Copy
Amennyiben az e-mail nem jelenik meg hibátlanul, klikkeljen ide a webes verzióért!
Zsoldos Bence Hírlevele

Szent Miklós püspökre (Mikulásra) emlékezünk Tanulságos, érdekes, több országot is érintő tájékoztató szülőknek, nagyszülőknek, gyermekeknek


Bevezető

Talán nem mindenki tudja, hogy Mikulás nem kitalált figura, eredeti alakja valóban létezett, Szent Miklós püspök személyében.

A tanulmányhoz tartozó kép Nagyon fontos tudnunk, hogy december 6-án Miklós püspököt ünnepeljük és nem valami meghatározhatatlan sarkvidékről érkező piros köpenyes fehér szakállas apót! Azt a személyt, aki az ajándékot hozza, Mikulásnak nevezzük és ne Télapónak! Egyébként az ünnep azért van december 6-án, mert Miklós püspököt ezen a napon temették el. Ő hiteles, valós személy volt, aki nem érdemli meg, hogy személyiségét, szellemi értékeit nem megfelelő formában képviseljék vagy jelenítsék meg.(ábra)

Mikulás országonként eltérő néven
Az üzleti világ foglyában tartott média a Mikulást nemcsak különböző néven hirdeti, hanem összekeveri a Mikulást a Karácsonnyal. A zavart fokozza, hogy országonként eltérőek a Mikulás elnevezések, de ezek az eltérések nem a nyelvi különbözőség miattiak. például: Amerikában és Kanadában: Santa Claus, Angliában: Father Christmas, Brazíliában, Peruban és Spanyolországban: Papá Noel, Dániában: Julemand, Finnországban: Joulupukki Franciaországban: Père Noël, Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, röviden: Sint

Szent Miklós valójában a történelem egyik leghíresebb személyisége volt. A Törökországban élő férfit, a helyi gyerekek Noel Baba-ként (Ajándékozó Apa) ismerték. 19 éves volt, amikor nagybátyja pappá szentelte. A szüleitől nagy vagyont örökölt, amit szétosztott a szegények között. Ekkor történt az a különös eset, amiért szentként tiszteljük (leírása a dolgozatban).
A vagyonát szétosztotta a gyerekek és az emberek között, hogy ezzel is segítsen nekik. Amikor kitört az éhínség, akkor Szent Miklós a teljes egyházi vagyont a nép élelmezésére fordította. E miatt a nemes tette miatt, szembe került az egyházzal.

A tanulmányhoz tartozó kép Mikulás és a karácsony lényegi tartalmának összekeverése (kép)
„Franciaországban december 24-én este ereszkedik le az égből a "Pere Noel" - Karácsony Apó, aki pont olyan, mint a mi Mikulásunk... És 24-én este látható az utcán a Mikulás ruhába öltözött Karácsony Apó, Kanadában nincs külön dec.6.-án Télapó, hanem Karácsonykor jön a Santa Claus (Mikulás) és Ő hozza az ajándékokat, december 25.-én reggel

Gyerekes szülők dilemmája
A mellékelt dolgozatban olvashatják a szülők problémáját arról, hogyan ismertessék gyereküknek a Mikulást. A Mikulás pont úgy néz ki, mint a Santa Claus, aki az egész országban, utcákon, boltokban jár, tévében és újságokban szerepel, és hirdeti a karácsony közeledtét. Most akkor Ő december elején érkezik, vagy a végén?

A tanulmányhoz tartozó kép

A tanulmányhoz tartozó kép
Vagy ez ugyanaz a figura, csak kétszer jön? De akkor mi van a Jézuskával? És a három királyok? Hiszen több országban a három koronás fő hozza az ajándékokat, méghozzá nem is karácsonykor, hanem Vízkereszt napján!”
Szülőként azonban érdemes azt is végiggondolni, hogy milyen mélységig menjünk bele a Télapóról szóló történetekbe. Mire képes? Hogyan tudja egy éjszaka alatt körbejárni a Földet? Mitől tudja, hogy melyik gyerek volt jó, vagy melyik volt rossz? Ő is sorban áll-e a bevásárló központokban ajándékért? Hogy jut be a lakásba? Két pártra szakad a gyerekek tábora, azokéra, akik hisznek, és akik nem hisznek a Mikulásban. Becsapás-e az, ha azt mondjuk: Van Mikulás. Ez egyáltalán nem becsapás!

Itt idézek egy lengyel lapban megjelent történetet.
Egy mai édesapa elbeszélése
Az édesapa 6 éves kisfiának mondja: „Figyelj ide! Szent Miklós csak a mesékben és az egyháztörténelemben létezik, tudnod kell hát, hogy a felnőttek veszik az ajándékot… A gyerek, aki játszi könnyedséggel ismeri ki magát a számítógépes játékok világában, keserves sírásra fakadt. Viccelsz, apu? Mondd, hogy csak vicceltél! Természetesen csak vicceltem! Rossz vicc volt, érzéketlen, meggondolatlan és felelőtlen. Soha többet nem teszek ilyet. Kisfiam lenyelte könnyeit, és leverten nézett a szemembe. Megkönnyebbült mosoly jelent meg arcán. Most már tudom, hogy még ha agyon is ütnek, akkor sem árulom el karácsony vagy Szent Miklós ünnepének titkát…” (Wojciech Wencel).

Vekerdy Tamás gyermek pszichológus szerint nem arról van szó, hogy megmondjuk-e vagy nem, hogy létezik-e a Mikulás. Részletek a dolgozatban.

A tanulmányhoz tartozó kép Mikulás körüli egyházi zavarok
A protestáns egyházak létrejöttével a szenteket nem ismerték el, így megünneplésüket sem tartják helyesnek, vagyis Szent Miklós ünnepét igyekeztek eltörölni.
A hagyományok azonban erősek, erősebbek, mint az emberi elhatározás. Ekkor és ezért történt meg a nagy keverés: a telet hozó mesebeli öregúr és az ajándékosztó Miklós figuráját összevegyítették, egy új alakot gyúrtak belőlük.

A református hagyományú országokban végleg elveszett Szent Miklós megünneplése, vagyis Mikulás napja. Európában is csak kevés nép őrzi már ezt a hagyományt. Hazánkban azonban tovább élt a Mikulás, bár később még volt némi vita arról, hogy december elején vajon ki csempészi a csokit, virgácsot a cipőcskékbe. Itt jegyzem meg, hogy a Télapó elnevezés a második világháború után szovjet-orosz hatásra terjedt el Közép- és Kelet-Európában

A tanulmányhoz tartozó kép A Mikulás üzleti érdekké vált
Santa Claus diadalmenete többek között a globalizációnak és a kereskedelmi verseny elterjedésének köszönhető. A média nyomja az új sztárt, igazi celeb lett Santából. A kereskedők pedig ebben az időszakban képesek termékeik legjavát eladni. A Mikulásból, karácsonyból minden cég profitál, elegendő egy Santa Claus figurát nyomtatni a termékre, s máris kapkodják az árut, legyen szó tévéről, csokiról, nyakkendőről, vagy kutyatápszerről.” A Coca-Cola például felkarolta az elterjedőben lévő ábrázolást, s egy olyan korban népszerűsítette, amikor a karácsony ünnepe vallási ünnepből a fogyasztói társadalom ünnepévé kezdet válni.

„Nem véletlen, hogy sokan tiltakoznak a Santa-mánia ellen, hangsúlyozva a karácsony vallási lényegét, és a családi ünnep, a szeretet fontosságát.

A tanulmányhoz tartozó kép

Ma már a Mikulás-ünnepre rávetette magát az üzlet. Sajnos egyre inkább kezd elhomályosodni az egymásra jobban figyelés, titokban segítés, vagy öröm szerezés gondolata. Pedig korábban a Budapestre látogató finn Mikulás is azt hangsúlyozta, hogy a tárgyi adományok mellett fontos, hogy az emberek egymásra is jobban odafigyeljenek.

A vásárló tömeg védelme 2017: Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a 2017. évi ünnepek előtt azt mondta: az adventi vásárok helyszíneit beton terelőelemekkel is biztosítják. A kékre festett, több mázsás tömbök megakadályozzák, hogy bárki autójával a tömegbe hajtson.

A tanulmányhoz tartozó kép A legenda elhalványult, a csodavárás megfakult vagy elmaradt, de azért a hagyomány bár gyári módon, de ajándékozási szinten még életben van.
Szent Miklós - különösen most, advent idején - az önzetlen szeretet gyakorlására akarja irányítani a figyelmünket. Ám erre csak akkor leszünk mi magunk is képesek, ha szívünkben-lelkünkben valódi szeretet és béke uralkodik...

Miről olvashat még a dolgozatban
Szent Miklós élettörténete * A Mikulás ábrázolásának története * Mikulás magyar vonatkozásai * Néhány hazai példa a 2017.-i Mikulás programra * Szent Miklós ereklyéi * Gyermekek Mikulás várásának lelki vonatkozásai * Kijózanodás a gyerekhit és csodavárásból. Mit tegyen a szülő? * Galambos Lajos zenész („Lagzi Lajcsi”) és Gregor Bernadett színésznő Mikulási visszaemlékezése * A magyar Mikulás, az angol Santa Claus és az oroz Télapó összehasonlítása


Ide kattintva olvashatja a teljes dolgozatot

Mi történt a Facebook-on?

Ezt az e-mailt azért kapta mert feliratkozott hírlevelünkre a nelegybeteg.hu weboldalon. Amennyiben rendszeresen szeretné olvasni leveleinket, érdemes az e-mail címünket hozzáadnia a megbízható feladók listájához. Köszönjük a bizalmát!

leiratkozás | adatok módosítása

2017 © NELEGYBETEG.HU

Email Marketing Powered by Mailchimp