Copy
Amennyiben az e-mail nem jelenik meg hibátlanul, klikkeljen ide a webes verzióért!
Zsoldos Bence Hírlevele

Szent Miklós püspökre (Mikulásra) emlékezünk 2018. évben is

Mikulás nem kitalált figura, eredeti alakja valóban létezett, Szent Miklós püspök személyében.

A tanulmányhoz tartozó kép December 6-án Miklós püspököt ünnepeljük és nem valami meghatározhatatlan sarkvidékről érkező piros köpenyes fehér szakállas apót!
A Mikulást nemcsak különböző néven hirdeti, hanem összekeveri a Mikulást a Karácsonnyal. A zavart fokozza, hogy országonként eltérőek a Mikulás elnevezések, de ezek az eltérések nem a nyelvi különbözőség miattiak. például:
Amerikában és Kanadában: Santa Claus, Angliában: Father Christmas, Brazíliában, Peruban és Spanyolországban:

Papá Noel, Dániában: Julemand, Finnországban: Joulupukki, Franciaországban: Père Noël, Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, röviden: Sint

Mikulás és a karácsony lényegi tartalmának összekeverése

  • Franciaországban december 24-én este ereszkedik le az égből a "Pere Noel" - Karácsony Apó, aki pont olyan, mint a mi Mikulásunk... És 24-én este látható az utcán a Mikulás ruhába öltözött Karácsony Apó,
  • Kanadában nincs külön dec.6.-án Télapó, hanem Karácsonykor jön a Santa Claus (Mikulás) és Ő hozza az ajándékokat, december 25.-én reggel
  • Angliában 25-én reggel jön a Mikulás, és nem a Jézuska. A tősgyökeres angolok ezt nem értik, hogy miért jönne a Jézuska?
  • Ausztrália, Új Zéland Karácsony-Apó örvendeztette meg ajándékaival a gyermekeket. Az elmúlt 20-30 évben személye fokozatosan átalakult az Egyesült Államokban ismert Santa Claus mintájára. Az angol és amerikai hatás mellett az őslakos maori kultúrából is átszűrődött néhány elem a karácsony ünneplésébe, Ezt az időszakot havas táj helyett a nap perzselő tüzétől kiégett fű és 30-40 fokos forróság jellemzi. Itt is szánon érkezik Miklós, de rénszarvasok helyett albínó kenguruk repítik. Sőt a magán házakat az egyesült államokbeli szokásokhoz hasonlóan kreatívan és számomra „csicsás” módon feldíszítik,

Egy kint élő magyar hölgy leveléből részlet: „Annak ellenére, hogy a város teljes karácsonyi díszben pompázott, egy cseppet sem volt ünnepi hangulatom. Haza gondoltam, a szeretteimre, az otthon töltött meghitt karácsonyi vacsorákra, anyukám finom főztjére. Ők irigykedtek a napsütésre én pedig az otthoni légkörre. A 24-ét a tengerparton fürdőruhában töltöttük és a homokba kavicsokból készítettünk karácsonyfát. Az alá került az otthonról érkezett ajándék.”

Mikulás ábrázolása

A tanulmányhoz tartozó kép

A tanulmányhoz tartozó kép
Tévhit, hogy Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, így ez a feltevés nem állja meg a helyét. Az üdítőital-gyártó cég termékein ma már hol akrobatikusan ugrándozik, hol joviális kövér szakállas öregúrként üldögél, a reklám filmekben pedig néha egész csapatokban vonulnak a Mikulások. Szent Miklós szobra piros színű püspöki palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ábrázolva (Belgium) /foto/ Ha a bevándorlókat esetleg sérti Miklós püspök szobra, akkor majd Brüsszel eltávolítja. A Mikulással kapcsolatos elképzelések is megváltoztak a globalizáció hatására: míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a jelenkor Mikulása a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját rénszarvasok húzzák. Tradicionális bajor Mikulás Berchtesgaden környékén (foto).

A Mikulás legenda
Kr. u. 245-ben született a kis-ázsiai Anatóliában, Patara városában; gazdag szülők gyermekeként. Korán árvaságra jutott. Kolostorba költözött, ahol nagybátyjának, Patara érsekének felügyelete alatt nevelkedett. Megszeretve a kolostori életet, a papi hivatást választotta. Anatólia fővárosában, Myrában telepedett le. Nem volt még harmincéves, amikor a város püspökévé választották.

A tanulmányhoz tartozó kép A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulásjárás körülbelül egy évszázadra tekint vissza.

Szülei halála után nagy vagyont örökölt, amelyet Isten dicsőségére akart fordítani. Szomszédjában lakott egy nemes ember, aki elszegényedett, ezért három leányát prostituáltnak akarta adni, hogy az így szerzett jövedelemből el tudják tartani magukat. Miklósnak tudomására jutott a gyalázatos tett, ezért aranyat rejtett egy kendőbe, és a csomagot titokban bedobta a házba. A Törökországban élő Miklós 19 éves volt, amikor nagybátyja pappá szentelte Miklós a myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. A harmadik esetben az ablak zárva volt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.
Forrás: Szent Miklós püspök

A keresztényüldözések idején foglyul ejtették, megkínozták, éheztették, de kivégezni nem merték. Miklós püspök hosszú öregkort élt meg. A legenda szerint Krisztus után 342 december 6-án Myrában halt meg. Angyalok jöttek le a lelkéért, és vitték el a végső nyughelyére. Szent Miklós bazilika Bariban (Olaszország) ahol ereklyeit őrzik. (foto)

A tanulmányhoz tartozó kép A tanulmányhoz tartozó kép

https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-miklos-puspok#lightbox['g83184']/7/

Miklósnak híre terjedt a világban, s halála után kezdtek rá úgy tekinteni, mint a gyermekek és tengerészek védőszentjére. Hatszáz évig sírja és egyben zarándokhelye Myra temploma (foto) volt. Ám 1087-ben olasz tengerészek Szent Miklós maradványait elrabolták és az itáliai Bariban temették el. Tiszteletére építették a városka lakói a Szent Miklós bazilikát, ahol ereklyéit őrzik (foto)

A Mikulás, tehát létezik, és addig létezni is fog, amíg emlékszünk rá, és a jótetteire, és nem csak a csoki, ajándék miatt várjuk Szent Miklós napját.

A Mikulás ajándékozása
Magyarországon a Mikulás szó 1856-ból maradt fent először. Valószínűleg a személyéhez kapcsolódó ajándékozás szokása sem lehetett sokkal régebbi. Kialakulása a városokban történt. A Mikulás általában két kísérővel érkezik: egyikük a krampusz (ördög), másik pedig az angyal. A krampusz feladatát az ijesztgetés és a büntetés tette ki. Az ajándékozás szempontjából a Mikulás nem volt annyira bőkezű: a jutalom édesség, gyümölcs, vagy nagyon jó gyermekek esetében kisebb játékszer volt.
A lábbeliket a gyermekek gondosan kitisztítják, és az ablakpárkányra teszik, mivel a magyar Mikulás sajátossága, hogy nem repül, és nem a kéményen át érkezik.

A tanulmányhoz tartozó kép A Mikulás a Kisjézussal ellentétben a gyerekek számára teljesen kézzelfogható, hiszen a csomagokat zsákban, puttonyban maga vagy a szolgája hozta, éjjel ők tették az ablakba vagy a tűz mellé kitett cipőjükbe. A lábbeliket a gyermekek gondosan kitisztítják, és az ablakpárkányra teszik, mivel a magyar Mikulás sajátossága, hogy nem repül, és nem a kéményen át érkezik.

Friss hír, hogy Joulupukki, a finn Mikulás tíz napra újra megérkezett Magyarországra. A Budapest Airport közölt videót a finn Mikulás érkezéséről, akit gyerekek vártak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Mikulás körüli egyházi zavarok
A protestáns egyházak létrejöttével a szenteket nem ismerték el, így megünneplésüket sem tartják helyesnek, vagyis Szent Miklós ünnepét igyekeztek eltörölni. A hagyományok azonban erősek, erősebbek, mint az emberi elhatározás. Ekkor és ezért történt meg a nagy keverés: a telet hozó mesebeli öregúr és az ajándékosztó Miklós figuráját összevegyítették, egy új alakot gyúrtak belőlük.
A református hagyományú országokban végleg elveszett Szent Miklós megünneplése, vagyis Mikulás napja. Európában is csak kevés nép őrzi már ezt a hagyományt. Hazánkban azonban tovább élt a Mikulás, bár később még volt némi vita arról, hogy december elején vajon ki csempészi a csokit, virgácsot a cipőcskékbe. Itt jegyzem meg, hogy a Télapó elnevezés a második világháború után szovjet-orosz hatásra terjedt el Közép- és Kelet-Európában.
A keresztényüldözések idején Miklós püspököt foglyul ejtették, megkínozták, éheztették, de kivégezni nem merték.
Miklós püspök hosszú öregkort élt meg. A legenda szerint 324. december 6-án angyalok jöttek le a lelkéért, és vitték el a végső nyughelyére, ahol egy tiszta forrás csordogál. A Mikulás, tehát létezik, és addig létezni is fog, amíg emlékszünk rá, és a jótetteire, és nem csak a csoki, ajándék miatt várjuk Szent Miklós napját.

Mit mondjunk a kis gyermekeinknek, ha a Mikulásról kérdeznek?
Itt idézek egy lengyel lapban megjelent történetet.
Egy mai édesapa elbeszélése
Az édesapa 6 éves kisfiának mondja: „Figyelj ide! Szent Miklós csak a mesékben és az egyháztörténelemben létezik, tudnod kell hát, hogy a felnőttek veszik az ajándékot… A gyerek, aki játszi könnyedséggel ismeri ki magát a számítógépes játékok világában, keserves sírásra fakadt. Viccelsz, apu? Mondd, hogy csak vicceltél! Természetesen csak vicceltem! Rossz vicc volt, érzéketlen, meggondolatlan és felelőtlen. Soha többet nem teszek ilyet. Kisfiam lenyelte könnyeit, és leverten nézett a szemembe. Megkönnyebbült mosoly jelent meg arcán. Most már tudom, hogy még ha agyon is ütnek, akkor sem árulom el karácsony vagy Szent Miklós ünnepének titkát…” (Wojciech Wencel).

A tanulmányhoz tartozó kép Igaz Mikulás történet, ami megesett a The Sun angol újság főszerkesztőjével
Majd száz évvel ezelőtt, egy amerikai kislány, Virginia O'Hanlon, a következő levelet küldte a The New York Sun-nak.

"Kedves Szerkesztő! Nyolc éves vagyok. Néhány barátom azt mondja, nincs Mikulás. Papa azt mondja, „Amit látsz a The Sun-ban, az úgy is van”. Kérem szépen, mondja meg nekem az igazat, létezik a Mikulás?

Churchnek a The Sun főszerkesztőjének igencsak fejtörést okozott Virginia levele, hisz egész életét a babonák és mítoszok elleni harcnak szentelte, és most azt kérik tőle, írja meg az igazat. De vajon a földhözragadt válasz-e az igazság, vagy van egy nagyobb Igazság?
Végül megírta válaszát, amely bejárta a világot:
"Virginia, a Te kis barátaid tévednek. Csak abban hisznek, amit látnak. Azt hiszik, nem létezhet semmi, ami nem érthető kicsi elméjük számára. Minden elme, Virginia, akár egy felnőtté, akár egy gyermeké, csekély. A mi hatalmas Univerzumunkban az Ember és az ő Értelme pusztán csak egy kis legyecske, egy kis hangya, a határtalan világhoz és a megragadható teljes igazsághoz és tudáshoz képest. Igen, Virginia, Mikulás létezik.
Ő olyan bizonyosan létezik, ahogy létezik a szeretet, a nagylelkűség és a hűség, és Te tudod, hogy ők itt vannak körülöttünk, és ők teszik a Te életedet a legszebbé és legboldogabbá. Jaj, milyen kopár is volna a világunk, ha nem volna Mikulás! Oly kopár lenne, mintha többé nem lennének Virginiák. Akkor nem volna többé gyermeki hit, nem volna költészet, nem volnának álmok, melyek elviselhetőbbé teszik a létet. Nem volna több örömünk. Csak maradnának a sivár érzetek és a látvány. A csodálatos fény, mellyel a gyermekkor betölti a világot, kihunyna örökre.
Senki soha nem látta Mikulást, de nincs bizonyítéka annak, hogy ne létezne Ő. A világon a legvalóságosabb dolgok azok, amiket sem a gyerekek, sem a felnőttek nem láthatnak. Láttál valaha is tündéreket a füvön táncolni? Persze, hogy nem, de ez nem bizonyíték arra, hogy ők nincsenek.
Senki nem tudja még elgondolni vagy elképzelni sem azt a sok csodát, amely nem látszik és nem is látható a világban. Kitépheted a babádból a szerkezetet és láthatod, mi adja a síró hangot benne. De van egy függöny, amely elfedi előlünk ezt a láthatatlan csodálatos világot, s e függönyt a legerősebb ember, de még a valaha élt legerősebb emberek egyesített ereje sem volna képes széttépni. Csak a hit, a költészet, a szeretet, az álmok képesek fellebbenteni a fátylat és engedik látni a függöny mögött a természetfölötti szépséget és dicsőséget.
Oh Virginia,nincs Mikulás?! Istennek hála, Ő él és örökké élni fog. Mostantól ezer év múlva, sőt tízszer tízezer év múlva is. Ő fogja elhozni a boldogságot a gyermekkor szívébe."

…………………

Azt hiszem, Mr Church adta meg a jó választ. Úgyhogy én is szeretnék helyesbíteni: "Igen, Nóra, Mikulás létezik, mindig is létezni fog." (Megjegyzés: Nóra - Szendi Gábor kislánya)
Részlet Szendi Gábor:Igen Virginia, a Mikulás létezik
http://www.tenyek-tevhitek.hu/virginia.htm

Megnyugvást adhat nekünk, amikor tápláljuk, erősítjük a Mikulás hitet, hiszen csak a gyermeki gondolkodás természete ellen vétenénk, ha ki akarnánk ölni belőle éppen Mikulást. Csak zavart keltenénk a jól működő kis világban. A gyermeklélektan jól ismeri ezt a korszakot, többek közt a mágikus gondolkodás korszakának nevezi. A gyermek a vágyakat és a tényeket összemossa, úgy hiszi, gondolni valamit azonos, vagy majdnem azonos azzal, hogy az úgy is van.
Szendi Gábor írja: Kiskoromban egy rokoncsaládnál élve, eltörtem egy tányért, s bedugtam a szekrény alá. Azt szerettem volna, hogy mindezt csak álmodtam. De egy hétig azért a biztonság kedvéért nem mertem benézni a szekrény alá. Egy hét múlva, erősen reménykedve abban, hogy álom volt az egész, bekukucskáltam a szekrény alá: a tányér nem volt ott. Tehát álom volt, gondoltam megnyugodva. A gyerekek nem hazudnak, hanem varázsolnak. S vevők minden varázslatra, számukra ez kézenfekvő magyarázat. S mivel hiányos ismereteik alapján akarnak megmagyarázni mindent, meghökkentő, de nekik természetes elméleteket gyártanak mindenről. Ám ahogy fejlődnek és érnek, agyuk egyre inkább képes lesz egy magasabb szintű, absztraktabb és a logika elvei alapján működő gondolkodásra. Ez az átmeneti korszak a szülők számára a legkritikusabb. E korszakban keverednek a régi világ hiedelmei a gondolkodás új fegyverével, a logikával szerzett következtetésekkel. Jól illusztrálja ezt egy angol kislány levele:

"Kedves Mikulás, Te ott élsz az Északi Sarkon és eljössz minden évben a jó gyerekekhez. Megkérdeztem Mr. Randallt a tudomány tanáromat erről. Hat milliárd ember él ezen a földön, és ebből kettőmilliárd gyerek. Nem mindegyik jó. Tudom, Te nem viszel ajándékot a muszlim, a zsidó, a hindu és hasonló gyerekeknek, de ezen felül 600 millió gyerek él 190 millió házban a világon. Tudom, Te csak akkor jössz el, amikor minden gyerek alszik már, ez karácsony este 9 óra körül van. Így ha Te Nyugatnak haladva, a napkelte irányába végzed munkád, 31 órád van, ami 1390 házat jelent másodpercenként. Hogy tudsz ilyen elképesztő gyorsan leparkolni a szánoddal, bejutni a kéményen és vissza? Mr. Randall azt mondta, ennek három magyarázata lehet. Az egyik, hogy a szánod majdnem fénysebességgel halad, így olyan hatásod lehet időre, térre, tömegre és energiára, amely jelen tudásunkat meghaladja. A másik magyarázat, hogy Te (Mikulás) varázsló vagy, és Mr. Randall szerint ez az, ami meghaladja az értelmünket. A harmadik lehetőség, hogy Te nem létezel,(Mikulás) ill. csak mítoszok formájában, melyeket a mamám kreált, ami viszont azért nem lehet, mert a rénszarvasaid minden évben megeszik a répát, amit kiteszek, de a mamám viszont utálja a répát..."*

„Tudjuk a vizsgálatokból, hogy a gyerekeknek nem okoz nagy megrázkódtatást az, ahogy csendben rájönnek, a Mikulás, mint személy nem létezik, csak egy hagyomány, amelyben a szülők gyermekeik iránt érzett szeretetüket kimutatják. Hibát csak az követ el, aki szembeszáll a természetes fejlődéssel, meg akarja gyermekét óvni a "csalódástól", s ezáltal okoz zavart a fejében, s teszi nevetségessé kortársai előtt. A végeredmény egy lojalitás konfliktust: ki hazudik? Osztálytársai vagy szülei? A fejlődés krízisek sorozata, de a fejlődési kríziseket a maguk idejében kell megélni, mert akkor ezek belépők egy következő, fejlettebb szakaszba.”
*Salter, M.: What if Santa died? Psychiatric Bulletin, 2004, 28:457.
Szendi Gábor: A Mikulás-dilemma
https://www.tenyek-tevhitek.hu/mikulas-dilemma.htm

A tanulmányhoz tartozó kép A legenda elhalványult, a csodavárás megfakult vagy elmaradt, de azért a hagyomány bár gyári módon, de ajándékozási szinten még életben van.
Szent Miklós - különösen most, advent idején - az önzetlen szeretet gyakorlására akarja irányítani a figyelmünket. Ám erre csak akkor leszünk mi magunk is képesek, ha szívünkben-lelkünkben valódi szeretet és béke uralkodik...

Mi történt a Facebook-on?

Ezt az e-mailt azért kapta mert feliratkozott hírlevelünkre a nelegybeteg.hu weboldalon. Amennyiben rendszeresen szeretné olvasni leveleinket, érdemes az e-mail címünket hozzáadnia a megbízható feladók listájához. Köszönjük a bizalmát!

leiratkozás | adatok módosítása

2018 © NELEGYBETEG.HU

Email Marketing Powered by Mailchimp