Copy
Klik hier voor de webversie


Woord vooraf

Dit is de derde nieuwsbrief waarmee we u willen informeren over de ontwikkelingen in het Lauwersmeergebied. Er gebeurt op dit moment veel. Zo is de nieuwe wandelroute Lauwersom onlangs geopend, zijn er twee zeearenden geboren, worden er allerlei evenementen georganiseerd en achter de schermen werken we hard aan het upgraden van het Rondje Lauwersmeer, maar daarover meer in de volgende nieuwsbrief. Wij wensen u alvast een goede zomer!

Stuurgroep Lauwersmeer v.l.n.r. Johannes Kramer (gedeputeerde provincie Fryslân), Bearn Bilker (gemeente Kollumerland), Anne Marie Smits (gemeente de Marne), Rieks van der Wal (Staatsbosbeheer Groningen), Pieter Braaksma (gemeente Dongeradeel) en Henk Staghouwer (gedeputeerde provincie Groningen).

Onderwerpen


Hoe gaat het met de jonge zeearenden

Eind april zijn in het Nationaal Park Lauwersmeer twee zeearenden geboren. Hoe zou het met ze gaan? We vroegen het aan de boswachter van Staatsbosbeheer, Jaap Kloosterhuis.

Meer lezen


Waarom waterriet? 

Het Lauwersmeergebied is onderdeel van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, Natura 2000. Een van de doelen van Natura 2000 is het waterriet laten terugkomen in het Lauwersmeergebied. Er groeit nog wel riet, maar het echte waterriet is er nagenoeg verdwenen. Maar waarom is juist het waterriet zo belangrijk? Op die vraag proberen we een antwoord te geven.

Lees verder


Belevingsroute Lauwersom 

Wie van wandelen of fietsen houdt moet deze zomer beslist een kijkje nemen bij Lauwersoog. Begin juni is daar de belevingsroute Lauwersom in gebruik genomen. Wethouder Anne Marie Smits van gemeente De Marne en gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen zijn bijzonder trots op deze aanvulling op het recreatieve aanbod in Lauwersoog. De route, die het Lauwersmeer verbindt met Werelderfgoed Waddenzee, is toegankelijker gemaakt voor de wandelaar en fietser.

Lees verder


Cleveringsluizen eerder open voor vissen  

Waterschap Noorderzijlvest heeft de Cleveringasluizen in Lauwersoog dit jaar voor het eerst ook ’s nachts visvriendelijk laten spuien. Dat gold voor de periode van maart tot juni. In deze maanden gaan vissen op trektocht tussen de Waddenzee en het water binnenlands. Met deze maatregel verbetert het waterschap de mogelijkheid voor vissen om de sluizen te passeren, waardoor vissen zich gemakkelijker tussen zoet en zout water kunnen bewegen.

Lees verder

 

Beleefwad aan het Lauwersmeer

Aukje Bloem is sinds 2014 de drijvende kracht achter Beleefwad. Het evenementenbureau, gevestigd in Esonstad (Oostmahorn), is gespecialiseerd in het organiseren van uitjes naar het Lauwersmeer, het Wad of de eilanden. Of het nu gaat om een bedrijfsuitje of een familiefeest, Aukje organiseert het en maakt er een mooie belevenis van.

Lees verder


Midzomernachtwandeling door Dark Sky Park Lauwersmeer

Afgelopen zaterdag was de tweede editie van Midzomernachtwandeling, georganiseerd door de Stichting 40 Mijl. Om acht uur ‘s avonds loste gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen op camping de Waterwolf in Lauwerszijl het startschot voor de 40 mijl (67 km) en de 40 kilometer. Dit jaar werd ook de 25 kilometer gelopen, deze startte om 22.00 uur bij restaurant Suyderoogh in Lauwersoog. In totaal deden er 195 wandelaars mee.

Lees verder

 


Volop activiteiten deze zomervakantie

Deze zomer zijn er volop activiteiten in het Nationaal Park Lauwersmeer, zoals vogelexcursies en een cursus junior boswachter. Het Activiteitencentrum De Bosschuur is een ideaal startpunt om het Nationaal Park te verkennen. Ook in het activiteitencentrum en in de directe omgeving is van alles te zien en te beleven. Een enthousiaste groep vrijwilligers bemenst het centrum. Zij vertellen je graag wat meer over de mooiste plekken en het laatste natuurnieuws in het Lauwersmeergebied.

Meer lezen


Vogelfestival: Kom uit je nest!

Op zondag 16 september van 10.00 tot 17.00 beleef je in Nationaal Park Lauwersmeer het Vogelfestival met als thema ‘Kom uit je nest!’. Het wordt een festival met muziek, lezingen, lekker eten en drinken, excursies, kunst, wetenschap en theater. Een festival waar vogels centraal staan en dat niet alleen leuk is voor de echte vogelaar, maar voor iedereen! Tijdens het festival kun je vanuit verschillende ‘nesten’ van alles beleven. Hou www.np-lauwersmeer.nl in de gaten voor het volledige programma.
 


Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied

Op zaterdag 27 oktober doet het Lauwersmeergebied weer mee aan de Nacht van de Nacht. De gemeenten schakelen op verschillende plekken de openbare verlichting uit, Staatsbosbeheer organiseert weer excursies in het Nationaal Park Lauwersmeer en de dorpen eromheen zijn weer uitgenodigd om activiteiten te organiseren.

Meedoen?
De Natuur- en Milieufederatie organiseert jaarlijks de landelijke Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor het belang van duisternis voor mens en dier. Kijk voor meer informatie over het belang van duisternis voor mens en natuur of uw activiteit aan te melden op www.nachtvandenacht.nl.

Dark Sky Park
Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 de internationale status Dark Sky Park. Het is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt en waar nog veel sterren te zien zijn.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Stuurgroep Lauwersmeer waarin de provincies en gemeenten samenwerken om de waardevolle natuur in het Lauwersmeergebied in stand te houden en er tegelijkertijd ruimte te bieden voor ondernemen en beleven.

Je kunt hier je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze lijst.


 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
NP Lauwersmeer · De Rug 1 · Lauwersoog, 9976 VT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp