Copy

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev, nr 2 2023
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade

Motionera och nominera!

Med drygt två månader kvar till årsmötet är det hög tid att skicka in motioner och nomineringar! Läs mer om detta i det här numret av nyhetsbrevet.

Missa heller inte vår föreläsningsserie, där en föreläsning om Anakrona livsvillkor med Christine Bylund står näst på tur. 

Trevlig läsning!


7 mars: Anakrona livsvillkor

”Jag har haft flera relationer, men en av dem har varit avgörande för att de andra skulle kunna uppstå: den till välfärdsstaten,” skriver Christine Bylund i sin avhandling vid Umeå universitet.

Den 7 mars kl. 17.30-19.30 kommer Christine Bylund ge en föreläsning om sin avhandling Anakrona livsvillkor, som handlar om hur relationen till välfärdsstaten möjliggör och omöjliggör andra typer av relationer och familjeliv.

Du kan antingen delta via länk eller på plats. Länk till anmälan: https://tinyurl.com/forelasning7mars.

Läs mer om föreläsningen Anakrona livsvillkor på vår hemsida.


8 mars: Planeringsmöte inför Internationella funktionsrättsdagen

Funktionsrätt Göteborg bjuder in medlemsföreningarna till ett planeringsmöte inför Internationella funktionsrättsdagen 2023

På Internationella funktionsrättsdagen den 3 december vill vi att ni medlemsföreningar ska vara i fokus. Vår tanke är att på olika sätt demonstrera de svårigheter som finns för våra grupper.

Mötet hålls den 8 mars kl. 17.00-19.00 i salen Älvsborg i Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12. Vi bjuder på räksmörgås.

Anmäl dig senast den 1 mars via länken: tinyurl.com/planeringsmote8mars.

Kommande föreläsningar - save the date!

  • 4 april kl. 17.30-19.30 – Kave Noori berättar om artificiell intelligens (AI) och funktionsrätt, både fördelar och risker. Länk till anmälan: https://tinyurl.com/forelasning4april 

  • 2 maj kl. 17.30-19.30 – Farhia Bile håller en workshop om antirasism

  • 30 maj kl. 17.30-19.30 – Rebekah Krebs från Inkludera Flera! håller i en workshop om internationell funktionshinderspolitik och Agenda 2030.

Bild från representantskapsmötet där ordförande Ulla Adolfsson står och pratar i mikrofon inför deltagarna, som sitter utspridda vid olika bord.
Representantskapsmötet 16 februari

Den 16 februari inträffade årets första representantskapsmöte.

35 personer deltog på mötet, där bland annat nomineringar till Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor och Delaktighetsrådet behandlades. 

Elöverkänsligas förening lyfte en förfrågan om tips på lokaler i Göteborg som inte påverkas av mobilmaster, vilket blir allt svårare att hitta. Om du har tips på sådana lokaler - hör gärna av dig, antingen till Elöverkänsligas förening eller till oss på Funktionsrätt Göteborg.

Grunden Krans berättade att de planerar en budgetmanifestation under senhösten och uppmuntrade övriga föreningar att ställa sig bakom manifestationen. En förfrågan och mer information kommer att skickas ut efter sommaren.

             Illustration av skrivplatta mot en turkos cirkel i bakgrunden.
Dags att nominera ledamöter

Nu finns det möjlighet för våra medlemsföreningar att nominera ledamöter till valbara poster inom Funktionsrätt Göteborg!

Den 10 mars är sista dagen att lämna nomineringar. Nomineringarna tas emot via formuläret tinyurl.com/FRGnom2023. 

Alla lediga poster finns listade här.

 

Illustration av färgglada kuvert.
Skicka in motioner inför årsmötet!

Inför årsmötet den 27 april har våra medlemsföreningar möjlighet att skicka in motioner.

En motion är ett förslag på vad Funktionsrätt Göteborg ska göra under det kommande året.

Motionen ska vara Funktionsrätt Göteborg tillhanda senast den 23 mars.

Läs mer om hur ni går tillväga för att lämna motioner på vår hemsida.

Instagrams logga, en box som skiftar från gult till rosa till lila, med en vit illustration av en kamera över.Följ oss på instagram!

Funktionsrätt Göteborg finns numera på instagram.

Vi heter funktionsrattgoteborg och lägger löpande upp information om vårt arbete och vad som är på gång inom föreningen. Följ oss gärna!

Funktionsrättspolitisk ruta

I den här månadens funktionsrättspolitiska ruta går vi igenom vad som har hänt sedan sist, bland annat i kommunfullmäktige och diskussionerna om de rättighetsbaserade råden, samt vad som är på gång inom rättighetspolitiken i staden.

Läs månadens funktionsrättspolitiska rapportering på vår hemsida.

Vill du bidra till nyhetsbrevet?

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev skickas ut ungefär en gång i månaden. Vi tar emot material till nyhetsbrevet via info@funktionsrattgbg.se.Texten ska innehålla en tydlig rubrik och avsändare.

För att få med din text i nästa nummer av nyhetsbrevet behöver vi texten senast den 22 mars.

Vice ordförande har ordet

Porträttbild av Ulla Adolfsson, FRG:s ordförande, som ler mot kameran.
Årsmötestider

Ett säkert vårtecknen för många av oss som är engagerade i föreningslivet är planeringen av årsmöten och färdigställande av årsmöteshandlingar. Det handlar mycket om att se tillbaka på året som gått och att blicka framåt. Det handlar om att ta med sig erfarenheterna från tidigare år och att arbeta klokare under de kommande åren. Allt det där känner ni säkert igen.
 
Just nu presenterar Funktionsrätt Göteborg ett par nya sätt att nå medlemmar och allmänhet; vårt nystartade Instagramkonto @funktionsrattgoteborg och vår podd Funktionsrätt och slätt. Det ska bli spännande att följa arbetet med dessa kanaler och se på vilket sätt det kommer att utvecklas.
 
Det intressepolitiska arbetet fortsätter och i dagarna har Funktionsrätt Göteborgs representantskapsmöte nominerat ledamöter till några olika råd i staden.

Att få förtroendet att företräda våra 52 medlemsorganisationer är stort och förpliktigar. Tillsammans har vi möjlighet att påverka genom att uppmärksamma beslutsfattare på både det som fungerar väl och det som borde fungera bättre för att personer med funktionsnedsättning ska få full delaktighet i samhället.

Här kan du läsa mer om Göteborg Stads program för att få full delaktighet.
 
Det interna arbetet fortsätter som tidigare med att, via Funktionsrätt Göteborg – Individstöd, ge råd, stöd och vägledning till göteborgare i frågor som rör funktionshinder. Vi fortsätter också att bjuda in till olika aktiviteter såsom föreläsningar och till öppet hus. Mer om detta hittar du på Funktionsrätt Göteborgs webbplats www.funktionsrattgbg.se
 
Den 27 april är det årsmöte så sätt ett kryss i kalendern. Innan dess kan medlemsföreningar skicka in motioner och nomineringar. Mer info om det hittar du på https://funktionsrattgbg.se/kalendarium/27-april-arsmote/
 
Så…Just nu i början av våren gäller det att försöka hitta balansen mellan arbete, föreningsliv och allt annat i livet. Ta chansen när den bjuds att sitta ner en stund i solen, ta en promenad i vår underbara natur eller slå dig ner på ett trevligt café och njut!

Ulla Adolfsson
Ordförande

Övriga nyheter

Debattartikel: "Psykiatrin bör anställa allmänläkare"

- Att människor med allvarlig psykisk sjukdom lever kortare liv beror främst på hjärt-kärlsjukdom, skriver Anders Åkesson, Riksförbundet Hjärt Lung, och Lennart Lundin, Schizofreniförbundet och styrelseledamot för Funktionsrätt Göteborg, i en debattartikel i Dagens medicin.

Läs här: Debattartikel "Psykiatrin bör anställa allmänläkare"

Enkät om allvarlig psykisk sjukdom

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) utför under våren 2023 ett projekt för att belysa viktiga forskningsfrågor inom allvarlig psykisk sjukdom och allvarliga psykiska tillstånd.

Som grund för projektet har de tagit fram en enkät som riktar sig till personer med olika typer av erfarenhet och kunskap om allvarlig psykisk sjukdom eller allvarligt psykiskt tillstånd.

Enkäten om allvarlig psykisk sjukdom hittar du här.

På gång i Funktionsrätt Göteborg

Funktionsrätt Göteborg ordnar möten, föreläsningar, studiecirklar och andra arrangemang. Nedan hittar du det som är på gång just nu.

Klicka på rubrikerna för att läsa mer.

Funktionsrätt Göteborgs arrangemang


1 mars: Individstöd kommer till Diabetesföreningen 
Representanter från FRG besöker Göteborgs Diabetesförening för att berätta om sin verksamhet och vilken roll de kan spela för olika föreningar och dess medlemmar. Det bjuds på frukt och fika.

7 mars: Anakrona livsvillkor
Christine Bylund kommer ge en föreläsning om sin avhandling Anakrona livsvillkor, som handlar om hur relationen till välfärdsstaten möjliggör och omöjliggör andra typer av relationer och familjeliv. Du kan antingen delta via länk eller på plats. Länk till anmälan: https://tinyurl.com/forelasning7mars.

8 mars: Planeringsmöte inför Internationella funktionsrättsdagen 2023
Funktionsrätt Göteborg bjuder in medlemsföreningarna till ett planeringsmöte inför Internationella funktionsrättsdagen 2023. Mötet hålls i salen Älvsborg i Dalheimers hus kl. 17.00-19.00. Anmäl dig senast den 1 mars via länken: tinyurl.com/planeringsmote8mars.

4 april: Artificiell intelligens (AI) och funktionsrätt
Den 4 april kl. 17.30-19.30 berättar Kave Noori om artificiell intelligens (AI) och funktionsrätt, både fördelar och risker. Länk till anmälan: https://tinyurl.com/forelasning4april

27 april: Årsmöte 
Den 27 april är det dags för Funktionsrätt Göteborgs årsmöte. Mötet hålls i Dalheimerssalen, Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12 kl. 18.00-20.30.

2 maj: Workshop om antirasism
Den 2 maj kl.17.30-19.30 håller Farhia Bile håller en workshop om antirasism.

11 maj: Träff för medlemsföreningarnas anställda personal 
Funktionsrätt Göteborg anordnar en träff för våra medlemsföreningars personal den 11 maj kl. 13.30-15.00. Mer information kommer längre fram.

30 maj: Workshop om internationell funktionshinderspolitik och Agenda 2030
Den 30 maj kl. 17.30-19.30 håller Rebekah Krebs från Inkludera Flera! i en workshop om internationell funktionshinderspolitik och Agenda 2030.

Detta händer också

Har din förening planerat något som ni skulle vilja att fler fick höra talas om?

Mejla en kort beskrivning av arrangemanget till info@funktionsrattgbg.se, så tar vi med det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Bifoga gärna en PDF eller länk till mer information. 

Följ också Funktionsrätt Göteborg på Facebook och instagram för uppdateringar om vad som är på gång inom funktionsrättsområdet.

Kalendarium

Nedan listas aktuella arrangemang som ordnas av andra aktörer än Funktionsrätt Göteborg.

Vänd dig till respektive arrangör för mer information. Klicka på länkarna i rubrikerna för att läsa mer.

Start 28 februari: Funktionsrätt Västra Götalands kaffemöten Funktionsrätt Västra Götaland bjuder under våren in till flera kaffemöten i samarbete med bland annat Frösunda Personlig Assistans, Bräcke Diakoni och Beredningen för mänskliga rättigheter.

Start 7 mars: Steg-ett ut
Anhörigstöd bjuder in till en föräldrautbildning på fyra tillfällen om vägen till vuxenlivet för unga med funktionsnedsättning. Träffarna hålls digitalt den 7 mars, 14 mars, 21 mars och 28 mars.

9 mars: Rör på dig! - nyttan av fysisk aktivitet vid hjärtsjukdom
Riksförbundet HjärtLung Göteborg bjuder in till en föreläsning med professor och överläkare Mats Börjesson. Mats kommer att föreläsa om nyttan av fysisk aktivitet vid hjärtsjukdom och det kommer även att finnas gott om tid att ställa frågor. Föreläsningen är öppen för alla.

16 mars: MinExpo om välfärdsteknik
FUB Västra Götaland, FUB Göteborg och AllAgeHub anordnar MiniExpo,en mindre mässa där besökare har möjlighet att få information, inspiration och ha dialog med företag om teknik som kan underlätta vardagen. Mässan hålls på FUB-huset, Lillatorpsgatan 10 i Göteborg och alla som vill komma är välkomna.

28 mars: Gör dig redo för pollensäsongen! Så får vi bättre allergivård i Västra Götaland
Astma- och Allergiföreningen i Västra Götaland inbjuder, i samarbete med läkemedelsföretaget ALK, till öppen föreläsning tisdagen den 28 mars 2023 kl. 18 - 20, Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, 41453 Göteborg. De bjuder på enklare förtäring och dryck samt kaffe/te och sötsak.

IFS Göteborgs vårprogram
IFS Göteborgs vårprogram innehåller flertalet föreläsningar om bland annat schizofreni och psykisk ohälsa.

Detta nyhetsbrev riktar sig till Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar och andra som är intresserade av vår verksamhet.

Har brevet kommit fel? Ändra dina prenumerationsuppgifter, eller hör av dig till info@funktionsrattgbg.se så uppdaterar vi utskickslistan!

Du kan själv avanmäla adressen <<Mailadress>> från nyhetsbrevet. Ångrar du dig kan du alltid anmäla dig som prenumerant igen!

Kontakta oss!

Funktionsrätt Göteborg
Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Tel.: 031-24 03 03

info@funktionsrattgbg.se
www.funktionsrattgbg.se

Funktionsrätt Göteborg arbetar för att ge personer med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet på alla områden i samhället.

Avsluta prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp