Copy
Amennyiben az e-mail nem jelenik meg hibátlanul, klikkeljen ide a webes verzióért!
Üzenet a kedves Olvasóknak
 
1./ Több olvasó részemre küldött email üzenetéből kiderült, hogy félreértésből azt gondolják, hogy a Hírlevélben közölt dolgozatok rövid kivonata maga a dolgozat. A félreértésre az adhat némi magyarázatot, hogy a Hírlevélben megjelenő kivonatok (abstract) elég terjedelmesek, ami azonban nem jelenti azt, hogy a címben jelölt témára itt olvashat magyarázatot. A Hírlevélben szereplő összegző tájékoztatás csak figyelem felhívó az adott témát részletesen ismertető dolgozatra, ami elérhető az összefoglaló címére, vagy a „Bővebben” szóra kattintva.
Kérem ezért, hogy amennyiben a Hírlevélben olvasható összefoglaló alapján úgy dönt, hogy az ott közöltek érdekelheti, úgy kattintson a címre vagy a „Bővebben”… szóra ahhoz, hogy a dolgozatot teljes terjedelmében olvasható legyen.

2./ Számos olyan email levelet kapok kedves Olvasóimtól, amelyekben valamely lelki/testi eredetű betegségük körülményeire, részleteire kérnek tőlem magyarázatot illetve a problémák megszüntetésére javaslatot, tanácsot.
Szeretném kérni, hogy email üzenetükkel csak abban az esetben keressenek meg, ha az eddig megjelent dolgozataimból nem tudtak választ kapni a felvetett problémájukra. Más szóval először a dolgozataimat tekintsék át és ha azokban kérdéseikre nem sikerült választ kapniuk – csak akkor keressenek meg email üzenetben

3./ Levelükben több olyan kérdésre kérnek tőlem kielégítő választ, amelyet csak szakorvosok adhatnak. Mivel én nem vagyok orvos, ezért ilyen megkeresésre választ akkor sem adhatok, ha a vonatkozó ismeretekkel nagyvonalakban rendelkezem. Ilyen esetekben annyit azonban továbbra is tehetek, hogy kérésre a kórházi, klinikai ambuláns ellátásra és az adott betegségre vonatkozó szakorvos személyére, elérhetőségükre javaslatot teszek.

4./ Több részemre írt levél hangvételéből az derül ki, mintha étrend kiegészítő forgalmazó vagy valamely egészségügyi szervezet tagja lennék. Szíves tájékoztatásukra közlöm, hogy semmiféle szervezetnek, vállalkozásnak nem vagyok tagja. Egy személyben, otthonomban magányosan írom dolgozataimat. Nincsenek üzleti kapcsolataim vagy web áruházam, termékek adás-vételével nem foglalkozom. Dolgozataim nem üzleti vállalkozásként jelennek meg, más szóval bárki számára ingyen hozzáférhetők és felhasználhatók. Ez irányú tevékenységem sok munkát és nem pénzbevételt jelent.

5./ A nelegybeteg.hu web oldalain semmiféle reklámnak nincsen helye! A kupon rendszerrel támogatott termék promóció, valamint direkt reklámozás kizárt. A termékek ismertetését fontosnak és hasznosnak tartom, de nem a dolgozat tárgyalását zavaró reklámok szöveg közé beépítése útján. A terméket gyártó/forgalmazó válasszon más utat a reklámozásra. Nézetem szerint minden tudományos vagy ilyen jellegű dolgozat tartalmához és a dolgozat írójához méltatlan az effajta kufárkodás. A reklámozásnak számos lehetőségei közül választhatnak, de az egészség fenntartását/javítását/visszaszerzését ismertető dolgozatokban való megjelenése nem etikus.

6./ Mind a tudományos jellegű dolgozataim írása, szerkesztése, mind a Google közvetítésével számos vélt vagy valós betegségben szenvedő emberek kérdéseikre adott válaszom elkészítése jelentős munka leterheltséget jelent, ezért csak indokolt esetben írjanak, ha kezelő orvosaik gyógykezelése eredménytelennek tűnik számukra, vagy tájékoztatásuk nem kielégítő. Felhívom szíves figyelmüket, hogy a különböző laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek értelmezése az adott témát tárgyaló dolgozataimba megtalálható.

7./ Amennyiben dolgozataim valamelyikében leírtak értelmezésre szorulnak, és emiatt keresnek meg levelükkel, úgy mindenképpen hivatkozzanak az adott dolgozat URL címére, minthogy a közel 400 dolgozatban kb. 6 ezer oldalon a kérdéseikre utaló és megjelent magyarázatok átkutatására nem vállalkozom.

8./ Ha lelki/testi problémájuk magyarázatára megoldást szeretnének, és ehhez az internetes kutatást választják, úgy mindenek előtt saját munkán alapuló böngészéssel kezdjék és csak ennek eredménytelensége esetén keressenek meg email üzenetükkel.

Megértésüket köszönöm Zsoldos Bence www.nelegybeteg.hu
Néhány Kedves Olvasóm részemre írt leveleiből idézek, akik a Google segítségével jutottak el a web oldalamhoz, íme
 • „Választ szeretnék arra, mikor veszélyes a csípő törési kockázata-78 éves vagyok?
 • „Szeretném kiegészíteni a korábbi válaszomat, egyben felmerült egy újabb kérdésem. Kérdésem a levelében leírt - számítási metodika mennyire pontos? Mi lehet a különbség? /Magyarázat: erről van szó: Össz.koleszterin - HDL koleszterin = LDL koleszterin/
 • „Jó napot kívánok ! Lehet-e még BEST HIALURONSAV étrend kiegészítőt kapni? Ha igen, hol és milyen áron? Válaszukat köszönöm.”
 • „Arteriográf lelet: Pwvao:11,3 mennyire nagy a baj,kérném szives véleményét köszönöm”
 • „Csillapithatatlan artériás orrvérzés tört rám, gégészeten égetéssel elállították. Mi lehet a jelenség hátterében, milyen vizsgálatokat javasol?Köszönettel”
 • Szívesen ajánlom az Ön oldalát minden ismerősömnek és rokonomnak.Ilyen önzetlenül segítő emberrel ritkán lehet találkozni a mai világban. Áldja meg érte a jó Isten!
 • Köszönöm szépen a sok értékes információt,amit még néhányszor átfogok olvasni,ha lesz még kérdésem felteszem. A neurológus aki eddig vizsgált,csak koponya CT-re küldött el,semmit nem látott a CT-n ami az agyat érintené. Semmilyen más eszközös vizsgálatot nem kért, hanem felírta nekem a Stimulotont, meg sem magyarázta,hogy miért teszi ezt. Ez ugye egy antidepresszáns,hát ,én nem vagyok hajlandó ezt beszedni. Főként anélkül,hogy műszeresen kivizsgálnának. Még egyszer nagyon köszönöm az ön önzetlen munkáját és segítségét!
 • „Tisztelt Zsoldos úr! Nagyon örülök,hogy internetes kutatásaim során eljutottam az ön honlapjára. Köszönöm a gerinc betegségek részletes leírását. Lenne egy kérdésem,amivel már több orvoshoz is fordultam,de nem kaptam kielégítő választ .Kb. 2 hónapja……
 • „Kedves Tanulmányiró, Egy nagyon komplex és átfogó leírást olvashattam. Sokat kutattam és keresgéltem táplálék kiegészítők és más lehetőségek után is. Itt minden egy helyen van. Ami viszont a legjobban tetszett, hogy felhívták az olvasó figyelmét arra, hogy az immunrendszert szükséges erősíteni ahhoz hogy a gyulladás a szervezetben stabilizálódjon vagy csökkenjen. Egyszóval gratulálok ehhez a csodás minden szempontot tanulmányozó leíráshoz. Köszönöm az új információkat és az élményt hogy mindezt egy helyen olvashattam”
 • „Kedves Zsoldos Bence! Egy 13 éves westie kutyusnak szeretném az életét jobbá tenni. Szívmegnagyobbodás és tüdővizenyő okoz komoly gondot nála. A javasolt gyógyszerek lehetséges mellékhatásai és a kezelés eddigi eredménye sem túl bíztató, ezért kezdtem alternatív, módszerek keresésébe. Olvastam a Neprinolról szóló tanulmányát, és azt szeretném megtudni, hogy ez a készítmény alkalmazható-e kutyáknál is? Ha nem, akkor esetleg van-e tudomása ilyen hatású, állatoknak is adható készítményről, vagy olyan személyről, cégről, aki segíthet ebben nekem?! Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel és üdvözlettel”
 • „T. Cím A fokhagymás almaecetes keveréket 2-es tipusú cukorbeteg fogyaszthat? Nem ütközik a gyógyszerrel? Erről hol találok leírást? Google-val sajnos nem találtam megfelelő magyarázatott! Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:
 • „Szép napot! Pánikbetegségre szedném a rhodiolát. + nagyon erős szorongásra. Az lenne a kérdésem, hogy 3*1-et szedhetek e? Olvastam, hogy este nem ajánlott bevenni. Akkor, hogy osszam be? A 3-at mikor vegyem be, hogy tudjak tőle aludni? Sajnos az orvosom nem tud ebben segíteni. Válaszát előre is köszönöm
Érrugalmasság és vizsgálata. Arteriográf - Válasz Olvasóimnak 103. szám

Az olvasó írja:
Arteriográf lelet: Pwvao:11,3 mennyire nagy a baj,kérném szives véleményét köszönöm
Válasz
Az Arteriograph egy olyan világszabadalommal rendelkező magyar találmány, mely fordulópontot jelent az érelmeszesedés korai felismerésében. A kétperces vizsgálat során a műszer felméri a centrális vérnyomásértékeket valamint az artériás funkciót (stiffness). A forradalmian új rendszer használatával még alaposabbá válik a szív, árrendszeri (kardiovaszkuláris) rizikóbecslés, Az artériák rugalmasságának csökkenését, merevségük fokozatos növekedését a szakirodalom egységesen „arteriás stiffness"-nek nevezi (az angol stiffness szó merevséget, keménységet jelent magyarul).
A klinikai gyakorlatban a pulzushullám terjedési sebességen (továbbiakban PWV) általában az aorta PWV-jét értjük, mivel az érelmeszesedés okozta érfali rugalmasságcsökkenés elsősorban itt jelenik meg. Az Érrugalmasság 40-60%-ban örökletes tulajdonság. Az érrugalmasság vizsgálata fontos abból a szempontból is, hogy amíg egy hagyományos ultrahang vizsgálat alapján azt a diagnózist kaphatjuk, hogy minden rendben van, nincsen plakk, a nyaki ütőér vastagsága megfelelő, addig az érrugalmasság vizsgálat eredménye már lehet kedvezőtlen
Az erek nagyobb mértékű rugalmassága azért fontos, mert egy rugalmas anyag tágulni képes, de a rugalmatlan csak szakadni, vagy törni tud. Ezért fontos, hogy az Ön ereinek a rugalmassága ne csökkenjen. Ha már kedvezőtlenek ezek az értékek, akkor ismét rugalmassá válhassanak. Itt olvashat a nem gyógyszeres (szelíd) kezelési lehetőségekről

Az érelmeszesedésről és az érrugalmasságról az alábbi dolgozatomban olvashat:
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-errugalmassag.php
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-aorta-erelmeszesedes.php
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-errendszer-vedes-izomfajdalom-csokkentes.php
 
Bővebben itt olvashat róla
A koleszterin szintet mutató számok értelmezése

Az LDL koleszterin ("rossz" koleszterin), szállítja a zsírt a testben. Állagát tekintve vattaszerű és ragadós. Esetenként az LDL-koleszterin ráragad az artériák falára, ezáltal szűkebbé téve azt.

A HDL-koleszterin ("jó" koleszterin), összegyűjti a zsírt és visszaszállítja a májba. Ha sok a HDL-koleszterin, az azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy zsírlerakódások képződnek az artériákban. A magas HDL:LDL arány, véd a szívbetegségek ellen.

Szakirodalom szerinti referencia értékek a következők:
LDL/HDL: ARÁNY: < 3, 5
LDL/ KOLESZTERIN: arány: max. 3,5 mmol/l
A triglicerid/HDL arány:  2. (A trigliceridszintet a fruktóz és a szénhidrát fogyasztás emeli meg!)

LDL vagy a HDL szintjénél is fontosabb az, hogy milyen arányban van jelen a vérben a jó és a rossz koleszterin. Amíg az egyensúly megfelelő, valószínűleg nem kell aggódni.

Nem elég tehát a HDL- vagy LDL-értéket önmagában vizsgálni. Az állati zsírban szegény étrenden élőknél általában alacsony a HDL-szint, mégis a körükben kifejezetten kicsi a szívbetegség kockázata.

Az egyik módszer az összkoleszterin szinthez viszonyítja a HDL-szintet. Ezt az értéket úgy kapjuk meg, ha elosztjuk az összkoleszterinszintet a HDL-szinttel. Ha például az összkoleszterin 6,2 mmol/1, a HDL-é pedig 1,55 mmol/1, akkor az arány 4:1. Az 5:1 alatti arányt tekintik elfogadhatónak, A nőknek 4:1 alatti értékre tanácsos törekedni. Az ideális arány egyébként 3,5:1.
A nem-HDL-koIeszterin szintjét úgy kaphatjuk meg, hogy az összkoleszterin szintből levonjuk a HDL-szintet.
A 45 év feletti férfiak vagy 55 év feletti nők esetében, ha nem szenvednek koszorúér-betegségben, cukorbetegségben, nem magas a vérnyomásuk, a családjukban nem fordult elő fiatalkori érelmeszesedés, és nem dohányoznak, az alábbi értékek szolgálhatnak támpontként.
LDL-szint
2,6 mmol/l alatt
2,6-3,3 mmol/l
3,4-4,1 mmol/l
4,2-4,9 mmol/l
5 mmol/l vagy több
Kategória
Optimális
Közel optimális

Majdnem magas
Magas
Nagyon magas
A koleszterinről bővebben az alábbi dolgozataimban olvashat:
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-koleszterin.php
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-sztatin-lizin-prolin.php
 
Tovább a dolgozatokhoz
Egészségvédő és kedvező hatású fokhagyma

Korszerű vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A japán Szakurai Hiromuro és munkatársai pedig fölfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony. A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium Az utolsó évtizedben már több tudományos vizsgálat jelezte, hogy a vanádium csökkenti a vércukorszintet, a japán munkacsoport azonban most felfedezte, hogy a fém és a fokhagyma allaxinja összekapcsolódva mindkét cukorbetegség-formában erélyesen csökkenti az emelkedett vércukorértéket. További újdonság, hogy a készítmény szájon át alkalmazva is hatásos. Ezért különösen jó alternatívája lehet az injekciós inzulinnak.
Forrás: Cukorbetegség kezelése fokhagymával Szerző: MTI
http://cukorbetegetrend.hu/konyha/gyogynovenyek/a-fokhagyma-haszna-a-cukorbeteg-etrendben.html#ixzz5nXq8WN74

Számos vizsgálat eredményei lehetővé teszik az Allicor fokhagymás tabletták ajánlását a 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére. A fokhagymás készítmények előnyei a diabeteses betegek kardiovaszkuláris kockázatának csökkenéséhez vezethetnek.
 • Sitprija S, Plengvidhya C, Kangkaya V, Bhuvapanich S, Tunkayoon M (1987) Fokhagyma és cukorbetegség II. Fázisú klinikai vizsgálat. J Med Assoc Thai 70 (2): 223–227
 • Jain RC, Vyas CR (1975) Fokhagyma alloxán által indukált diabéteszes nyulakban. Am J Clin Nutr 28: 684–685
 • Jain RC, Vyas CR, Mahatma OP (1973) Hagyma és fokhagyma hipoglikémiás hatása. Lancet 2: 1491
 • Mathew PT, Augusti KT (1973) Az allicin (diallil-diszulfid-oxid) alloxán cukorbetegségre gyakorolt hatásának vizsgálata. I. Hipoglikémiás hatás és a szérum inzulinhatás és a glikogén szintézis fokozása. Indiai J Biochem Biophys 10: 209–212
 • Effect of garlic supplement in the management of type 2 diabetes ...
 • J Wang - 2017 - The present study was designed to systematically evaluate the clinical efficacy and safety of garlicsupplement in the management of type 2 diabetes mellitus ..
A new study has found that consuming garlic could help reduce levels of blood sugarin people suffering from type 2 diabetes, as well as offering other ... that the consumption of garliccould cause side effects for some people, ...
https://www.diabetes.co.uk/.../garlic-could-benefit-diabetes-managem

Fokhagyma fogyasztás veszélyei
A fokhagymakúra alatt ajánlott kerülni az aszpirint és az ibuprofent, ellenkező esetben komoly mellékhatások léphetnek fel. Azoknak sem ajánlott a fokhagyma fogyasztása, akik magas vérnyomásra szednek gyógyszert, mert a fokhagyma a gyógyszerrel kölcsönhatásba lépve komplikációt okozhat és negatív hatást gyakorolhat az egészségre. Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása már mérgező hatású lehet. Felléphetnek májpanaszok, illetve kiváltódhat allergiás reakció is. https://impulsermagazin.com
 • A fokhagyma vérhígító tulajdonságai fokozhatják a csökkent véralvadás miatt fellépő vérzés kockázatát. A warfarin illetve a kumarin rögösödést gátló gyógyszerek, általában szívritmuszavar, illetve szívinfarktuson és szívbillentyű-műtéten átesettek számára írják fel. Fokhagymával ezek együttes szedése kerülendő.
 • a fokhagyma mérsékelten csökkenti az étkezés előtti vércukorszintet a diabéteszes vagy diabéteszes emberekben.
 • legjobb hatású a cukorbetegeknél, ha legalább 3 hónapig szedik. Nem ismert, hogy a fokhagyma csökkenti-e az étkezés utáni vércukorszintet vagy a HbA1c szintet.
 • A fokhagyma, különösen a friss fokhagyma fokozhatja a vérzés kockázatát. a cukorbetegek vércukorszintje túl alacsony lesz.
 • A fokhagyma növelheti a test ciklosporin (Neoral, Sandimmune) lebontását. A fokhagyma és a ciklosporin (Neoral, Sandimmune) alkalmazása csökkentheti a ciklosporin (Neoral, Sandimmune) hatékonyságát. Ne vegyen fokhagymát, ha ciklosporint (Neoral, Sandimmune) szed.
 • A fokhagymát és a lassú véralvadást okozó gyógyszerek növelhetik a véraláfutás és a vérzés esélyeit. , mások), naproxen (Anaprox, Naprosyn, mások), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin) és mások. A fokhagyma növelheti a warfarin (Coumadin) hatékonyságát. A fokhagyma és a warfarin (Coumadin) bevétele növelheti a véraláfutás és vérzés esélyét. A vérét rendszeresen ellenőrizni kell. Lehet, hogy módosítani kell a warfarin (Coumadin) adagját. csökkentheti az izoniazid (Nydrazid, INH) működését.
 • Különböző klinikai vizsgálatokban a fokhagymát hosszabb ideig fogyasztva túlzott izzadáshoz vezethet.
 • a szem elülső kamrájában vérzést okozhat (az írisz és a szaruhártya közötti tér). Ez az állapot látásvesztést okozhat. Kutatások támasztják alá, hogy túlzott mennyiségben toxicitást idézhet elő, és károsíthatja a májműködést.
 • Egy japán tanulmány szerint a fokhagyma károsítja a bélnyálkahártyát, ezzel rontja az emésztőrendszer állapotát. Arra pedig, amit olyan sokszor hallani, hogy a rendszeres fokhagyma fogyasztás segítenek a bélrák megelőzésében, semmiféle kézzel fogható bizonyíték nincs.
 • Egy bizonyos ideg stimulálásának következtében, főleg nyersen fogyasztva idézhet elő fejfájást vagy súlyosbíthatja a migrénes állapotot.
 • A fokhagyma (akárcsak a páfrányfenyő [ginkgo biloba] és a nagytermésű áfonya) nyújtja a véralvadási időt, ezáltal fokozva a véralvadásgátlók hatását, illetve önmagában is nagyon kellemetlen következményekhez vezethet mondjuk egy műtéti beavatkozás esetén. Éppen ezért célszerű műtétek előtt 1 héttel minden növényi készítmény alkalmazását felfüggeszteni a lehetséges komplikációk elkerülése végett.
https://www.patikamagazin.hu/gyogyszer-gyogynoveny-kolcsonhatas-avagy-ne-bants-virag/
https://www.healthline.com/health/diabetes/garlic-and-diabetes
Effects of Garlic (Allium sativum) on Blood Sugar and Nephropathy in ...
https://scialert.net/fulltextmobile/?doi=jbs.2008.1316.1321
Effects of Garlic (Allium sativum) on Blood Glucose Level in Type 2 ...
https://www.researchgate.net/.../320718492_Effects_of_Garlic_Alliu.
Garlic Drug Interactions - Drugs.com
https://www.drugs.com › ... › Garlic › Interactions
https://www.researchgate.net/.../318706267_Possible_interactions_bet.


A fokhagymáról bővebben az alábbi dolgozataimban olvashat:
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-valasz-102.php
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-fokhagyma-hatasa.php
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-koleszterin-es-verzsir-ellen.php
 
Tovább a dolgozatokhoz
Alul működő pajzsmirigy kezelése.

Az Euthyrox tabletták hatóanyaga, a levotiroxin, (T4) (szerkezeti képlete) Ez egy szintetikus pajzsmirigyhormon, amely a pajzsmirigy betegségeinek és működési zavarainak kezelésére szolgál. Hatása megegyezik a természetes módon termelődő pajzsmirigyhormonokéval.

Ámde: a T3 metabolikus aktivitása mintegy 10x erősebb, mint a T4-é, mégis a pajzsmirigy alulműködése esetén a hormonpótlás T4-gyel történik, mert ez amúgy is T3-má alakul valamint a felezési ideje sokkal lassabb (~7 nap) mint a T3-é (~24 h) és így a megfelelő dózis beállítása T4-gyel könnyebb. Megjegyzem hogy a nyugati országokban ezt a betegséget a T3 és T4 megfelelő arányú adásával kezelik.

A levotiroxin egyben a Hashimoto-betegség kezelésére használt gyógyszer.

Az Euthyrox óvatos alkalmazása szükséges, amennyiben
 • elégtelen a véráramlás a szívet ellátó vérerekben (angina pectoris)
 • szívelégtelenség
 • gyors és szabálytalan szívritmus (pulzus)
 • magas vérnyomás
 • zsírlerakódások az artériákban (arteriosclerosis).
Az Euthyrox szedése során a pajzsmirigyhormonok szintjének gyakori ellenőrzése szükséges!!

A pajzsmirigyhormonok testsúlycsökkentésre nem alkalmasak. A pajzsmirigyhormonok szedése nem csökkenti a testsúlyt,

A teljes napi adagot reggel éhgyomorra, fél órával reggeli előtt, kevés folyadékkal (például fél pohár vízzel) kell bevenni.

Mellékhatásai:
 • Rendszertelen vagy gyors szívverés,
 • mellkasi fájdalom,
 • fejfájás,
 • izomgyengeség vagy izomgörcs,
 • kipirulás (az arc kimelegedése vagy vörösödése),
 • hányás, menstruációs zavarok,
 • agyi áldaganat, (szemnyomás fokozódással együtt járó megnövekedett nyomás a fejben),
 • remegés, nyugtalanság, alvászavarok, izzadás,
 • súlyvesztés, hasmenés.
Alkalmazás időtartama: Hipotireózis (pajzsmirigy csökkent működése) esetén és rosszindulatú daganat miatti pajzsmirigy-műtétet követően általában egész életen át.

Hashimoto-betegség
A Hashimoto-betegség a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és destrukciója, tehát károsodása. Mivel autoimmun betegség, megjelenését az immunrendszer rossz válasza indítja el, amely révén a szervezet olyan ellenanyagokat kezd el termelni, amelyek ártanak a pajzsmirigynek. A betegség a szerv alulműködéshez, ritkábban túlműködéséhez vezethet. Az érintettek közt többségben vannak a nők. A betegség jellemzően fiatalabb korban, 20-40 éves kor között alakul ki.

A betegség azért alakul ki, mert a szervezet a pajzsmirigyet idegenként kezeli, és vele szemben ellenanyagot termel. Ez vezet a sejtek gyulladásához, majd pusztulásához. Nem tudni pontosan, hogy ez az autoimmun folyamat mi miatt indul el, de jelenleg az orvostudomány úgy véli, multifaktoriális okai vannak. Közrejátszik a genetikai adottság, de növelik a rizikót a környezeti ártalmak is.

Az alulműködés például fáradékonyságot, elhízást és levertséget, izzadást okozhat, Diagnózisa olyan speciális vérvétellel állítható fel, amelyet csak endokrinológus tud kérni, háziorvos nem. Ennek során az úgynevezett anti-TPO és anti-TG szintjét nézik. A TPO és a TG a pajzsmirigy alkotóelemei. Az előbbi kettő pedig az ellenük termelődő antitest. Bár a diagnózishoz ez önmagában nem elég, a pajzsmirigy gyulladását azonban ultrahang is mutatja. Ajánlott (én szükségesnek tartom!!) a szelén fogyasztása. A glutén- és laktózmentes diéta lassíthatja a folyamatot. Ilyen esetekben a Hashimoto-betegség kisebb eséllyel lesz heves. Az autoimmun betegségek az esetek többségében nem gyógyíthatók, így egy olyan pajzsmirigynél, amely a gyulladás miatt már szinte teljesen elpusztult, egészen biztosan élethosszig tartó hormonpótlásra van szükség.

Alulműködésnél magas a TSH érték, fáradékonyság, vizesedés, hízékonyság, menstruációs zavarok, vetélés, esetleg szőrösödés fordulhat elő, továbbá szívritmuszavarok és emésztési zavarok.

Szakorvos, akit már korábban is javasoltam:
PROF. DR. BALÁZS CSABA
belgyógyász, immunológus, endokrinológus
Az alábbi panaszokkal fordulhat hozzá
 • pajzsmirigy,
 • policistás petefészek,
 • diabetes,
 • autoimmun betegségek,
E-mail: info@endokrinkozpont.hu

Telefon: +36 70 431 9728
I. kerület Mammut II telephely:
1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)
A pajzsmirigyről bővebben az alábbi dolgozataimban olvashat:
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-pajzsmirigy-alulmukodese.php
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-prosztata-tif-b17.php
 
Tovább a dolgozatokhoz

Ezt az e-mailt azért kapta mert feliratkozott hírlevelünkre a nelegybeteg.hu weboldalon. Amennyiben rendszeresen szeretné olvasni leveleinket, érdemes az e-mail címünket hozzáadnia a megbízható feladók listájához. Köszönjük a bizalmát!

leiratkozás | adatok módosítása | hírlevél megjelenítése böngészőben
2019 © NELEGYBETEG.HU

Email Marketing Powered by Mailchimp