Copy
Klik hier voor de webversie


Nieuwsbrief 1
Ontwikkelingen Lauwersmeergebied

Dit is de eerste nieuwsbrief over de ontwikkelingen in het Lauwersmeergebied, waarmee we u willen informeren over infrastructuur, toerisme en natuur. De al langer bestaande nieuwsbrieven over Lauwersoog en Natura 2000 gaan op in deze nieuwsbrief. 
Provincies en gemeenten investeren miljoenen in het Lauwersmeergebied. Daarbij zoeken we steeds de balans tussen het beschermen van de waardevolle natuur en het ruimte bieden aan ondernemen en beleven. Wij houden u op de hoogte!

Namens de Stuurgroep Lauwersmeer, Henk Staghouwer (gedeputeerde provincie Groningen), Johannes Kramer (gedeputeerde provincie Fryslân), Bearn Bilker (gemeente Kollumerland), Pieter Braaksma (gemeente Dongeradeel), Herwil van Gelder (gemeente de Marne) en Rieks van der Wal (Staatsbosbeheer Groningen).

V.l.n.r. Henk Staghouwer, Johannes Kramer en Riks van der Wal op de nieuwe curvebank bij Eezumakeeg

Onderwerpen


Kleine zwaan korter in Lauwersmeergebied

Van de vele trekvogels die jaarlijks langer of korter in het Lauwersmeer verblijven zijn de kleine zwanen misschien wel het meest elegant. Met hun spierwitte verenkleed, de zwarte snavels met een felgele vlek bij de aanzet zijn ze een prachtige verschijning. Maar het meest indrukwekkend is de enorme trektocht die deze vogels elk jaar maken. Dit jaar was de tussenstop in het Lauwersmeergebied korter dan andere jaren.

Lees verder


Natte herfst vertraagt inrichting Bochtjesplaat

De inrichting van de Bochtjesplaat bij Ezumazijl vordert langzaam. Door de vele regen van de afgelopen tijd is het terrein slecht begaanbaar. Dit zorgt ervoor dat het geplande transport van overtollige grond niet mogelijk is. De regen heeft de ondergrond doordrenkt met water en daarbij is het peil van het Lauwersmeer verhoogd geweest, waardoor het streefpeil van na de inrichting al een paar keer gehaald is. Dit was nu nog niet de bedoeling; de aannemer moest dan ook alle werkzaamheden tijdelijk stoppen.

Lees verder


Nieuwe website Nationaal Park Lauwersmeer officieel gelanceerd  

Zondagmiddag heeft boswachter Hans Gartner de nieuwe website van het Nationaal Park Lauwersmeer officieel gepresenteerd: www.np-lauwersmeer.nl. Dit gebeurde tijdens de vogelpraat met de boswachter in De Bosschuur, het activiteitencentrum van Staatsbosbeheer in Lauwersoog. Voor de bezoekers van de vogelpraat was er een gebakje met daarop een afbeelding van de zeearend, die inmiddels symbool staat voor het Nationaal Park. 

Lees verder


Rietmaaien en onderzoek naar begrazing  

Vogels van oud waterriet, zoals de roerdomp en de rietzanger, doen het niet goed in het Lauwersmeergebied. Daarom zijn in het Natura 2000-beheerplan maatregelen geformuleerd die het riet moeten verbeteren. Staatsbosbeheer is druk bezig met het uitvoeren deze maatregelen.

Meer lezen

Foto: Jan Koeman, Nacht van de Nacht.nl

Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied

Op zaterdag 28 oktober is in het Lauwersmeergebied de Nacht van de Nacht gevierd. De gemeenten, ondernemers en particulieren schakelden op verschillende plekken de openbare verlichting uit en in het Nationaal Park Lauwersmeer en de dorpen eromheen werden activiteiten georganiseerd.

Lees verder


Ondernemers versterken de natuurbeleving van het Lauwersmeergebied

Tijdens haar studententijd werd de Limburgse Irene Japenga verliefd op het veelzijdige landschap van het Lauwersmeergebied. Jaren later geeft ze deze passie door aan haar gasten van B&B D’olle Pastorie in Vierhuizen. Naast eigenaar van de B&B is Irene gastheer van het Nationaal Park Lauwersmeer. Hierdoor kan ze bezoekers alles vertellen over dit bijzondere gebied.

Meer lezen


Volop activiteiten in de kerstvakantie

Activiteitencentrum De Bosschuur is een ideaal startpunt om Nationaal Park Lauwersmeer te verkennen. Ook in het activiteitencentrum en in de directe omgeving is van alles te zien en te beleven. Een enthousiaste groep vrijwilligers bemenst het activiteitencentrum. Zij vertellen je graag wat meer over de mooiste plekken en het laatste natuurnieuws in het Lauwersmeergebied.

Knutselmiddagen
Tijdens de kerstvakantie is het activiteitencentrum alle dagen open van 11.00 tot 17.00 uur met uitzondering van maandag 25 december en maandag 1 januari. Op verschillende dagen in de kerstvakantie zijn er knutselmiddagen, leuk voor jong en oud. Zo kun je op dinsdag 26 december, 2e Kerstdag, een vosje knutselen van natuurlijke materialen. Op andere dagen kun je vetbollen maken of een nestkastje timmeren. Alle informatie over de activiteiten vind je op de vernieuwde website van het Nationaal Park: www.np-lauwersmeer.nl

Op zoek naar sterrenbeelden
Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 officieel het internationale predicaat Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier ’s nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op vrijdagavond 22 december (start 20.00 uur) kun je mee met de boswachter van Staatsbosbeheer op zoek naar sterrenbeelden in Nationaal Park Lauwersmeer. De hemel is bezaaid met sterren, sommigen daarvan maken deel uit van een sterrenbeeld. Welke je ziet, verschilt per seizoen. Geschikt voor het hele gezin! 

De natuur in
Vanuit De Bosschuur wandel je zo de natuur in. Een aanrader is het Natuurpad van 1,5 kilometer, met onderweg allerlei vragen en opdrachten. Naast het activiteitencentrum ligt het huttenbouwbos, waar kinderen lekker kunnen spelen. Ook is er een overdekte vuurplaats waar je je zelf meegebrachte brood kunt roosteren boven het haardvuur. Voor kinderen van 3 t/m 6 jaar is er een Kabouterpad.

Activiteitencentrum De Bosschuur
De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog


Excursie bijzondere wintergasten in Nationaal Park Lauwermeer

Zaterdag 6 januari organiseren IVN en Staatsbosbeheer een dagexcursie voor vogelliefhebbers. Onder leiding van twee ervaren vogelaars gaan we op zoek naar bijzondere wintergasten in Nationaal Park Lauwersmeer. Vooral voor verschillende soorten zwanen, eenden en roofvogels, zoals de kolgans, de brilduiker, het nonnetje, de wintertaling, de pijlstaart, de blauwe kiekendief, en de ruigpootbuizerd is het Nationaal Park een aantrekkelijk winterverblijf.

Praktische informatie:
Datum: Zaterdag 6 januari 2018
Tijd: 9.00 tot circa 16.30 uur
Locatie: Activiteitencentrum De Bosschuur, De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog
Kosten: € 15,- p.p., incl. koffie/thee en lunch. Graag contant betalen.
Aanmelden: IVN Groningen, dhr. J. de Bruin, j.de.bruin@ivn.nl of 06 - 46 41 38 55.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Stuurgroep Lauwersmeer waarin de provincies en gemeenten samenwerken om de waardevolle natuur in het Lauwersmeergebied in stand te houden en er tegelijkertijd ruimte te bieden voor ondernemen en beleven.

Je kunt hier je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze lijst.


 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
NP Lauwersmeer · De Rug 1 · Lauwersoog, 9976 VT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp