Copy
Klik hier voor de webversie

Nieuwsbrief 6  -  maart 2019
Ontwikkelingen Lauwersmeergebied


Lauwersnest feestelijk geopend

Donderdag 14 februari is het vernieuwde Activiteitencentrum Lauwersnest officieel heropend, hét ideale startpunt voor een bezoek aan Nationaal park Lauwersmeer. In en rond het activiteitencentrum vind je alles over vogels en Dark Sky. Het Lauwersnest is mogelijk gemaakt door de provincies Fryslân en Groningen, de gemeenten Het Hogeland en Nordeast-Fryslân, Staatsbosbeheer en IVN.
Meer lezen


Werkzaamheden recreatie Zoutkamp in volle gang

De werkzaamheden die de provincie uitvoert bij de Reitdiepsluis in Zoutkamp zijn in volle gang. Er komt onder meer een zwemplas met een tribune, er is een schelpenpad over de dijk aangelegd en de wandelroute van de jachthaven naar het dorp wordt verbeterd. Dit gebeurt als onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. Het 43 kilometer lange wandel- en fietspad rond het Lauwersmeer, dat ook langs Zoutkamp gaat, wordt opgeknapt. De werkzaamheden in Zoutkamp zijn naar verwachting voor de start van het zwemseizoen klaar.
Lees verder


50 jaar Lauwersmeer 

Op 23 mei is het zover, dan is het precies 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten en veranderde in het Lauwersmeer. Om deze datum te herdenken organiseert De Waddenacademie op 23 mei het symposium ’50 jaar Lauwersmeer’. Historicus Albert Buursma zal er dan zijn boek ‘Cultureel erfgoed in het Lauwerszee- en Lauwersmeergebied’ presententeren. Verder komt het tijdschrift Noorderbreedte dit voorjaar met een speciaal ’50 jaar’ themanummer en worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Om alle betrokkenen nader te informeren verschijnt in april een jubileumeditie van deze Lauwersmeer nieuwsbrief.
Lees verder


Draagvlak realisatie Werelderfgoedcentrum Waddenzee  

Uiterlijk 1 juli moet duidelijk zijn of de bouw van het Wereld Erfgoed Centrum (WEC) op Lauwersoog doorgaat. Dat heeft de stuurgroep WEC in januari besloten aan de hand van het advies van kwartiermaker Marcel Koenis. Op dit moment werken Stichting WEC, Stichting Zeehondencentrum Pieterburen, gemeente Het Hogeland, provincie Groningen, Staatsbosbeheer en Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog, samen met natuurorganisaties, ondernemers en kennisinstellingen, aan een aangepast programma van eisen, een bijgesteld ontwerp en een nieuwe begroting voor ontwikkeling en exploitatie van het WEC.

Lees verder


Beleef de natuur in Kollumeroord

Samen met Pepijn van Binsbergen runt Marcel Copini Natuurlijk Kollumeroord. Een groepsaccommodatie, outdoorcentrum, conferentieoord en trouwlocatie, op een plek omgeven door bos en water. Ze organiseren er schoolkampen, teambuildingsactiviteiten of een (in)spannend feest. Zo'n acht kilometer ten noorden van Kollum, grenzend aan het Nationaal Park Lauwersmeer.

Lees verder


Versterking regionale keringen Lauwersmeer op schema

Waterschap Noorderzijlvest laat dit jaar in het Lauwersmeergebied ruim 32 kilometer kades versterken. De kades of keringen rondom het Lauwersmeer beschermen delen van Groningen en Friesland tegen een overstroming. Ze zijn nu nog sterk genoeg, maar voldoen niet aan de nieuwe normen. Bij het vaststellen van deze normen is onder meer gekeken naar de effecten van klimaatverandering en de gevolgen van bodemdaling. Volgens de planning is het werk voor het einde van dit jaar gereed.

Lees verder


Sportieve evenementen rond het Lauwersmeer

Dit jaar bestaat het Lauwersmeer 50 jaar. Wie dit bijzondere natuurgebied op een sportieve manier wil beleven kan meedoen aan een van de wandel- of hardloopevenementen die de Stichting 40 Mijl dit zomerseizoen organiseert.
Lees verder


Geslaagde schoonmaakactie Nationaal Park

Op zaterdag 9 maart organiseerden Staatsbosbeheer en IVN weer een schoonmaakactie in Nationaal Park Lauwersmeer. Ondanks het stormachtige weer kwamen maar liefst veertig vrijwilligers helpen om zoveel mogelijk zwerfvuil uit de natuur te verwijderen.
Lees verder

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Stuurgroep Lauwersmeer waarin de provincies en gemeenten samenwerken om de waardevolle natuur in het Lauwersmeergebied in stand te houden en er tegelijkertijd ruimte te bieden voor ondernemen en beleven.

Maart 2019

Je kunt hier je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze lijst.


 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
NP Lauwersmeer · De Rug 1 · Lauwersoog, 9976 VT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp