Copy

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev, nr 11 2022
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade

Tack för i år!

Genrebild på en gran med snöflingor som virvlar omkring i luften.
Med det här numret vill vi tacka alla er som läst nyhetsbrevet under året och deltagit i våra möten och arrangemang! Vi hoppas att vi ses under 2023 och fortsätter jobba för ett jämlikt samhälle tillsammans.

God jul och trevlig läsning!

Föreläsningsserie – Save the date!

Under 2023 kommer Funktionsrätt Göteborg att ha en föreläsningsserie om aktuella ämnen inom funktionshinderpolitiken.

Vi bjuder in intressanta gäster som kommer att berätta om sitt ämne i 45 minuter, sedan tar vi fikapaus och därefter öppnar vi upp för frågor och diskussion.

Ni kan delta antingen på plats på Dalheimers hus, där vi bjuder på fika, eller online via Zoom.

Mer information och länk till anmälan kommer längre fram, men här kommer datumen och ett smakprov på vad föreläsningarna kommer att handla om.

  • 7 februari kl 17.30-19.30 – Lena Levin från RFSU informerar om projektet Min sexualitet, min rätt

  • 7 mars kl 17.30-19.30 – Rebekah Krebs från Inkludera Flera! håller i en workshop om internationell funktionshinderpolitik och Agenda 2030

  • 4 april kl 17.30-19.30 – Kave Noori berättar om artificiell intelligens (AI) och funktionsrätt, både fördelar och risker

  • 2 maj kl 17.30-19.30 – Farhia Bile håller en workshop om antirasism

  • 30 maj – info kommer

En grå bild med tre inslagna julklappar till vänster. Till höger om klapparna står det "Julstängt 23 december-8 januari" och under detta syns Funktionsrätt Göteborgs logga.Julstängt på kansliet och Individstöd

Den 23 december-8 januari har Funktionsrätt Göteborgs kansli stängt.

Du kan mejla och lämna meddelanden på telefonsvararen under den här tiden, så återkommer vi så snart vi är tillbaka. Kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida.

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Anteckningar från MR-dagarna 2022

MR-dagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Temat för i år var ”Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet.”

Funktionsrätt Göteborgs ombudsman Ida Hansson besökte MR-dagarna. Läs Idas anteckningar från MR-dagarna 2022 på vår hemsida.

            Logga för "Klaga på stan". Klaga på stan står i vita bokstäver i en rosa pratbubbla med utropstecken och andra tecken runtom. En mörkblå cirkel omsluter pratbubblan.
Behöver du klaga på Göteborgs Stad?

Har du varit med om att något inte fungerar som det ska? Kanske inom skola, hemtjänst eller på ett äldreboende?

Då kan du lämna ett klagomål via webbtjänsten www.klagapastan.se!

Klaga på stan hjälper dig att skriva ditt klagomål i fyra enkla steg. Klagomålet skickas direkt till Göteborgs Stad och du ska få svar inom fyra veckor.

På Klaga på stan finns också information om dina rättigheter, skrivguider och tips om taktik när du klagar.

Klaga på stan togs fram av projektet Tyck till och förvaltas av Funktionsrätt Göteborg.

Funktionsrättspolitisk ruta

I den funktionsrättspolitiska rutan tar vi upp några av de funktionshinderpolitiska frågor som Funktionsrätt Göteborg bevakar och arbetar med för tillfället. 

I den här månadens funktionsrättspolitiska ruta tar vi upp vad som har hänt sedan sist och vad som är på gång i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och Nämnden för funktionsstöd.

Den funktionsrättspolitiska rapporteringen hittar du på vår hemsida.

Vill du bidra till nyhetsbrevet?

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev skickas ut ungefär en gång i månaden. Vi tar emot material till nyhetsbrevet via info@funktionsrattgbg.se.Texten ska innehålla en tydlig rubrik och avsändare.

För att få med din text i nästa nummer av nyhetsbrevet behöver vi texten senast den 25 januari.

Vice ordförande har ordet

Porträttbild av Tord Hansson, Funktionsrätt Göteborgs vice ordförande, som ler mot kameran.
Tillsammans når vi gemensamma mål

Att arbeta mot gemensamma mål inom funktionsrättsrörelsen, är en ständig ledstjärna som följer mig. Är därför stolt att jag som representant i styrelsen för Funktionsrätt Göteborg är en del av ett kollektivt arbete som envetet påverkar och förbättrar levnadsvillkoren för funktionsnedsatta inom Göteborgs Stad.
 
Att Funktionsrätt Göteborg också består av 52 olika funktionsrättsföreningar, med egna unika kompetenser, ser jag som en stor styrka för att vi gemensamt ska kunna bli starkare och nå uppsatta mål.
 
Ett bra exempel på ett lyckat påverkansarbete i närtid är när vi på politikersamtalen innan valet, framförde den ojämlika tilldelning till föreningar som erhåller verksamhetsbidrag från Göteborgs Stad.
 
Vi informerade politiken om att verksamhetsbidragets storlek har fr.o.m. 2014 t.o.m. 2022, endast uppräknats med 3,3%. Mot den bakgrunden har löner och andra kostnader ökat med ca 24% över samma tid och att inflationstrycket i samhället framgent blir allt större. Alltså en omöjlig ekvation för alla föreningar att hantera över tid.
 
Påverkansarbetet resulterade i att Funktionsstödsnämnden i Göteborg, beslutade att anslå 3 000 000 kr i ett extra bidrag att fördela under nuvarande verksamhetsår 2022. Hur fördelningen av extra medel kommer påverka föreningarnas ekonomi vet vi i dagsläget ingenting om, men hoppas naturligtvis på ett positivt besked.
 
I samband med politikersamtalet, har vi även skickat en skrivelse till politiken om att öka verksamhetsbidragen i framtiden. En uppmaning till politiken som vi i Funktionsrätt Göteborg gemensamt och envetet ska följa upp över tid.
 
Lite om mig själv
Är 67 år, gift och har två vuxna barn och 5 barnbarn och har precis avslutat min anställning på Göteborgs Lastbilscentral, GLC, inom IT & Affärsstöd. Har en ryggmärgsskada sedan 1990 och är numer rullstolsburen.

Är även verksam som ideell ordförande i Lokalföreningen Göteborg i Personskadeförbundet RTP. RTP står för Rehabilitering, Tillgänglighet och Påverkan.

På fritiden utöver allt ideellt arbete, umgås jag med familjen, gillar sport, läser mycket, är ute i skog och sist men inte minst så sjunger jag i RTP:s unika kör Vassego Å Sitt - Kören där ingen är högre än den andra
 
Önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År
Tord Hansson
Vice ordförande

Övriga nyheter

Gratis hjälp med hemsidor för medlemsföreningar

Claes Widerberg, styrelseledmot i Elöverkänsligas förening i Göteborgsområdet, erbjuder gratis hjälp med att starta eller uppdatera hemsidor för Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar.

Kontakta oss på info@funktionsrattgbg.se vid intresse. 

Deltidstjänst RTP Göteborg

Är du eller någon i din omgivning intresserad av en tjänst som administratör hos Lokalföreningen Göteborg i Personskadeförbundet RTP? 
 
Mer information om tjänsten lämnas av ordförande Tord Hansson. 
tord.hansson@telia.com, 0768140510. 

Tack för det här året!

Stort tack till alla som har deltagit i möten, evenemang och övriga aktiviteter under det här året. Vi ser fram emot att träffa er igen under 2023!

Om ni har förslag kring Funktionsrätt Göteborgs aktiviteter - hör av er till oss på info@funktionsrattgbg.se eller 031-24 03 03.

På gång 2023 

 

  • I början av året planerar vi att starta en podd!

  • Den 7 februari påbörjar vi en föreläsningsserie om aktuella ämnen inom funktionshinderpolitiken.

  • I februari inträffar årets första representantskapsmöte - vi återkommer med plats och exakt datum inom kort.

  • Den 27 april hålls årsmötet i Dalheimerssalen, Dalheimers hus.

  • Under våren kommer vi hålla minst en träff för anställd personal i våra medlemsföreningar.

Detta händer också

Har din förening planerat något som ni skulle vilja att fler fick höra talas om?

Mejla en kort beskrivning av arrangemanget till info@funktionsrattgbg.se, så tar vi med det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Bifoga gärna en PDF eller länk till mer information. 

Följ också Funktionsrätt Göteborg på Facebook för uppdateringar om vad som är på gång inom funktionsrättsområdet.

Kalendarium

Nedan listas aktuella arrangemang som ordnas av andra aktörer än Funktionsrätt Göteborg. Vänd dig till respektive arrangör för mer information. Klicka på länkarna i rubrikerna för att läsa mer.

12 december: Friskis & Svettis - en folkrörelse som förändrat livet för många
Göteborgs Föreningscenter bjuder in till en föreläsningen med Sigrid Hedén Kaber som grundade Friskis & Svettis i Göteborg som firar 40 år i år.

13 december: Musikcafé för personer med psykossjukdom
IFS Göteborg bjuder in personer med egen erfarenhet av psykossjukdom till musikcafé för att fika och utbyta erfarenheter, prata och skratta.

13 december: Kaffemöte med Antidiskrimineringsbyrån Väst
Funktionsrätt Västra Götaland bjuder in till digitalt kaffemöte med besök från Antidiskrimineringsbyrån Väst.

14 december: Eldorado musikcafé - Jul med Eldorado All Stars
Eldorado bjuder in till musikkafékväll med luciatåg, teckensång och dans till julmusik med Eldorados eget band. Musikkaféet är gratis för alla med funktionsnedsättning.

15 december: Snack & café - Jul, jul, strålande jul!
LaSSe Brukarstödcenter bjuder in till årets sista snackis med pepparkakor, lussekatter och julmusik.

16 december: Rullatorloppet
Åldersvänliga Göteborg och Rullatorloppet går tillsammans för Musikhjälpen fredagen den 16 december kl. 11:00 -11:30 med start på Kungstorget. Kontakta arrangörerna via mejl till rullatorloppet@aldrevardomsorg.goteborg.se om du vill delta i loppet, antingen på plats eller via länk.

8 februari, 22 februari och 22 mars: Café Välkommen med RTP Göteborg
RTP Göteborg bjuder in någon som kort introducerar ett ämne vid varje träff, fikar och diskuterar något angeläget ämne. Träffarna är kostnadsfria och RTP Göteborg bjuder på fika. Anmäl ditt deltagande till goteborg@rtp.se.

Detta nyhetsbrev riktar sig till Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar och andra som är intresserade av vår verksamhet.

Har brevet kommit fel? Ändra dina prenumerationsuppgifter, eller hör av dig till info@funktionsrattgbg.se så uppdaterar vi utskickslistan!

Du kan själv avanmäla adressen <<Mailadress>> från nyhetsbrevet. Ångrar du dig kan du alltid anmäla dig som prenumerant igen!

Kontakta oss!

Funktionsrätt Göteborg
Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Tel.: 031-24 03 03

info@funktionsrattgbg.se
www.funktionsrattgbg.se

Funktionsrätt Göteborg arbetar för att ge personer med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet på alla områden i samhället.

Avsluta prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp