Copy
View this email in your browser

God fortsättning på 2021!

Hoppas allt är bra så här i slutet på nyårshelgen. 

Vilket år vi hade 2020! Tänk dig tillbaka ett år, när du satt nyårshelgen 2019/2020. Kunde du föreställa dig då att nästan hela året skulle ha ett enda tema i form av Covid-19?

Är de lika svårt nu att förutspå hur 2021 kommer se ut som det var att spå 2020 för ett år sedan? Ja, jag tror det faktiskt, men vi kommer påverkas av Corona under stora delar av 2021 så den fulingen hänger nog med. 

Jag försöker trots det komma med några spådomar avseende 2021.

Börsen: Jag tror vi kommer brottas med två verkligheter under 2021. Den ena handlar om att livet återkommer när vaccinationsprogrammen börjar ge effekt. Vi kommer se en ekonomisk uppgång och kraftigt förändrade beteenden. Den andra delen handlar om att Coronaåret, och insatserna där, ska betalas nu. 

Det här gör att jag tror att 2021 blir ett kontrasternas år. Vi får nya vinnare och nya förlorare på börsen. Alla vi kommer vara glada och upprymda över vår återvunna frihet samtidigt som debatten om stads-, regions- och kommunfinanserna kommer vara ständiga orosmoln. 

Politik: Kanske går vi också mot en regeringskris. Det finns många kandidater som skulle kunna utgöra tändande gnistan. Det finns mycket att klaga på enligt många, samtidigt så har svenska kronan gått urstarkt under 2020, så frågan är hur illa det är med Sverige i ett mer allmän och rättvist perspektiv. 

Om det blir politisk turbulens under året så tror jag att det blir ett resultat av många samverkande faktorer snarare än något enskilt. Jag tror sannolikheten för det är relativt hög. 

Vädret: Jag har inte kollat i magen på någon östersjötorsk men kan säga att andelen människor som semestrar i Sverige kommer vara fortsatt hög under 2021. Det kommer skapa ett extremt fokus på vädret. Sannolikheten att svenska sommarvädret kommer leva upp till de högt ställda förväntningarna är mycket litet!

Så min spaning är att vädret kommer vara skit, inte i absoluta termer utan relativt de allmänna förväntningarna!

Jobb: Jag tror arbetsmarknaden kommer vara rörig under 2021. De generösa bidragen som funnits i snart ett år kommer försvinna. Det gör att många bolag kommer se över "kostymen". Andra bolag, så som turist- och hotellnäringen kommer rampa upp efter ett magert år. Sjukvården kommer vara lätt kaosartad ...

Här finns både vinnare och förlorare, totalt sett tror jag arbetsmarknaden kommer vara stark, men samtidigt så kommer det vara mycket justeringar och anpassningar. 

Idrottsligt: Jag har inte så mycket att bidra med. Jag hoppas att jag ska behöva titta på Giro de Italia och Vuelta Espania samma dag på Europsport. Det ena är ett vårevent och den andra sensommarevenemang. Men i år var cykelåret helt på ända i alla delar.

Är det något som förändrats i grunden i och med pandemin? Något som inte kommer tillbaka med vaccin och normal nivå av frihet? Vad tror du? 

Biograferna? Fysisk handel? 

Svara gärna med dina tankar så får vi se nästa år vem som hade rätt. 

Nu kör vi 2021!

/Anders

 

Copyright © 2021 Onkel Toms stuga, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp