote gebrek aan inkomen vanwege corona misgelopen verhuurinkomsten en het gebrek aan menskracht om aan de problemen te beginnen waren redenen om als een berg op te zien tegen alles wat noodzakelijk was om ’t Kempke weer tot een aangenaam verblijf te veranderen. Begin 2020 waren Cor en Harrie al aan de slag gegaan met de verwarming van het pand. Samen met KoelKracht, het Ravensteins bedrijf van Niels en Renzo van Dijk, jawel zonen van Harrie, klaarden zij de klus.

Cor Geurts was al eerder aangetrokken om als deskundige de leiding op zich te nemen en Wim heeft binnen de Zorgcoöperatie enkele vrijwilligers gevraagd of ze dit jaar wilden helpen bij allerlei noodzakelijk klusjes. Zo werden de bestuurskamer, keuken, toiletten, entree en de grote zaal aangepakt en voorzien van een frisse, nieuwe kleur. Het plafond in de diverse ruimte kreeg een grote opknapbeurt van Selvin. Aubin nam de afdeling elektra voorzijn rekening, zodat stopcontacten weer vast zaten en de armaturen in de zaal door nieuwe zijn vervangen.


Dank firma de Bresser en Van den Oever
Met materiële ondersteuning van onder meer firma de Bresser en van den Oever, werkten vrijwilligers aan deze burenhulp. Ger, Thea, Joke, Reginald en Willie hebben de binnenzijde van ’t Kempke weer klaar gemaakt voor een nieuw seizoen van scoutingactiviteiten. Nu maar hopen dat de coronabelemmeringen voor de kinderen en hun leiding snel voorbij zijn en dat zich weer veel kinderen aan zullen melden voor de mooie scoutingactiviteiten.
In de nazomer zal Cor weer het initiatief nemen om ook de buitenkant een facelift te geven. Ook dan zal via Wim weer gevraagd worden wie van de Zorgcoöperatie een handje kan helpen.
 
WE HOUDEN JULLIE OP DE HOOGTE!

INGEZONDEN ARTIKEL

 

Onderstaande artikel is ingezonden door Kees Verhoeckx secretaris van het loterijfonds. Als Zorgcoöperatie vinden we het belangrijk dat onze leden geïnformeerd zijn over de Lucia Kerk. Het ene lid heeft meer interesse dan het andere. Het is niet aan de redactie om te oordelen. Oordeel zelf.  
 
"Ontheiligen van de Sint Luciakerk? Niet doen!" 
Door Kees Verhoeckx:
 
Fier staat daar onze Sint Luciakerk. Monumentaal, centrum van Ravenstein, middelpunt in het leven van generaties Ravenstein-ers. Hoewel het er de laatste jaren gaandeweg wel wat stiller is geworden. Het is waardevol religieus erfgoed dat we moeten koesteren. Voor onszelf, onze kinderen, voor onze kindskinderen en generaties daarna. 
Lucia wordt bedreigd
Dit religieus erfgoed wordt bedreigd. Het parochiebestuur en het bisdom willen de Sint Luciakerk verkopen en de kerk aan de eredienst onttrekken. Ontheiligen dus. In de toekomst geen Heilige Missen meer in de kerk. Ook dopen, trouwen en uitvaarten (volgens de katholieke traditie) zijn niet meer mogelijk.
Het verdriet van Ravenstein
Het is het verdriet van Ravenstein. In gesprekken met mensen hoor je dat zij hun kerk zullen missen. Ja, het zondagse kerkbezoek loopt terug. Maar waar is dat niet het geval? En het betekent niet dat mensen geen waarde meer hechten aan kerk en geloof. Behoud van de eredienst blijft voor velen belangrijk. Om vanuit je eigen vertrouwde kerk begraven te kunnen worden bijvoorbeeld. Het is een van de veel gehoorde argumenten. Ook de paus zegt het: minder kerkbezoek is op zichzelf geen reden om een kerk te sluiten. Maar waarom besluit het parochiebestuur daar dan toe? Zijn het financiële overwegingen? Die spelen hier ook geen rol. Het parochiebestuur heeft in de Stichting Erfgoed Lucia Ravenstein een uitstekende koper gevonden. Deze wil de kerk op een indrukwekkende manier in haar oude luister herstellen en zal alle financiële lasten van de parochie overnemen. Kortom, wat speelt hier eigenlijk?
De rol van het Loterijfonds
'Een gedeeld verleden voelt als een gedeelde erfenis' zegt men wel eens. Dat geldt ook voor het Loterijfonds en de Sint Luciakerk. Het is een historische band van bijna 300 jaar die we koesteren en waar wij als huidige generatie respectvol mee om gaan. Om deze reden steunt het Loterijfonds het maatschappelijk verzet tegen de ontheiliging van de Luciakerk. Het fonds is niet tegen de verkoop van de kerk aan de Stichting Erfgoed Lucia Ravenstein (dat beeld is hier en daar ontstaan, maar klopt niet), het Loterijfonds strijdt voor het behoud van de eredienst in de kerk, samen met alle partijen die dezelfde mening zijn toegedaan.
In beroep
Op dit moment loopt er een beroepsprocedure bij de Congregatie voor de Clerus in Rome. Deze is door het Loterijfonds aangespannen. Inzet is het nietig verklaren van het bisschoppelijk decreet waarin de kerk aan de eredienst wordt onttrokken. Belangrijk argument is dat de inwoners van Ravenstein niet zijn gehoord. Noch door de bisschop, noch door het parochiebestuur. Onaanvaardbaar volgens het kerkelijk recht. Hebben we een sterke zaak? Je weet het niet, het is afwachten. Mocht de Congregatie het Loterijfonds in het ongelijk stellen, dan zal het Loterijfonds wellicht in hoger beroep gaan bij de zogenaamde Apostolische Signatuur. Dat is het hoogste rechtsprekend orgaan van de katholieke kerk. Wij kunnen het niet over onze kant laten gaan dat de Sint Luciakerk door de parochie zo gemakkelijk terzijde wordt geschoven.
Oplossing
Er is een oplossing mogelijk. Ga als belanghebbende partijen (bisdom, parochiebestuur, Stichting Erfgoed Lucia Ravenstein en de gemeenschap) met elkaar om de tafel, sla de handen ineen en kom samen tot goede afspraken over gezamenlijk gebruik van de kerk, op een waardige manier. Religieuze en cultureel/maatschappelijke activiteiten onder één dak als het ware. Het kerkelijke recht werpt hiertegen geen belemmering op. En voorbeelden zijn er ook. Bijvoorbeeld de Kruisherenkapel in Uden, die wordt op een prachtige manier multifunctioneel gebruikt. Zou het niet mooi zijn om dat in Ravenstein ook voor elkaar te krijgen? En waarom zouden we wachten op een uitspraak uit Rome? We kunnen als betrokken partijen ook zelf het initiatief nemen. Eigen regie is altijd sterker.

Steun
Het kan alles bij elkaar nog wel even duren, maar we moeten volhouden. Het doel is de moeite waard om voor te vechten. Belangrijk is dat Ravenstein eendrachtig is in haar verzet tegen het besluit van de bisschop om de kerk te ontheiligen. Belangrijk is ook dat er veel steun is voor het idee van gezamenlijk gebruik van de kerk. De lokale gemeenschap speelt hierbij een belangrijke rol. En de gemeenschap zijn wij. Mogen we ook op uw steun rekenen?"
 
Kees Verhoeckx
Secretaris Loterijfonds Ravenstein
info@loterijfondsravenstein.nl
www.loterijfondsravenstein.info
06 50282145

 

DE RAVENSTEINSE DAGEN


15 mei livestream 
Op zaterdagavond 15 mei wordt een zeer gevarieerde avond aangeboden boordevol optredens van artiesten uit Ravenstein en omliggende dorpen. Denk hierbij aan muziek, humor, sport, bingo, quiz, een proeverij en nog veel meer leuke activiteiten. Van Ravenstein tot Overlangel en van Huisseling tot Over d’n Dam, er zullen allemaal bekende gezichten op het podium verschijnen om de bezoeker door de avond heen te leiden. Dit mag je niet missen en dit wil je niet missen. Van jong tot oud, aan iedereen is gedacht op deze avond.

Optredens, bingo en quiz
Genieten van de livestream-avond is geheel gratis, maar je kunt ook actief meedoen met de bingo en erg leuke prijzen winnen! De eerste 100 unieke kopers van een bingokaart krijgen een bonus: zij kunnen meedoen aan de quiz-onderdelen en maken daarmee kans op een extra prijs!
De prijs van een bingokaart is 6 euro (exclusief 0.45 euro iDealkosten)
Wil jij ook meedoen aan onze bingo? Koop je bingokaarten via: www.ravensteinsedagen.nl 
De avond begint om 20:30 uur en is te volgen via de volgende link: https://vimeo.com/event/939216
 
Wij hebben er zin in en jullie?

 

ONZE MENSEN DIE VOOR IEDEREEN KLAAR STAAN! 

CONTACT EN INFORMATIE

BOODSCHAPPEN
Bernadien Smit 06 26812224
boodschappen@zorgcooperatieravenstein.nl


KLUSSEN
Wim Kuijpers 0486 411135
klussen@zorgcooperatieravenstein.nl


ONTMOETEN 
Willie Peters 06 52592994
Tineke Brouwer 0486 416634

ontmoeten@zorgcooperatieravenstein.nl

VERVOER
Marcel Verwoert 0486 411473 en 06 23740747
vervoer@zorgcooperatieravenstein.nl


PR EN COMMUNICATIE 
communicatie@zorgcooperatieravenstein.nl

LEDENADMINISTRATIE 
Fred Smit
ledenadministratie@zorgcooperatieravenstein.nl  


OVERIGE VRAGEN
Jeannette Dekkers  penningmeester 06 23334470
penningmeester@zorgcooperatieravenstein.nl
Reginald Schoofs    secretaris 06 53925438
secretaris@zorgcooperatieravenstein.nl
André Megens        voorzitter 06 24644755

voorzitter@zorgcooperatieravenstein.nl

Meer info is beschikbaar op de website en via onze Facebook-pagina 
 
Ons IBAN Banknummer: NL16RABO 0306 3931 82
Copyright © 2021 Zorgcoöperatie Ravenstein, All rights reserved.


Ons mailadres is:
communicatie@zorgcooperatieravenstein.nl en info@zorgcooperatieravenstein.nl


Deze mail niet langer ontvangen?
 unsubscribe from this list.

 
Twitter
Facebook
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zorgcoöperatie Ravenstein · Nieuwstraat 14 · Ravenstein, Nb 5371 AJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp