Copy
Samenwerken aan de Digitale Overheid.

Nieuwsbrief oktober 2019

Er was van alles te doen de afgelopen tijd. Algoritmewaakhonden, open-source-visies, AI-strategieën, en wat al niet meer. De digitale overheid en alles wat daarmee te maken heeft staat in het centrum van de aandacht, zowel positief als negatief.

Waar we als Code for NL tot voor kort hamerden op de ethische aspecten van data en code, en professionaliteit in het gebruik daarvan, lijkt dit nu zodanig doorgedrongen - of zelfs doorgeschoten - dat we misschien weer wat meer aandacht moeten vragen voor de praktische zaken rondom ontwikkeling en inzet hiervan, zodat we wel vooruit blijven gaan. Dus weer wat meer focus op doen, en op #hoedan!

In deze nieuwsbrief een aantal korte statusupdates vanuit de verschillende programma's waar we als bestuur en vanuit de community bij betrokken zijn.

Johan Groenen
secretaris Code for NL

PS. Heb je evenementen, projecten, artikelen, etc. die je wil delen in de volgende nieuwsbrief? Stuur een mail naar johan@codefor.nl, of kom meepraten op onze Slack.

kick-off(s) AI met Impact

Afgelopen maand vond de kick-off plaats van het project "schone stad objectherkenning" #meedoen. Aanwezig waren ondermeer de gemeenten Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, en Code for NL. Utrecht richt zich in eerste instantie op geautomatiseerde CROW metingen, Rotterdam op bijplaatsingen van vuilnis, en Amsterdam op detectie van vuilniszakken langs de weg.

Voor gemeenten die willen aanhaken in dit project - of een van de andere projecten, te weten doorstroming sociale huur en eerlijke algoritmes - organiseren we op 31 oktober tijdens de Den Bosch Data Week een #meedoen bijeenkomst, waarin het programma en de drie projecten worden toegelicht! Aanmelding hiervoor kan op https://www.meetup.com/Code-For-NL/events/265736974/

Voor meer informatie over het programma AI met Impact kun je kijken op https://www.codefor.nl/ai-met-impact/, contact opnemen met de community manager: safia@codefor.nl, of vraag ernaar op onze Slack.

 

stavaza NL Design System

NL Design System krijgt binnenkort weer vervolg. Voor de zomer hebben we verschillende (inter)nationale Design Systems bekeken en met elkaar vergeleken. Er bleek binnen de Nederlandse overheden erg veel interesse in kennisdeling en samenwerking rondom Design Systems.

In November zal er gedurende het International Design in Government evenement in Rotterdam een Design Systems Hack Space zijn, waar we nationaal en internationaal kennis kunnen delen over en samen kunnen werken aan Design Systems bij de verschillende overheden.

Ben je bezig met Design Systems in de overheid? Kijk dan vooral even op https://conference.gebruikercentraal.nl/design-systems-hack-space/ voor meer informatie en kom ook!

Voor meer informatie over NL Design System kun je kijken op https://designsystem.gebruikercentraal.nl/, of vraag ernaar op onze Slack.

verslag meetup Open Source

Afgelopen week was er bij de Provincie Zuid Holland een meetup over open source.

Voor het einde van dit jaar zal bij de Tweede Kamer het visiedocument ´Visie vrijgeven van overheidssoftware in open source´ door Mildo van Staden worden ingebracht. Tijdens de meetup hebben we samen nagedacht over de toekomst van open source voor de Nederlandse overheid, als input voor Mildo.

De resultaten hiervan zijn te vinden op https://docs.google.com/document/d/1Cg5MvPVOdTSARN3AkDlCQkOPh0cieWNY3FQgKNkTkHI/edit?usp=sharing 

Wij willen hier binnenkort over doorpraten. Meepraten? Kom naar onze Slack.

#Hacktoberfest bij Public Code

Met de Foundation for Public Code organiseren we een evenement in het kader van #Hacktoberfest, een virtueel festival dat open source viert en onderhouders van open source software aanspoort om nieuwe mensen die willen bijdragen actief te verwelkomen en te begeleiden.

Iedereen is op zondag 27 oktober uitgenodigd om bij de Foundation for Public Code langs te komen en mee te hacken, met als doel het maken van vier pull requests op welk project je maar wil!

Aanmelden kan op https://www.meetup.com/Code-For-NL/events/265766965/

Voor meer informatie over Foundation for Public Code zie https://publiccode.net/, of vraag ernaar op onze Slack.

in de spotlight

Iedere maand willen we in deze nieuwsbrief extra aandacht geven aan één van de Clarity show cases. Deze maand is dat "VraagMij", gemaakt bij Datalab Amsterdam.

VraagMij is een website waarmee zorgprofessionals in Amsterdam direct met elkaar in contact kunnen komen op basis van inhoudelijke vragen over thema’s en regelingen die onder het Sociaal Domein vallen.

Je vindt er regelingen die van pas kunnen komen bij je werk als zorgprofessional in Amsterdam. Wanneer je ingelogd bent, zie je contactpersonen per regeling en thema. Je kunt hen direct benaderen voor vragen.
 Kijk voor verzamelingen show cases of verschillende domeinen binnen de digitale overheid op https://clarity.codefor.nl/. Ben je domeinexpert en wil je een eigen verzameling aanleggen en cureren? Neem contact op met clarity@codefor.nl!

agenda

22 oktober
website bouwen zonder dataslurpers
waag, https://waag.org/nl/event/are-you-following-me

27 oktober
Hacktoberfest
Foundation for Public Code
(zie boven)

31 oktober
Kick-off AI met Impact #meedoen
Code for NL
(zie boven)

31 oktober t/m 1 november
Data en Ethiek summit
Den Bosch
https://www.denbosch.nl/nl/denboschdataweek/data-en-ethiek-van-ai-summit

2 en 3 november
DojoCon
CoderDojo
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-dojocon-nl-2019-67866575755

18 t/m 21 november
International Design in Government Conference
GebruikerCentraal
https://conference.gebruikercentraal.nl/

Voor meer evenementen kun je kijken op http://events.codefor.nl/. Organiseer je een #civictech evenement? Geef het door aan events@codefor.nl.
volg ons op Twitter
bekijk onze website
Copyright © 2019 Stichting Code for NL, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je de nieuwsbrief ontvangt veranderen?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp