Copy
Klik hier voor de webversie

Nieuwsbrief 7- juni 2019
Ontwikkelingen Lauwersmeergebied

Zoutkamp koestert de visserij

Met de tentoonstelling ’50 jaar Lauwerszee – het verdriet van Zoutkamp’ staat het Visserijmuseum stil bij de afsluiting van de Lauwerszee. Een ingrijpende gebeurtenis voor de vissersgemeenschap in het dorp. De Zoutkampers namen zelf het initiatief om het museum op te richten; het rijke visserijverleden mocht niet vergeten worden. Al 25 jaar wordt het museum – met VVV-functie – volledig gerund door vrijwilligers, onder wie voorzitter Berend Zwart.
Lees verder

Promotiemateriaal 50 jaar Lauwersmeer

Ter promotie van het jubileumjaar heeft Marketing Groningen materialen ontwikkeld voor toeristische ondernemers. Kijk voor het 50 jaar Lauwersmeer-logo, het drukwerk, de vlag en meer informatie op www.50jaarlauwersmeer.nl. Deze URL leidt naar de vernieuwde toeristische website voor het Lauwersmeergebied. Ook voor Friese ondernemers!

Van dwergmeeuw tot zeearend:
50 jaar broedvogels in het Lauwersmeer

Met de afsluiting van de Lauwerszee werd het ritme van eb en vloed vervangen door een constant laag peil. Dat kennen we nu als het boezempeil van het meer. De aanvankelijk kale, drooggevallen platen veranderden. Ze raakten begroeid en ontziltten tot wat het Lauwersmeer nu is: een grote variatie van grazig, ruig en bebost gebied op de voormalige zeebodem. Met de vegetatie veranderde de vogelpopulatie mee.
Lees verder

Recreatiegebied Zoutkamp officieel geopend  

Op 23 mei heeft wethouder Harmannus Blok van gemeente Het Hogeland samen met de schoolkinderen uit Zoutkamp een nieuw recreatiegebied geopend. Achter de dijk bij de Reitdiepsluis in Zoutkamp, in de volksmond ‘Achter Diek’. Dit deden ze door het water in te rennen om te pootjebaden, samen met de wethouder. Achter Diek is een plek geworden om te zwemmen, een wandeling maken en van het prachtige uitzicht genieten. De provincie heeft de inrichting samen met de inwoners van Zoutkamp bepaald. De opening was onderdeel van de herdenking aan 50 jaar afsluiting van de Lauwerszee.
Lees verder

Varen van Dokkum naar het Lauwersmeer

Vanaf 2021 wordt een lang gekoesterde wens werkelijkheid. Dan is het mogelijk om met middelgrote motorboten van Dokkum over de Súd Ie naar het Lauwersmeer te varen. Subsidie van het Waddenfonds maakt het, samen met een investering van de samenwerkingspartijen, mogelijk om de route naar te realiseren. De dorpskern van Oostmahorn wordt straks met de boot bereikbaar. Een plus op de al bestaande en uitgevoerde projecten die sinds 2013 zijn gestart om de route bevaarbaar te maken.
Lees verder

Publicaties ter ere van 50 jaar Lauwersmeer

In een aantal bijzondere publicaties is er uitgebreide aandacht voor de afsluiting van de Lauwerszee. Historicus Albert Buursma schreef het boek 'Beteugeld estuarium', over het Lauwerszee- en Lauwersmeergebied, in opdracht van de Waddenacademie. Dan het tijdschrift Noorderbreedte. De redactie heeft het voorjaarsnummer aan de herdenking gewijd. Verder maakte regisseur Thom Verheul voor Fryslân DOK een tweedelige documentaire over het Lauwersmeergebied.
Voor wie minder tijd heeft, op www.deverhalenvangroningen.nl staat een filmpje van 8 minuten over het verhaal van 50 jaar Lauwersmeer.
Tot slot is er nog de zomereditie van de Infokrant Nationaal Park Lauwersmeer die helemaal in het teken staat van 50 jaar Lauwersmeer. Over onder meer het ontstaan van het gebied en met persoonlijke verhalen.
Klik op de linkjes om de publicaties te bekijken.

Cursus Gastheerschap Nationaal Park Lauwersmeer

Dit najaar organiseert IVN, samen met Staatsbosbeheer, een cursus Gastheer Nationaal Park Lauwersmeer voor recreatieondernemers. De cursus gaat over het ontstaan, de natuur, het landschap en de vele recreatieve mogelijkheden van het Nationaal Park. Met deze cursus op zak wordt een ondernemer een echte ambassadeur van dit prachtige gebied.
Lees verder

Activiteiten deze zomer

Er is weer van alles te doen in en rondom het Nationaal Park Lauwersmeer deze zomer. Kijk op www.50jaarlauwersmeer.nl voor de activiteiten zoals natuurexcursies, tentoonstellingen en andere activiteiten in het kader van 50 jaar Lauwersmeer.
De Dag van het Wad is op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni. In het hele Nederlandse Waddengebied zetten musea de deuren open, vertellen jutters spannende verhalen, kun je wadlopen met een gids of misschien wel slapen onder de sterrenhemel aan de dijk. Meer informatie vind je op www.visitwadden.nl.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Stuurgroep Lauwersmeer waarin de provincies en gemeenten samenwerken om de waardevolle natuur in het Lauwersmeergebied in stand te houden en er tegelijkertijd ruimte te bieden voor ondernemen en beleven.

Je kunt hier je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze lijst.


 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
NP Lauwersmeer · De Rug 1 · Lauwersoog, 9976 VT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp